Amit a LED szalagok bekötéséről tudni kell

A LED szalagok általában 12Volt egyenárammal üzemeltethetőek (van 5, 24, 230Volttal üzemelő típus is, de a leggyakoribb a 12Voltos) és 5 méteres tekercsben kaphatóak.
Ezek a 12Voltos 5 méteres tekercsek 3 LED-enként a jelölt helyeken méretre vághatóak. A darabok végeire, a jelölt helyekre (szabadon lévő réz felületek) toldó, bekötő sarukat rögzíthetünk, vagy vezetéket forraszthatunk. Fontos megjegyezni, hogy jó néhány esetben nem tudunk toldó elemeket, sarukat használni, mert pl: túl sűrűn vannak a LED-ek és a vágási szélhez közel van a LED, és nem fér mellé a saru. Vagy a vágási szél közelében egy ellenállás van, ami akadályozza a saru rápattintását. Vagy LED profilba akarunk ragasztani a LED szalagot (nagyon helyesen), de a saru szélesebb, így az már nem férne be a profilba. Ezekben a “kellemetlen” esetekben csak a forrasztás jöhet számításba.

.

Ha egy tekercsnél hosszabb LED szalagban gondolkozunk, adja magát az lehetőség, hogy az első 5 méter végére forrasszuk rá a következő 5 métert, és így tovább, és milyen jó ez így nekünk, hiszen igen egyszerű a kivitelezés. Egyik végén van egy tápegységünk, és az így kialakított 10-20-30 méter LED szalagot csak szépen felragasztjuk a plafon alatt és már meg is van a mennyezetvilágításunk a nappaliban.

NE TEGYÜK! Könnyen csalódás érhet bennünket.

Miért is?

A 12Voltos betáplálás helyén valóban 12Voltot kap a LED csoportunk, de méterről méterre csökken a feszültség és (mivel a LED szalag a feszültség csökkentésével fényerőszabályozható) ezzel együtt csökken a LED fényereje is. Ez a fényerő csökkenés számos esetben nem feltűnő, de van amikor problémát okoz. Másrészt miért világítanánk gyengébb fénnyel mint amire tervezték a LED szalagot.

Ez a fényerő csökkenés akkor a legszembetűnőbb, ha – maradva a mennyezeti körbefuttatás példájánál – a LED szalag elejéhez visszaér a LED szalag vége, azaz egy kört alakítunk ki. Vagy amikor a következő 5 méter LED szalagot az előző vége mellé ragasztjuk, de ezt az újabb tekercs LED szalagot, már egy másik tápegységgel működtetjük, azaz az újabb tekercs 12Voltot kapó LED-jeivel folytatjuk az előző szalag végét.

Mi ennek az oka?

A réz szalag ellenállása. Kicsi a keresztmetszet. Minél kisebb a LED szalag szélessége és a vastagsága (vastagság helyett helyesebb azt megemlíteni, hogy vannak egyrétegű és kétrétegű réz szalagok), és minél nagyobb teljesítményű, LED-ek vannak a szalagon, minél több, annál erősebb a feszültségesés, így a szalagvégi folyamatos fényerő csökkenés annál szembetűnőbb.

Mit tehetünk a fényerő csökkenése ellen?

Ha van egy LED szalagunk és nem csak az egyik végére kötjük rá a tápegységet, hanem a másik végére is, akkor mindkét vége 12Voltot kap, így mindkét vége egyforma erősen fog világítani. Így abban az esetben, ha a szalag két vége egymás mellé kerül, akkor nem látjuk a fényerő csökkenést.
Igen-igen, de akkor a szalag közepén még lesz kevesebb a fény. Ez így van, de ha a közepe mellé nem rakunk egy másik frissen betáplált LED szalagot, akkor nem fog látszódni.
Ha mégis úgy gondolja, hogy ez zavarni fogja, akkor megteheti, hogy a LED szalagot akár méterenként beköti a 12 Voltos tápba, így méterenként mindkét végről 12Voltot biztosítva, igazán kiegyenlített teljes fényerejű megvilágításhoz juthat.

A gyakorlatban azonban, a kisebb fényerejű LED szalagok esetében, mint amilyen a méterenkénti 60-120LED-es 3528-as SMD LED-del szerelt szalagok, elégséges 2,5-5 méterenkénti, mindkét végről történő betáplálás, míg az erősebb LED szalagoknál (5630 SMD) célszerűbb csak az 1-2 méterenkénti, mindkét végről történő betáplálás.

Nézzünk egy-két elvi bekötési rajzot:

(itt most csak az egyszínű LED szalagos megoldások kerülnek bemutatásra)
Amikor leginkább előjön a feltűnő fényerő csökkenés problémája, akikor a mennyezet alatti párkányból, rejtett világítást alakítunk ki, hogy a plafon körbe meg legyen világítva. És amikor a LED szalag körbe ér, akkor a LED szalag vége az elejéhez kerül. Az ilyen látványhoz általában a méterenkénti 60 LED-es 3528 SMD LED-del szerelt szalag megfelelő, ritkábban nagyobb megvilágításhoz szokták csak ennek a méterenkénti 120 LED-es változatát használni.

A rossz megoldás:

.

Rövidebb falszakaszok esetén megfelelő lehet.
Arra jó, hogy a két végponton egyforma legyen a fényerő, de 5-10 méter felett már a fényerő ingadozás érzékelhető lehet.

.

Az ideális megoldás, de ha 5 méternél hosszabb egy falszakasz, akkor azt is célszerű ketté kell osztani.

.

Ezek elvi rajzok, nyilván a konkrét teljesítmény igények és a falszakaszhosszok befolyásolják a kiviteli igényt.

Abban az esetben, ha a fényerő szabályozásának lehetőségével is élni szeretnénk, a kivitelezést tovább bonyolítja az a tény, hogy egy-egy fényerőszabályzó, típusonként eltérő, de behatárolt árammal terhelhető csak. Amennyiben nagyobb áramfelvételű LED szalag csoportot kívánunk egyszerre fényerőszabályozni, mint amit a kiválasztott fényerőszabályzó elvisel, jelerősítő beépítése is szükséges. A jelerősítőt, külön kell megtáplálni. Természetesen megtáplálhatjuk ugyanarról a transzformátorról (LED meghajtóról) is, de nagyobb a valószínűsége, hogy az ekkora teljesítményigényt célszerűbb külön táppal biztosítani.

.

Ugyanez az eljárás nem csak a fali, hanem távirányítós fényerőszabályzó beépítése esetén is.

.

Igen arra is van megoldás, hogy több fali kapcsolóval állítsuk ugyanannak a LED szalag csoportnak a fényerejét, de az már egy másik cikk.

Bemutatásra kerülnek a mérések is, hogy melyik LED szalagon, milyen mértékben esik a feszültség, és az milyen mértékű megvilágítás csökkenést eredményez.
Melegfehér LED szalag mérések ITT.
Középfehér LED szalag mérések ITT.
Hidegfehér LED szalag mérések ITT.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^