Analóg RGB – 9 színcsatornás futófény RGB LED szalag különlegesség

Figyelem! Ez a termék már megszűnt! Ha futófény LED szalagra van szüksége, keresse a DRGB, azaz a digitálisan vezérelt RGB LED szalagokat ITT!

Ahhoz, hogy egy LED szalagon a fény fusson, ahhoz az kell, hogy LED-enként, vagy kisebb LED csoportonként egy központi vezérlőtől az egyes LED-ek (LED csoportok) külön-külön utasítást kapjanak, hogy mikor, milyen színű, és milyen erős fénnyel világítsanak.
Ehhez a speciális vezérlőn kívül az is kell, hogy minden LED-enk, vagy LED csoportnak (általában 3 LED-et jelent), legyen egy szalagon 1-1 vezérlő chipje. Azaz a központi vezérlő és a LED-enkénti vezérlő chipek kommunikáljanak egymással.
Azaz a központi vezérlő tudja, hogy a szalagon hány darab vezérlő chippel kommunikál, hogy címenként adhassa a ki a konkrét vezérlőknek szóló utasítást. Ez a Digitális RGB vezérlés lényege, azaz a digitálisan így érhetünk el futófény világítást.

Ennél van egy egyszerűbb, olcsóbb módszer – természetesen kompromisszumokkal.

Lássuk az alábbi megoldást!


9 színcsatornás 270 LED-es 5 méteres futófény LED szalag és vezérlője. Műszaki adatai:

72 Watt névleges fogyasztású, LED szalag.
DC 12V – tápfeszültség.
Méret:
 
12x2mm – a legnagyobb átmérő
5000mm – a teljes hossz
Színhőm.: piros-zöld-kék
Ez a LED lámpa 270 darab 5050SMD típusú fénykibocsájtó diódát tartalmaz.
Garancia: 2 év, DC12V stabilizált tápellátás szükséges. Használjon LED-meghajtót, vagy adaptert!

Ennek a futófény LED szalag világításnak a lényege, hogy 3 darab hagyományos RGB LED szalagot és 3 darab RGB vezérlőt integrál egybe. Olyan, mintha 3 LED-enként első, második és harmadik (majd újra az első) LED szalagból lenne összefüzve egy LED szalag. Azaz nem 4 eres (RGB + közös Anód), hanem 10 eres (RGBRGBRGB + közös Anód) a LED szalag.
Így a vezérlőnek is 10 eres kimenete van. A 3 darab vezérlő folyamatosan egymásnak cserélgetve adja át a feladatot. Ha az első vezérlő adja a világításra a feszültséget, akkor az első, a negyedik, a hetedik és sorra tovább minden 3. hármas LED csoport fog világítnani, Majd a vezérlést megkapja a következő vezérlő, amitől a 2., 5. 8. stb. hármas LED csoport fog világítani. Ezután átkerül a 3. vezérlőnek a feladat, így a 3., 6., 9., stb. hármas led csoport fog világítani.
Majd újra az egyes vezérlő rész kapja meg a feladatot. Mindezek együtteseként futófény hatás keletkezik. Terméssztesen ezt a vezérlési sort meg lehet variálni, így futhat a fény visszafele is, vagy akár fix fényre is állhat, ha mindhárom vezérlőrész egszerre működik.

Ezek alapján létrehozható egy olyan futófény világítás, amikor is nincs szükség a szalagra telepített LED csoportonkénti vezérlő chipre. És gyakorlatilag nincs digitális korlátja a futófény hossznak.
A DRGB vezérlésnél általában csak 2048 pixel lehet a maximális hosszúság, és persze a komolyabb DRGB vezérlők Master-Slave rendszerbe sorolva hosszabbíthatók, de mindenképp egyszerűbb és olcsóbb kivitelezést biztosít ez a 9 színcsatornás megoldás.
A tetszés szerinti hosszúságnak természetesen itt is korlátja a vezérlő terhelhetősége, mit a hagyományos RGB LED szalagoknak, de mint ahogy ott is, így itt is jelerősítőkkel, csak éppen egyszerre 3 darab RGB jelerősítővel (hogy meglegyen a 9 színcsatorna) lehet a hosszúságot növelni.
Amennyiben a 216Wattot is meghaladná az összes fogyasztás, azaz a 15 méternél (840 LED) hosszabb LED szalagot akarunk üzemeltetni, akkor már a vezérlő nem terhelhető tovább.
Ekkor kell a vezérlő segítésére 3 db RGB jelerősítőt a plusz betáplálással együtt közbeiktatni.v

