Analóg RGB – 9 színcsatornás futófény RGB LED szalag különlegesség

Figyelem! Ez a termék már megszűnt! Ha futófény LED szalagra van szüksége, keresse a DRGB, azaz a digitálisan vezérelt RGB LED szalagokat ITT!

.

Ahhoz, hogy egy LED szalagon a fény fusson, ahhoz az kell, hogy LED-enként, vagy kisebb LED csoportonként egy központi vezérlőtől az egyes LED-ek (LED csoportok) külön-külön utasítást kapjanak, hogy mikor, milyen színű, és milyen erős fénnyel világítsanak.
Ehhez a speciális vezérlőn kívül az is kell, hogy minden LED-enk, vagy LED csoportnak (általában 3 LED-et jelent), legyen egy szalagon 1-1 vezérlő chipje. Azaz a központi vezérlő és a LED-enkénti vezérlő chipek kommunikáljanak egymással.
Azaz a központi vezérlő tudja, hogy a szalagon hány darab vezérlő chippel kommunikál, hogy címenként adhassa a ki a konkrét vezérlőknek szóló utasítást. Ez a Digitális RGB vezérlés lényege, azaz a digitálisan így érhetünk el futófény világítást.

Ennél van egy egyszerűbb, olcsóbb módszer – természetesen kompromisszumokkal.

Lássuk az alábbi megoldást!


9 színcsatornás 270 LED-es 5 méteres futófény LED szalag és vezérlője. Műszaki adatai:

72 Watt névleges fogyasztású, LED szalag.
DC 12V – tápfeszültség.
Méret:
 
12x2mm – a legnagyobb átmérő
5000mm – a teljes hossz
Színhőm.: piros-zöld-kék
Ez a LED lámpa 270 darab 5050SMD típusú fénykibocsájtó diódát tartalmaz.
Garancia: 2 év, DC12V stabilizált tápellátás szükséges. Használjon LED-meghajtót, vagy adaptert!

Ennek a futófény LED szalag világításnak a lényege, hogy 3 darab hagyományos RGB LED szalagot és 3 darab RGB vezérlőt integrál egybe. Olyan, mintha 3 LED-enként első, második és harmadik (majd újra az első) LED szalagból lenne összefüzve egy LED szalag. Azaz nem 4 eres (RGB + közös Anód), hanem 10 eres (RGBRGBRGB + közös Anód) a LED szalag.
Így a vezérlőnek is 10 eres kimenete van. A 3 darab vezérlő folyamatosan egymásnak cserélgetve adja át a feladatot. Ha az első vezérlő adja a világításra a feszültséget, akkor az első, a negyedik, a hetedik és sorra tovább minden 3. hármas LED csoport fog világítnani, Majd a vezérlést megkapja a következő vezérlő, amitől a 2., 5. 8. stb. hármas LED csoport fog világítani. Ezután átkerül a 3. vezérlőnek a feladat, így a 3., 6., 9., stb. hármas led csoport fog világítani.
Majd újra az egyes vezérlő rész kapja meg a feladatot. Mindezek együtteseként futófény hatás keletkezik. Terméssztesen ezt a vezérlési sort meg lehet variálni, így futhat a fény visszafele is, vagy akár fix fényre is állhat, ha mindhárom vezérlőrész egszerre működik.

