Digitális RGB LED szalag világítás stukkóba

Kérés:

Korábbi elégedett vásárlójaként fordulok Önhöz.

Rejtett világítás kiépítésén dolgozunk új otthonunkban két szobát érintően. Az ehhez való díszlécek már felragasztásra kerültek és a csatolt fotó szerint az elektromos kiállás is elkészül.

KÉP budapest-202-stukko-2

A felhasznált díszléc:

KÉP budapest-202-stukko

Budapest 202 – rejtett világítás stukkó (díszléc)

A stukkóval kialakított „négyzetek” méretei:

 1. szoba 2x 5,2 m + 2x 3,4 m = 17,2 m
 2. szoba 2x 4,2 m + 2x 2,6 m = 13,6 m

Digitális RGB led szalagot szeretnénk beletenni, nagyon tetszik számunkra a futófény és a sok variáció, amit tud.

A nagyobbik szobába az Önök webáruházából az alábbi szettet néztem ki:

https://ledrex.hu/prod/op-2×10-12v-ir-drgb/:

.
2×10 méteres 86 Wattos 12 Voltos 600 LED-es futófény DRGB LED szalag szett IR távirányítós, Wifi-s, zene érzékelős vezérlővel, 12 Voltos adapterrel

A fenti méretekben történő rejtett világítás kialakítására esetleg van jobb vagy egyéb szakmai javaslata?

Válasz:

 1. Igen, olyan megoldás a célszerű – nem csak villamossági szempontból, hanem látványból is – ami 2 ágú, hogy két oldalt egy irányba fusson a fény, mert 1-ággal köröz, ami zavaró. Persze van egy csomó olyan villogási, fényfutási effekt ahol ez nem érzékelhető. Mivel sarokból indul a szalag a fényfutás is innen fog indulni (avagy éppen visszafele), ez néhány effektnél esetleg furcsa lehet, de a legtöbbnél nem.
 2. A fentiek alapján, az 1-es szobában 2db 8,6 méteres ág, a 2. szobában 2 db 6,8 méteres ág lesz. minden ágnál egyszer lesz egy sarok ahol valahogy be kell tudni kanyarítani a szalagot – de úgy látszik elég magas a stukkó pereme, hogy puklisan hagyjuk a szalagot a sarokfordításnál. Ez látszik jó megoldásnál, mert nem valószínű, hogy egész 10cm-re jön ki a sarok, hogy be lehessen forrasztani 3 kis vezetéket a sarkoknál. Ezeknél a hosszaknál a túlvéget be kell kötni. Előny, hogy ahogy látom, van egy kis rejtek ebben a profilban, és a túlvégekre csak 2-eres vezeték kell – így a vezetékpár ebben a stukkórejtekben praktikusan elvezethető.
 3. Amit linkelt – termék szettet, azzal kapcsolatban az alábbi javaslatom van. Ennek a távirányítója infrás, tehát a kis infra-érzékelőjét látható helyen kell hagyni, amire majd célozni célszerű, de amúgy wifis is ami jó. Ha zavaró az infrás célzás, van rádiófrekvenciás távirányítós ami bluetooth-os is. Az is remek, annyi a baja, hogy egy kimenetes, de ha rádugunk egy jelosztót, már meg is van oldva a probléma.

Példa a Bluetooth-osra:

# A kiválasztott árucikkek:
mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő - RF 24 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + JST-SM-apa LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő – RF 24 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + JST-SM-apa
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-dglc01-24key
1 darab 3450,-Ft 3450,-Ft
2. Digitális jelosztó 1-JST-SM-anya bemenet, 4-JST-SM-apa kimenet -digitális LED szalagokhoz Digitális jelosztó 1-JST-SM-anya bemenet, 4-JST-SM-apa kimenet -digitális LED szalagokhoz
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-cllsc02b
1 darab 2900,-Ft 2900,-Ft

Ennek a videóját idemásoltam:

.

