COB és MCOB LED

COB a Chips on Board rövidítése.

Ez egy új technológia, a világítási célú LED-ek tokozása terén. Gyakorlatilag sok LED-chip egyben, külön tokozások nélkül, egy jó hővezető alaplapra van integrálva. Ha világít, úgy néz ki, mint egy egybefüggő világító panel és nem látszódnak a különálló fénypontok.

.

Ezen technológia létrejöttének az oka, hogy minél nagyobb hatásfokú LED fényforrásoknak egyre hosszabb élettartamot tudjanak biztosítani. Ezt úgy érik el, hogy a fénykibocsájtás nagyobb felületen történik és mivel nincs külön egyenkénti tokozás így az alaplapnak nagy felületen és közvetlenül tudnak hőt átadni. Az alacsonyabb üzemi hőmérséklet biztosítása pedig az egyértelmű záloga a LED hosszabb élettartamú működésének.

.

Felhasználói élmény szempontjából a COB LED-ek előnye más LED fényforrásokkal szemben az, hogy mivel a fény nagyobb összefüggő területen keletkezik, így lehetséges olyan konstrukciókat létrehozni, ami által egyáltalán nem vakítanak, kápráztatnak és mégis kellő megvilágítást tudnak biztosítani. Egy hagyományos led (DIP LED, Supeflux, vagy Power LED, SMD LED) pontszerű fényforrása erősen kápráztat, vakít. Emiatt ezeknél optikai lencsét, vagy savmaratott üvegfelületet alkalmaznak, hogy az erős fénypont okozta káprázást csökkentsék. Ugyanakkor ezek az eszközök, mind csökkentik a hatásfokot. Természetesen egyéb okokból, pl. a design miatt a COB LED-ek esetében is alkalmazhatnak mattítást, avagy lencsét, savmaratott felületet, de alapvetően a COB LED tud a legkevésbé kápráztató lenni és a legegyenletesebb felületű megvilágítást tud nyújtani a LED-ek közül.

Érdemes még kiemelni a COB LED előnyét a vonalvilágítások kialakítása terén. Egy hagyományos fénycső, a fénypor által viszonylag nagy felületen leadott egyenletes megvilágítást biztosít. Ha ezt LED-es fénycsővel, vagy LED szalaggal helyettesítjük, akkor, vagy egy mattított felülettel a hatásfok rontásával oldjuk meg, hogy a megvilágítás ne kápráztasson és egyenletesebb legyen, vagy hagyjuk hogy kápráztasson, és az egyenletes megvilágítást úgy biztosítjuk, hogy a LED chipeket egyre sűrűbben helyezzük el. Ha ritkásan vannak, akkor előfordul, hogy az alábbi kép szerinti sokszoros árnyékolást kapunk, míg a COB LED-es fénycsővel csak egy elmosódott sötétebb foltot kapunk, mint amilyet a hagyományos fénycső esetén.

.

COB LED multi chip tokozás, átlagosan 10-szer nagyobb felületről biztosítja ugyanazt a fénymennyiséget, így a káprázás mértéke tized akkorának tekinthető.

A COB LED-ről röviden elmondhatjuk, hogy ez egy összefüggő LED-mező, ami közvetlenül egy hővezető lapra van rögzítve.
Ez a fajta jó hővezetés biztosítására más megoldásokat is találhatunk. Ilyen lehet amikor egyedi SMD ledeket – amelyeket normál esetben egyenként tokoznak, az egyenkénti tokozás helyett – közvetlen a hővezető lapra ragasztanak.
Ez is COB lednek tekinthető, hiszen – Chips on Board, de nem összefüggő fényfelületet biztosítanak, csupán a jó hővezetés biztosította várható hosszabb élettartam és az e miatti erősebb terhelhetőség miatti jobb hatásfok lehet az előnye. De ezeket egyes gyártók nem is nevezik COB LED-nek, egyszerűen csak LED modulnak hívják. Lehetséges, hogy csak némely forgalmazók a hasonló elv miatt fogják rá, hogy COB LED, hogy így kívánatosabb legyen a termék a vásárlóknak.

 

A COB LED-ek továbbfejlesztett változata az MCOB LED.

MCOB LED technológia

Az MCOB LED rövidítése azt takarja, hogy “Multi Cups / Chip on Board”. Azaz a LED nem egy nagy felületen jelenik meg, hanem több kicsin, több úgynevezett csészében.

.

Mivel a LED-es világítástechnikában továbbra is cél a minél nagyobb fényáram biztosítása, minél jobb hatásfokkal, aminek az alapja legfőképp a még jobb hővezetés, ezért további fejlesztéseket végeztek. Az MCOB technológia fejlesztői szerint a hagyományos réz alumínium lapos COB technológiához képest azzal jobbak, hogy a csészék fényvisszaverő anyaggal vannak bevonva és az anyagszerkezetből adódó fényszóródást is vissza tudják verni. Így, az optikai hasznosításuk jobb, másrészt a kisebb teljesítményű LED csoportok fajlagosan jobb hatásfokúak, valamint összességében nagyobb arányú hőelvezető felületnek, és az arányaiban kisebb egymásba tükröződési veszteségnek köszönhetően, több kisebb COB LED csoport azonos fogyasztás mellett több fényt állít elő.

.

Ceramic COB LED

Nyilván ahogy eddig, úgy a jövőben is több vonalon fog folyni a fejlesztés. Az egy nagyobb COB LED mellett kiálló technológiai cégek a nagyobb hatásfok érdekében szintén lemondtak az réz-alumínium alaplapról és kerámia lapra integrálják a chipet.

.

Általánosságban az Alumínium lapos COB LED-ek hatásfoka 50-75 lumen/Wattnak volt tekinthető, ami ugye elmarad szinte bármelyik hagyományos tokozású DIP, vagy SMD lednél.
Ezzel szemben a Kerámia lapos COB LED 100-120 lumen/Watt hatásfokkal rendelkezik, míg az MCOB LED 100-130lumen/Wattal.

.

A COB LED technológia előnye, hogy laposak, azaz vékonyak, ami a monitorok háttérvilágításánál igen előnyös, hiszen a kijelző vékonysága igen fontos tényező. Ez a vékonyságot két tényező határozza meg. A világítási szög nagysága és a LED panel vastagsága. Különösen előnyös az RGB COB LEDek esetében a modul vékonysága, hiszen csak minden 3. led azonos színű, így az egyenletes színárnyalat biztosítására még fontosabb tényező a modul vastagsága. Nem csak vékonyabb a modul, de a chipek tokozás nélkül is sokkal közelebb helyezkednek el egymáshoz.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^