Ezek alapján létrehozható egy olyan futófény világítás, amikor is nincs szükség a szalagra telepített LED csoportonkénti vezérlő chipre. És gyakorlatilag nincs digitális korlátja a futófény hossznak.
A DRGB vezérlésnél általában csak 2048 pixel lehet a maximális hosszúság, és persze a komolyabb DRGB vezérlők Master-Slave rendszerbe sorolva hosszabbíthatók, de mindenképp egyszerűbb és olcsóbb kivitelezést biztosít ez a 9 színcsatornás megoldás.
A tetszés szerinti hosszúságnak természetesen itt is korlátja a vezérlő terhelhetősége, mit a hagyományos RGB LED szalagoknak, de mint ahogy ott is, így itt is jelerősítőkkel, csak éppen egyszerre 3 darab RGB jelerősítővel (hogy meglegyen a 9 színcsatorna) lehet a hosszúságot növelni.
Amennyiben a 216Wattot is meghaladná az összes fogyasztás, azaz a 15 méternél (840 LED) hosszabb LED szalagot akarunk üzemeltetni, akkor már a vezérlő nem terhelhető tovább.
Ekkor kell a vezérlő segítésére 3 db RGB jelerősítőt a plusz betáplálással együtt közbeiktatni.v

Ennek a futófény rendszernek a hátránya, hogy a fény tutásának a sűrűségét nem lehet állítani, azaz ha az első 3 LED világít, akkor 6 kihagyásával újabb 3, és így tovább. Tehát nem állíthatjuk be, hogy például csak 3 fény fusson végig a teljes LED szalagon és addig az összes többi ne világítson, vagy éppen más színnel világítson.

.

.

A 10 tűlábas csatlakozót a vezérlőre úgy dugjuk, hogy a dugó és az aljzat oldalán lévő + és – jelölések egybe essenek (pluszhoz plusz, minuszhoz mínusz). Fordított esetben nem romlik el,
csak nem fog a LED szalag világítani.

.

.

A távirányító gombjainak funkcióit az alábbi táblázat magyarázza, de szövegesen az alábbi:

 • A 25 gombból a felső kettő ON/OFF a be-, és kikapcsoló gomb. Ha áramtalanítjuk a rendszert, vagy akár áramszünet lép fel, akkor megjegyzi az utolsónak használt világítási effektet és bekapcsoláskor, vagy áram alá helyezéskor azt folytatja.
 • A harmadik talán legfontosabb gomba a RESET. Ezzel törlődik minden beállítás és csak pirosan világít futófény nélkül.
 • A bal oldali gombsor, a színüknek megfelelő világítást biztosítanak, azaz 7-féle állandó szín közül tudunk választani. (zöld, kék, piros, cián, fehér, lila, sárga).
 • Ha kiválasztottuk, hogy milyen színnel világítsunk, de nem csak folyamatos világítást akarunk, akkor a fentebb említett 7 gomb valamelyike után megnyomhatjuk a:
  • 2-es gombot akkor a vízesés nevezetű futófény effektet láthatjuk. Azaz a kiválasztott egyetlen színnel fut a fény egy irányba.
  • A 3-as gombbal ugyan azt tehetjük, de a futás az ellenkező irányba történik.
  • A 7-es gombbal stroboszkópos villogást érhetünk el.
  • A 8-assal “hunyorgást”, azaz a fényerő folyamatos csökkenését, erősödését érünk el.
  • Az 1-es gombbal megszüntethetünk minden effektet, és a kiválasztott szín csak egyfolytában világít.
 • A többi számozott gomb független az előre kiválasztott színtől.
  • A 4-es gomb mind a 7 színnel, hármasával felváltva futófény effektet biztosít.
  • Az 5-ös és a 6-os gombok ugyan azt a vízesés effektet produkálják, mint a 2-es ás a 3-as gombok, de nem egy színben, hanem folyamatosan váltakozik a 7 szín.
  • A 9-es gombbal pedig az összes LED egyszerre világít. De 3 LED-enként más színnel és a színek 3 ledenként szivárványos színátmenetben váltakoznak.
 • A maradék 6 gomb pedig a jelöléseknek megfelelően:
  • kettővel a fényerőt növelhetjük vagy csökkenthetjük.
  • Kettővel az éppen futó effekt sebességét növelhetjük, vagy csökkenthetjük.
  • A bal és jobb jelölésű gombokkal az effekt futási irányát válthatjuk át.
.

Összekötési rajz:

.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^