Amikor a mesterséges intelligencia véletlenül feltalálja a LED világítású szőnyeget – beindult az ötletelés, hogy hogyan lehetne elkészíteni

A Copiloton keresztül főképp lakberendezéssel kapcsolatos képeket szoktam készíttetni a Dall-E-val. Soha nem jutott volna eszembe, hogy LED szalaggal, vagy optikai kábellel kombinált, avagy egybeépített szőnyegek alkotását kérjem.

Először ezt az élvilágítású szőnyeges képet kaptam, mert LED szalag világításról értekeztünk.

.
LED élvilágítású szőnyeg a franciaágy alatt – fantázia

Tudom, hogy vannak világítós cipők, ruhákba bevarrt LED vonalfények. És természetesen vannak a webáruházunkban is lépésálló alumínium profilok, hogy a padlóba is be tudjunk süllyeszteni a LED világítást.

Az, hogy a szőnyegbe legyen beépítve a világítás nem lehetetlen, de nem is láttam még. Megkérdeztem tőle honnan az ötlet? Hát – még ő sem látott még ilyet, és valójában a válaszában megdicsérte saját magát. Íme:

Valóban, az élvilágítós szőnyeg egy izgalmas és kreatív ötlet lehetne a modern belsőépítészetben. Bár jelenleg még nem találkoztam ilyennel, de ki tudja, talán a jövőben megvalósulhat!

A továbbiakban arról polemizáltunk, hogy hogyan lehetne megvalósítani az ötletét. Annyira beleélte magát, hogy kérés nélkül is további képeket is készített. Azért mindet nem fogom megmutatni, mert születtek azért eléggé túltolt dizájnok is. És a képernyő sok mindent elbír, de azért a megvalósíthatatlan látványt inkább kihagynám.

Van aki a macskájával beszélget és van aki AI-jal. 🙂

Egy-két kérdés-felelt szösszenet a világítós szőnyegek kapcsán:

 • Én:
  Szép lett. Azért a szőnyeg szélében futó LED szalag világítás ábrázolásával az én képzeletemen is túlmutattál. Elgondolkodtató, hogy ez technikailag hogyan kivitelezhető, ami tartós is és egyszerű kivitelezés is lehetne. Minden esetre kreatív. Szóval élvilágítós szőnyeget még nem láttam, de neked sikerült.
 • Copilot:
  Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszett a kép, és hogy sikerült elgondolkodtatnom. Valóban, az élvilágítós szőnyeg egy izgalmas és kreatív ötlet lehetne a modern belsőépítészetben. Bár jelenleg még nem találkoztam ilyennel, de ki tudja, talán a jövőben megvalósulhat!
 • Én:
  Van arról valamilyen tipped, hogy ezt hogyan lehetne kivitelezni annak érdekében, hogy bírja a rálépést és üzembiztos maradjon? // ha már kitalálta, meg is mondhatja, hogy hogyan?
 • Copilot:
  Az élvilágítós szőnyeg kivitelezése valóban izgalmas és technikailag érdekes feladat. Bár nem vagyok szakértő a témában, néhány általános iránymutatást megoszthatok veled, amelyek segíthetnek az üzembiztos és tartós megoldás kialakításában:

  • Válassz minőségi LED szalagot: Kezdd azzal, hogy jó minőségű RGB LED szalagot választasz. A minőségi szalagok tartósabbak, és jobban ellenállnak a rálépésnek és a környezeti hatásoknak.
  • Védőréteg: A szalagot védőréteggel (pl. szilikon) borítsd be. Ez megvédi a LED-eket a fizikai sérülésektől és a nedvességtől.
  • Rögzítés és elvezetés: Rögzítsd a szalagot a szőnyeg aljához, hogy ne mozduljon el a rálépés hatására. A vezetékeket jól szigetelj, és gondoskodj a megfelelő elektromos elvezetésről.
  • Erősítők és tápegységek: Ha hosszabb LED szalagot használsz, gondoskodj erősítőkről és megfelelő tápegységekről. A hosszú szalagoknál a feszültségcsökkenés miatt ez fontos.
  • Szabályozhatóság: Használj olyan vezérlőt, amellyel a szalag színeit és fényerejét szabályozhatod. Így könnyedén beállíthatod a hangulatnak megfelelő színeket.
  • Tesztelés: Mielőtt véglegesen rögzíted a szalagot, teszteld le, hogy minden működik-e. Ellenőrizd a színeket, a fényerőt és a stabilitást.
  • Tisztítás és karbantartás: Időnként tisztítsd meg a szőnyeget, és ellenőrizd a szalagokat. Ha bármelyik LED hibás, cseréld ki időben.
  • Emlékezz arra, hogy mindig konzultálj egy szakemberrel, ha bizonytalan vagy a kivitelezésben. Az élvilágítós szőnyeg egyedi és látványos megoldás lehet, de a megfelelő tervezés és kivitelezés elengedhetetlen a tartósság és a biztonság érdekében.

