230 Voltos LED világítás fényerőszabályzási lehetőségei – Elmark 2.4G rádiófrekvenciás dimmerekkel

A 12 Voltos LED világítás (főképp a LED szalagok) esetében ma már természetes, hogy számtalan módon tudunk fényerő-szabályozni. Távirányítóval, fali kapcsolóval, fali dimmerrel, okos telefonnal, stb.
 
Az Elmark dimmerei és kiegészítői ugyanezeket a lehetőségeket tudják biztosítani, csak éppen 230 Voltos fényforrások használatával.
 
Az alábbi ábra nem elijesztési szándékkal készült, hanem csak a lehetőségek összesűrítése egyetlen egyetlen ábrába. Azaz a 230 Voltos LED lámpák fényerőszabályzási lehetőségeinek halmaza, melyek az – S1-B, S1-T, S1-K AC Triac RF dimmerek kezelési opciói:

.

Tény, hogy a LED fényforrások közül igen kis arányt képviselnek a fényerőszabályozható (dimmelhető) termékek. Banális, de csak azok a 230 Voltos LED-ek fényerő-szabályozhatóak, amelyekre ez rá is van írva. Az Elmark dimmer rendszere nem ruház fel újabb képességekkel egy LED-et. Ugyanazok a LED-ek használhatóak az Elmark rendszereivel is, amelyek egyébként a közönséges (fázishasításos) fali fényerőszabályzókkal is működnek, csak kezelési, kényelmi többlet lehetőségeket biztosítanak, úgy mint:

 • több közönséges fali kapcsolóval is fényerő-szabályozhatjuk ugyanazt a lámpa csoportot,
 • lehet
  • hagyományos tekerő gombos megjelenésű, de lehet
  • érintőpaneles, lehet
  • kézi távirányítós, de lehet
  • több fali érintőpaneles (fali távirányító), ami szükség esetén telefontöltővel feltölthető, tehát a kvázi kapcsolóhoz nem is kell vezetéket kiépíteni.

 • Elég egy vezetékpár kiállás ahova a fényerőszabályozható lámpát telepíteni akarjuk és megoldható, hogy sehol máshova nem kell vezetékeznünk és akárhova tehetünk fényerőszabályzót a falra.
 • Vagy egyáltalán nem teszünk a falra fényerőszabályzót, csak kézi távirányítót használunk, vagy éppen mobiltelefont.
 • Okostelefonról elérhetjük az összes fényerő-szabályozható lámpánkat, ha van egy otthon wifis routerünk, és egy Elmark Wifi relét (wifi konvertert) is beszerzünk.

 

Nézzük sorba a lehetőségeinket:

 

Van kézi és fali távirányító.
A fali távirányító érintőpaneles és van amelyik ugyanúgy néz ki, mint az Elmark érintőpaneles dimmere.
Vannak 4 zónás kézi és fali távirányítók, azért, hogyha 4 különböző dolgot akár egyféleképpen, akár különbözőképpen kívánunk szabályozni-kapcsolni, akkor 1 távirányítót kelljen keresni, ne pedig négyet. Attól még lehet akárhány (max. 10) távirányítónk, de mindegyikről elérhetjük mind a 4 zónát (világítási csoportot).
Vagy az ajtó mellett elég egy darab kapcsoló panel és a 4 különböző dolgot akár egyféleképpen, akár különbözőképpen kívánunk szabályozni-kapcsolni, de nem kell, hogy 4 panel foglalja a helyet a falon.
Ugyanakkor megtehetjük, hogy minden ajtó mellé telepítünk egyet, így minden ajtóból elérünk rögtön minden világításunkat és nem kell a sötétben botorkálni.
 
Ez pedig egy erősen kisarkított tanmese:

Hogyan kezdődik ez az egész?
 
