Hogyan csináljak csillagos égboltot LED-ekből?

Az úgynevezett csillagos égbolt kialakításához háromféle kialakítási mód létezik.

.

A legnagyobb fénypontokat úgy tudjuk kialakítani, hogy

G4-es foglalatú lámpatesteket süllyesztünk be a mennyezetbe.

Ezzel érhető el a legerősebb megvilágítás, és ez biztosítja egyedül, hogy a fényforrást ki tudjuk venni a lámpatestből.
Ennél a kiviteli módszernél, lehetőségünk van eldönteni, hogy az a csillagos égbolt tényleg csak derengő fényt biztosító csillagokból álljon, vagy esetleg látni is akarunk tőle. Ennek az az oka, hogy mivel foglalatos a termék, több különböző gyártó, különböző konstrukciókban gyárt G4-tűlábas fényforrást. Természetesen sok ezek közül olyan, ami nem is férne bele ezekbe a kicsi lámpatestekbe, vagy ha bele is fér elég rondák. Ki-ki maga döntse el mi az ami a nagyobb mérettel járó nagyobb fényáram mellett, még elfogadható kinézetű. A nagyobb méret (általában hosszabbat jelent) kompenzálására igen szerencsés az az opció, hogy van olyan lámpatest aminek a foglalata nem a gipszkarton síkjában helyezkedik el, hanem az alá (fölé) süllyed.

A kétféle lámpatest:

.

1 LED-es fénypontokkal:

.

A fenti DIP LED-ekkel szemben az alábbi SuperFlux LED-ek lényegesen kisebbek, így különösen a mélyen ülő lámpatestekben mutatnak jól.

.

Ha a csillagfényes éjszakánál többre vágyunk, akkor kompromisszumokkal tehetünk a foglalatokba erősebb, de sajnos nagyobb LED-eket:

.

A felső képen még tetszetős, de az alábbi képen, inkább “ajjaj” kategória:

.

A hagyományos G4-es tűlábas 10Wattos halogén izzót utánzó LED, egész korrekt megjelenést biztosít a mélyen ülő lámpatestben, sőt még a fényereje is egy 15 Wattos halogén miniatűr izzóéval vetekszik:

.

Ezeknek a lámpatesteknek a telepítése szokványos, azaz mint ahogyan az MR16-os spotok lámpatesteit telepítjük. Gipszkartonozás előtt még a vázszerkezetnél elvégezzük a vezetékezéseket. Majd a gipszkarton rögzítése után a furatokon kihúzzuk a vezetékeket és rákötjük a lámpatesteket, majd bepattintjuk a furatokba. A tápegységnek is egy hozzáférési pontot biztosítunk.

A fent említett LED-ek és fényforrások elérhetőek ITT.

A második módszer, amikor

a LED a gipszkarton takaróelemmel és a vezetékkel egybe van építve.

Ebben az esetben a LED-ek beépítését és a vezetékezést már akkor el kell végezni amikor még a gipszkarton lapot fel sem rögzítettük, vagy elég nagy üreget kell hagyni a gipszkarton felett a hozzáféréshez, ha utólag akarjuk kivitelezni.

.

IP68-as vízállóságú 5mm-es DIP LED, rozsdamentes acél házban.
Az IP védelem csak a fényforrásra vonatkozik, nem a csatlakozó elemekre.
Kültéren, beltérben, akár vizes helyiségekben is dekorációs célra, “csillagos égbolt” kialakítására alkalmas.
LED-enként 2x50cm vezetékpárral a végükön gyorscsatlakozó elemmel ellátva. Beépítési furat: 8mm

 • Minimális a hőtermelése. Tartós használat esetén is megfogható – egyáltalán nem süt!
 • Nem érzékeny a kapcsolgatásra.
 • Szerelésigényes konstrukció! (a LED pl:gipszkartonba, 8mm-es furatokba helyezendő. A kivitelezőnek a helyszíni igényeknek megfelelően további sorkapcsokat, vezetékeket, kapcsolót kell biztosítania!)
 • Egyenirányított 12Volt tápellátást igényel.
 • Ha gipszkarton álmennyezetbe akarjuk szerelni, akkor a furatokat előre el kell készíteni a LED-eket befűzni és csak utána tudjuk a gipszkartont felrögzíteni, ha utólag nem férnénk hozzá.
 • Ha azt akarjuk, hogy egy jövőbeni karbantartás lehetősége biztosított legyen, akkor az egymás utáni fénypontok 45cm-nél nagyobb távolságra nem lehetnek. Ekkor utólag a LED kihúzható a gipszkartonból a csatlakozókkal együtt és a csatlakozók oldásával eltudunk végezni egy-egy LED cserét. Ennek ellenére ezeknek a LED-eknek a meghibásodása egyáltalán nem valószínű, hiszen kis teljesítményű, nem túlhajtott típusok.

