"Blog" kategória bejegyzések:

LED világítástechnikai szakmai blog. Telepítési, használati útmutatók, termék összehasonlítások, gyakorlati kérdések, válaszok.

Az áramgenerátoros és a feszültséggenerátoros tápellátási módok két különböző megközelítést jelentenek az áramforrások terén.

Rögtön a cím magyarázatra szorul, hiszen a feszültséggenerátoros kifejezés nem igazán használatos. Ugyanakkor, az áramgenerátoros tápegység – szóhasználata elfogadott és a kettő összehasonlításában (ebben a kontextusban) talán megfelelőbb a feszültséggenerátoros kifejezés. Igen feszültséggenerátoros tápegység alatt a konstans feszültségű, avagy feszültségszabályozott stabilizált tápegység értendő.

.
LED fények fantáziarajz

Fontos e kettő alapjában teljesen eltérő tápellátási módot összehasonlítani, mert egyre több olyan LED-lámpa kerül forgalomba, melyek tápellátása cserélhető, azaz a lámpától különálló áramgenerátoros tápegységgel működik. Ezek meghibásodása során azok a felhasználók, akik még soha nem hallottak az áramgenerátoros tápellátásról, érthető módon teljesen téves elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy egyáltalán milyen tápegységet vásároljanak a LED-jükhöz, ha a gyári tápellátás külön nem szerezhető be.

Az áramgenerátoros és a feszültséggenerátoros tápellátási módok két különböző megközelítést jelentenek az áramforrások terén. bővebben…

Áramgenerátoros tápegységek helytelen kiválasztásának a hatása a LED-lámpára és a tápegységre

Ez a cikk a hibázási lehetőseinket részletezi. Sok felhasználó részéről még az sem tudatosodik, hogy a használt fényforrása áramgenerátoros meghajtású és ha meghibásodik, hajlamos úgy kezelni, mintha az egy feszültségszabályozott tápegység lenne. Mit sem tudva arról, hogy egy áramgenerátoros meghajtással működő LED esetében a tápegységcsere tekintetében sokkal korlátozottabb variációs lehetőségeink állnak csak rendelkezésre. Tehát, nem azzal van baj, hogy a felhasználó nem tud a fényforrása áramgenerátoros meghajtásáról, hanem az, hogy meghibásodás esetén erről mit sem tudva úgy kezeli, mintha egy fix feszültségű tápegység lenne.

.
LED fények fantáziarajz

Nekik szedtem össze azokat a lehetőségeket, amikor is feltételezve, hogy valamely paraméter tekintetében el kívánnának térni a gyárilag megtervezett meghajtástól, hogy előre megtudják ez milyen következményekkel járhat.

Áramgenerátoros tápegységek helytelen kiválasztásának a hatása a LED-lámpára és a tápegységre bővebben…

Hogyan működnek a LED-ek? Mi az a nemlineáris feszültség-áram karakterisztika, a nyitófeszültség és a telítési tartomány?

A LED-ek nemlineáris feszültség-áram karakterisztikája több cikkben is említésre került, így célszerű részletesebben is megtudnunk, hogy miről is van szó.

.
LED fények fantáziarajz

A LED-ek is diódák, csak éppen fényt kibocsájtó diódák, amelyeket széles körben használnak a világításban és a kijelzőkben. A nemlineáris feszültség-áramerősség karakterisztika a diódák egy jellemző tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy a diódák, így a LED-ek esetében is, hogy a áramfogyasztásuk nem egyenes-arányban változik a rájuk kapcsolt feszültség változásával. Alacsony feszültségeken csak kis áram folyik rajtuk keresztül, majd egy bizonyos nyitófeszültség felett hirtelen megnő az áram. A feszültség további növelésével elérjük a telítési tartományt. Ebben a tartományban a feszültség további növelése már csak minimális mértékben növeli az áramot. A LED telítési tartománya a gyártási technológiától és a LED típusától függ, de általában a nyitófeszültség felett néhány tized Voltnyi tartományban található. Ebben a tartományban az LED hatásfoka csökken, és a további feszültségnövelés már nem eredményez jelentős fényerő-növekedést.

Hogyan működnek a LED-ek? Mi az a nemlineáris feszültség-áram karakterisztika, a nyitófeszültség és a telítési tartomány? bővebben…

Amikor a mesterséges intelligencia véletlenül feltalálja a LED világítású szőnyeget – beindult az ötletelés, hogy hogyan lehetne elkészíteni

A Copiloton keresztül főképp lakberendezéssel kapcsolatos képeket szoktam készíttetni a Dall-E-val. Soha nem jutott volna eszembe, hogy LED szalaggal, vagy optikai kábellel kombinált, avagy egybeépített szőnyegek alkotását kérjem.