Fényerőszabályozható világítást akarok! Oké, van fényerőszabályzós fali kapcsoló, abban a kapcsolócsaládban amit kiválasztottam. Ez azért jó, mert az egész lakásban, az összes konnektor és az összes kapcsoló ugyanolyan stílusú és színű.
A probléma ott kezdődik, hogy ez mind szép és jó, de a nappaliban nekem kell a falra amikor bejövünk az előszobából, de kell amikor az emeletről lejövünk, így a lépcső mellé is, de kell a terasz ajtó mellé is, mert ha kocsival jövünk, akkor arról jövünk be, és kellene …
Megoldható. A kiválasztott kapcsoló családból nem a fényerőszabályzósat kell megvenni, hanem annyi billenő kapcsolót (monostabil billenőkapcsolót, mint amilyen a billenős csengőkapcsoló, azaz rugó visszanyomja), vagy ha van szép nyomógombos akkor olyat, annyi darabot ahány helyről akarunk fényerő-szabályozni. Az Elmark 1A/240V AC Triac 2.4G RF + opcionális nyomógombos dimmer (fényerőszabályzó) terméke pont erre a célra való, ráadásul elfér egy kapcsolódoboz aljában.
 
Hogyan folytatódik?
 
Ó leültem a TV elé és nem kapcsoltam le a villanyt! De jó lenne egy távirányító amivel lekapcsolom és nem kellene felállni.
Ez is lehet, egy Elmark dimmerhez 10 darab távirányítót is hozzá adhat, mind tudja majd kezelni.
 
Következő lépés 🙂
 
Leültem a TV elé és nem kapcsoltam le a villanyt, hát a távirányítót meg nem ott hagytam az asztalon és nem érem el. Hiába van távirányítóm, mégis fel kell állnom. De jó lenne, ha a mobiltelefonomról is le tudnám kapcsolni, az mindig a zsebemben van.
Ezt is lehet. Elég egy darab Elmark Wifi relét vásárolnia ami a telefonjáról a wifi routerén keresztül érkező utasítást fogadja és átfordítja távirányító jellé. A telefonjára letölti az ezt kezelni tudó alkalmazást és így olyan lesz, mintha a telefonja távirányító is lenne egyben. Ez egész család telepítheti a telefonjára az alkalmazást, így senki nem fogja keresni többé a távirányítót.

Számtalan hasonló körülmény jöhet szóba, de a végeredményt az alábbi ábra szemlélteti:

.

Az alábbi dimmerek közül választhatunk:

 
Mindegyikre jellemző, hogy ugyanazokkal a kézi vagy fali távirányítókkal lehet működtetni, vagy Wifi relén keresztül okostelefonról is, a telefonra telepített alkalmazással.

 • Az S1-B típusún nincs kezelő felület, emiatt egy kapcsoló dobozba egy kapcsoló alá rejthető. Akárhány nyomógombos, vagy monostabil billenő kapcsolót köthetünk rá, a nekünk tetsző stílusút.
 • Az S1-T típusú érintő felületes és ugyan olyan kinézetű fali távirányító is kapható, emiatt ennél a típusnál is megoldható, hogy minden fali kezelő felület ugyanúgy nézzen ki.
 • Az S1-K típusú egy mechanikai tekerő gombos, de ennek mintájára már nem létezik fali távirányító.
.

A dimmerek kiegészítői:

 

