Adapter vagy LED meghajtó?

Ha LED lámpát akarunk üzemeltetni, akkor a legtöbb esetben a LED fényforrásunk közvetlenül a hálózati 230Voltos váltóáramról működik. Azaz betekerjük a foglalatba, felkapcsoljuk a villanyt és működik.
Mint a hogyan a halogén izzók világában is, bizonyos esetekben célszerűbb, vagy biztonságosabb törpefeszültségű izzókat használni. Ezeket leggyakrabban 12Voltosként bútorvilágításokban, íróasztal lámpákban, karácsonyi fényekben láthatjuk.
Így van ez a LED-eknél is. Előfordulnak 5, 12, vagy 24Volt egyenárammal működő LED-ek, vannak amelyeket egyenárammal és váltóárammal is használhatunk és akad olyan is amelyek csak 12, vagy 24Volt váltóárammal üzemeltethetőek.

.

Ezeken kívül szükséges megemlíteni, hogy léteznek olyan LED-ek melyek áramgenerátoros tápellátást igényelnek. Azaz a LED-eket sorosan kötjük, így a tápegység a sorosan kötött LED-ek számától függő feszültséget ad le, és a LED-ek fényáramát a szabályozott áramerősséggel tudjuk állítani. De ez egy más terület, ez a cikk halogének helyettesítésére szolgáló párhuzamosan kötött törpefeszültségű LED-ek tápellátásáról szól.

Kezdjük a rövidebb információkkal.

 • Amennyiben egy LED egyenárammal és váltóárammal is működésképes, akkor mindenképp egyenáramot használjuk, mert a váltóáramos használatból eredő esetleges villódzás lehetőségét ki tudjuk zárni.
 • Előfordulhatnak olyan 12Voltos LED-ek amelyek úgynevezett “fázishasítással” fényerőszabályozhatóak. Ezek a hagyományos (de mai modern és nem a 20 éves) fali fényerőszabályozók. Fázist hasítani csak váltóáramnál lehet. Tehát, ha 12 Voltos fázishasítással fényerőszabályozhatós LED-et akarunk is fényerőszabályozni, akkor csakis váltóáramú kimenetet biztosító transzformátort (vasmagos transzformátos, toroid transzformátor igen, halogén elektronikus transzformátort soha sem) használhatunk, mert egyenáramúval is működik, de csakis maximális fényerővel és nem tudjuk a fényerőt csökkenteni.
 • Ha viszont egy LED csak is váltóárammal működik, ilyenek lehetnek 12 és 24 voltosak is, akkor egyenárammal nem fog. Ez utóbbi azért van, mert ezek a LED-ek általában folyamatos színváltású RGB LED lámpák, és a színváltás ütemét, maga a hálózati váltóáram 50Hz-e biztosítja. Ha nincs váltóáram, akkor nincs színváltás sem.

Mindezeken túl a legtöbb törpefeszültségű LED 12Volt egyenáramot igényel, de akad még 24, vagy 5 Volt egyenáram igényű is.

Az alkalmazás helye és módja szerinti lehetőségek:

Van olyan LED-ek működtetésére való tápegység amit adapternek nevezünk, van amit LED meghajtónak és van amit transzformátornak (vasmagos transzformátornak).