Egyéb gondolataim a rendszer-kialakítás tekintetében:

 1. Fontos! Akármelyik vezérlőt is válassza, csak a szalagokat kösse be a 12 Voltba közvetlen és majd a vezérlő visszafelé megkapja a tápot. Így a szalag árama véletlenül sem fut át a vezérlő NYÁKja alatt sem, így nem melegíti.
 2. Ha nem csak a mobilról akar zenére villogtatni, hanem a vezérlőbe beépített érzékelőn keresztül is, akkor egyrészt ne dobozolja le a vezérlőt, másrészt nincs tapasztalatom, hogy a szoba sarkában lévő vezérlő esetében milyen erős hang kell a zenére villogáshoz. Nekem annyi tapasztalatom van ezzel, hogy nekem a TV háta mögé van ragasztva, így a szobában az emberi beszélgetésre is villog, de pl. a 4 méterre levő kis Alexa okos hangszórónak 80%-on kell nyomni a zenét, hogy érzékelje. Természetesen a TV zenéjére jól villog így pl. egy házibuli – discozást is jól érzékel.
 3. Gondolkoztam a szalagon, mert ugye a linkelt szettben méterenkénti 30 LED-es van ami fele olyan ritkás mint a többi, de azt kell, hogy mondjam, mivel rejtve van a fény, a pontok nem látszódnak. És az sem indok, hogy kevésbé egybefüggő mint a 60-LED-es, mert nem is a fix fény miatt használjuk a DRBG-t – hanem hogy mozogjon. Ha meg mozog eleve lesznek a fényjáték jellegéből adódóan mozgó holt részek is. Ugyanakkor van egy összehasonlító táblázatom, hogy egy 5 métereset egy- vagy két-végről tápláljuk meg itt: https://ledrex.hu/melyik-drgb-led-szalagnak-mennyi-a-fogyasztasa/. És ez az Optonica méterenkénti 30 LED-es közelíti legjobban a névleges fogyasztást, ugyanakkor az egy- és két-véges bekötés között ennél a legkisebb a fogyasztáskülönbség, ami azt is jelenti számomra, hogy 5-10 méter közötti hosszak esetében az egyenletes fény szempontjából ennek a legkönnyebb a telepítése. Azaz  a 6,8 és a 8,6 méteres ágaknak elég a két végét megtáplálni. A méterenkénti 60 LED-esek esetén már azt javasolnám, hogy el kell vágni és középen is tápbekötést kell kialakítani, ami szerintem elég macera egy kész stukkónál.
 4. A linkelt szettben a táp egy műanyagházas adapter, természetesen fix IP-s tápot javaslok.

Kérés:

A beszerelésben villanyszerelő szakember lesz segítségemre, azonban DRGB szalaggal még nincs tapasztalata. Válaszaimat a kérdések sorrendjében válaszolom:

 1. Igen, 2 ágú megoldás lesz.
 2. Igen, a stukkóban gyakorlatilag a LED szalagnak kialakított nút mellett van egy másik nút a kábelnek.
 3. Igen, célszerűbbnek tűnik a rádiófrekvenciás. Jól értem, hogy az egy kimenet azért baj és azért kell a jelosztó, hogy egy vezérlővel mind a két ágat lehessen vezérelni?
  – Erről esetleg van egyszerű kapcsolási rajz, vagy videó?
  – Nem fontos a beépített vezérlőn keresztül villogtatni számunkra.
 4. Köszönöm. Nagyon fontos információk. Lehet ez a legfontosabb, mert a DRGB verziót a futófény tudása mellett szeretnénk fix fényként is üzemeltetni.
  Így lehet erre akkor nem alkalmas, vagyis egyszerre sokat várunk el és döntenünk kellene, hogy futófényt akarunk fix fények lehetősége nélkül, avagy a RGBW szalaggal a fix fényeket?
  3000Kelvines fehér fényt szeretnénk halványan hangulatvilágításnak, például DRGB szalaggal elképzelhető megjeleníteni?
 5. A fix IP-s tápok közül melyik jöhet szóba? A mérete kifejezetten érdekel, hogy a tápnak és vezérlőnek összesen mekkora dobozt elégséges felszerelnünk.

Válasz:

Így van,  azért kell a jelosztó, hogy egy vezérlővel mind a két ágat lehessen vezérelni. És a zöld vezeték adja a digitális jeleket és azt nem lehet csak simán kettéosztani. Másrészt a szebb látvány miatt arra is ügyelni kell, hogy a két ág egyforma hosszú (darabszámú LED-et tartalmazó) legyen.

Képet arról, hogy a tápot csak a két szalag két végére kötjük be és nem a vezérlőbe? Most hirtelen ezt találtam:

.
A harmadik ábra a lényeg.

Itt csak egy-ágas a bekötés, de jól látszik, hogy a vezérlő a szalagtól kapja a tápellátást (úgymond visszafelé):

.

Igen a DRGB LED szalaggal lehet fix fényekkel is világítani, erre praktikusan a távirányítón lévő színgombok adnak lehetőséget. A fehér ez esetben hidegfehér és nem 3000Kelvines.