 • Vannak a fali távirányítók. Kissé furcsa az elnevezés. Mert olyan mint egy fali kapcsoló, fali dimmer, de nincs mögöttük kapcsoló, csak a felületük pont ugyanúgy néz ki. Tehát nem is kellene, hogy a falra rögzítsük, hiszen akár a kezünkben, is tarthatnánk, vagy az asztalon, de a formai kialakítása olyan, hogy falinak nézzen ki. Tehát ezek távirányítók, a falon bárhova felcsavarozhatóak, vagy felragaszthatóak, nem kell vezetékezni. Ez nagy előny különösen ha egy kész lakásban gondoljuk meg magunkat, hogy utólag még valahova a falra jó lenne egy kapcsoló. Ezek a fali távirányítók is 2.4GHz-es frekvencia tartományban adják ki a jelet, amit a dimmerek, mint vezérlők fogadnak. Beépített akkumulátorral rendelkeznek, és egy micro-USB aljzaton keresztül egy telefon töltővel tudjuk feltölteni. Ha rövid a töltőnk és nem érne el a fali távirányítóig, akkor a felső élén lévő nyílásba befeszítve, a keretből kipattintható és a töltés idejére oda visszük a töltőhöz. Töltés közben is használható, működik. Mivel egyrészt egy lakásban, sőt szobában nem feltétlen csak egy lámpacsoportot fényerőszabályzunk, hanem akarhatunk többet is de külön szabályozni, illetve az ezekből a távirányítókból kimenő jelet, nem csak a 230 Voltos AC Triac RF dimmerek tudják értelmezni, hanem a törpefeszültségű LED szalag dimmerek (vezérlők) is, így kézenfekvő, hogy legyenek olyan panelek, amelyek ne csak egy lámpacsoportot tudjanak kezelni, hanem többet is. Így választhatunk úgynevezett 4 zónás fali távirányítót is. Azaz nem 4 panel van egymás mellett a falon, hanem csak egy, ami külön is és egyben is tudja kezelni, mind a négy világítási csoportot.
 • És vannak az eredetileg csakis távirányítók, de mivel vannak fali távirányítók, így ezek kézi távirányítók. Ezekből is választhatunk 4 zónásat, hogy ne 4 távirányító legyen az asztalon. Furcsának tűnhet, hogy van olyan színes távirányító is ami kezeli a dimmereket is. Értelemszerűen a színes dolgok nem működnek a távirányítón, amikor csak egy színű dimmert utasítunk. Ez a kompatibilitás abból a praktikus okból létezik, mert könnyen lehet, hogy a szobánkban akár változtatható színű LED szalag világításunk is van és ha úgyis beleférne a 4 zónába, akkor minek legyen külön távirányítója a színes és külön távirányítója az egyszínű világításnak. Ez ilyen 4 zónás színes távirányító – természetesen attól függően, hogy milyen típusú vezérlővel párosítottuk, illetve a vezérlőt milyen üzemmódra állítottuk, tudja kezelni az egyszínű világítást, a CCT világítást – azaz a változtatható színhőmérsékletűt, az RGB világítást, amivel a szivárvány bármely színe kikeverhető, az RGBW világítást, mely a szivárvány színei mellett teljes értékű fehér fényű világítást is tud kezelni, illetve keverni a szivárvány színeivel és végül az RGBCCT világítást is kezelni tudja, azaz a előzőn felül a színhőmérsékletet is állítani tudja.
 • A 3. távirányító típus, a mobil telefonunk. Ehhez kell a Wifi konvertert, Wifi relét (melyik gyártó éppen hogyan nevezi) beszerezni. Ez a eszköz nem rendelkezik tápegységgel, így van egy micro-USB-s telefon töltőre kell rádugni, vagy egy számítógép, jobb esetben a router szabad USB portjára, de DC-jack csatlakozós adaptert is használhatunk hozzá DC 5 és 24 Volt feszültségtartományon belül. Egy ilyen eszköznek a hatósugara 30 méter, melyet a vastagabb, vagy vasbeton falak rövidebbé tehetnek. A hatósugáron belül, ha a Wifi relé eléri a routert és a működtetni kívánt vezérlőket, dimmereket, akkor egy lakásba elég 1 darab, és rajta keresztül maximum 16 zónát, illetve azok vezérlőit kezelhetünk akárhány mobiltelefonról. Androidos vagy IOS telefonunkra töltsük le a SkySmart alkalmazást és azon keresztül el tudjuk végezni a szükséges beállításokat, a telefonos használathoz.
.

Mivel villamossági bekötést csak a dimmerek igényelnek, a távirányítók nem, így mondhatjuk, hogy a telepítés egyszerű. Az hogy melyik távirányító, vagy melyik távirányító melyik zónája, melyik vezérlőt, vagy dimmert kezelje és ahhoz, hogy ez a kapcsolat (párosítás) létre is jöjjön van egy pár eset, amikor igen nehézkes. Nem a folyamat nehéz, hanem az, hogy egyes vezérlőkkel, dimmerekkel a párosítást létrehozni, esetleg mindig egy kicsit másképp kell. Olyanra is van eset amikor gyártás során, megváltoztatják egy újabb szériánál a metódust, vagy mikor a kinyomtatott angolnyelvű utasítás mást ír, mint a pdf változaté. Ebben segítséget nyújtanak az alábbiak.
 

