Aurora MR16 Power LED spotok vs. 35Wattos halogén spot

Aurora MR16 Power LED spotok vs. 35Wattos halogén spot

Az Aurora MR16 fejű Power LED spotjai együtt lettek lefényképezve egy Pila 35Wattos halogén spottal.
Így ki-ki maga döntheti el mennyire találja megfelelőnek a színhőmérsékletet, a fényáramot és a világítási szöget.

Az Aurora termékek típusai A2-LED/MR16HP3 és A2-LED/GU10HP3.
Némely terméken az Aurora doboza ellenére Halolite név szerepel, mely ebben az esetben a típusjelölés HA-LED/MR16HP3 és HA-LED/GU10HP3.

Ennek a terméknek az alumínium hűtőbordái igazán szép és precíz kialakításúak.
A hűtőbordák fejvégén a perem is kellően vékony, így a gyanútlan vásárlót nem érheti az a meglepetés, hogy egyes gipszkartonba süllyesztett lámpatestek esetén a LED-spot behelyezése után a rögzítőgyűrűt már nem tudnánk bepattintani, mert túl vastag a perem.
Ez a probléma előfordulhat egyes termékekkel, de nem az Auróránál.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne legyünk körültekintőek, hiszen a fenti képen pontosan látható, hogy ezek az Aurora LED-spotok lényegesen magasabbak, mint a hagyományos foncsorozott üvegburás halogén spot.
Ezek teljes magassága 66mm, azaz 15mm-rel hosszabbak, mint a halogén spotok. Ez nem csak azoknál a gipszkartonba süllyeszthető lámpatesteknél okozhat problémát amelyeknél nem rögzítő gyűrű, hanem fix távolságon elhelyezett foglalat tartja a fényforrást, hanem a rövidebb nyak és a hosszabb teltebb bordás ív következtében nem biztos, hogy minden szűkre szabott foglalathelyre fér be. A süllyeszthető lámpatestek közül főképp a fix lámpatestek esetében, a lámpatest gipszkartonhoz szorító rugói között, nem biztos, hogy elfér ez a teltebb ívű hűtőborda. Emiatt célszerűen billenthető beépíthető lámpatestet kell hozzá használnunk, de azokból sem jó mind. A webáruházban kipróbálásra kerültek a Rutec és a Stellar beépíthető lámpatestek. Az alábbi fényképek alapján látható, hogy a Rutec lemez billenthető lámpatestekbe és a Stellar szögletes billenthető öntvény lámpatestekbe tökéletesen illeszkedik, de a többibe nem megy bele.
Rutec lemez billenthető lámpatest és Aurora 3x1W Power LED
Stellar szögletes billenthető öntvény lámpatest és Aurora 3x1W power LED
A fenti lámpatestekkel nagyon szép együttest alkot.

A teltebb bordák és a hosszabb kialakítás miatt azonban ne bosszankodjunk, ennek is megvan az oka.
A LED várható élettartamát a környezeti hőmérséklet jelentősen befolyásolja. Ha egy LED-fényforrás kiváló hőleadási lehetőséggel (kellően nagy hűtőbordákkal) rendelkezik, az azt sejteti, hogy a gyártó hosszú élettartamra tervezte a terméket (nem spórolták ki a hővezető anyagot), aminek folytán a felhasználónak csökkenhet a karbantartási költsége. Aurora LED terméket nem is könnyű találni a boltok polcain, mert alapból nem bolti kiskereskedelem a célpiaca, hanem az olyan építőipari projektek, ahol a tartósságot és a megbízhatóságot a reklám helyett szakmai szempontok alapján értékelik.

A fényképeken szereplő Pila 35Wattos halogén spot 38-fokos világítási szögű, mígy az Auróra LED-spotok 30 fokosak. Ez jól kivehető a fényképeken, hiszen kisebb az általuk vetett csóva átmérője. Emiatt azonban koncentráltabb is a fénye, azaz a középpontokban mért lux értékek alapján ezek a 3,7Wattot fogyasztó LED-spotok erősebb megvilágítást eredményeztek a középpontban mérve.
Ez a LED spot akkor ideális választás, ha:
kisebb területet akarunk erősebben megvilágítani,
nagyobb a távolságból, pl: nagyobb belmagasságú mennyezetről akarunk a padló felé világítani. Ugyanolyan erősségű fényforrás esetén nagyobb távolságból azt tapasztaljuk, hogy a nagyobb világítási szög esetében egyszerűen elveszik a fény, így kell a koncentráltabb kisebb világítási szögű fényforrás.
akkor is jó ha egyszerűen csak sok foglalatunk van a mennyezeten és erős egyenletes megvilágítást akarunk. Akkor a megfelelő sűrűség folytán a kis világítási szögű termékek fénycsóvái is összeérnek és egységes megvilágítást adnak.
esetleg speciális effektet akarunk megvalósítani, pl falmosó világításként direkt látni akarjuk a kontrasztot, azaz a falon igényeljük, hogy világos csóvák és árnyékos területek játéka jöjjön létre.