Először ezt az élvilágítású szőnyeges képet kaptam, mert LED szalag világításról értekeztünk.

.
LED élvilágítású szőnyeg a franciaágy alatt – fantázia

Tudom, hogy vannak világítós cipők, ruhákba bevarrt LED vonalfények. És természetesen vannak a webáruházunkban is lépésálló alumínium profilok, hogy a padlóba is be tudjunk süllyeszteni a LED világítást.

Az, hogy a szőnyegbe legyen beépítve a világítás nem lehetetlen, de nem is láttam még. Megkérdeztem tőle honnan az ötlet? Hát – még ő sem látott még ilyet, és valójában a válaszában megdicsérte saját magát. Íme:

Valóban, az élvilágítós szőnyeg egy izgalmas és kreatív ötlet lehetne a modern belsőépítészetben. Bár jelenleg még nem találkoztam ilyennel, de ki tudja, talán a jövőben megvalósulhat!

A továbbiakban arról polemizáltunk, hogy hogyan lehetne megvalósítani az ötletét. Annyira beleélte magát, hogy kérés nélkül is további képeket is készített. Azért mindet nem fogom megmutatni, mert születtek azért eléggé túltolt dizájnok is. És a képernyő sok mindent elbír, de azért a megvalósíthatatlan látványt inkább kihagynám.

Van aki a macskájával beszélget és van aki AI-jal. 🙂

Amikor a mesterséges intelligencia véletlenül feltalálja a LED világítású szőnyeget – beindult az ötletelés, hogy hogyan lehetne elkészíteni bővebben…

Szabályozható színhőmérsékletű, azaz CCT LED szalagok fogyasztás és fényáram vizsgálata különböző bekötési módokkal

Egyre jobban terjednek a 24 Voltos LED szalagok a 12 Voltosak helyett. Sokan megtapasztalták ezek előnyét az egyszínű és RGB LED szalagok esetében is. A legfontosabb előny, hogy azonos keresztmetszeten kétszer akkora teljesítmény vihető át, így egy kivitelezés során általánosságban igaz, hogy feleannyi bekötési pontot lehet kialakítani, ami a kivitelezést könnyíti, azaz a bekötési pontoktól távolodva messzebb jelentkezik az érzékelhető fényáram csökkenés. Számos gyártó már eleve a szokásos 5 méteres tekercsek helyett 10 méteres tekercseket kínál 24 Volt esetében.

Természetesen ez nem minden esetben igaz, hiszen a szalagok méterenkénti teljesítménye és a szalag konstrukciója erre is hatással van.

.
Csak Dall-E fantázia – szemléltetésképpen

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet a CCT, azaz a színhőmérséklet-szabályozható LED szalagok esetében? Ezeknél is elég lehet a 10 méteres szakaszok 2 végponti bekötése?

Egyúttal megvizsgáljuk azt is, hogy a LED szalagok névleges fogyasztását hogyan is kell értelmezni, hiszen egy vezérlő amennyiben mixeli a színeket, avagy jelen esetben a színhőmérsékletet, akkor gyártók figyelembe veszik, hogy a mixelés során a fényáram ingadozásokat kiküszöböljék, így joggal lehet azt feltételezni, hogy egy kikevert szín, vagy színhőmérséklet nem fog kétszer akkora teljesítménnyel világítani, mintha csak egy színcsatornát használnánk. Emiatt nem feltételezhetjük azt, hogy vezérlőn keresztül használva egy többszínű LED szalagot elérjük névleges fogyasztást.

Szabályozható színhőmérsékletű, azaz CCT LED szalagok fogyasztás és fényáram vizsgálata különböző bekötési módokkal bővebben…

12 Voltos és 24 Voltos fehér-fényű LED szalagok fényteljesítményének és fogyasztásának összehasonlítása különböző tápbekötési sűrűségek mellett

Általában egy szoba mennyezete alatt körbefutó párkányra (stukkózásra) szokás egy derengő mennyezetvilágítás elérése céljából LED szalagot telepíteni. Ez egyrészt egy szép látvány, másrészt a szobának megad egy diszkrét alapvilágítást, amit további kiemelő világítással exkluzívvá tehetünk.