A párosítások létrehozása:

 
Alapvetően kétféle verzió létezik a párosításra és a párosítás törlésére.

 • Az egyik, amikor áram alatt marad a dimmer.
  • Azaz az S1-B típusún, a rászerelt valamelyik nyomógombbal, az S1-T típusú érintő felületén a ki-, bekapcsoló jelzésnél, az S1-K típusú mechanikai tekerő gomb benyomásával… Tehát a gomb nyomásával kikapcsoljuk és utána ismét nyomva tartjuk a gombot. Tehát a kikapcsolt állapotban tartjuk nyomva a gombot 5 másodpercig. majd mikor felengedjük, akkor a párosításra kiszemelt távirányítón a ki-, bekapcsoló gombot benyomjuk, illetve 4-zónásnál a kiválasztott zóna ki-, bekapcsoló gombját nyomjuk be. Egyébként az 5 másodperc utáni, kapcsolatfelvételre kész állapotot egy kis működés jelző kék led jelzi pár másodpercig az S1-T és az S1-K felületén.
  • Ha a kapcsolatot törölni akarjuk akkor a nem 5, hanem 10 másodpercig tartjuk benyomva a gombot és azután nem kell távirányító gombot nyomni, minden távirányító kapcsolatot törölni fog.
 • A másik amikor nem a nyomógombbal kapcsoljuk ki a világítást, hanem áramtalanítjuk a dimmert.
  • Ez egy már telepített rendszernél macerásabb, hiszen nagy eséllyel a lakáselosztóban egy kismegszakítót kell lekapcsolni. Miután visszakapcsoltuk a dimmer áramellátását, akkor a akkor a párosításra kiszemelt távirányítón a ki-, bekapcsoló gombot benyomjuk, illetve 4-zónásnál a kiválasztott zóna ki-, bekapcsoló gombját nyomjuk be 5 másodpercen belül, 3-szor és a sikeres párosításra 3-szor fogja a dimmer a világítást felvillantani.
  • Ha a kapcsolatot meg akarjuk szüntetni, akkor az áramellátás visszaadását követően szintén 5 másodpercen belül, de 5-ször nyomjuk be a párosítás megszüntetésére kiszemelt távirányítón a ki-, bekapcsoló gombot, illetve 4-zónásnál a kiválasztott zóna ki-, bekapcsoló gombját. A sikeres kapcsolat törlésre 5 villantással reagál a dimmert. Fontos, hogy amennyiben a lakásban több ilyen rendszerű dimmert használunk és egyszerre áramtalanítunk, illetve kapcsoljuk vissza az áramot, és kíséreljük meg a párosítást, akkor az összes párosításra kész dimmerrel létre fog jönni a kapcsolat, avagy törlődni fog. Tehát, ha nem pont ez a célunk akkor ügyeljünk rá, hogy a dimmerek, külön kismegszakítón legyenek, vagy ne használjuk ezt a módszert.

 

A fázishasítás beállítása:

 
Mindegyik Elmark RF dimmeren található egy mikrokapcsoló mellyel beállíthatjuk, hogy gyújtásszög-, vagy oltásszög-vezérléssel működjön a dimmer.

 
Az 1. jelű mikrokapcsoló ON állásban gyújtásszög-vezérléssel működik, az 1-es szám felé kapcsolva pedig oltásszög-vezérléssel.
LED-eknél általában a gyújtásszög vezérléssel működik jobban a fényerőszabályzás, az oltásszög vezérléssel néhány esetben azt tapasztalhatjuk, hogy a fényerő csökkentés megáll kb. 40 %-nál és nem csökken tovább. A vezérlés irányát nem írják a termékre a dimmelhető LED-ek gyártói, emiatt érdemes lehet kipróbálni. Alapvetően a LED meghajtó elektronikától függ, hogy gyújtásszög-, vagy oltásszög-vezérlésre tervezték.
 
