Energiacímkék változása

2021. márciusában hatályba léptek az Európai Bizottság által jóváhagyott új energiacímkék. A folyamatos technológiai fejlődés, és különösen a pluszjelek zavaros használata szükségessé tette a visszatérést a kiegészítő jelölések nélküli A-G osztályokhoz.

.

„Lámpáink és egyéb világítástechnikai termékeink az elmúlt években olyannyira hatékonyabbak lettek, hogy a LED-ek több mint fele mára az A++ osztályba tartozik. A címkék frissítése megkönnyíti a fogyasztók számára, hogy láthassák, melyek a „kategóriájában a legjobb” termékek, ami viszont segít nekik energiát és pénzt takarítani a számlákon. Az energiahatékonyabb világítás használata továbbra is csökkenti az EU üvegházhatású gáz kibocsátását, és hozzájárul ahhoz, hogy 2050-re klímasemlegessé váljunk.” (Kadri Simson , az EU energiaügyi biztosa)

Annak érdekében, hogy az uniós fogyasztók csökkentsék energiaszámlájukat és a karbonlábnyomukat, 2021. szeptember 1-jétől, minden üzletben és online kiskereskedelmi egységben alkalmazni kell az izzók és egyéb világítástechnikai termékek széles körben elismert uniós energiacímkéjének új változatát. Az energiahatékonyság terén az elmúlt években tapasztalt jelentős fejlődés történt ebben a szektorban, ami azt eredményezte, hogy egyre több fényforrás érte el a jelenlegi skála szerint A+ vagy A++ minősítést.

A készülékek korábbi energiacímkézési rendszere A++-tól E-ig terjedő skálát használt, amely már nem korszerű és túl sok A osztályt tartalmazott, így nem voltak kellően érzékelhetőek az energiahatékonysági különbségek. A legfontosabb változás az egyszerűbb az A-G skálához való visszatérés, mely megkönnyíti a fogyasztók számára az egyes termékek összehasonlítását.

Ideiglenesen fennmarad a kettős címkézés

A fényforrásokra vonatkozó új címkét 2021.09.01-től kell alkalmazni, de ezt egy 1,5 éves átmeneti időszak követi, amely során régi és új címkével ellátott termékekkel is lehet majd találkozni a boltokban. Ebben az átmeneti időszakban mindkét címke helyes lesz.

A leggazdaságosabb termék mostantól az “A” osztályú, a legkevésbé gazdaságos termék pedig a “G” osztályú jelölést kapja. A megváltozott skála és a mérési módszer új szabályozása azt eredményezik, hogy a korábbi A+, A++ vagy A+++ osztályú energiahatékony termékek a változások bevezetése után a D-B osztályba kerülnek.

Az új skála szigorúbb és úgy lett kialakítva, hogy kezdetben nagyon kevés termék tudja elérni az „A” és „B” besorolást, így teret engednek a hatékonyabb termékeknek, hogy azok fokozatosan piacra kerüljenek majd. A jelenleg piacon lévő legenergiahatékonyabb termékek általában „C” vagy „D” címkével vannak ellátva. A címkéken számos új elem szerepel majd, köztük egy QR-kód, amely egy EU-szintű adatbázisra hivatkozik, ahol a fogyasztók további részleteket találhatnak a termékről.

Mi áll a háttérben?

A fényforrás-technológiák folyamatosan fejlődnek, ezáltal javul az energiahatékonyság.
A LED-modulok, amelyek szinte minden változatban a létező legenergiahatékonyabb világítási technológiák, gyorsan elterjedtek az EU piacán: a 2008-ban eladott lámpák 0%-áról 2015-ben 22%-ra.
A LED-ek átlagos energiahatékonysága négyszeresére nőtt 2009-ről 2015-re.
Jelentősen csökkentek az árak: 2010-hez képest 2017-re egy tipikus háztartási LED-lámpa 75%-kal, egy tipikus irodai LED-lámpa pedig 60%-kal lett olcsóbb.

Becslések szerint 2020-ban körülbelül 1500 millió fényforrást adtak el az EU-ban – de ez a szám 2030-ra valószínűleg 600 millióra csökken (azaz 60%-kal), bár a használt fényforrások száma több mint 17%-kal fog növekedni. Ennek oka a nagyobb energiahatékonyság és különösen a LED-fényforrások hosszabb élettartama lesz. Az EU átlagos háztartása 2010-ben évente 7, 2020-ban 4 fényforrást vásárolt, és ez a szám az előrejelzések szerint 2030-ra évi 1 alá fog csökkenni.

