Egyszerű telepítésű LED szalag szetteket állítottunk össze

A webáruház kínálatában több mint 600-féle egyszerű, úgy nevezett utólagos telepítésű LED szalag szett található. Ezek a szettek a webáruház kínálatából összeválogatott csomagok, annak érdekében ha valaki utólagosan akar egy LED szalag hangulatvilágítást kialakítani, akkor annak ne kelljen a kiegészítők után kutakodnia. Az ilyen szett válogatás olyan, hogy az alkatrészeket csak össze kell dugni a LED szalagot fel kell ragasztani, a tápbekötés helyét rögzíteni, a tápegységet be kell dugni a konnektorba és máris világít a LED szalag.

.

Ráadásul kapcsoló nélküli és vagy 10 féle kapcsolós, dimmeres, infravörös, vagy rádiófrekvenciás távirányítós vezérlővel kombinált szettet is választhat. Lehet az melegfehér, középfehér, piros, sárga zöld, kék, lila, vagy RGB (azaz állítható színű), és RGBW is. Lehet 1 méteres is és akár 10 méteres is – 1 méterenkénti lépésekkel. Ha Önnek nem egész méterre van szüksége, akkor egy hosszabbat választ és három ledenként levághatja rövidebbre, a szükséges hossz közelére. A fehér árnyalatú LED szalagok esetében 3 féle fényerő közül választhat, az egyszínűek csak egy félék, RGB-t és RGBW-t kétféle fényerő közül választhat, ráadásul az RGBW esetében a fehér chip 3-féle színhőmérsékletben áll rendelkezésre.

Ezekre a szettekre általánosan érvényes, hogy tartalmaznak egy kívánt hosszúságú LED szalagot, a megfelelő típusban (fényerő) és színben, vagy színhőmérsékletben. Tartalmaznak egy adaptert – azaz konnektorba dugható tápegységet, egy kapcsolási lehetőséget – feltéve ha valaki nem kimondottan kapcsoló nélküli verziót választott, és egy pár rögzítő fület, vagy csavart arra célra, hogy a vezeték vagy a kapcsoló súlya nem tudja lehúzni a felragasztott LED szalagot. A kapcsolási lehetőségre elég sok szett variáció áll rendelkezésre, lehet kábelre szerelt kapcsoló, lehet kábelre szerelt mini nyomógombos vezérlő amivel lehetőségünk van fényerőszabályozni és különféle világítási módokat kiválasztani. De lehet távirányítós vezérlős is, ami lehet infravörös, vagy rádiófrekvenciás távirányítós. A rádiófrekvenciás távirányítósak közül lehet olyan 2.4G rendszerű amivel megoldható, hogy egy szalagot több távirányítóval, vagy egy távirányítóval akár 4 különböző LED szalagot kezeljünk akár egyszerre egyformán, akár különböző módon egyenként, vagy plusz WiFi konverter megvásárlásával, mindezt a mobiltelefonunkra telepített alkalmazás használatával is megtehessük.

Felmerül a kérdés, hogy miért utólagos telepítésűnek tekintendőek, ezek a szettek?

Egy előre megtervezett LED szalag világítás esetében a tápegységet általában nem egy szabadon álló konnektorba dugják be. Azaz nem adapteres az áramellátása, hanem egy fixen bekötött tápegységet terveznek be, ami egy nem látszódó helyre kerül. Azaz általában el van rejtve szerelő dobozban, vagy gipszkarton üregben, esetleg egy bútor rejtett, nem látszódó rekeszében. Szintén utólagos megoldásnak számít, ha nincs kapcsoló betervezve és a konnektorból kell húzkodni az adaptert, vagy a kábelen lengő kapcsolóval tudjuk kapcsolni és mondjuk nem fali kapcsolós.
Utólagos megoldásról árulkodik az is, ha a vezeték látszódó helyen van. Nincs elrejtve, vagy nincs a falban.
Utólagos megoldás, mert egy szakszerűen előre megtervezett LED szalag világítás olyan, hogy lehetőleg több rövidebb LED szalag szakasz mindkét végről meg van táplálva az egyenletes és erősebb fény biztosítása érdekében. Az ilyen szettek esetében is további bekötő, elosztó és hosszabbító vezetékekkel megoldható, de így még több vezeték lehet szem előtt. Ezáltal egy több ponton, mindkét végről bekötött LED szalaggal egyre inkább megközelíthetjük a LED szalag hivatalos névleges fogyasztását, míg ezekkel az utólagos szettekkel, minél hosszabbak és minél messzebb vannak a a bekötési ponttól, annál gyengébben világítanak. Általánosságban elmondható, hogy aki ezeket a szetteket válassza, azok a LED szalag típusától és hosszától függően nem tudja kihasználni a LED szalag névleges fényerejét, azaz így a LED szalag 10, vagy akár 60%-kal is gyengébben világít annál, mint amilyen megvilágításra hivatalosan képes lenne a választott LED szalag. Természetesen a fogyasztás is ilyen arányban kisebb lesz.
Egy tervezett LED szalag világítás amellett, hogy ugyanúgy lehet távirányítós megoldású is, de lehet falba épített kapcsolós, a kapcsoló lehet fényerőszabályzós is, sőt a fali fényerőszabályzásnál is megoldható (az egyszínűeknél), hogy a lakás többi kapcsolójával egyező kapcsolócsaládot használjunk, sőt több különböző helyre telepített falikapcsolókkal is tudjuk szabályozni ugyanazt a LED szalag szakaszt. Egy erőre megtervezett LED szalag világításnál, nem csak fel van ragasztva valahova a LED szalag, hanem nagyobb eséllyel LED profilba van ragasztva. Azaz szebb látvány és nagyobb üzembiztonsággal kerül telepítésre, sőt a LED profil hővezetése miatt nagyobb teljesítményű LED szalagokat is tudunk használni, nem úgy mint amilyen az utólagos szettekben elérhető.

