Hidegfehér LED szalag összehasonlító teszt

A korábbi Amit a LED szalagok bekötéséről tudni kell – c. cikkben bemutatásra került, hogy a LED szalagokat hogyan kell telepíteni, bekötni annak érdekében, hogy minél inkább a kihasználjuk a LED szalag képességeit, és a legerősebb és egyenletes megvilágításhoz jussunk.

.

Ott konkrét mérésekkel nem volt alátámasztva az indoklás, hát lássuk az eredményeket.
Az alábbi táblázat csakis a LEDrex webáruház leggyakoribb hidegfehér LED szalagjainak mérési adatait mutatja be. A meleg– és középfehér LED szalagok a jobb áttekinthetőség kedvéért külön cikkben szerepelnek.

Az általános információkat a mérési módszertant meg írom le háromszor, azokat a melegfehér cikkben lehet elolvasni.

LED szalag értékelések:

.

Kiindulási alapnak vehetjük a leggyakoribb típust a méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 3528SMD LED-del szerelt 12Voltos LED szalagot. Ez a leggyengébb fényű, a legolcsóbb, legelterjedtebb. Ez csak 8mm széles és egyrétegű áramköri szalagos. Mindezek ellenére – mivel kicsi a fénye – a feszültségesés 5 méteren csak 9%-os, és a feszültségesésből eredő fényáram csökkenés is ennél a típusnál a legalacsonyabb.

.

Az előbbi duplasűrű változata, a méterenkénti 120 LED-es, 5 méteres tekercsben 600 LED-es 3528SMD LED-del szerelt 12Voltos LED szalag. Ugyanúgy csak 8mm széles a szalag, de ez már kétrétegű. Nyilvánvalóan a gyártó tervezett azzal, hogy a dupla LED-számmal járó dupla fogyasztás, dupla áramköri szalag vastagságot igényel. Ennek ellenére az látszik, hogy hiába kétrétegű az áramköri szalag, a feszültségesés 5 méteren 15%-os, tehát lényegesen erősebb a gyengülés, az előbbihez képest. Ráadásul az erősebb fényáram is lényegesen jobban romlik a hossz növekedésével. A romlás arányát a következő grafikon érzékelteti.

.

24Voltos kakukktojás a következő LED szalag a csoportban. A méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 5050SMD LED-del szerelt LED szalag 24Voltos. 5050 SMD LED-del szerelt LED szalag önmagában az előbbi kettőhöz képest a 3. legelterjedtebb, de a 12Voltosok azért nem kerültek bemutatásra, mert véleményem szerint nem túl sikeres konstrukciók. A nagyobb fényáramhoz, nagyobb hőmérséklet is jár. 10mm széles kétrétegű áramköri szalagra vannak ültetve a LED-ek, azonban a túlmelegedés veszélye miatt az áramfelvételüket korlátozzák a gyártók, ami inkább csak csalódást okozó fényerőt eredményez. Az 5050 SMD LED-es LED szalagnak leginkább az RGB LED világításnál van jelentősége, mivel az 5050 SMD LED, gyakorlatilag 3db egybe tokozott LED chip. Egy egy RGB chip a szivárvány bármely színével tud világítani. A többi közismertebb SMD tokozású LED típussal ilyen megoldást nem nyújtanak a gyártók.
Visszatérve az egy színű 5050 SMD LED-del szereltekhez, a másik létjogosultságra okot adó módszer, ami pedig bármelyik többi SMD LED-del megoldhatná bármelyik gyártó, azaz, hogy nem 12Volttal kerül üzemeltetésre, hanem 24Volttal.
Ennek hátránya, hogy a 24Volt egyenáramot biztosító tápegységek választéka lényegesen szűkösebb, valamit a LED szalag nem 3 ledenként, hanem csak 6 LEDenként vágható.
Ezzel szemben viszont az előny, hogy a magasabb feszültség miatt a vezetéken a feszültségesés kisebb. Hiszen azonos vezeték keresztmetszeten minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb teljesítmény továbbítható. Ez a pozitívum jól leolvasható a grafikonokból is. 5 méteren a feszültségesés csak akkora mint a méterenkénti 60 LED-es 3528SMD esetében, holott a fényereje 3-4-szerese annak. A fényáram csökkenés mértéke is kedvező, bár kétségtelen, hogy a görbe igen érdekes. A görbe (középső grafikon) arról árulkodik, hogy a mért LED csoportok teljesítménye erősen egyenetlen. Nyilván ez az egyenetlenség csak 10 cm-es szakaszonként érvényes. Minden SMD LEDre érvényes, hogy típuson belül az egyes chipek azonos feltételek mellett egy bizonyos határon belül szórást mutatnak, ennél a szalag típusnál minden bizonnyal ez a szórás nagyobb lehet. Mindezek ellenére, még az előző méterenkénti 120db 3528SMD LED-del szerelt típus képest is ez a 24Voltos változat valóban kétszer több fényt biztosít. Sajnos a 12Voltos változatairól az 5050 SMD LEDeseknek, sok esetben egyáltalán nem mondható ez el.

