A nap vicce – nem LED izzó, hanem LED égő

Az egyik LED lámpa forgalmazó arról világosítja fel az olvasóit, hogy a LED nem izzik, tehát teljesen botor dolog a LED izzó elnevezés. Ez eddig rendben is van. Csakhogy Ő következetesen a LED spotjait LED égőnek nevezi el, zárójelben megjegyezve, hogy ez nem LED izzó.
Ez igen nevetséges, hiszen az égést, mint kémiai folyamatot (oxidáció) a gyulladás előtt az izzás előzi meg. Tehát, ha nem izzhat, pláne nem tud égni. Ebből következik, hogy a LED nem csak nem izzik, de végképp nem is ég. Ennek ellenére, Ő úgy gondolja, hogy az izzó helytelen, az égő helyes kifejezés.

Valójában a LED fényforrás lenne a helyes kifejezés, de ki használja így? – senki.
A LED fényforrásokat szabályozó Európai Uniós rendeletek fogalommeghatározásaiban a LED-lámpa a helyes megnevezés.
Igaz, hogy a LED-lámpa szó pedig azt sejteti, hogy adott egy lámpatest és abban a fényforrás LED-es (mert én naiv azt gondoltam, hogy a lámpa nem más, mint a lámpatest a benne lévő fényforrással együtt), de nem. Az uniós rendeletek szerint a lámpatestbe nem fényforrást teszünk, hanem lámpát. Hát ez van – ők biztos jobban tudják.
Én úgy gondolom, hogy valóban szakmaiatlan (sőt tájékozatlan) dolog a LED-et égőnek és izzónak nevezni, és teljesen jogos, ha az alapvető fogalmakkal tisztában lévő személynek sérti a fülét. Azonban, ha elfogadjuk, hogy immár 100 éve az izzó és az égő szavainkat a fényforrás szinonimájaként használjuk, akkor talán nem is olyan égő a LED-lámpát LED izzónak nevezni.

De lehetne még ragozni. Felkapcsoljuk vagy lekapcsoljuk a világítást. Ezzel szemben, van aki nem csak leoltani, hanem feloltani is tudja a villanyt. Ez utóbbi olyan lehet, mint a zip fájl kitömörítése. 🙂

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^