Összefoglalva, mérlegelnünk kell ezeknek a LED szalag szetteknek az előnyeit, és a hátrányait, egy villamossági szakember által megtervezett és kivitelezett megoldással szemben.

Előnyök:

 • Olcsóbb,
 • gyorsabb,
 • egyszerűbb (akár saját) kivitelezést biztosít. Inkább csak odafigyelést és a telepítési utasítás betartását igényli, nem pedig villamossági számítási, kivitelezési ismeretek szükségességét.
 • Külön megvásárolható kiegészítőkkel részben kiküszöbölhetjük az alább felsorolt néhány hátrányát.

Hátrány:

 • Korlátozott a hosszúság,
 • nem egyenletes, azaz a bekötéstől egyre távolabbi ledeknél, egyre csökkenő fényáram.
 • Lehet hogy látszódó helyen van a tápegység,
 • emiatt látszódó, lógó vezetékek lehetnek.
 • Ha látszódó helyen van a LED szalag, lehet hogy olyan helyen ahol éppen zavar, kápráztat fénye, mely egy LED profilba, vagy opálos LED profilba helyezve már nem zavaró, szebb.
 • Minél több kiegészítőt vásárolunk hozzá, hogy a konkrétabb elképzeléseinknek megfeleljen és minőségibb legyen a megvilágításunk, annál komolyabb villamossági tervezési-számítási, kivitelezési ismeretekkel kell rendelkeznünk.

A különféle szettek itt szerezhetőek be: Melegfehér, Középfehér, Hidegfehér, Piros, Sárga, Zöld, Kék, Pink, RGB, RGBW

A LED szalag szettek általános telepítési és garanciális információi:

