Beltéri lépcsőre LED megoldási javaslat, műszaki kivitelezési ötlettel

Kérdés:

Tanácsot szeretnénk kérni, hogy beltéri lépcsőre milyen led megoldást javasol, mik a műszaki feltételei és nagyjából mennyibe kerülne?

.
LED szalag lépcsővilágítás lopott ötlet és fantáziarajz

Amit tudni érdemes:

 • A ház most készül, egyelőre a beton lépcső van készen, de fa burkolatot fog kapni. Amennyiben szükséges, vezetékek, trafó, akármi most még bevéshető.
 • Az elképzelést tükrözi a csatolt kép, de nyitottak vagyunk a javaslataira. A mi elképzelésünk az, hogy a lépcsőfok burkolatának vízszintes része túllógna a függőlegesen és ennek a vízszintes résznek az aljára lenne rögzítve a led.
 • A led csak dekorációs célt szolgál, tehát a fényerő nem szempont.
 • Összesen 3 (vagy 4) lépcsősorról van szó, amik egyenként 9 darab, 90 cm széles lépcsőfokból állnak. Mind beltéri.

Válasz:

Az alábbi az elképzelésem:

A túllógó fa lépcsőlap aljából ki kell marni egy 16mm széles és 5mm mély részt:

.
A LED profil méretei

Ebbe egy alumínium profilt lehet beleragasztani. Ezt az alumínium profilt készre szoktam készíteni, ha van rá igény.

Mivel a lépcső 90cm széles, a profil nem érhet ki a szélére, hiszen egy látszódó végű lépcső az elképzelés.

Ha egy 80cm-es LED szalagban gondolkozunk, akkor az egy 82cm-es alumínium profilba fér el ideálisan. Ezeknek a süllyeszthető profiloknak a végzárója, 1-1cm plusz takarást biztosít, tehát egy összeszerelt LED profil ebben az esetben 84cm teljes hosszúságú, így a 90cm-es lépcsőlap két szélén 3-3cm profilmentes rész lesz. Ebből az jön ki, hogy a profil egy 16mm széles x 824mm hosszú x 5mm mély marásba ragasztható bele. Értelemszerűen a fal felőli 3cm-es szakaszba be kell majd fúrni a végéről, hogy a vezetéket a fal felé ki lehessen vezetni.

.
Pannon PRO Eloxált Alu süllyesztő opál 2 méteres LED profil végzáróval

Ha úgy gondolják, hogy elég csak 1-1cm profilmentes rész, akkor mindezt átméretezem, de a 80cm hosszú szalagnál több nem fog beleférni, mert ez a szalag 10cm-enként vágható. Nem 12, hanem 24 Voltos szalagban gondolkozom, ez az újabb – egyenletesebb megvilágítás érhető el vele.

.
Pannon PRO Eloxált Alu süllyesztő átlátszó 2 méteres LED profil végzáróval

Az is eldöntendő, hogy opál takaróelem legyen a profilon, vagy átlátszó. Az opál az felfog a fényből egy kicsit és szórtabbá is teszi a világítást, az átlátszóba belelátunk (bár a lépcső alá ritkán látunk be) és kevésbé lesz szórt a fény. Általában az opálosat szokták választani.

Vékony általában 2 méter hosszú 0,35-ös vezetékpárt szoktam forrasztani rá, így a lépcső belső szélénél összevezethető a lépcsőnkénti vezetékezés egy tápegységhez.

Egy lépcsőfokhoz a 80cm LED-nek 3,9 Wattos fogyasztásával számolhatunk, akkor 9 lépcsőfokkal számolva 35 Watt lesz. Véleményem szerint, ha a LED profilok 2 méteres vezetékekkel a lépcső belsőélek mentén össze vannak kötegelve, az már a kivitelező villanyszerelő kompetenciája, hogy a tápegységet hol helyezi el. Illetve az is kérdéses, hogy a világítást akár kapcsolóval, akár mozgásérzékelővel fogják szerelni, akkor egy kapcsolás hány lépcsősort fog felkapcsolni, mert ha mindet, a 4×9 lépcsőfokot, akkor egy 150 Wattos tápegység is elég, míg ha a 4 lépcsősort szakaszosan kapcsolnák fel akkor 4 darab 35 Wattos kell. Illetve mindezt a kivitelezés helye is befolyásolja, hogy hogyan praktikus.

