Egyszínű LED szalag szettekkel kapcsolatos gyakori kérdések

.

1. Ha megveszek egy ilyen, vagy ehhez hasonló szettet és később meggondolom magam és vennék még hozzá pár méter LED szalagot, akkor ráköthetem azt is?

 • A webáruházban a szettek úgy lettek összeválogatva, hogy az adott névleges fogyasztású LED szalagnál a hozzá adott adapter egy kicsit legyen csak erősebb. Azaz ha egy LED szalag pl.: 30Watt névleges fogyasztású a webáruház kínálatában pedig 24 és 36VA-es adapterek vannak, akkor a szettben egy 36VA-es azaz maximum 36Watt fogyasztás biztosítására képes található. Ha ennél nagyobb fogyasztású LED szalagot köt rá, akkor az gyengébben fog világítani, vagy lekapcsol. Ezek az adapterek túlfeszültség, túláram és rövidzár elleni védelemmel rendelkeznek. A lényeg, hogy nézze meg mekkora a jelenlegi és a vásárolni kívánt LED szalag névleges fogyasztása és ha az több mint amit az adapter leadni képes, akkor nem használható így az elképzelése. Vagy egy különálló adaptert kell vennie az új LED szalagnak, vagy egy erősebb adapterre kell cserélnie a meglévőt. Fontos azt is tudni, hogy nem csak az adapter átmenő teljesítmény maximuma a korlátozó tényező, hanem a kapcsoló, vagy a dimmer, vagy a LED vezérlő esetében is fennállnak korlátok. Ezeken a termékeken szerepel, hogy milyen maximális áramerősségre tervezték. Ez kábelre szerelt kapcsoló, vagy dimmer esetében 2Amper, vezérlő esetében 6-12Amper, vagy még több is lehet típustól függően. Ha ezt az Amper értéket beszorozza a 12Volttal akkor megkapja, hogy maximum hány Wattos névleges fogyasztású LED szalag köthető rá amit működtetni tud még. Ezeket az értékeket soha ne lépje túl.

2. Három polcom van egymás felett. Mind a három polc aljára akarok ragasztani LED szalagot. Akkor 3 rövidebb szettet kell vennem, vagy vehetek egy hosszút és feldarabolhatom? De akkor mit kell még hozzá vennem?

 • Vehet egy hosszabbat, amit a kívánt hosszúságban, a jelölt helyeken feldarabolhat. Ez a LED szalag 3 LED-enként feldarabolható. Ha rossz helyen vágja el, akkor az utolsó 1-2 LED nem fog világítani. A levágott darabokra, rögzítő tüskés bekötő elemet tud csíptetni, vagy akár tápvezetéket is forraszthat rá. A rögzítő tüskés bekötő elemek szabad végein DC-Jane tápcsatlakozó aljzat van ebbe a szükséges hosszúságú törpefeszültségű hosszabbító vezeték-et dughat majd egy DC 3-as elosztó kábelt.
.

Nem csak 3-ágú, hanem 2-, 4-, 5-ágú elosztó kábelek is vannak.

 • Egy ilyen elosztóba tudja közösíteni a LED szalagokat. Az elosztó kábel DC-Jane végében tudja bedugni a kapcsolóból, vagy a dimmerből, vagy a vezérlőből kijövő DC-Jack dugót.

3. Ha később úgy döntök, hogy nem kapcsolóval akarom kapcsolni, hanem inkább távirányítót akarok, akkor bármilyen távirányítós vezérlőt vehetek hozzá?

 • Ezek a szettel úgy lettek összeállítva, hogy a tápegységhez és a LED szalaghoz is DC-Jack dugó és DC-Jane aljzat párokkal kapcsolódik a kapcsoló, a dimmer, vagy valamelyik vezérlő. Ha a dimmer, vagy a kapcsoló helyére valamilyen távirányítós vezérlőt szeretne csatlakoztatni, lehet, csak a kiválasztott vezérlőn is ugyanilyen DC csatlakozó páros legyen. Ha a vezérlő helyére akar kapcsolót, vagy dimmert tenni, ez is lehetséges, de csak akkor, ha a LED szalag névleges fogyasztása 24Watt alatti, mert ez a kapcsoló vagy dimmer, maximum 2 Amper átmenő áramerősségre van méretezve.

4. Ezek a szettek csak az egyik végükről vannak bekötve. Ha mind a két végükről kapnak áramot akkor erősebben világítanak. Mit kell még venni ehhez a szetthez, hogy a másik végéről is be legyen kötve?