 • Kizárólag szakember telepítheti!
 • Tekerje le a LED szalagot!
 • A LED szalag DC-Jane csatakozó aljzatát dugja össze a vezérlő, vagy kapcsoló DC-Jack dugójával, ha nincs akkor az adapter DC-Jack dugójával. Ha a szett kapcsolós, vagy vezérlős akkor ennek a DC-Jane aljzatát az adapter DC-Jack dugójával. (Ha RGB, vagy RGBW világítást választott akkor értelem szerűen a DC csatlakozók helyett 4, vagy 5 PIN-es csatlakozókat – tüskét és aljzatot – talál. A fekete vezeték a szélén a nyíllal jelölt. Azoknak kell találkozni csatlakozáskor, különben nem világít.)
 • Ha nagyobb távolságra akarja elhelyezni a szalagot a konnektortól, avagy az adaptertől, akkor vegyen hozzá törpefeszültségű hosszabbító vezetéket.
 • Dugja be a konnektorba az adaptert, kapcsolja fel a világítást. Ha vezérlős, akkor állítsa a legerősebb fehér fényre.
 • A felragasztás helyére fogja oda a LED szalagot és nézze meg, hogy a szalag által biztosított fényélmény megfelel-e az elképzeléseinek.
 • Ha a fényélmény, vagy bármi egyéb nem felel meg, éljen az elállás jogával és még felragasztás előtt küldje vissza a terméket.
 • Ha a felragasztás mellett dönt, azaz a hátoldali ragasztó szalag védelmet eltávolítja, vagy rövidebbre vágja, módosítja a LED szalagot, akkor már nem tud az elállási jogával élni.
 • Ragassza fel a LED szalagot, úgy hogy a hátoldali védő papírt eltávolítja.
 • A túllógó LED szalagot vágja le! Fontos, hogy a LED szalagot darabolni a jelölt helyeken lehet 3 LED-enként, a 24 Voltosakat 6 LED-enként. Ha nem jó helyen vágja el, akkor 1-2 LED nem fog világítani a szalag végén.
 • A LED szalag felragasztható száraz, pormentes festett falra is, vagy bútorlapra, üvegre, plexire, fémfelületre, vagy olyan LED profilba, aminek a belső szélessége meghaladja a kiválasztott LED szalag szélességét.
 • Ha a LED szalag meg nevezésében nem szerepel IP védettség, vagy csak IP20 vádele került feltüntetésre, az nem vízálló és nem porálló, emiatt nem használható párás helyiségben sem. Ha az IP védettsége alapján vízálló a LED szalag akkor a jelöléstől függően akár csapó esőbe is kihelyezhető, de a kapcsoló, vagy vezérlő ás az adapter sohasem vízálló, így az csak beltéri páramentes helyen használható. Sugárzó hőmérsékletnek kitett helyen LED szalag soha nem használható! Emellett csak maximum normál szoba-hőmérsékletű helységekbe telepíthető! A magasabb hőmérséklet lerövidíti a LED várható élettartamát, a pára pedig korróziót okozva eredményez meghibásodást. A LED ideális helye nem a bútorlap és nem a szobafal, hanem jó hővezető felület, mint a fém, vagy az üveg. A fém, mint jó hővezető miatt kapható külön beszerezhető alumínium LED profil is, mely a jó hővezetése miatt nem csak LED várható élettartam növelő, hanem szép megjelenést is biztosít a LED szalagoknak. Ennek ellenére a szettben vásárolható LED szalagok hőtermelése olyan, hogy normál szoba hőmérsékleten falra vagy bútorfelületre is ragasztva kellően biztosított a hőelvezetése.
 • Egyetlen dolog nem garantált, az hogy a LED szalag öntapadó hátsó felülete mindenkor megőrzi a ragasztó képességét. Tehát bizonyos hőmérsékleti, hőelvezetési és a fal, vagy bútor biztosította tapadási felület együttese nem minden esetben biztosít megfelelő tapadást. Ha a LED szalag nem tapad, vagy elválik a felületről, az nem garanciális hiba. Ekkor a kivitelező feladata a ragasztást megerősíteni.
 • Ennek lehetséges módjai: kétoldalas ragasztó szalag alkalmazása (tükör ragasztó szalag, vagy montázs szalag), vagy szilikonos ragasztó használata, vagy kisebb szakaszon akár pillanatragasztó is megoldást nyújthat a szalag hátoldala és a célfelület között használva.
 • Jellemző leválási hiba, hogy a betápláló vezeték a csekély súlya ellenére folyamatosan húzza a LED szalagot, és az idő során a bekötő vezetéktől indulva egyre hosszabb szakasz válik le.
 • Ennek megakadályozására található a szettben rögzítő fül, hogy a bekötő vezeték súlyát a rögzítő fül vegye át.
  • Garanciális meghibásodás lehet, ha a tápegység, a vezérlő, vagy a LED szalag akár egyetlen LED-je is meghibásodik.
  • Tehát, ha egyetlen LED tönkre is megy, akkor a LED szalagból a hibás LED körül vágjon ki egy egységet. Az egység alatt 3 LED értendő. Azaz a LED szalag 3 ledenként a jelölt helyeken elvágható, így csere esetén is csakis ilyen helyen vághatja ki a hibás szakaszt. A kivágott hibás szakaszt szedje le a felragasztott felületről és küldje vissza cserére, ha a garancia él. Egyébként, ha az eredeti telepítéskor a szalag végéről vágott le LED-eket akkor ezt most fel tudja használni. A webáruház a garancia érvényessége alatt cseréli a hibás LED szalag szakaszt, mint ahogyan a meghibásodott tápegységet, vagy a vezérlőt is.
