Digitális (futófény) RGB LED szalag kérdései – RGB színkiosztás megváltoztatása

1. Vevői kérdés:

Annyit kérdeznék, hogy a 2×35 wattos ledszalag megtáplálásához elég a 78 wattos adapter vagy inkább a 96 wattos kellene? Mert olvastam valahol, hogy 80%-os teljesítményt tudnak csak ezek az adapterek leadni, de ez minőségtől is függ.

.
Bluetooth-os, zeneérzékelős, RF 28 gombos távirányítós LEDmaster Dream Digitális RGB LED szalag vezérlős rendszer

 

# A kiválasztott árucikkek:
mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. Optonica DRGB 30LED/m (10px)
                  beltéri LED szalag 12V 5 méter
                  (KIVETELEZŐKNEK) JST-SM-apa Optonica DRGB 30LED/m (10px) beltéri LED szalag 12V 5 méter (KIVETELEZŐKNEK) JST-SM-apa
Garancia: 2 év, DC12V stabilizált tápellátás szükséges. Használjon LED-meghajtót!
azonosító: op-st4490-drgb-12v
4 tekercs 12140,-Ft 48560,-Ft
2. LEDmaster Digitális RGB LED
                  szalag vezérlő - RF 28 gombos
                  távirányítós + Bluetooth +
                  zeneérzékelős (5-24Volt) +
                  gombelemmel + 2xJST-SM-apa LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő – RF 28 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + 2xJST-SM-apa
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-dglc01
2 darab 3450,-Ft 6900,-Ft
4. 78W - V-TAC 12 Voltos adapter
                  (P2I DC-Jack csatlakozós tápegység) 78W – V-TAC 12 Voltos adapter (P2I DC-Jack csatlakozós tápegység)
Garancia: 2 év
azonosító: vt-23078va-tr
2 darab 5470,-Ft 10940,-Ft
A megrendelt áru bruttó értéke összesen: 66400,-Ft

Válasz:

Igen, ez a 80% általánosságban él. Manapság inkább úgy tervezik a tápokat, hogy 100%-ban terhelhető legyen, sőt a túlterhelés elleni védelmük sokszor nem hogy 110, sokszor akár 150%-nál kapcsol csak be. Bár nyilván ekkora terheléssel csak átmeneti állapotban lehet hazardírozni, és nem tartósan.

Az is igaz, hogy egy nagyobb teljesítményű táptól, hosszabb élettartamot várhatunk ha nem 90, hanem csak pl. 73%-on üzemel. Ugyanakkor általánosságban az is igaz, hogy a tápok hatásfoka általában 90-100% között a legmagasabb és alacsonyabb terhelésnél kissé rosszabb. Tehát nagyobb táppal több lehet a fogyasztás ugyanakkora fény mellett.

Ezek a tápok (adapterek) nem hosszú élettartamra, hanem olcsóságra vannak tervezve. A fix bekötésű Meanwell, vagy Scharfer a hosszú élettartamú, vagy ilyen adapteres megoldásból van a Meanwell-nek ipari célú verziója, bár az árban rögtön látszik a különbség: https://ledrex.hu/prod/mw-gst90a12-p1m/

Ugyanakkor az is tény, hogy a futtatott fényjáték jellegétől fog függeni a fogyasztás. Az is lehet, hogy Önnek a kedvenc fényjátéka csak harmad akkora fogyasztással fog járni. Például, ha az összes LED világít fixen, de csak az RGB-ből egyetlen színnel, az helyből harmad akkora fogyasztást eredményezhet – elméletben.

Valamint, újabb méréseim alapján ez a vezérlő a várhatótól eltérő logikára van programozva. A legnagyobb fogyasztást akkor várhatnánk, ha fix fehér fénnyel világít a LED szalag, azaz minden LED maximális fényerőn világít, és mind a 3 szín chip működik bennük. Értelemszerűen, bármilyen fényjáték esetén színes a világítás, tehát LED-enként nem világít az összes szín, és ha fut a fény, akkor nagy eséllyel nem is világít az összes LED. Ekkor a fogyasztás alacsonyabb.
Igen a fogyasztás alacsonyabb mint a névleges érték. Azaz jelenlegi LED szalagnál a 35 Watt 5 méterenkénti értéknél, de fix fehér fénnyel ennél is alacsonyabb. Azaz, a vezérlőt úgy programozták, hogy fix fénynél gyengébben világítson, míg fényjátéknál erősebben. Ha ugyanezt a szalagot más vezérlővel működtetjük, akkor azt tapasztaljuk, hogy azoknál fehér fény esetében jóval erősebb a világítás, míg fényjátéknál pedig gyengébb. Ha belegondolunk abba, hogy futófény rendszert azért veszünk, hogy futó fényjátékkal üzemeltessük és nem fix fényeket akarunk látni, hiszen arra az analóg RGB LED szalag rendszerek is tökéletesen megfelelnek és olcsóbbak, akkor a gyártó részértől teljesen jó megközelítés, hogy a vezérlőt úgy programozták, hogy a fényjátékra hegyezzék ki a nagyobb teljesítményt. Ebből persze az is következik, hogy bármilyen DRGB LED szalagunk névleges fogyasztásától mindenkor elég jól el fog maradni az ilyen vezérlővel telepített rendszerünk.