Kivitelezéshez:

 • Áramtalanítsa a rendszert
 • A fényforrásokat a csatlakozóikkal a kívánt darabszámban egymásra füzérszerűen lehet csatlakoztatni.
 • A tápegységre a LED piros vezetékét a tápegység “+” pólusára, a fekete vezetéket a “-” pólusra kell csatlakoztatni.
 • Az egyszerűség kedvéért az utolsó spot szabadon maradó kábelét levágva, azt a tápegységhez sorkapoccsal csatlakoztathatja, akkor a tápegység esetében is tudja használni a gyorscsatlakozót.
 • Ezután nyomja a spotokat az előkészített furatba.
 • A biztos rögzítéshez használjon megfelelő ragasztó anyagot.
 • A tápegységet kösse a hálózathoz, ezután áram alá helyezheti a rendszert.
 • A beszerelést csak szakember végezheti.
 • Bármilyen külső sérülés esetén ne használja a LED-spotot.

A harmadik megoldás a

központi fényforrásos optikai kábeles csillagos égbolt

kialakítása. A kivitelezése terén annyiban hasonlatos, hogy itt is előre kell tervezni, csak itt nem villamos vezetéket és LED-eket kell telepíteni, hanem optikai kábeleket, és csak egy fényforrás biztosítja a csillagok fényét, akár egyszerre több színben is. Ez a megoldás biztosít teret a legkreatívabb megoldásoknak.
Ezek között található egyszínű és változtatható színű is. Léteznek olyanok amelyek egyszerre változtatják a színüket és olyanok amelyek átmenettel, egyenetlenül. Ez hasonlít legjobban a csillagos égbolton megfigyelhető szcintillációra, azaz a csillagok egyenetlen hunyorgására, azaz a légköri viszonyok folyamatos változásával a csillagok fényereje kissé rendszertelenül változik – hunyorog. Ezt a LED-ek esetében úgy érik el, hogy vagy több részre van osztva az optikai kábelköteg és mindegyik köteg végén külön led fényforrás van és egy elektronika eltérő ütemben változtatja a fényüket, vagy egy fényforrás van egy nagyobb kábelköteggel és a LED és a köteg vége között egy szabálytalanul perforált tárcsa forog, ami a fénypontok szabálytalan hunyorgását és színváltását eredményezi. Az alábbiakban egy ilyen legutóbb említett kerül bemutatásra:

A szett tartama:
– összefogatott 90db 1mmx1,5méteres és 10db 2mmx1,5méteres optikai kábelköteg,
– 1db 5Wattos 6-színű, forgató motoros, vezérlővel egybeépített LED fényforrás
– 4 gombos rádiófrekvenciás távirányító
– 12Voltos adapter

5Wattos fogyasztással adapteren keresztül 230 Voltról üzemeltethető.
Az egy darab központi LED fényforrás fényét 100 szál 1,5méter hosszú optikai kábel továbbítja a kívánt helyre.
Kizárólag fénydekorációként használható, fő világítási célra alkalmatlan!
A 6 szín, amin világítani tud: hidegfehér, sárga, zöld, égkék, királykék, lila (pirosat nem tud).

.
.
.

 

.