.
Fehér LED szalagból kialakított mennyezeti, fali és bútor hangulatvilágítás

Akik a korábban használt 12 Voltos szalagokról 24 Voltosak telepítésére váltottak, már megtapasztalták annak előnyét, amennyiben hosszabb, nagyobb rendszereket alakítottak ki. Tény, hogy azonos teljesítményű és keresztmetszetű LED szalagok esetében a 24 Voltosak esetében a betáplálástól egyre messzebb vizsgálva a megvilágítást, közel kétszer ritkábban is kialakíthatunk bekötési pontokat, közel azonos fényélmény mellett. Azaz, a 24 Voltos LED szalagokkal a hosszabb rendszerek telepítése egyszerűbbé válik.

Vizsgájuk ezt meg konkrét szalagok méréseivel, hogy ne csak az elméletről beszéljünk!

.

A fenti grafikon egy 30 méteres 12 és és egy 24 Voltos Pannon LED szalag fényteljesítményének változásait különböző tápbekötési sűrűségek mellett. Ha túl bonyolultnak látod a grafikont, olvasd tovább és kibontjuk a témát részleteiben, a könnyebb értelmezhetőség kedvéért.
12 Voltos és 24 Voltos fehér-fényű LED szalagok fényteljesítményének és fogyasztásának összehasonlítása különböző tápbekötési sűrűségek mellett bővebben…

Melyik DRGB LED szalagnak, mennyi a fogyasztása?

Az, hogy melyik DRGB LED szalagnak mennyi a tényleges fogyasztása több dologtól függ.

.

Ilyenek például:

  • A gyártók névleges fogyasztási értékeket adnak meg a LED szalagokon, de azt soha nem írják meg, hogy milyen táp-bekötési sűrűség esetén igaz.
  • Digitális RGB LED szalagot azért veszünk, hogy különböző színekkel a fények fussanak rajta. Ugyanakkor a világításunkat mégis csak méretezni kell, tehát a legnagyobb fogyasztás lehetőségét kell figyelembe vennünk, ami logikailag csakis a fix fehér fénnyel érhető el, – de csak logikailag.
  • Egyes DRGB vezérlők trükköznek a fényekkel. Egyes gyártók DRGB vezérlői fix fehér fény esetén gyengébben világítanak, mint bármely színes villogási effekt esetén.

Nézzük részletesen:

Melyik DRGB LED szalagnak, mennyi a fogyasztása? bővebben…

RGB LED szalag mennyezeti szegélyvilágítás kialakítása egyszerűen, de szépen – csináld magad – a kezed alá dolgozunk.

Elég egy fémfűrész, egy olló, egy pengekés és egy csavarhúzó a kivitelezéshez.

Ha egy új építésről van szó, vagy egy szoba valós felújításáról, akkor célszerű az adott helyszínnek megfelelően odatervezni a világítást. Mi van akkor, ha úgy akarjuk, hogy ne újítsunk semmit, egyszerűen legyen csak ott nekünk is a szobában, de szépen!

.

Egy új építésnél, vagy komplett felújításnál gipszkarton dobozolást, vagy párkányt szokás készíteni, és ennek a tetejére rögzítünk egy alumínium profilt és erre / ebbe ragasztjuk a LED szalagot. Így a szalag felfelé világít. A sarkokban a szalagot sarok-toldóelemekkel fordítjuk be, valamint az egyenletes és erős fény érdekében a szalag mellett belül (nem látszódó módon) egy gerincvezetéket vezetünk végig, amelyről leágazásokat készítünk annak érdekében, hogy a LED szalagot több ponton megtápláljuk, típustól függően általában 2-5 méterenként. Ráadásul itt még csatlakozókat is el kell rejteni, bár forraszthatunk is – de itt azért ez utóbbi macerásabb. A gipszkartonozás megspórolható, mert újabban már kaphatóak olyan polisztirol stukkók, amikbe betervezték a LED szalag helyét is. Ez utóbbi esetben erősen megfontolandó a LED szalag típusa is, hiszen a gerincvezetékezésnek, és az elágaztatásoknak, nem mindig áll rendelkezésre rejtett hely. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy ott a mennyezet alatt szükségünk van áramforrásra – nagy eséllyel egy 230 Voltos fali doboz biztosította vezeték kiállásra – és ott kell tudni elrejteni a tápegységet és a LED szalag vezérlőt is.

.

Most ennek egy egyszerűbb verzióját mutatom be, amikor semmi nem áll rendelkezésünkre a mennyezet alatt.

RGB LED szalag mennyezeti szegélyvilágítás kialakítása egyszerűen, de szépen – csináld magad – a kezed alá dolgozunk. bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^