 • Igen ezek a szettek egy egyszerű utólagos kivitelezést biztosító megoldások. A LED szalagok annál több fény leadására képesek, annál inkább megközelítik a névleges fogyasztásukat, minél sűrűbben, mindkét végükről tápellátást kapnak, mivel az összes LED szalagra jellemző, hogy a LED szalag kis keresztmetszete miatt a szalagon, mint vezetéken, annak ellenállása miatt feszültségesés van. Az olcsóbb vékonyabb egyrétegű szalagokon erőteljesebb, a kétrétegű és vastagabb, szélesebb szalagokon kevésbé. Tehát a lényeg, hogy minél messzebb van egy LED a bekötési ponttól annál gyengébben világít. Ennek a feszültségesésnek a legegyszerűbb korrekciója, ha a szettben lévő szalag túlsó végre is bekötjük a tápellátást. Ezt forrasztás nélkül, a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, hogy DC-csatlakozó nélküli rögzítő tüskés bekötő elemet csíptetünk a LED szalag túlsó végére. DC-csatlakozóval egybeépített rögzítő tüskés bekötő elemet nem jó, mert a polaritást meg kell fordítani, különben rövidzárat okozunk. Tehát a bekötő elem vezeték végeire magunk csavarozunk fel egy DC-csatlakozót fordított polaritással, azaz csakis most a piros vezetéket a (-) jelhez, a fekete vezetéket a (+) jelhez csavarozzuk. A meglévő kapcsoló, dimmer, vagy vezérlő és a LED szalag között a DC-csatlakozót széthúzzuk és oda DC 2-es elosztó kábelt iktatunk be a két szabad vég egyikére az eredeti tápbekötést dugjuk, a másikba pedig az új túlsó végen lévőt, amit, hogy el is érjünk be kell még szereznünk egy szükséges hosszúságú törpefeszültségű hosszabbító vezeték-et ami szintén DC csatlakozó párral van ellátva. A LED szalag túlsó végén is ügyeljünk arra, hogy a vezeték súlya ne húzza le a LED szalagot.
 • Sőt valójába én el akarom vágni és mind a két darabnak mindkét végén akarok bekötést biztosítani.
 • Akkor annyiban változik az egész, hogy nem kettes, hanem 3-as, 4-es, vagy akár 5-ös, vagy több darab DC elosztó kábelt kell beszerezni, és értelem szerűnek, további törpefeszültségű hosszabbító vezeték beszerzése is szükségessé válik.
.

5. Ezek a szetteknek a LED szalagjait nézve elég gyengék, holott a webáruházban vannak sokkal erősebb LED szalagok is. Azokból miért nincs szett? Én ugyanilyen komplett szettet akarok vásárolni, de olyan LED szalaggal ami méterenként 18 Wattos, nem pedig ilyen 3,6 és 7,2Wattosakat.

 • Van szett, de azok alumínium profilban vannak. Sokan úgy gondolják, hogy egy LED szalagot bárhova felragasztunk és hosszévekig ott marad és szépen világít. A LED legfőbb ellensége a hő. Ha a keletkező hőt nem tudja leadni, akkor a fényerejét a tervezettnél sokkal hamarabb elveszíti, sőt a ragasztás, sem fogja tartani és leesik. Kis teljesítményű LED szalagok esetében elégséges lehet, ha azt a falra vagy egy bútorlapra felragasztjuk. Azonban minél erősebb fényt akarunk annál több hő is fog keletkezni. A keletkező hőt el kell vezetni. A fal és a fa, nem igazán jó hővezetők erre a célra. A fém és az üvegfelületek már igen. Tehát a LED profil lényege (ami alumíniumból van), hogy nem csak szép megjelenést biztosít a LED szalagnak, de az élettartamára is pozitív hatással van. Hiszen az alumínium igen jó hővezető, a LED szalag felülete helyett, annál sokkal nagyobb felületre a LED profil egészére vezeti el a hőt és ennek a lényegesen nagyobb felület már sokkal hatékonyabban tudja átadni a felesleges hőt a környezetének, azaz a szoba levegőjének és a felrögzítés helyének.

6. Sok LED szalag szettnél a webáruházban az utólagos LED szalag kialakítást említik. Mitől utólagos? Milyen az, ha nem utólag, hanem felújításkor, vagy valaki építés során telepíti a LED szalagot?

 • Egy előre megtervezett LED szalag világítás esetében a tápegységet általában nem egy szabadon álló konnektorba dugják be. Azaz nem adapteres az áramellátása, hanem egy fixen bekötött tápegységet terveznek be. Ez egy nem látszódó helyre kerül, hanem gyakorlatilag el van rejtve szerelő dobozban, vagy gipszkarton üregben, esetleg egy bútor rejtett, nem látszódó rekeszében.
 • Szintén utólagos megoldás ha nincs kapcsoló betervezve és a konnektorból kell húzkodni az adaptert, vagy a kábelen lengő kapcsolóval tudjuk kapcsolni.
 • Utólagos megoldásról árulkodik, ha a vezetéke látszódó helyen vannak és nincs elrejtve, vagy nincs a falban.
 • Utólagos megoldás, mert egy szakszerűen előre megtervezett LED szalag világítás olyan, hogy lehetőleg több rövidebb LED szalag szakasz mindkét végről meg van táplálva az egyenletes és erősebb fény biztosítása érdekében. Az ilyen Szettek esetében is további bekötő, elosztó és hosszabbító vezetékekkel megoldható, de így még több vezeték lehet szem előtt.
 • Egy tervezett LED szalag világítás amellett, hogy ugyanúgy lehet távirányítós megoldású is, de lehet falba épített kapcsolós, a kapcsoló lehet fényerőszabályzós is, sőt a fali fényerőszabályzásnál is megoldható, hogy a lakás többi kapcsolójával egyező kapcsolócsaládot használjunk, sőt több különböző helyre telepített falikapcsolókkal is tudjuk szabályozni ugyanazt a LED szalag szakaszt. Egy erőre megtervezett LED szalag világításnál, nem csak fel van ragasztva valahova a LED szalag, hanem nagyobb eséllyel LED profilba van ragasztva. Azaz szebb látvány és nagyobb üzembiztonsággal kerül telepítésre, sőt a LED profil hővezetése miatt nagyobb teljesítményű LED szalagokat is tudunk használni, nem úgy mint amilyen az utólagos szettekben elérhető.