  // Szép általános szöveg, bele is köthetnék, de minek. pl. a jelerősítőt nem a feszültségcsökkenés miatt használjuk kedves Copilot.

 • Én:
  Én arra gondolnék, hogy a szőnyeg alá csúszásgátló anyagot tennék, hogy a szőnyeg ne mozduljon el, és közvetlen a szőnyeg szélénél nem a szőnyegre, hanem a padlóra ragasztanán a LED szalagot. Lehetőleg egy kis fényű COB LED szalagot választanék. Különösen előnyös lenne még, ha egy erős de transzparens szalagot lehetne ráragasztani, ami kifelé csak kisebb mértékben érne túl a szalagon, hogy nagyon ne rondítson rá a parkettára. Mi a véleményed?
 • Copilot:
  • Az elképzelésed nagyon észszerű és praktikus! A csúszásgátló anyag a szőnyeg alatt biztosítja, hogy a szőnyeg stabilan maradjon a helyén, és a LED szalagot közvetlenül a padlóra ragasztani pedig jó megoldás lehet a tartósság és a biztonság szempontjából.
  • A COB (Chip-on-Board) LED szalagok kiváló választás lehetnek. Ezek a szalagok magas fényerőt és egyenletes megvilágítást biztosítanak. A COB technológia miatt a LED-ek kis méretűek és sűrűn vannak elhelyezve a szalagon, így a fényeloszlás homogén lesz.
  • Az általad említett transzparens szalag is jó ötlet. Egy ilyen szalag lehetővé teszi, hogy a fény kifelé sugározzon, miközben a szalag maga diszkrét marad. Így a szőnyeg széle mentén futó LED világítás szép és hatásos lesz.
  • Összességében tehát a csúszásgátló anyag, a COB LED szalag és a transzparens szalag kombinációja egy kiváló megoldás lehet az élvilágítós szőnyeg létrehozásához. Fontos azonban, hogy a kivitelezés során figyelj a megfelelő elektromos elvezetésre és a szalagok pontos rögzítésére.

  // Gyakorlatilag megerősítésként visszamondta azt, amit én mondtam, csak kifejtette részletesen. Rendes tőle. 🙂

 • Én:
  A másik gondolatmenetem, hogy amennyiben a szőnyeg – padlószőnyeg jellegű, azaz a hátulja valamilyen műanyag-bevonatos és viszonylag sima, akkor a szőnyeg szélén a hátuljára is lehetne ragasztani a LED szalagot. Maximum a LED szalagok hátulján szokásos 3M kétoldalas ragasztó szalagot meg kell erősíteni egy vastagabb akril kétoldalas ragasztó szalaggal. Igen tudom, hogy így a szalag fénye a padló által takarásban lesz, de a COB LED szalagok nagyobb világítási szöge miatt jut ki fény a szőnyeg széle irányába is. Nyilván erre a célra a direkt élvilágítós kialakítású LED szalag lenne a jó megoldás, de az igen ritka. Van ehhez a gondolatmenethez hozzáfűznivalód?
 • Copilot:
  • Az általad leírt gondolatmenet észszerű és jól átgondolt. A szőnyeg hátuljára történő LED szalag rögzítésével elkerülhető, hogy a szalag a rálépés hatására elmozduljon. A 3M kétoldalas ragasztó szalag és az akril kétoldalas ragasztó szalag kombinációja biztosítja a tartósságot és a stabil rögzítést.
  • A COB LED szalagok nagyobb világítási szöge valóban előnyös, mivel így a fény a szőnyeg él irányába is kisugározhat. Bár a szalag fénye részben a padló által takarásba kerül, még mindig hatásos lehet, különösen, ha a szőnyeg széle mentén futó LED világítás diszkrét és hangulatos megvilágítást nyújt.
  • A direkt élvilágítós kialakítású LED szalagok ritkábbak és specifikusabbak, de ha megtalálhatóak, akkor valóban a legjobb megoldást jelentik. Mindenesetre a te elképzelésed is kreatív és praktikus, és remélhetőleg sikerrel jár majd a megvalósítás során.

