A glimmlámpás kapcsoló és a LED-világítás esete

Olvasói levelek sorozat
Örömmel vettük, hogy a megrendelt termékek pénteken megérkeztek.
Azonnal neki is láttam kicserélni a hagyományos izzóimat korszerű Led-es izzókra. A nagy részének cseréjekor semmilyen problémám nem akadt. Sajnos azért vannak problémák is.
Az E14-es izzók beszerelésekor mindegyiknél tapasztaltam, hogy azok sajnos kikapcsolt állapotban is, halványan ugyan, de világítanak. Próbáltam őket cserélgetni, de sajnos ez sem hozott eredményt. Az egyik E27-essel is ugyanez a probléma…

Válasz:

Egyben biztosan egyetértünk – valami csak akkor világít, ha kap áramot, mert a semmitől nem tud – bár az lenne csak igazán jó.
Tehát, ha lekapcsolt állapotban is gyengén világítanak, fénylenek a LED-ek, akkor minden bizonnyal kóboráram van a lakásában.
Ez úgy lehetséges, hogy például figyelmetlen volt a bekötés és nem a fázist szakítja meg a villanykapcsoló, hanem a nullát.
Tehát lekapcsolt állapotban is áram alatt vannak a lámpák. Az áram átmegy a lámpán tovább a nulla ágon a kapcsolóig, s ott megszakad (mert ugye le van kapcsolva).
Igen ám, de a megszakított nulla vezetékdarab a fázis mellett úgy működik mint egy kondenzátor, amikor a fázis pozitív, akkor a vezetékdarabban negatív feszültség keletkezik és fordítva. Tehát, az izzó akár 100-200Voltos indukált tápellátást is kaphat lekapcsolt állapotban is. Igaz az áram erőssége csekély,  így nem tudja teljes erővel működtetni a ledet, az csak fénylik.
A megoldás, hogy szabályosan kell a villanyt szerelni, azaz a fázist kell a villanykapcsolóval megszakítani, nem pedig a nullát, mert ez így akár életveszélyes is lehet.

Természetesen Önnek ilyen helyzet fennállása esetén kóbor árama eddig is volt, csak egy hagyományos izzónál ez nem látszik, mert egy hagyományos izzóhoz több áram kell, a led pedig kis fogyasztású, így érzékenyebben reagál a kóboráramra.

Nem minden LED-lámpa jelzi a kóboráramot, mert van amelyiket úgy tervezték, hogy pl: 220-240Volt között működjön, de van amelyiket úgy, hogy 85-265Volt között.  Jelentősebb feszültség keletkezése esetén az egyik jobban fénylik, a másik kevésbé.

Válasz:

Köszönöm kimerítő válaszát. Kissé megijedtem, amikor a nem kevés összegért megrendelt LED izzók nem úgy működtek, ahogy az elvárható lett volna. Konzultáltam a villanyszerelőmmel, aki érzésem szerint a legjobbak közé tartozik, és ő megadta a lehetséges megoldást a problémára. A bekötéseket mindenhol az előírásoknak megfelelően készítette el. Mivel számos helyen visszajelzős (világító) kapcsolóm van (Prodax Archus), így a probléma oka az volt, hogy a visszajelzéshez szükséges áram az izzókon is áthaladt, és ez okozta a halvány világítást az izzóknál. A kapcsolókból a visszajelző egységeket eltávolítottam, így a probléma teljesen megszűnt. Se villogás, se halvány világítás nem tapasztalható.
Mindezek mellett köszönöm a segítségét, a ház további izzóira a megrendelésemet a mai napon leadom.

Válasz:
Én is okosabb lettem, erre nem gondoltam.
Ezek szerint, akkor világít a kapcsolója, amikor le van kapcsolva a villany.
Nekem is van két helyen glimmlámpás Prodaxom, csak nekem ez nem fordulhat elő, mert nálam akkor világít a kapcsoló, amikor fel van kapcsolva a villany. S hogy az így működjön, nekem a nullát is el kellett vezetnem a kapcsolóig.
Az Ön verziója nulla nélkül is megoldható, nyilván anno nem volt tervbe véve a LED. Belegondolva így a nulla nem lett odavezetve, ill. ahhoz más kapcsolóbetét kellett volna, hogy a jelzőfény árama ne a fényforráson menjen keresztül.

Tóth Tamás

VAN MEGOLDÁS!

Székely István megoldási javaslata:
A problémát a csillár, illetve lámpatest mennyezeti sorkapocsba, a lámpával párhuzamosan kötött 220-330nF/400V-os nem elektrolit kondenzátor bekötése megoldja. Ez söntöli a LED lámpákat és bőséges áramot biztosít a Glimm lámpának is.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^