Újabb kérdés:

Kipróbáltuk, tökéletes az áru, egyetlen problémánk csupán annyi, hogy a színkalibrációra még nem sikerült rájönnünk, így nem azzal a színnel világít a drgb szalag amit kiválasztunk. Ebben szeretnék még segítséget kérni.

Válasz:

Igen, az kicsit trükkös a mobil appban, készítettem róla videót:

.

Az alkalmazás szerint ez vezérlő DREAM fantázia nevű, de a webáruházunkban LEDmaster néven, vagy ycj-dglc01 jelöléssel szerepel. Ebben a rövid kis videóban ennek a vezérlőnek az RGB színkiosztás kalibrációját mutatom be a Happy Lighting alkalmazáson keresztül.

Az alábbi képmontázs nyilai végigvezetnek a beállításon:

.
 1. Telepítsd a mobilodra a HappyLighting alkalmazást.
 2. Helyezd áram alá a LED-rendszeredet.
 3. Kapcsold be a bluetooth-t.
 4. Indítsd el a mobil-appot. Ha először elindítot az appot, de nincs bekapcsolva a bluetooth, akkor az app kérni fogja, hogy bekapcsolhassa. Ha engeded, bekapcsolja, de ilyenkor már nem fog csatlakozni (legalábbis nekem nem jött be). Tehát előbb kapcsod be a Bluetooth-t és csak utána indítsad el az appot.
 5. Nézd a képet! Az első nyíl. A MY DEVICE menüt lenyitod, és amikor sikeres a Bluetooth csatlakozás, akkor megjelenik egy DREAM~SOROZATSZÁM nevű eszköz, ez a DRGB vezérlőd neve. Csatlakozott, tehát máris reagál a LED-szalag a képernyőn tapizásra.
 6. Kattints a fogaskerékre.
 7. Kattints a Dream Settingsre.
 8. Lökd fel a második sorban a “Slide to select a device” sort, hogy a DREAM~SOROZATSZÁM nevű eszközöd jelenjen meg. Ha ezt kihagyod, lentebb állíthatsz bármit, nem fogod tudni elmenteni.
 9. Nyisd le az “RGB output sequence” beállítást. Itt gyárilag RGB szerepelt. Mivel az egyik alapszín sem jelent meg helyesen, olyan kombinációt kellett választanom, amikor mind a 3 betű máshol van. Az Optonica LED szalagokkal a BRG kombináció vált be a távirányító gombok színhelyes működéséhez.
 10. SET gombra kattintva mentsd el a beállítást.
 11. Így már helyesen fognak működni a színes gombok a távirányítón is és a mobil felületén is.

Vevő:

Köszönjük a profi tájékoztatót, így már biztos sikerülni fog beállítani a szalagot. Sejtettem, hogy az applikációban kell keresni a megoldást, bár amiket youtube-on találtam más típusú vezérlőkről videókat, ott kikapcsolt állapotban a távirányító egy gombjával váltottak módot, és így nem voltam benne teljesen biztos, hogy itt nem-e így kell.
Köszi még1x, szerintem sokaknak jól jöhet majd a youtube-ra feltöltött videód!

Válasz:

Igen általában a nem “okos” – azaz a se nem wifis, se nem Bluetooth-os rendszereknél -, nem lehet másképp, csak a távirányító valamilyen rejtett funkciójával elérni a színcsatorna kiosztás változtatását. Okos cuccoknál – mivel a mobil képernyője többletinformációt biztosít – előszeretettel alkalmazzák a mobilalkalmazáson keresztüli beállításokat. Lehetséges, hogy ezeknél is van valamilyen távirányítós billentyűkombináció amivel sikerülhet, csak nem tették közzé.

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^