Az ART FILAMENT is LED fényforrás, de nem LED szálas, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk

A Vintage stílus kedvelőinek nem kell lemondaniuk az energiatakarékos világítási módról.
Ahogy a lakberendezési divatirányzatok visszanyúlnak a régebbi korokba, ugyanúgy jelenik meg a nosztalgia a régiesebb világítási formák irányába. Ez a csillárok, lámpák, fügesztékek esetében gyakorlatilag végtelen variációt biztosít. Ezzel szemben kérdéses lehet, hogy milyen fényforrást tekerjünk ezekbe a lámpákba. A régies stílusok iránt érdeklődők számára a legnagyobb érzelmet az 1920-as évek körüli úgynevezett Edison izzók váltják ki. Egyrészt az aranysárga fényükkel, másrészt a bőségesen mért izzószálak játékával, amelyek nem izzottak még olyan intenzíven, így káprázás nélkül bele tudtunk nézni és megbabonázhatott bennünket a fénye, mint boszorkánylepkét a petróleum lámpa. Harmadrészt az üvegbúrát sokkal változatosabb formában készítették annak idején, szemben a mai leszűkített sorozat gyártott formavilággal.
Ezeknek az izzóknak ezért volt erőteljesen sárgás fénye és azért tudtunk belenézni, mert a hosszabb élettartam fontosabb volt mint az energiatakarékosság. Gyengén izzottak, így 1800-2600 Kelvin közötti volt a színhőmérsékletük. A korhűség igénye miatt, ma is gyártanak hasonló izzókat hasonlóan energiapazarló fogyasztással. Ha valaki csakis ilyen fényforrások mellett teszi le a voksát az egész lakásban, és az általuk biztosított fényárammal akarja a mai fényigényét megoldani, és ezek összfogyasztását megnézi, érzékelhetően megugró villanyszámla érheti meglepetésként.

.

A fenti képen a 3 fényforrástípus fogyasztását és fényáramát is leolvashatjuk. Látható, hogy tized akkora fogyasztás mellett, a megfelelő LED kiválasztásával ugyanahhoz a fényélményhez jutunk. A színhőmérséklet egyezik, hiszen ugyanúgy választhatunk 2600 Kelvin alatti LED-eket is. A LED-ek gyártói lépést tartanak a divat igényekkel, az energiatakarékos korszerű világítási formákat egyre inkább visszaöltöztetik a régebbi stílusokba.

A kép jobb szélén lévő COG LED-ek azaz a valódi LED szálas fényforrások korábban ITT és ITT bemutatásra kerültek már.

Itt most az art filament stílusú LED-ek bemutatása következik.

.

Borostyán színűre színezett klasszikus formájú üvegben kialakított igazi vintage Edison izzó megjelenéséhez és tónusához hasonlítanak. Fényáramuk kicsi, rövidebb idegig bele is nézhetünk, hogy gyönyörködni tudjuk bennük. Fogyasztásuk csak töredéke az Edison izzókénak.
A megszokott melegfehér LED-hez hasonlítva 2 fokozattal még sárgásabbak, szinte vöröses sárgás a fényük. Egyrészt a borostyánra színezett búrákról már tudjuk, hogy azok 2500 Kelvin alatti fényt biztosítanak, általában 2200 Kelvinesek. De ezek 1800 Kelvinesek, tehát a valódi gyertyaláng fényének vöröses-sárga tónusát utánozzál, illetve a korabeli gyengén izzó, tartós, de rossz hatásfokú izzószálak izzása is ilyen színhőmérsékletű.

Sokan COG LED-nek üvegszálra, zafírszálra épített LED csoportnak, azaz LED filamentnek gondolják, de nem az.

Art Filament a kreatív elnevezésük – jobb szó híján, azaz csak művészileg tűnnek izzó szálaknak, filamenteknek. Valójában a foglalatba van elrejtve pár darab SMD tokozású LED, a meghajtó elektronika felett. A búra közepén lévő PMMA (plexi) cső optikai kábel módjára megvezeti a fényt és az a végponton illetve a felületi töréspontokon lép ki. A fényvezető csőre egy feltekert izzószálat imitáló motívum van gravírozva. A gravírozás okozta felületi törés következtében a gravírozás mentén a fényvezetőből kilép a fény és úgy tűnik, mintha ott izzana, világítana. Ezért ennek a fényforrás típusnak a LED filament elnevezése helytelen, megkülönböztetésül az ART FILAMENT elnevezés szolgálhat helyes megoldásként, mint ahogy az egyes ilyen termékek dobozán már ez szerepel.