Telepítési utasítás:
Az adapter csatlakozóját dugjuk a fényforrás fém házán lévő DC csatlakozókba, majd az adaptert dugjuk be egy konnektorba. A termék már is működőképes, a távirányítójával használható. Ugyanakkor ennek a terméknek a kívánt helyre történő installációja kimondottan szerelésigényes! Gipszkarton, vagy bútorlap felületen egy maximum 1,4 méter sugarú körben tetszés szerinti formában maximum 90db 1mm-es és 10db 2mm-es furatot ejtve hátulról az optikai kábelvégeket dugjuk át, majd ragasztóval fixáljuk a helyeket. Az optikai kábelt a lap hátuljára hajlítva ragasztó szalaggal fixáljuk. Szilikonnal célszerű az optikai kábelt a lyukba ragasztani a ragasztószalagos megoldáson túl. Az optikai kábel a látszódó oldalra átlóghat, és gipszkarton esetén annak lefestését követően csípjük le az optikai kábelvégeket a gipszkarton lap síkjában. Így elkerülhetjük, hogy a kábelvégen festék maradjon. A vezérlő megjegyzi az utoljára használt világítási módot, így áramszünet estén az áram visszatértével tovább működik.
A termék telepítésében a nehézséget az jelenti, hogy elvileg egy 7 négyzetméteres körben is el tudjuk helyezni a kábelvégeket, de ehhez csak az álmennyezet túloldaláról van lehetőségünk. Ugyanakkor a 100db optikai szál a LED-es végén össze van fogatva, nem modulos rendszerű, tehát egy álmennyezeti világítás esetén, vagy a felszerelt gipszkarton és a valódi mennyezet közé kell férni a kivitelezés során, vagy a kívánt négyzetmétert egyben előre optikai kábelezzük és majd mint kész egységet rögzítjük fel a kívánt helyre.
A készülék házán található egy DIP kapcsolósor. Annak különböző kombinációival 7-féle forgási sebességet tudunk beállítani, illetve, ki is tudjuk kapcsolni a motor forgását. Ha itt kikapcsoljuk a motort, akkor a távirányítóval sem tudjuk bekapcsolni. Ennek akkor van jelentősége, ha csakis egy előre kiválasztott fix színnel akarunk világítani és nem akarjuk, hogy azt a távirányítóval véletlen elállítsuk. Ekkor akár a távirányítót is elfelejthetjük és egyszerű fali kapcsolós tápellátással tudjuk be-, és kikapcsolni. Amikor percenkénti fél fordulatra állítjuk a színváltást, akkor pedig nem lehet megállítani, a forgás folyamatos marad.
A készülékházon lévő DIP kapcsolókkal percenkénti fél fordulat és 6 fordulat között tudjuk beállítani a motor forgását. A beállítás hátránya, hogy előre el kell döntenünk. Később a napi használat során a távirányítóval ezen már nem tudunk változtatni. Az alábbi táblázat szemlélteti a kombinációkat:

.
.

A készülék burkolatát ne távolítsa el! Ha kíváncsi mi van benne, az alábbi képen megtekintheti, vagy nézze meg a fenti videót.

.

Használat:
A távirányító és a vevő rész között a kommunikáció rádiófrekvenciás, így a jel vékonyabb tárgyakon átmegy. A kommunikáció javítása céljából a távirányítón egy mini antenna kihúzható, javítva a vételt. Ha a LED nem reagál a távirányító gombnyomására, akkor vagy kedvezőtlen a vétel, vagy merült az elem. Az elem lemerülése nem garanciális hiba, annak cserélése a használó feladata. A LED burkolatából kiálló feltekert vezetékdarab a vezérlő antennája. Ne távolítsa el! Sőt a fix helyre telepítés követően egyenesítse ki a jobb vétel érdekében.
A távirányítón a felső két gomb a fényerő növelés és csökkentés lehetőségét biztosítja 6 fokozatban.
A lakat jelű gomb, a ki-, be kapcsoló, a stop gombbal pedig megállíthatjuk a színváltást, avagy elindíthatjuk. Ez utóbbi funkció csak akkor működik, ha a fentebb említett DIP kapcsolós beállítások a kiválasztott mód erre lehetőséget ad.
Amennyiben fali kapcsolóval kívánjuk kezelni a világítást, akkor a távirányítóval (és a DIP kapcsolókkal) állítsuk be a kívánt világítási módot, a távirányítóval hagyjuk bekapcsolva, a távirányítót eltehetjük és innen kezdve a fali kapcsolóval felkapcsolva mindig úgy fog működni, ahogy azt a távirányítóval hagytuk.

LED fénypontokat és optikai kábeles világítást INNEN tud választani.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^