Az RGB változtatható színű LED-világítás kialakítása

Figyelem ez a cikk elég régi! A foglalatos termékek esetében nagyságrendekkel korszerűbb megoldások állnak rendelkezésre.


RGB Power LED spot - színszabályozós LED világítás kialakítása
Az RGB színes világítás kialakításának lényege, hogy egy piros, egy zöld és egy kék LED segítségével a szivárvány bármelyik színe kikeverhető.
A színes LED-ek által kibocsájtott fény eleve színesen keletkezik a diódában. Gondolhatjuk, hogy ezt minek megjegyezni, hiszen teljesen logikus. Logikus, de a hagyományos izzóknál nem így van. Ott fehér, pontosabban sárgásfehér fény keletkezik a wolframszál izzásakor, és az üvegbúra festésével érik el a kívánt színt.
Ebből látszik a LED előnye, hiszen a hagyományos izzó rossz hatásfokkal előállított fényét tovább rontjuk festéssel (színszűrővel), hogy csak az adott színű fény jöjjön ki a fényforrásból, míg ezzel szemben az egyébként is kiváló hatásfokkal fényt termelő LED-ben eleve csak egy színű fény tud keletkezni.
Természetesen használhatnánk a hagyományos módon a széles színspektrumú fehér ledeket is színes világításra színszűrők alkalmazásával színes fény előállítására, de teljesen értelmetlen dolog egy rosszabb hatásfokú módszerhez nyúlni. Ráadásul a 3 alapszín LED együttesével a fényáramuk erősségét állítva bármelyik szivárvány szín kikeverhető.

A változtatható színű LED-világítás megvalósításának többféle lehetősége van:

  1. A legegyszerűbb az a megoldás, hogy a világítás felkapcsolásával automatikusan elkezdenek váltakozni a színek – azaz a szabvány foglalatos RGB-LED megoldások.
  2. Távvezérelhető RGB LED-spot lámpák.
  3. Távvezérelhető RGB LED-szalagok.
  4. Speciális vezérlést igénylő futófény RGB LED-szalagok.

1. Szabvány foglalatos RGB-LED megoldások:

Life Light 36 LED spot GU10 (színváltós)
A legegyszerűbb az a megoldás, hogy a világítás felkapcsolásával automatikusan elkezdenek váltakozni a színek. Ilyenkor semmilyen változtatási lehetőségünk nincs, a színek egymás után meghatározott időben jönnek sorba. Ezeknek a LED-fényforrásoknak az előnye, hogy egyszerűen csak a meglévő foglalatba be kell őket csavarni és már működik is.


Philips MyAccent LED gömb E27 színváltós
Cserébe a szolgáltatásuk korlátozott. Általában E27-es körte foglalatúak, vagy GU10-es spotok, vagy 12Voltos rendszer esetében GU5.3-as azaz tűlábas foglalatúak. A legtöbb ilyen RGB LED-fényforrás úgy működik, hogy fokozatmentesen a szivárvány összes színét kikeveri, azaz pl: az erős piros mellett elkezd erősödni a zöld, így kikeverve a narancs, a citromsárga, a sárgászöld árnyalatait, majd a piros halványításával eljut a zöldig. Az erős zöld mellett elkezdi erősíteni a kéket és így sorba tovább. Azonos márkájú, típusú termékek azonos ütemben változtatják a színűket, tehát egy helyiségben egy típust használva, hozamos használt után is egységes színjáték marad.

Philips MyAccent LED gömb E27 színváltós


Maxilight 21 LED MR16 spot GU5.3 AC12V színváltós
Fontos megjegyezni, hogy az ilyen egyszerű RGB LED-fényforrások közül egyes típusok, nem keverik ki a szivárvány összes színét, hanem csak 7 színben egymás után váltakozva világítanak, azaz a színátmenet nem szivárványszerű, hanem hirtelen váltású.

RGB LED-lámpák a webáruházban

Life Light 36 LED spot GU10 (színváltós)


Life Light 36 LED spot GU10 (színváltós)


Life Light 36 LED spot GU10 (színváltós)

.