.

A következő LED szalag a jövő reménye, a méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 5630SMD LED-del szerelt LED szalag (12Voltos). Brutál erős, majd 9x-erősebb mint a legelterjedtebb LED szalag, de a hiába a 10mm széles és kétrétegű áramköri szalag a feszültség 5 méteren rekord 26%-ot esik, úgy, hogy a megvilágítás is 69%-ot!!! csökken. Mindezek tudatában alapvetően más hozzáállást követel a kivitelezőtől, felhasználótól. Amíg a legelsőnek említett LED szalag esetében az 5 méteres tekercs két végről megtáplálása tökéletes látványt, gyakorlatilag kiegyenlített megvilágítást eredményez, és kompromisszumosan még 3. helyen ismertetett típus esetén is elfogadható lehet, addig a másodiknak említett 600 ledes esetében a 2-3 méterenkénti kétoldalról történő betáplálás szükséges lehet az egyenletes megvilágítás biztosítására, azonban ennek elhagyása talán nem eredményez akkora problémát a mint ennél az 5630-as típusnál a nagyságrenddel kisebb fényerő miatt, de ez esetben az 5630-as típus extra fényerejének extra csökkenése, illetve a csökkenés elkerülésének érdeke, már megköveteli a méterenkénti két végről történő betáplálást. Szemben a melegfehér változatával itt még a 2 méterenkénti két végről történő betáplálás is kevés, hiszen akkor minden páros méret 25%-kal gyengébb lenne, mint a páratlan méterek.

Az utolsónak bemutatásra kerülő szalag, merev LED szalag, azaz LED pálca, ez 1 méter hosszú 72 LED-es 5630SMD LED-del szerelt pálca. Ez már vastagabb fémlemezre van telepítve és 12mm széles, így a nagyobb áramköri keresztmetszet miatt kisebb feszültségesésre számíthatunk. Ez így is van, csak 7%-os a feszültségesése, míg az 5630-as szalagé 16%-os 1 méteren. Ennek eredményeképp a megvilágítás esése is “csak” 16%-os, az 5630-as szalag 26%-ával szemben 1 méteren. Mindebből azt is léthatjuk, hogy a több fény érdekében nem nélkülözhetjük itt sem az 1 méteres pálca mindkét oldali betáplálását.

Bízom benne, hogy ez a bemutató meggyőzi, a kivitelezőket és a felhasználókat arról, hogy minél komolyabb fényerejű LED szalagot akarunk használni, annál sűrűbb kétoldali tápellátást kell biztosítani a LED szalagoknak, s lassan a jó hővezető felületeken való alkalmazás, a alumínium LED profilok használata nélkülözhetetlenné váli azoknak, akik tartós, erős és egyenletes megvilágítást akarnak elérni a LED szalagokkal.

Ha Ön elolvasta ezt a cikket, de nem önmaga végzi a kivitelezést, akkor ne engedje, hogy a kivitelezője a kis fényű LED szalagoknál megszokott módon telepítse az erős fényű LED szalagját. Olvastassa el a kivitelezőkkel azt a cikket és nézesse át vele a bekötési kivitelezési rajzokat is.

Érdemes még a táblázatban egy pillantást vetni a mért és a gyártó által megadott névleges fogyasztásokra. A kettő különbözete is rávilágít arra, hogy az egy végről megtáplált led szalaghoz képest, mekkora fényerős potenciál rejlik még a LED szalagunkban, ha két végről, több betáplálási pontot alakítunk ki.

Minden tesztnél vegye figyelembe a mérés, a cikk készítésének dátumát, mivel a gyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy egyes esetekben akár pár hónap elteltével már mások az aktuális adatok. Ugyanakkor az is gyakorlati tapasztalat, hogy egyes termékeken pedig még évek múltával sem változtatnak.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^