Hogyan válasszak trafót a LED szalaghoz?

Természetesen az alábbi információk nem csak LED szalaghoz érvényesek, hanem törpe feszültségű LED spothoz, LED csillagos égbolthoz, vagy más jelző, irányfények kialakításához, vagy akár 12Voltos LED reflektorhoz is, de a probléma leginkább a LED szalagoknál jön elő.

Először tudni kell, hogy a kiválasztott LED szalag milyen feszültséggel, azaz hány volttal üzemel.
A legtöbb LED szalag 12Volt egyenárammal működtethető, de van 24Voltos és 230Voltos tápellátást igénylő LED szalag is.

.

Először az alkalmazás helye és módja szerinti lehetőségek ismeretében célszerű elolvasni az Adapter vagy LED meghajtó? – című cikket

Van olyan tápegység, amit adapternek nevezünk és van amit LED meghajtónak, hogy az adott helyhez melyik a célszerűbb megtudhatja a cikkből.

Ha ez eldöntött, akkor a legfontosabb annak meghatározása, hogy milyen hosszú és milyen erős LED szalaghoz milyen erős tápegységet válasszunk.

A lényeg, hogy a működtetni kíván LED szalagjaink összes fogyasztását tartósan biztosítani tudja a tápegység.
Hogyan számoljuk ki? – vegyünk elő általános iskolai emlékeinket.
Minden LED szalagnál szerepel, hogy méterenként, avagy az egész tekercs hány Wattot fogyaszt. Adjuk össze azoknak a LED-eknek a Wattjait amelyeket egy tápegységről akarunk működtetni.
Ha megvan akkor ennél az értéknél erősebb VA értékű tápegységet válasszunk ki innen.
VA = Volt-szor Amper, azaz Watt lenne, és a köznyelv így is mondja, hogy pl: 100Wattos a táp. De valójában ez azt jelentené, hogy 100Wattot fogyaszt a táp, de nem 100Watt leadására képes, azaz 100Wattnyi LED szalagot tudunk működtetni vele, tehát a 100Watt nem a trafó fogyasztása, hanem amit rá köthetünk, így a 100VoltAmperes kifejezés a helyesebb.

A nagy kérdés, hogy mennyivel legyen erősebb a táp, a LED szalag csoportunk fogyasztásánál. Általánosan érvényes, hogy a tápegységet a névleges terhelhetőségének 80-90%-áig illik folyamatos terhelésnek kitenni. Ez azt jelenti, hogy a 100VA-es tápra, 80Watt, esetleg 90Watt fogyasztású LED szalagot szabad csak rákötni, ha tartósan akarjuk a LED-et üzemeltetni, és azt is akarjuk, hogy a tápegység is kellően hosszú élettartamú legyen.
Van olyan gyártó aki kiköti, hogy a garanciavállalás is csak úgy érvényes, ha a tartós terhelés nem több mint az elméleti érték 80%-a, de akad olyan is, aki azt vállalja, hogy tartósan terhelhető a megadott értékig, azaz maradva a 100VA-es tápnál, ténylegesen 100Watt szalag köthető rá.

Segítettem?

FONTOS, hogy a LED szalagok egyenárammal üzemelnek ezért a váltóáramot leadó vasmagos transzformátorokkal nem használhatóak, de mint ahogyan semmilyen LED sem, így a LED szalag sem, pláne nem használható a halogén fényforrásokhoz tervezett váltóáramot leadó úgynevezett "halogének elektronikus transzformátorával" sem!

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^