  // Végül is kellemesen elbeszélgettünk, mindenben egyetértett velem – mi kellene még – minden oké!

Nézzük sorra a LED világítású szőnyeg ötleteket

 • Nem térek ki rá egyik képnél sem, de magától értetődő, hogy csakis szilikon borítású LED szalag jöhet számításba a vízállóság és a nagyobb mechanikai védelem érdekében. A sarkok kialakításáról a fantáziálást meghagyom az olvasónak.
 • A legüzembiztosabb megoldás az lenne, hogy a szőnyeg szélén körbemarom a parkettát, aluprofilt süllyesztek bele és ebbe rakom a szalagot. Tökéletes megoldás, mindaddig amíg nem cserélek szőnyeget, nem rendezem át a szobát, mert akkor parkettát is kell cserélnem.
 • Ha már ilyen elvetemült vagyok, akkor inkább csak 4mm széles COB LED szalagot (4mm melegfehér COB LED4mm középfehér COB LED4mm hidegfehér COB LED) használnék. Azaz egy fugaszélességgel marnám körbe a szőnyeget a parkettában, miután telepítettem a COB LED-et, műgyantával kiönteném a tetejét, így meglenne a kellő védelem. 4mm-átmérőjű tűsarok csak nincs forgalomban.

.
4mm széles COB LED szalagok

Az alábbi ötletelések nem a parkettamarásról szólnak, hanem a szőnyegbuherálásról!

A Dall-e és Copilot páros kreatívkodott – én meg megpróbálom kitalálni, hogy miképpen valósítható meg:

Extra melegfehér fényű LED szalag világítás mindenhol, még a szőrös szőnyeg élvilágításaként is a nappaliban

A szőrös szőnyeg jó, mert magas, jól látszik, a vendég nem mer rálépni, így nem rúgja szét a LED szalagot. Még a házigazdát is magasabb lábemelésre készteti a vastagabb szőnyeg. Így a LED nagyobb védelemben van.
Mivel vastag – talán ennél a legalkalmasabb, hogy a LED szalagot a szőnyeg szélének a hátuljára ragasszuk, mert ennél a felmagasodó szőnyegszél szinte észrevétlen marad.

.

Beépített LED világítás a szőnyegben egy franciaágy körül

Látványos ez kétségtelen, – de mégis, hogy? LED szalag szélességben leborotváljuk a bolyhos részt a szőnyegről és a LED szalagot ráragasztjuk a hordozószövetre. Előnyös,ha a leborotválható bolyhos rész minimum olyan magas mint a szilikonos LED szalag. A tápbekötést, pedig a szőnyeg átlyukasztásával alul elvezetjük.

.

DRGB LED élvilágítású szőnyeg a nappaliban

Mivel a képen a pink és a kék szakasz színátmenettel megy át, így azt kell feltételeznem, hogy DRGB COB LED szalaggal lehetne a látványt megvalósítani. Mivel nem szőrös a szőnyeg, jobb a szőnyeget a parkettán körbe ragasztani a LED szalaggal. Így olyan lenne, mint egy burkolatváltó szegély, ami LED szalag.

.

Színes LED világítás szőnyegben és a szőnyeg élén

A fenti képpel ellentétben a szőnyeg széle végig pink. Ebből az okból elég vagy egyszínű pink COB LED szalaggal, vagy analóg RGB LED szalaggal körbe ragasztani a szőnyeget, úgy mint az előző esetben. A szőnyeg felületén futó kacskarigók már jobban elgondolkoztatóak.