 • Az adapter, olyan mint egy telefontöltő, tehát (konnektor dugóval) dugvillával rendelkezik. A kisebb teljesítményűek esetében a tápegység házával egybeépített a dugvilla, a nagyobb teljesítményű (és nehezebbek) esetében egy lengő kábelra van szerelve. A 12Volt kimenet szintén egy hosszabb kábel, melynek végén egy úgynevezett DC Jack csatlakozó található.
  Az adaptert azoknak célszerű LED szalaghoz vásárolniuk, akik maguk (nem szakemberként) akarnak valahova utólagosan LED világítást kialakítani, és így az áramot egy már meglévő konnektorból kívánják biztosítani. Hátránya, hogy szabadon lógó vezetékeink lesznek, amit nem minden esetben tudunk hova elrejteni, de cserébe egy egyszerű kivitelezési módhoz jutunk. De ilyet használhatunk a 12Voltos LED-es íróasztal lámpákhoz is, vagy egyéb utólag felszerelt 12Voltos spotokhoz.
 • Szebb megoldás, ha el tudjuk rejteni a tápegységet. Ilyenek a LED meghajtónak nevezett tápok. Ezekből, vagy egy rövid vezetékpár áll ki, vagy az sem, hanem sorkapocssor van dobozon és a vezetéket oda tudjuk bekötni. Ezeket a LED meghajtókat fixen a lakás villamos hálózatára tudjuk kötni és el tudjuk rejteni egyszerűbb esetben egy magas szekrény tetején, vagy egy bútorlapból készített üregben, gipszkarton álmennyezet felett, vagy egy falba süllyesztett, megfelelően nagy szerelő dobozba is. Döntően kétféle változatuk van, a vízálló és a nem vízálló (természetesen IP védettség terén többféle víz és porállósági fokozatban rendelkeznek).
  • A nem vízállók főképp lyukacsos fémházban vannak, de akad zárt műanyagházas por ellen védett, vagy műanyag házas, de rácsos is.
   A rácsosak olcsóbbak, de egyúttal ez azt is jelenti, hogy a termelődő hő elvezetését e levegő végzi, tehát teljesen lezárt szűk helyre nem tehetjük, ami a tápegység túlmelegedését és meghibásodását eredményezi. Másrészt ezeknek a tápegységeknek a sorkapcsai szabadon vannak, így a telepítés helyét mindenképp villamossági szakember kell, hogy meghatározza, hiszen a szabadon lévő vezetékcsatlakozásokat olyan biztonságos helyen kell elhelyezni, ahol a napi használat során biztos nem tudunk hozzáérni, és biztosítottá válik a baleset és életvédelmi kialakítás.
  • A vízálló csoportba sorolt tápegységeket arról ismerjük meg, hogy teljesen zártak, akár tiszta fém hűtőbordásat, de lehet zárt műanyag házuk is. Tehát ezek í típusok a működésük során keletkező hőt a felületükön adják le. Biztonságosabban telepíthetően, hiszen ezekből rövidebb vezetékdarabok állnak ki, és ezekre a vezetékere a bekötéseket már le tudjuk szigetelni. A vízállóság természetesen egy tág kategória, vannak típusok, melyek akár víz alatt is folyamatosan használható (IP68) és vannak amelyek csak éppen lespriccelhető, csapó eső ellen védelmet biztosító (IP65 védelem) kategória.
 • Vasmagos transzformátor, bár a fentiek bármelyike tartalmazhat vasmagos transzformátort, de az elnevezés lényege az, hogy mást nem tartalmaz, azaz nincs benne egyenirányító, tehát váltóáramot ad le. Ebben is lehetnek vízálló és nem vízálló változatok.
  • A nem vízálló, akár egy szabadon lévő toroid tekercs is lehet, így a életvédelmi, balesetvédelmi biztonságos telepítéshez mindenképp villamossági szakember szükséges, és vannak zártabb műanyag házas változataik is ahol esetleg már a vezetékek bekötésére szolgáló sorkapcsok is egy műanyag fedéllel lezárt helyen vannak.
  • A vízálló csoportba sorolt tápegységek leginkább IP68 védelemmel rendelkeznek, azaz víz alatt is folyamatosan használhatóak a gyártó által megadott mélységig. Ennek szükségszerűsége, hogy főképp a színváltó lépésálló, szökőkút, kertitó, vagy úszómedence LED RGB világítás kialakítást célozzák.
 • FONTOS, hogy semmilyen LED nem használható a halogén fényforrásokhoz tervezett váltóáramot leadó úgynevezett “halogének elektronikus transzformátorával”!A transzformáció során váltóáram hullámára olyan felharmonikusok kerülhetnek, melyet a LED elektronikája nem tud kiszűrni így a LED gyorsan tönkre megy. Ez nem a halogének elektronikus transzformátorának a hibája, hiszen ez az izzószál esetében nem okoz problémát, hanem egyszerűen nem a LED-hez tervezték, mint ahogyan a LED-et sem ehhez.

Fontos még tudni, hogy tápegységenként változóan különféle biztonsági elektronikákat is beépíthetnek a tápegységekbe. ilyenek lehetnek leggyakrabban:

 • Rövidzár védelem. Ha véletlen a kimenő vezetékpárt rövidre zárjuk akkor a tápegység ne ég le, hanem lekapcsol. A rövidzár megszüntetésével újra működik a tápegység.
 • Túlterhelés védelem. Meghatározzák hogy a névleges terhelhetőségen felül milyen százalékos mértékig, mennyi ideig működik, majd lekapcsol,a tápegység meghibásodásának megelőzése helyett.
 • Széles bemeneti feszültségtartomány. Biztosításával az esetleges hálózati feszültségingadozás ellenére is stabil kimenetet tudjanak biztosítani.
 • Bemeneti túlfeszültség védelem.
 • Kimeneti feszültségállítási lehetőség bizonyos feszültségtartományon belül, hogy a tápellátás feszültségét a konkrét igényekhez lehessen igazítani.
 • A kimenet zaj csillapítása, annak érdekében hogy az egyen áram valóba egyenáram legyen, ne legyen rajta ún. fodrozódás.
 • Természetesen egy csakis vasmagos transzformátorból álló tápegységtől semmi ilyen többletvédelmet nem várhatunk el.

Adaptert, LED meghajtót, transzformátort ITT vehet.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^