Eldöntendő:

 • Az aluprofil teljes hossza végzárókkal együtt minimum 84, vagy maximum 88cm hosszú legyen? A szalag így is – úgy is 80cm hosszú benne. Az árat nem befolyásolja, mert 1 méterrel kell számolnom az aluprofilt, a felesleg az leeső hulladék.
 • Opálos vagy átlátszó legyen a takaróelem?
 • 2 méteres vezeték elég-e rá?
 • Az alap LED szalag az méterenkénti 4,8 Watt elég-e? Szerintem igen, hiszen dekorációs fény. Lépcsőfokonként 240lumen a 80cm, amiből az opál valamennyit még lefog. Ez kb. egy 3Wattos LED szpottal egyező fényáram, kb. 20Watt hagyományos.
 • Melegfehér, középfehér, vagy hidegfehér legyen?
 • Tehát 4 lépcsősorhoz, vagy 4x35Wattos táp vagy 2x 100 Wattos táp, vagy 1 darab 150Wattos táppal jön ki a fogyasztás, attól függően, hogy mi az elképzelés a felkapcsolás tekintetében.

Egy darab profil összeszerelve bruttó 6400,-Ft/darab, azaz méretre vágom az aluprofilt, szalagra ráforrasztom a 2 méteres vezetéket végzárókat és az opál, vagy átlátszó elemet méretre vágva rápattintom.

Tehát 27 darab esetén 27×6400 = 172.800,-Ft

… vagy 36 darab esetén 36×6400 = 230.400,-Ft

Ezen felül, akkor 24 Voltos tápegységek kellenek még – valamelyik:

# A kiválasztott árucikkek:
mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. 45W - Scharfer - IP67 DC24 Voltos tápegység 45W – Scharfer – IP67 DC24 Voltos tápegység
Garancia: 7 év
azonosító: sch-45-24
4 darab 5730,-Ft 22920,-Ft
2. 100W - Scharfer - IP67 DC24 Voltos tápegység 100W – Scharfer – IP67 DC24 Voltos tápegység
Garancia: 7 év
azonosító: sch-100-24
2 darab 10690,-Ft 21380,-Ft
3. 150W - Scharfer - IP67 DC24 Voltos tápegység 150W – Scharfer – IP67 DC24 Voltos tápegység
Garancia: 7 év
azonosító: sch-150-24
1 darab 14860,-Ft 14860,-Ft

Igen 4x35Wattot írtam ami szükséges, de a 45Wattos olcsóbb!

Természetesen, ha bármilyen irányban variációs elképzelésük van, akkor megnézhetjük úgy is.

Kérem úgy kalkuláljanak, hogy igény esetén nekem ehhez a mennyiséghez kb. 5 munkanap kell az elkészítéshez, valamint megnéztem – ez a profil nekem nincs készleten a teljes mennyiséghez, de jelenleg van az importőrnél az 2 nap alatt beszerezhető.

Kérés:

Átbeszéltük a kivitelezővel a kérdést, és bár nem az ő dolga lenne, de tart tőle, hogy ha minden lépcsőben lesz csík, akkor túl nagy lesz a fényár.
Tud esetleg egy szemléltető képet küldeni, hogy milyen fényerőt jelent az említett LED?

Válasz:

Ez az a LED szalag: https://ledrex.hu/prod/pl-24v-l2835-60-ww/ De a fényképen 30 méter van.

Az a baj, hogy ezt le lehet fényképezni vakítóan erősnek is és nagyon gyengének is. Attól függ, hogy hova hagyjuk fókuszáltatni a fényképezőt, vagy a mobilt, illetve hogy a környezetében mekkora fény van.