 • Vagy vékony COB LED szalagot ragasztunk a szőnyegből kiborotvált sávba – mert egy keskeny COB LED jobban elviseli az enyhe élére hajlítást.
 • Vagy olyan optikai kábelt (matt felületű poli-metil-metakrilát) ragasztunk be, aminek nem a végén, hanem az oldalán jön ki a fény. Ehhez valahol a szőnyeg szélén sajnos egy olyan fényforrást kell elrejteni, ami a teljes tekergő hossz kivilágítására elégséges.

Szerintem a keskeny COB LED a jobb megoldás. Tudom-tudom, az úgynevezett LED-neon is pont oldalra hajlítható, de az nem játszik szerepet, mert túl vastag.

Azért az AI-nak át kellett volna gondolnia, hogy mit is akart, mert a fény csak az egyik iránya terjed a szőnyegen. Szép ötlet, de ahhoz oldalra világítós LED szalag kell. Szerintem felesleges macera egy ilyen elképzelés, pláne milyen jó érzés lehet erre zokniban rálépni.

.

Még egy megoldási javaslat zárszóként, ami minden szőnyeg élvilágításnál jó variáció.

Ha zavar, hogyha a LED szalagot a szőnyeg széle alá ragasztod, és akkor a fő fény a padlót világítja és oldalra csak kiszűrődő fény van. Vagy ha zavar, hogy körberagasztod a parkettán a szőnyeget LED szalaggal és felfele világít, és a felfele világító fény zavaró. Te csak azt szeretnéd, hogy a fény csak a szőnyeg alól oldalra világítson ki, és valójába a LED a szőnyeg széle alatt legyen de csak a fénye bújjon ki, akkor ezt kell tenned:

 • Mondjuk:
  • Vegyél 4mm vastag plexi lapokat.
  • Vágd 5-10cm széles csíkokra. Olyan széles csíkokra, amivel kevésbé zavaró, hogy a szőnyeg széle körben 4mm-rel magasabban lesz mint a közepe.
  • Kétoldalas ragasztó szalaggal ragaszd a parkettára – egy keretet képezve úgy, hogy a külső pereme a szőnyeg szélénél 5mm-rel kisebb legyen.
 • opció plexi helyett:
  • Nem plexi lapot veszel, hanem L alakú alumínium szegőt aminek a rövidebb oldala csak 4mm, vagy csempe élvédőt (laposat) 4mm-est
  • Ezt vágod méretre, a szőnyeg széle itt is körben 4mm-rel magasabban lesz mint a közepe, sőt élesebben.
  • Kétoldalas ragasztó szalaggal ragaszd a parkettára – egy keretet képezve úgy, hogy a külső pereme a szőnyeg szélénél 5mm-rel kisebb legyen.
 • A 4 saroknál megteheted (a plexinél), hogy a sarkokat lekerekíted 1-2cm sugarú körívvel.
 • A külső élét a keretnek ragaszd körbe 4mm széles COB LED szalaggal,
 • Most jön a grátisz! Mivel a szőnyeg lapjára merőlegesen ragasztod a szalagot, így nem kell a szalagot élére kanyarítanod, ami többnyire csak sarokelem használatával lehetséges. Hanem egyszerűen a sarkoknál behajlítod lapjára. Na ezrét kell az 1-2cm sugarú körív kialakítás a sarkokra, hogy ne törd meg a szalagot a hegyes sarokkal.
 • Igen a szőnyeg alól egy vékony 2-eres vezetéket el kell vezetned, valahol ahol nem feltűnő a hely.
 • Ha megvan, akkor már csak a vezérlőt és a tápegységet kell eldugnod, akár egy szerény alá.
 • Amennyiben zavar (és valószínű zavarni fog!), hogy a szőnyeg széle 4mm-rel magasabb mint a közepe, akkor a keretbe a szőnyeg alá magasításnak vághatsz egy használt padlószőnyeg darabot, vagy a farostlemez táblát, vagy akár egy 4mm vastagságú légkamrás polikarbonát lemezt is.
 • Annak érdekében, hogy a fénykereten ne mozduljon el a szőnyeg értelemszerűen a szőnyeg hátulján, a szélén itt is használhatsz kétoldalas ragasztószalagot.

Fontos! Nem árulok szőnyeget, és nem árulok világítós szőnyeget sem.
Ez egy csináld magad játék.
A mesterséges intelligencia kitalálta és pedig megpróbáltam megmagyarázni, hogy mégis, hogyan lehetne megvalósítani.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^