De nézzük az összehasonlító fényképeket:

1. A bal oldalon egy Pila 38 fokos világítási szögű 35Wattos halogén spot. A jobb oldalon egy Aurora A2-LED/MR16HP3 melegfehér 12Voltos LED-spot.
Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal.
Jól látható a a világítási szög különbség is, valamint az, hogy a halogén 2700 Kelvines, az Aurora LED 3000 Kelvines, így egy kevésbé sárgás, azaz a melegfehér árnyalatnak a világosabb változata.
A fénycsóvákat jobban érzékelteti a képszerkesztő programmal abszolút kontrasztosra állított kép.
Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal.

2. A bal oldalon egy Pila 38 fokos világítási szögű 35Wattos halogén spot. A jobb oldalon egy Aurora A2-LED/MR16HP3 hidegfehér 12Voltos LED-spot.
Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal
A hidegfehér típus esetében a világítási szög különbség talán még jobban érzékelhető, de a LED fényközéppontjának erőssége is. A kép jól szemlélteti a színhőmérséklet beli különbségeket is. A halogén 2700 Kelvines, az Aurora LED 6400 Kelvines, azaz hidegfehér.
A fénycsóvákat jobban érzékelteti a képszerkesztő programmal abszolút kontrasztosra állított kép.
Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal

3. A bal oldalon egy Pila 38 fokos világítási szögű 35Wattos halogén spot. A jobb oldalon egy Aurora A2-LED/GU10HP3 melegfehér 230Voltos LED-spot.
Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal

Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal

4. A bal oldalon egy Pila 38 fokos világítási szögű 35Wattos halogén spot. A jobb oldalon egy Aurora A2-LED/GU10HP3 hidegfehér 230Voltos LED-spot.
Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal

Aurora LED spot összehasonlítása egy 35Wattos halogén spottal

LUX-mérővel mérve a különböző fényforrások értékeit, az alábbiakat állapíthatjuk meg.

Pila 35Watt halogén spot: 100% (ezt tekintjük viszonyítási pontnak)
Aurora A2-LED/GU10HP3 hidegfehér : 301%
Aurora A2-LED/GU10HP3 melegfehér : 135%
Aurora A2-LED/MR16HP3 hidegfehér : 243%
Aurora A2-LED/MR16HP3 melegfehér : 140%

Tehát a mért LED-spotok nem összességében ennyivel erősebbek, csak a középpontban mérve erősebbek ennyivel.

Konkrét lux értékek azért nem kerülnek feltüntetésre, mert félreértésre adhatnak okot.
Egyrészt a lux érték függ a távolságtól (természetesen a mérés azonos távolságból történt), másrészt nem hiteles (labor) körülmények között történt, ráadásul csak fajtánként egy-egy darabbal. Holott tudott, hogy azonos típusú LED fényforrások között is +-10%-os eltérések is adódhatnak. Mindezekből adódik, hogy a mért értékek, mint viszonyítási pontok szolgálhatnak információként, nem pedig mint abszolút értékek!

Az, hogy a hidegfehér spotok középpontban mérve ennyivel erősebbnek mutatkoznak, az két dolognak tudható be, ugyanolyan típusú termékek közül a hidegfehér szinte minden esetben erősebb, sőt gyakran előfordul, hogy kétszer olyan erős, mint a melegfehér párja, egyszerűen azért mert azonos fogyasztás mellett ennyivel jobb a hatásfoka a hidegfehérnek. A másik dolog, hogy azt hiszem a fényképeken is jól látszik, hogy a hidefehérek világítási szöge kisebb, melyből eredően nagyobb fénymennyiség jut a középpontba.
Tóth Tamás