Az IP védettségek jelentése

A LED-világítás kialakítása során is többször találkozni IP jelölésekkel. Leginkább a LED-meghajtók, LED-szalagok esetében, valamint nélkülözhetetlen kültéri, vagy medencei alkalmazások terén.

.
igen, a facebookról lopva.

Az IP besorolást gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Jelentése az alábbi táblázatból határozható meg.

Az első és a második számjegyet külön kell értelmezni, így a külön-külön értelmezett magasabb számok jobb védettséget jelentenek.
Az első számjegy a szilárd, a második számjegy a vízzel szembeni védelemre vonatkozik, azaz az IP – Ingress Protection – az elektronikát védő tokozás környezeti behatások elleni védettségét jelzi.

.

Az alábbi táblázat az IP számokat foglalja össze, példaként az IP54 jelentése látható.

    Első számjegy: Szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség         Második számjegy:
Víz elleni védettség
 
0 Nincs védelem   0 Nincs védelem
1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)   1 Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)   2 Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)   3 Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)   4 Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5 Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)   5 Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6 Teljes mértékben védett por ellen   6 Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
X Nincs meghatározva   7 Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig)
  8 Víz alatt folyamatosan használható max. 1 méterig, vagy a gyártó által megadott kisebb mélységig, vagy annál mélyebben a gyártó által megadott ideig
  9 Víz alatt folyamatosan használható max. 3 méterig 1 órán keresztül, vagy a gyártó által megadott ideig.
  9K Nyomásvédett, magasnyomású és hőmérsékletű víztömeg (14-16 liter/perc 10-15 cm-ről) ellen védett. Vagyis akár gőzborotvával (80–100 bar erősségű vízsugárral) tisztítható.

Például a LED-meghajtók leggyakoribb minősítése az IP67, ami azt jelenti, hogy Teljes mértékben védett por ellen és Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig).

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^