Annyit tudok, hogy ilyen lépcsővilágítást általában RGBCCT LED szalaggal csináltatnak velem: https://ledrex.hu/prod/pa-16w-24v-rgb-cct1/ és ez, ha csak fehér fénnyel világít akkor kb. ugyanakkora a fényárama és sosem jeleztek olyat, hogy túl erős.

Az kell belekalkulálni, hogy ez nem a teret fogja megvilágítani, hanem csak egy lépcsősávot. Gyengébb valójában nincs. Lehetne kísérletezni gagyibb termékkel pl. ez: mint pl. ez, de ez valójában sokkal erősebb. Az 5 méteres tekercs csak 12 Wattot fogyaszt, de ugye itt a szalag vékonyságát használják ellenállásnak. Mihelyt feldaraboljuk 80cm-enként rögtön jóval erősebb lesz, és lesz egy drága kivitelezés egy alulméretezett szalagvastagsággal.

Ha kiderül, hogy mégis túl erős, akkor azt tudom javasolni, hogy a táp után közvetlen építsenek be akár egy olcsóbb 2-3 ezer forintos dimmert, azzal le lehet venni a fényáramot a kívánt mértékre. Illetve akkor mindenképp az opálosat kell választani az átlátszó helyett.

Ha jól néztem ki korábban ezt vásárolták: https://ledrex.hu/prod/200-t-0-orap2_ap60ww/. Ehhez képest a méterenkénti fényáramokat összehasonlítva negyed akkora fényű a most általam javasolt.

Így már van értelme fényképpel szemléltetni a fényerő, ha kettő különböző fényforrást fényképezünk le és az egyiket ismerik.

.

A képen a Pannon méterenkénti 60 LED-esek. Alul 12Watt/m 1250lumen/m – ilyet vettek korábban, 2 méteres aluprofilban.

Felül a 4,8Watt/m 300lumen/m – ez amit most javaslok. Tehát az előző fényáramának csak 24%-a.

Kérdés:

Folyik még az egyeztetés a kivitelezővel, mert újabb aggályai és kérdései merültek fel a világítással kapcsolatban.

Tehát a kérdések:

 1. Hogyan szokták/lehet elvezetni a ledeket összekötő vezetéket a lépcsőfokok között, hogy az ne látszódjon? Milyen vastag a vezeték, amit el kellene rejteni? Emlékeztetőül: Egyelőre a beton lépcső van csak készen, erre jön a lépcső tappanccsal felhelyezett fa borítás. A betonvésést szeretnék elkerülni.
 2. Nem tudom, hogy szokott-e ilyet vállalni, de a kapcsolási rajzot tekintve sincs sok elképzelése a mesterünknek.
  Az lépcsők a pincét és földszintet, illetve a földszintet és az emeletet kötik össze, váltókapcsoló van minden szinten. Kérdés, hogy hogy nézne ki a kapcsolási rajz, (1) ha egy, illetve ha két trafó lenne és (2) ha minden lépcsősor fénye egyszerre lenne kapcsolható.

VÁLASZ:

1. Gondolom a falépcső esetében nem csak a lépcsőlap, hanem a homloklap (rugdosólap) is kap egy faborítást. Az általam javasolt 0,35-ös keresztmetszetű vezeték külső mérete 2x4mm. Mivel 9 darab lépcsőfokot említett egyben, akkor ez azt jelenti, hogy ugye minden utolsó lépcsőfoknál már 9 vezetéknek kell elférni, mert nem látom értelmét lépcsőfokonként a vezeték összekötéseknek. Ekkor itt 9 vezeték pl. 6x12mm keresztmetszetű helyet igényel. Én úgy gondolom ekkora nútot kell kimarni a fal felőli lépcsőélek takarásban lévő éleiből, és így nem kell betont vésni.

2. Elvi rajzokat készíthetek, íme:

A. verzió Ha már megvannak a váltókapcsoló helyek, akkor egyszerű klasszikus módszer (ugye az alsó a keresztkapcsolós verzió, ha azt akarjuk, hogy a 3 szint egyszerre kapcsolható legyen.)

.

