3-fokozatú fényerőszabályzós LED izzók

Tudjuk, hogy amikor egy 230 Voltos fényforrás fényerejét állítani akarjuk, ahhoz kell egy fényerőszabályzós kapcsoló. Egy ilyen kapcsolóval (fali dimmerrel) bármelyik hagyományos izzó fényerejét tudjuk szabályozni. LED fényforrások közül azonban csak kevesüket. Csak azokat, melyek meghajtó elektronikája képes érzékelni és kezelni a fali dimmer okozta fázishasítást. Az ilyen képességekkel felvértezett LED fényforrások közül is némelyek kiváló módon nagy fényerőtartományban képesek a világítás dinamikáját megjeleníteni, és van amelyek olyanok, hogy minél több dimmelhető LED-et kívánunk működtetni, annál kisebbé válik a fényerőszabályzási tartományuk, ami egyáltalán nem szerencsés. Tehát a LED-ek esetében, szükséges egy drágább (jobb elektronikájú) jól fényerőszabályzó LED fényforrást beszerezni és és kell egy fázishasításos fali dimmer is, amivel működtetni tudjuk. A fázishasítás itt nem varázsszó. Tudni kell, hogy egy 20-30 éves feszültségcsökkentős fali fényerőszabályzó, ami kiválóan működik egy izzószálas terméknél, semmilyen fényerőcsökkentő hatással nem rendelkezik a LED tekintetében. A LED a megadott feszültségtartományon belül ugyanolyan fényerővel világít, az alatt pedig egy rövid vibrálós tartomány után elalszik.

.

Valakinek a LED fejlesztők közül kipattant a fejéből, hogy ha már egyszer külön meghajtó elektronika szükséges a LED működtetéséhez, akkor ezt az elektronikát vértezzük már fel egyfajta fali dimmert kiváltó funkcióval. Így használhatunk egy közönséges fali billenő kapcsolót is a fényerő állítására. Kompromisszumként azt találták ki, hogy a fokozatmentes fényerő szabályzás helyett csak három fényerőt biztosítanak. Így született meg ez a termék. Az ötlet nem egy abszolút újdonság ugyanilyen kapcsolgatással más termékek esetében nem a fényerőt hanem éppen a színhőmérsékletet tudjuk váltani.

Első felkapcsoláskor 100%-os fényerővel világít, ekkor 9Wattot fogyaszt. Egy újabb le- és felkapcsolásra fél fénnyel világít 4,3Wattot fogyasztva, majd a következő le- és felkapcsolásra 15%-os fényerővel világít 1,1Wattos fogyasztás mellett. Ezt követő kapcsolásra ismételten 100% a fényerő. Semmilyen fényerőszabályzóval nem használható, csakis a szokásos egypólusú fali kapcsolóval, csillárkapcsolóval, stb. Azaz a LED fényforrás elektronikája érzékeli a fel-le kapcsolgatásokat és ennek megfelelően váltogatja a 100-50-15%-os fényerőket.

.

Ha bele gondolunk, régebben amikor még nem voltak fényerő szabályzós kapcsolók, egy nagy szobában a sokágú csillárt csillárkapcsolóval kapcsoltunk. Két kör volt. Ideálisan egy kisebb fogyasztású és egy nagyobb fogyasztású körrel. Ez a kombináció is 3-féle fényerőt biztosított, mert hol a gyengébbik kör világított, hol az erősebbik, hol mindkettő. Csak e régi megoldással, nem mindig világított az összes fényforrás, és két kör kellett a csillárhoz.

.

Ezzel a 3-fokozatú fényerőszabályzós LED-del egy kör és egyetlen billenő kapcsoló elég, és mindhárom fényerő esetében világít az összes LED fényforrás.

.

Jelenleg E27 foglalatú körték szerezhetőek be 2700Kelvines melegfehér, 4500Kelvines középfehér és 6000Kelvines hidegfehér változatban. Valamint GU10-es változatban melegfehér
 

.

 
FONTOS! A fenti fényképek érzékeltetnek ugyan valamit, de aki fényképezett már bele a fényforrásba, az tudja, hogy a fényképezőgép elektronikája igyekszik korrigálni a fényviszonyokat, (mint ahogy a szemünk is), tehát akárhogy is fényképezünk a fényképen sosem pontosan ugyanaz lesz a világosság élmény, mint ahogyan azt szabad szemmel látjuk.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^