Az RGB változtatható színű LED-világítás kialakítása

Figyelem ez a cikk elég régi! A foglalatos termékek esetében nagyságrendekkel korszerűbb megoldások állnak rendelkezésre.

.

Az RGB színes világítás kialakításának lényege, hogy egy piros, egy zöld és egy kék LED segítségével a szivárvány bármelyik színe kikeverhető.
A színes LED-ek által kibocsájtott fény eleve színesen keletkezik a diódában. Gondolhatjuk, hogy ezt minek megjegyezni, hiszen teljesen logikus. Logikus, de a hagyományos izzóknál nem így van. Ott fehér, pontosabban sárgásfehér fény keletkezik a wolframszál izzásakor, és az üvegbúra festésével érik el a kívánt színt.
Ebből látszik a LED előnye, hiszen a hagyományos izzó rossz hatásfokkal előállított fényét tovább rontjuk festéssel (színszűrővel), hogy csak az adott színű fény jöjjön ki a fényforrásból, míg ezzel szemben az egyébként is kiváló hatásfokkal fényt termelő LED-ben eleve csak egy színű fény tud keletkezni.
Természetesen használhatnánk a hagyományos módon a széles színspektrumú fehér ledeket is színes világításra színszűrők alkalmazásával színes fény előállítására, de teljesen értelmetlen dolog egy rosszabb hatásfokú módszerhez nyúlni. Ráadásul a 3 alapszín LED együttesével a fényáramuk erősségét állítva bármelyik szivárvány szín kikeverhető.

A változtatható színű LED-világítás megvalósításának többféle lehetősége van:

  1. A legegyszerűbb az a megoldás, hogy a világítás felkapcsolásával automatikusan elkezdenek váltakozni a színek – azaz a szabvány foglalatos RGB-LED megoldások.
  2. Távvezérelhető RGB LED-spot lámpák.
  3. Távvezérelhető RGB LED-szalagok.
  4. Speciális vezérlést igénylő futófény RGB LED-szalagok.

1. Szabvány foglalatos RGB-LED megoldások:

.

A legegyszerűbb az a megoldás, hogy a világítás felkapcsolásával automatikusan elkezdenek váltakozni a színek. Ilyenkor semmilyen változtatási lehetőségünk nincs, a színek egymás után meghatározott időben jönnek sorba. Ezeknek a LED-fényforrásoknak az előnye, hogy egyszerűen csak a meglévő foglalatba be kell őket csavarni és már működik is.

.

Cserébe a szolgáltatásuk korlátozott. Általában E27-es körte foglalatúak, vagy GU10-es spotok, vagy 12Voltos rendszer esetében GU5.3-as azaz tűlábas foglalatúak. A legtöbb ilyen RGB LED-fényforrás úgy működik, hogy fokozatmentesen a szivárvány összes színét kikeveri, azaz pl: az erős piros mellett elkezd erősödni a zöld, így kikeverve a narancs, a citromsárga, a sárgászöld árnyalatait, majd a piros halványításával eljut a zöldig. Az erős zöld mellett elkezdi erősíteni a kéket és így sorba tovább. Azonos márkájú, típusú termékek azonos ütemben változtatják a színűket, tehát egy helyiségben egy típust használva, hozamos használt után is egységes színjáték marad.

.

.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen egyszerű RGB LED-fényforrások közül egyes típusok, nem keverik ki a szivárvány összes színét, hanem csak 7 színben egymás után váltakozva világítanak, azaz a színátmenet nem szivárványszerű, hanem hirtelen váltású.

RGB LED-lámpák a webáruházban

.
.
.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^