7. Tudom, az alumínium profilba ragasztott LED szalag szebb, biztonságosabb, jobban hűl a LED és sokkal könnyebb fel és leszerelni, stb. Ezzel szemben olcsóbb csak felragasztani a LED szalagot és ki gondol arra, hogy mi van akkor, ha meghibásodik. Na de tényleg, mi van akkor ha meghibásodik, téphetem ki az egészet, amit nagy nehezen odamértem, felragasztottam?

 • Egy rendszerből egymástól függetlenül meghibásodhat a tápegység, a vezérlő, vagy a vezérlő távirányítója, vagy maga a LED szalag.
 • Egy LED szalag esetében a meghibásodás oka lehet,
  • egy mechanikai sérülés (beltéri típusnál szabadon van a LED), például leütünk egy ledet a szalagról, valami kemény tárggyal – nem könnyű de előfordulhat a forrasztás ellenére,
  • vagy nem biztosítottuk a megfelelő hőleadást, így tartósan túlforrósodva meghibásodott,
  • vagy olyan párás helyiségbe szereltük fel ahol már a pára kikezdte,
  • vagy annak ellenére, hogy a gyártó is csak napi 10-12 óránál hosszabb működtetést nem ajánl, de mi akkor is 24 órán át világítunk vele…

  Szóval ilyen esetekben előfordulhat a LED szalag meghibásodása, ami úgy történik, hogy egy hármas LED csoport kialszik vagy villog. Akkor a hibás 3-as LED csoportot a szalagon jelölt helyen egy ollóval kivágjuk. Mivel a LED szalagok egész méterben kaphatóak, és a felhasználás helye a legritkább esetben egész méterre jön ki, maradhatott egy használaton kívüli levágott rész. Abból is levágunk egy hármas csoportot és kicseréljük. A kérdés: – hogyan?

  • Ha tudunk forrasztani, akkor egyszerűen odaragasztjuk a rossz rész helyére. és a szabad réz részeket összeforrasszuk. Azaz 4 forrasztást kell megejtenünk egy egyszínű LED szalag esetében.
  • Ha nem tudunk forrasztani, akkor be kell szereznünk 2 darab toldó elemet, amivel össze tudjuk csíptetni a LED szalagokat. A toldó elemek, szélesebbek mint maga a LED szalag, tehát ha nem fér el a toldó elem akkor csak a forrasztás marad. Egyes szalagok tervezésénél nem vették figyelembe a toldás lehetőségét, és például útban lehet egy ellenállás ahhoz, hogy a rögzítő tüskét is rá tudjuk pattintani. Ennek ellenére, ha biztosított a LED szalag rögzítése, tehát az érintkezés nem fog elmozdulni, agy is használható. Szintén nehézséget okozhat, ha a LED-ek túl sűrűn vannak a szalagon, akkor sem tudjuk a rögzítő tüskéket rácsíptetni.
.
 • Külön probléma lehet, ha a LED szalag valahol rejtett helyen van, azaz nem férünk hozzá, hogy ott vágjunk, forrasszunk, toldjunk. Ekkor bizony le kell tépnünk akkora szakaszt, amekkora olyan kihúzást biztosít, hogy a munkálatot el tudjuk végezni. Ezután kétoldalas ragasztó szalaggal (általában papírboltokban vagy barkácsáruházakban kapható), visszaragasztjuk a javított LED szalagot. Esetleg kisebb szakaszon pillanat ragasztó is szóba jöhet, vagy nem savas szilikon ragasztó.
 • Ha az egész LED szalag nem világít, akkor nagy eséllyel nem a LED szalag a rossz, lehet a vezeték valahol meghibásodott, meghibásodhatott a tápegység, vagy a kapcsoló, vezérlő, stb. Természetesen, ha például a tápegység úgy hibásodott meg amire felettébb kicsi az esély, hogy a működtetett eszközöket is tönkre tette, akkor a LED szalag egésze is meghibásodhatott. A lényeg, hogy a hibát csakis villamos szakemberrel kerestesse meg és javíttassa ki. Ha az egész LED szalag nem világít lehet, hogy csak egy tápegységet, vagy egy vezérlőt, vagy csak egy kapcsolót kell cserélni, de előfordulhat, hogy az egész LED szalagot is, ha pl.: egy villámcsapás másodlagos következménye.

Általános összefoglaló információkat az “Egyszerű telepítésű LED szalag szetteket állítottunk össze” című cikkben talál.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^