  • Az LED szakaszt ragassza fel a régi helyére, és vagy forrasztással, vagy külön megvásárolható toldó elem párral (külön meg lehet vásárolni, a szalag típusának megfelelően többféle változatban) biztosítsa újra az áramellátást!
  • A vezetéket és a LED szalagot megbontani csak áramtalanított állapotban szabad!
  • A nyomógombbal, távirányítóval, tápegység utáni kapcsolóval kikapcsolt világítás még nem áramtalanított, a konnektorból is ki kell húznia.
  • A garancia vállalás csak a megvásárolt alkatrészekre vonatkozik, azaz nem érvényesíthető a termék meghibásodása okozta további károkra. Nem vonatkozik a garanciavállalás a hiba kijavításához szükséges többletmunka finanszírozására és nem vonatkozik a meghibásodott termék cseréje során keletkező károkra sem. Azaz a LED szalagot és működtető alkatrészeit kizárólag oda ragassza, rögzítse, ahol annak eltávolítása során keletkező látványt is elfogadja, vagy elfogadja azt, hogy egy villanyszerelő szakemberen kívül más szakemberre is szüksége lehet. Azaz a termék eltávolítása során, csavar, szög és ragasztó nyomok maradnak vissza, valamint lehetséges, hogy a ragasztó festék, vagy vakolat darabokat is kiszakíthat a LED szalag leszedése során.
 • A termék műszaki adatai között szereplő névleges fogyasztás ami a termék, azaz a szett elnevezésében is olvasható teljesítmény érték (Watt), az a gyártó által a LED szalagra megadott névleges fogyasztási érték. Névleges fogyasztás alatt az értendő, hogy a LED szalag mekkora teljesítményre képes, de csak képes és nem feltétlenül ténylegesen elért, mert az a kivitelezés módjától függ. Minél hosszabb egy LED szalag – több pontos betáplálás nélkül – , és minél kisebb a keresztmetszete, és minél nagyobb teljesítményű és több LED található rajta, minél kisebb értékű ellenállásokkal, annál erősebb a LED szalagon a feszültségesés. A hosszabb LED szalagok feszültségesésének kivédésére több ponton, azaz rövidebb szakaszokon mindkét irányból tápbekötést kell végezni. Ez azonban bonyolultabbá teszi a kivitelezést. Ez a szett viszont csak egy egyszerű, az egyik végén bekötött LED szalag szett, így a LED szalag teljes világítási képessége nincs teljesen kihasználva. Típustól és hossztól függően, a szettben kapható LED szalagok valamelyikének a fogyasztása (pl: 1 méteresek) lehet, hogy semmilyen mértékben nem maradnak el a névlegestől, de a hosszabbaké akár 10-60%-kal is elmaradhatnak. Ez úgy vehető észre, hogy még felragasztás előtt a bekapcsolt szalag végét visszahajlítjuk az első LED-hez. Az első LED és az utolsó LED közötti minél nagyobb “fényerő különbség” a szalagon erőteljesebb feszültségesésre utal. Amennyiben ez zavaró, külön megvásárolható további bekötőelemekkel kiküszöbölhető. A LED szalagon kívül az adaptereknek is van pár Watt fogyasztásuk, mint ahogyan a vezérlőknek, dimmereknek is. Ezek nem számottevő értékek, és a gyártók nem is teszik közzé.
 • A szettben minden LED szalaghoz olyan átmenő teljesítményt biztosító adapter van csomagolva, ami lehetővé teszik akár a 100%-os névleges teljesítményen működő LED szalagok üzemeltetését is. Tehát, ha a kiválasztott LED szetthez a vevő a nagyobb és egyenletesebb fény biztosítása érdekében, a szalag túlsó végének a bekötéséhez is vásárol kiegészítőket, vagy akár több rövid szakaszra vágja és minden szakasz mindkét végére tápellátást biztosít, akkor is elégséges az adapter a szükséges teljesítmény biztosítására, sőt a vezérlő átmenő teljesítménye is elégséges.
 • Ugyanakkor, ha a felhasználó úgy dönt, hogy további LED szalagokat is akar ugyanehhez a szetthez csatlakoztatni, már villamossági mérés és számítás szükséges, azaz bővebb villamossági ismeretek szükségesek. Vegyen igénybe szakembert. mert ha túlterheli a tápegységet, vagy a vezérlőt, az esetleg csak jobban melegszik, aminek az eredménye élettartam rövidülés, de lehetséges, hogy az adapter a terhelést nem bírva lekapcsol. Sőt a vezérlők nem rendelkeznek túlterhelés védelemmel. Másrészt a túlterhelésből eredő meghibásodás garancia vesztéssel jár.

Bővebb információkat Egyszínű LED szalag telepítéssel kapcsolatban ITT találni.

.
mini nyomógombos dimmeres (fényerőszabályzós), adapteres LED szalag szett összeszerelésének elvi rajza[/PIC-SOR]

Bővebb információkat RGB LED szalag telepítéssel kapcsolatban ITT találni.

.
2.4G-s 4 zónás RF távirányítós, adapteres IP65 RGB LED szalag szett összeszerelésének elvi rajza[/PIC-SOR]

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^