Ha nem LED-et kívánunk dimmelni, akkor értelemszerűen az alábbi szakmai követelmények számítanak. Alapvetően a fényforrás jellege határozza meg, hogy melyik vezérlést kell használnunk. Szabályozhatósági szempontból a hagyományos izzót, vagy a 230 Voltos halogén izzót ohmos terhelésnek lehet tekinteni. A hagyományos transzformátorral működtetett törpefeszültségű hálózatok és a fénycsövek induktív jellegűek. A TRONIC dimmerekkel használható elektronikus 12 V-os TRONIC transzformátorok a hálózati szempontból kissé kapacitív terhelésnek minősülnek. Az izzólámpa-, a fénycsődimmerek és a vasmagos transzformátorral táplált 12 V-os hálózatok dimmerei gyújtásszög vezérlésű fázishasításos dimmelési eljárást alkalmaznak. Ezzel ellentétben a TRONIC dimmerek oltásszögvezérlést használnak.
 
A hagyományos 230 Voltos izzók ohmos fogyasztónak tekinthetőek, ezekhez az AC Triac RF a dimmereket mindkét dimmelési eljárással használhatjuk.
De, gyújtásszög-vezérlésre állítsuk a dimmert, ha ohmos-induktív jellegű fogyasztót kívánunk szabályozni. Induktív fogyasztók használatakor, mint pl. hagyományos transzformátorról működtetett 12 V-os hálózatok és fűtő-transzfromátorral üzemeltetett fénycsövek esetében, a kikapcsolás pillanatában az induktivitás miatt kapcsolási eredetű túlfeszültség keletkezik. Gyújtásszögvezérlés
alkalmazásakor a kikapcsolás a feszültség nullátmenetekor következik be, ezért a kapcsolási túlfeszültség problémája nem jelentkezik.
Oltásszög-vezérlés a kapacitív jellegű fogyasztók kapcsolására alkalmas. Kapacitív fogyasztó bekapcsolásakor nagy áramlökés alakul ki. Az oltásszög-vezérelt dimmerek ezt a bekapcsolási áramlökést kerülik el a feszültség nullátmenetét követő azonnali bekapcsolással. Így a feszültség folyamatosan, ugrás nélkül növekszik.

.

Az S1-T és az S1-K dimmerek egy 2. számú mikrokapcsolót is tartalmaznak.
ON állásban a minimális fényerőt 20%-ra tudjuk emelni, míg 2-es jel felé kapcsolva 10%-ra csökkentjük. Ez a százalékos érték nagyban függ a dimmelhető LED elektronikájától és valójában az a 10%-os érték egyes LED-eknél akár 0%-is lehet. A dimmelhetőségi tartomány szűkítésének látszólag nincs semmi értelme, hiszen miért korlátoznánk az állítási lehetőségeinket? Ezzel szemben a valóság az, hogy gyártónként eltérő lehet a dimmelhető LED-ek meghajtó elektronikájának minősége. Egyes LED-ek az alacsony fényerőre állításukkor vibrálhatnak, vagy akár zúghatnak is. Ezt a kellemetlen tünetet hivatott kiküszöbölni ez a mikrokapcsoló. Hiszen, ha az alsó fényerő értéket megemeljük, akkor nem tudjuk véletlenül sem vibráló, zúgó állapotba hozni a LED-et. Ha a LED más erősebb tartományban is zúg és vibrál, akkor az bizony nem dimmelehető LED, a dimmelési kísérletek csak idő előtt tönkre fogják azt tenni.
 
FONTOS! A mikrokapcsolókat, csakis a dimmer áramtalanított állapotában kapcsoljuk át!
 
A webáruházban a fenti termékeket ezen: //ledrex.hu/tag/ac-triac-dimmer-rendszerelem/ – az oldalon találja meg.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^