Ennek a futófény rendszernek a hátránya, hogy a fény tutásának a sűrűségét nem lehet állítani, azaz ha az első 3 LED világít, akkor 6 kihagyásával újabb 3, és így tovább. Tehát nem állíthatjuk be, hogy például csak 3 fény fusson végig a teljes LED szalagon és addig az összes többi ne világítson, vagy éppen más színnel világítson.


270 LED (5050SMD) beltéri futófény LED szalag szett 5m, RGB270 LED (5050SMD) beltéri futófény LED szalag szett 5m, RGB


A 10 tűlábas csatlakozót a vezérlőre úgy dugjuk, hogy a dugó és az aljzat oldalán lévő + és – jelölések egybe essenek (pluszhoz plusz, minuszhoz mínusz). Fordított esetben nem romlik el,
csak nem fog a LED szalag világítani.

270 LED (5050SMD) beltéri futófény LED szalag szett 5m, RGB270 LED (5050SMD) beltéri futófény LED szalag szett 5m, RGB


A távirányító gombjainak funkcióit az alábbi táblázat magyarázza, de szövegesen az alábbi:

 • A 25 gombból a felső kettő ON/OFF a be-, és kikapcsoló gomb. Ha áramtalanítjuk a rendszert, vagy akár áramszünet lép fel, akkor megjegyzi az utolsónak használt világítási effektet és bekapcsoláskor, vagy áram alá helyezéskor azt folytatja.
 • A harmadik talán legfontosabb gomba a RESET. Ezzel törlődik minden beállítás és csak pirosan világít futófény nélkül.
 • A bal oldali gombsor, a színüknek megfelelő világítást biztosítanak, azaz 7-féle állandó szín közül tudunk választani. (zöld, kék, piros, cián, fehér, lila, sárga).
 • Ha kiválasztottuk, hogy milyen színnel világítsunk, de nem csak folyamatos világítást akarunk, akkor a fentebb említett 7 gomb valamelyike után megnyomhatjuk a:
  • 2-es gombot akkor a vízesés nevezetű futófény effektet láthatjuk. Azaz a kiválasztott egyetlen színnel fut a fény egy irányba.
  • A 3-as gombbal ugyan azt tehetjük, de a futás az ellenkező irányba történik.
  • A 7-es gombbal stroboszkópos villogást érhetünk el.
  • A 8-assal “hunyorgást”, azaz a fényerő folyamatos csökkenését, erősödését érünk el.
  • Az 1-es gombbal megszüntethetünk minden effektet, és a kiválasztott szín csak egyfolytában világít.
 • A többi számozott gomb független az előre kiválasztott színtől.
  • A 4-es gomb mind a 7 színnel, hármasával felváltva futófény effektet biztosít.
  • Az 5-ös és a 6-os gombok ugyan azt a vízesés effektet produkálják, mint a 2-es ás a 3-as gombok, de nem egy színben, hanem folyamatosan váltakozik a 7 szín.
  • A 9-es gombbal pedig az összes LED egyszerre világít. De 3 LED-enként más színnel és a színek 3 ledenként szivárványos színátmenetben váltakoznak.
 • A maradék 6 gomb pedig a jelöléseknek megfelelően:
  • kettővel a fényerőt növelhetjük vagy csökkenthetjük.
  • Kettővel az éppen futó effekt sebességét növelhetjük, vagy csökkenthetjük.
  • A bal és jobb jelölésű gombokkal az effekt futási irányát válthatjuk át.


270 LED (5050SMD) beltéri futófény LED szalag szett 5m, RGB


Összekötési rajz:

270 LED (5050SMD) beltéri futófény LED szalag szett 5m, RGB