.

A LED filament típusú fényforrások búráját inertgázzal (jellemzően nitrogénnel) töltik fel, ami jó hővezető és nem lép reakcióba a LED szálakkal – azaz nem okozhat oxidációt. Az Art Filamentek esetén mivel nincsenek LED szálak, a fény és a hő a foglalatban keletkezik, így értelemszerűen inertgáz alkalmazása is felesleges. Ennek következménye, hogy a búra alatt csak levegő van, a búra legtöbb esetben egyszerűen letekerhető a foglalatról. Ez egyrészt csak érdekesség, de előny is. Ha véletlen összetörjük az üvegbúrát akkor is használható marad a fényforrásunk – illetve, ha valami olyan kisebb méretű lámpabúrába akarjuk belerakni, de elszámoltuk magunkat és nem férne bele, akkor a LED búrájának letekerésével mégis bele tudjuk helyezni.

.

Stílusukat nézve a legkorábbi Edison-féle izzókat utánozzák.

Emiatt nem csak hogy a most divatos retro és vintage stílusok hiteles alkotó elemei lehetnek, hanem a múlt századelőtől 2000-ig a legtöbb stílushoz használható. Jól mutat a különféle népies stílusokban, legyen az bármely mediterrán, vidéki stílusok, etno, de akár a luxus art deco is.
Valamint a arany-fekete luxusstílusokban is jó mutatnak, a barokktól a mostani modern stílusokig, amikor is a fekete lámpatesteket aranyozott, óarany, vagy akár citromsárga betétekkel variáljuk, mivel ez az erőteljes sárga fény csak ráerősít ezekre a színjegyekre.
Mindemellett az ipari stílusban is kiválóan megállja, a helyét, hiszen az ipari stílusú lámpatestek lényege a funkcionalista szemlélet, aminek eredménye, hogy a fényforrást általában nem takarja semmi. Emiatt az izzószál utánzatú gravírozott fényvezető mintázat határozottan tudja uralni az ilyen lámpák egészét.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor hova nem való?

  • Fekete fehér stílushoz, hightech, minimál stílushoz, tehát azokkoz a stílusokhoz – pontosabban színvilágokhoz, ahol az enteriőrt fehér fémes, vagy fehér fényes elemekkel gazdagítjuk.
  • A króm, alumínium, nikkel fényes felületeinek besárgult hatását kelti.
  • Szintén nem mutat jól, ha fényes fehér bútoraink vannak, mert a fényes fehér bútort használt, nap által beöregített hatásúvá teheti.
  • Ne használjuk olyan szobában, ahol a hideg színek dominálnak, vagy ha a fehér falat valóban fehérnek akarjuk látni.
  • Ennek ellenére, ha egyébként a fővilágításunk közép vagy hidegfehér, mert ez illik a lakásunkhoz, használhatunk gyengébb fényű meleg helyi megvilágításokat. Ennek kizárólag az esti romantikus hangulat megteremtésében van szerepe, a fővilágítás felkapcsolása nélkül.
.

Ezeknek az art filament LED-eknek a világítási szöge papíron 300-fokos, de valójában a fő nyaláb csak kb. 90 fokos, azaz a fényvezető végén kilépő fénynyaláb a legerősebb. Az oldalgravírozáson kilépő fény lényegesen kevesebb. Ez valójába abszolút előnyösnek tekinthető. Hiszen az vesz ilyen LED lámpát, aki bele is akar nézni, mert gyönyörködteti. Ezért, ha oldalról nézünk bele nem kápráztat, ha a végéről akkor igen. Ebből is következik, hogy foglalattal felfele kell telepíteni, egy asztal fölé lógatva az asztalt világítja meg, és akkor sem bántja az asztalt körül ülők szemét, ha nem takarjuk egy külön lámpabúrával.

.

Ha a csúcs irányába mért megvilágítást 100%-nak vesszük, akkor egy oldalirányban mért megvilágítás ennek csak 13%-a. Akit ez a megoldás zavar, az vegyen valódi LED filamentet, azok pont oldalirányba, azaz körkörösen erősebbek.

Az alábbi képen 5-féle LED konstrukció csúcsponti és oldal irányú megvilágításainak arányait lehet megtekinteni.

.

Art filament LED letekert búrával:

.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^