Az új szabályok bizottsági hatásvizsgálata azt jelzi, hogy a változtatások 2030-ig évi 7 millió tonna CO2-egyenértéket (mtCO2eq) takarítanak meg, a szokásos üzleti forgatókönyvhöz képest, EU-s környezetbarát tervezési intézkedések nélkül. Ez a korábbi, 2009-ben és 2012-ben elfogadott szabályozás által már biztosított 12 millió tonna CO2eq-n felül jön létre.

Az átskálázott címke új kategóriáiról szigorú és teljesen átlátható konzultációs folyamatot követően állapodtak meg, az érdekelt felek és a tagállamok szoros bevonásával minden szakaszban, valamint a Tanács és az Európai Parlament által végzett ellenőrzés mellett – a gyártók megfelelő tájékoztatása mellett 2019-ben elfogadott új szabályok. A keretrendelet előírásainak megfelelően a következő években más termékcsoportok is „átskálázásra” kerülnek – beleértve a szárítógépeket, helyi fűtőtesteket, klímaberendezéseket, főzőberendezéseket, szellőztetőket, professzionális hűtőszekrényeket, tér- és vízmelegítőket, valamint szilárd tüzelésű kazánokat.

Az uniós energiacímke széles körben elismert jellemzője a háztartási termékeknek, például az izzóknak, a televízióknak vagy a mosógépeknek, és több mint 25 éve segíti a fogyasztókat a tájékozott döntések meghozatalában. Egy 2019-es, EU-szerte végzett (Eurobarométer) felmérésben a fogyasztók 93%-a erősítette meg, hogy felismerte a címkét, és 79%-a erősítette meg, hogy az befolyásolta a termék megvásárlásával kapcsolatos döntését. A harmonizált minimális teljesítménykövetelményekkel („ökológiai tervezés”) együtt az EU energiacímkézési szabályai a becslések szerint évente több tízmilliárd euróval csökkentik a fogyasztói kiadásokat, miközben számos egyéb előnnyel járnak a környezet, valamint a gyártók és a kiskereskedők számára.

Termékinformációk keresése

Az Európai Energiacímkézési Termékregiszter (EPREL) az új energiacímkéken található QR-kód beolvasásával részletes információkat nyújt az EU piacán forgalomba hozott modellekről. Az adatbázis olyan információkat tartalmaz, mint a fényáram, a színhőmérséklet és a foglalat típusa, stb.

A világítástechnikai termékek közé tartoznak a fényforrások, például izzók (halogén, kompakt fénycső stb.) vagy LED-modulok/lámpák, a vezérlőberendezések (pl. előtétek, elektronikai alkatrészek, meghajtók), azaz a fényforrások elektromos hálózatra történő csatlakoztatásához szükséges eszközök. Az új energiacímkézés és a környezetbarát tervezés nem vonatkozik a lámpákra és a lámpatestekre (bár egy korábban 2019. december 25-ig alkalmazott címke létezett). A lámpatest egy komplett elektromos világítótest, amely elosztja, szűri vagy átalakítja egy vagy több lámpa (például asztali, fali vagy mennyezeti lámpa) fényét.

A jogi keret a fényforrások energiafogyasztásáról szóló (EU) 2019/2015 rendelet, amely hatályon kívül helyezi és felváltja a 874/2012/EU rendeletet.


Webáruházunkban fokozatosan az újabb beszerzésű termékekhez, már az újabb az EU BIZOTTSÁG 2019/2015. számú felhatalmazáson alapuló rendelete szerinti energiacímkéket tüntetjük fel. Melyek közvetlenül az ERPEL – Az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisából kerülnek betöltésre.
Ezen cikkeknek az ERPEL adatbázisában lévő Termékinformációs lapjait linkeljük az energiacímke mellett. Így a HTML és a PDF formátumú Termékinformációs lapok külön linkben elérhetőek, hogy megkönnyítsük a vevőink adateléréseit. Mobil alkalmazással az energiacímkén lévő QR-kódot a mobiltelefonja QR-kód olvasó alkalmazásával olvasva szintén megkapja az ERPEL Termékinformációs lap linkjét.

Forrás: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4484

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^