B. verzió Ha a tápegység és a szalagok közé egy FUT035s+ vezérlőt illeszt, arra akárhány nyomókapcsolót köthet. Azaz nem váltókapcsolót, hanem rugós billenő csengőkapcsolót köthet.

Értelemszerűen, ha két lépcsőkört akarnak kialakítani, akkor két ilyen egység kell, és mindkettőre csak 2-2 nyomókapcsolót kell kötnie és nem kell váltókapcsoló, vagy keresztkapcsoló.

Annyival tud többet, mint az A verzió, hogyha nyomva-tartjuk a kapcsolót akkor fényerőszabályoz. Ha csak nyomogatjuk, akkor fel le kapcsol de olyan fényerővel, amilyenre beállítottuk a nyomva-tartásra.

.

C. verzió, hasonló mint a B, csak az az eltérés, hogy nem kell a kapcsolók vezetékezésével foglalkozni.

A vezeték nélküli fali dimmerek (valójában csak dimmer kinézetű fali távirányítók) rádiófrekvenciás jelet küldenek a vezérlőnek. Oda ragasztjuk fel (vagy csavarozzuk fel) a hátlapot ahová csak szeretnénk. A kapcsolót (dimmert) egy mágnes tartja a hátlapon, így levehető.

Annyival tud még többet mint a B. verzió, hogy amikor kikapcsolt állapotban nyomva tartjuk a gombot akkor átvált éjszakai irányfényre. Így világít a leggyengébben. Arra jó hogy a fogyasztás ilyenkor szinte semmi, a fénye csak annyi, hogy látjuk hol  a lépcső. Egyébként rövid nyomkodással ki-be kapcsoljuk, tekergetéssel fényerőszabályozzuk.

.

Ide linkelek egy pár terméket, hogyha valamelyik, érdekes akkor a leírását meg tudják nézni:

1. Miboxer K1 fekete fali forgatható fényerőszabályzós kapcsolós távirányító (egyszínű és CCT- színhőmérséklet szabályzós vezérlőkhöz) - gombelemmel Miboxer K1 fekete fali forgatható fényerőszabályzós kapcsolós távirányító (egyszínű és CCT- színhőmérséklet szabályzós vezérlőkhöz) – gombelemmel
Garancia: 2 év
azonosító: fut-k1b
1 darab 5670,-Ft
2. Miboxer K1 fehér fali forgatható fényerőszabályzós kapcsolós távirányító (egyszínű és CCT- színhőmérséklet szabályzós vezérlőkhöz) - gombelemmel Miboxer K1 fehér fali forgatható fényerőszabályzós kapcsolós távirányító (egyszínű és CCT- színhőmérséklet szabályzós vezérlőkhöz) – gombelemmel
Garancia: 2 év
azonosító: fut-k1
1 darab 6230,-Ft
3. Miboxer FUT035S+ RF+PUSH DIM/CCT 2in1 vezérlő (12 Amper 12-24 Volt) Miboxer FUT035S+ RF+PUSH DIM/CCT 2in1 vezérlő (12 Amper 12-24 Volt)
Garancia: 2 év
azonosító: fut035s-plus
1 darab 3980,-Ft

ERRE VÁLASZOLVA: “Az lépcsők a pincét és földszintet, illetve a földszintet és az emeletet kötik össze, váltókapcsoló van minden szinten. Kérdés, hogy hogy nézne ki a kapcsolási rajz, (1) ha egy, illetve ha két trafó lenne és (2) ha minden lépcsősor fénye egyszerre lenne kapcsolható.

Ha a klasszikus váltókapcsolós megoldásnál maradnak, amit felvázolt, akkor csakis 2db trafóval logikus megoldani, hiszen a váltókapcsoló párok külön kört működtetnek, és a váltókapcsolóval a 230 Voltos ágat célszerű kapcsolgatni. Valójában megoldható egy trafóval is, de akkor a váltókapcsolókkal a 24 Voltos ágat kapcsolgatjuk – szerintem ez csak túlbonyolítja a kivitelezést, de ilyen is lehet ha a kivitelező erre érez affinitást.

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^