A mobil alkalmazásokkal viszont bármilyen fix színt kikeverhetünk, illetve ott akár 3000 Kelvint is utánozhatunk. Azt azért tudni kell, hogy a fehér is csak dekorációs elem lehet, mert nem teljes értékű fehér, hiszen ezt is csak a 3 alapszínből keverjük.

A táp kérdése:

Igen a Scharfer tápok olcsóbbak és hosszabbak, a MeanWell drágább és zömökebb.

Kérés:

A MeanWell táppal, rádiófrekvenciás + bluetooth vezérlővel + jelosztó kalkuláljon kérem egy összeget.

Válasz:

Összekombináltam, összesen 6,5 tekercsből kihozható a két rendszer.

A nagyobb rendszer:

2db 8,6 méteres ág induló oldalon 10cm tápbekötő vezeték és a digitális csatlakozó, a túlvégen 9méter 2-eres tápvezeték. Az 5-ös Wago pont jó, mivel a tápból jövő ágat 4 felé osztjuk.

# A kiválasztott árucikkek:
mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. 150W - Mean Well XLG-150 - IP67 DC12 Voltos tápegység 150W – Mean Well XLG-150 – IP67 DC12 Voltos tápegység
Garancia: 5 év
azonosító: mw-xlg-150-12a
1 darab 19800,-Ft 19800,-Ft
2. LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő - RF 24 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + JST-SM-apa LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő – RF 24 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + JST-SM-apa
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-dglc01-24key
1 darab 3450,-Ft 3450,-Ft
3. Digitális jelosztó 1-JST-SM-anya bemenet, 4-JST-SM-apa kimenet -digitális LED szalagokhoz Digitális jelosztó 1-JST-SM-anya bemenet, 4-JST-SM-apa kimenet -digitális LED szalagokhoz
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-cllsc02b
1 darab 2900,-Ft 2900,-Ft
4. Optonica DRGB 30LED/m (10px) beltéri LED szalag (fekete) 12V 5 méter (KIVITELEZŐKNEK) JST-SM-apa Optonica DRGB 30LED/m (10px) beltéri LED szalag (fekete) 12V 5 méter (KIVITELEZŐKNEK) JST-SM-apa
Garancia: 2 év, DC12V stabilizált tápellátás szükséges. Használjon LED-meghajtót!
azonosító: op-st4490-drgb-12v
3.5 tekercs 13430,-Ft 47005,-Ft
5. EMOS BCYH 2-eres hangszóró vezeték (1 színű LED szalagokhoz) 2x0,35mm2 piros-fekete 1méter EMOS BCYH 2-eres hangszóró vezeték (1 színű LED szalagokhoz) 2×0,35mm2 piros-fekete 1méter

azonosító: e-s8230

18 méter 145,-Ft 2610,-Ft
6. Wago 221-415 ötös oldható vezetékösszekötő Wago 221-415 ötös oldható vezetékösszekötő

azonosító: w-221-415

2 darab 245,-Ft 490,-Ft
A megrendelt áru bruttó értéke összesen: 76255,-Ft

A kisebb rendszer:

2db 6,8 méteres ág induló oldalon 10cm tápbekötő vezeték és a digitális csatlakozó, a túlvégen 7 méter 2-eres tápvezeték.

 

# A kiválasztott árucikkek:
mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. 102W - Mean Well LPV-100 - IP67 DC12 Voltos tápegység 102W – Mean Well LPV-100 – IP67 DC12 Voltos tápegység
Garancia: 2 év
azonosító: mv-lpv-100-12
1 darab 13900,-Ft 13900,-Ft
2. LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő - RF 24 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + JST-SM-apa LEDmaster Digitális RGB LED szalag vezérlő – RF 24 gombos távirányítós + Bluetooth + zeneérzékelős (5-24Volt) + gombelemmel + JST-SM-apa
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-dglc01-24key
1 darab 3450,-Ft 3450,-Ft
3. Digitális jelosztó 1-JST-SM-anya bemenet, 4-JST-SM-apa kimenet -digitális LED szalagokhoz Digitális jelosztó 1-JST-SM-anya bemenet, 4-JST-SM-apa kimenet -digitális LED szalagokhoz
Garancia: 2 év
azonosító: lm-ycj-cllsc02b
1 darab 2900,-Ft 2900,-Ft
4. Optonica DRGB 30LED/m (10px) beltéri LED szalag (fekete) 12V 5 méter (KIVITELEZŐKNEK) JST-SM-apa Optonica DRGB 30LED/m (10px) beltéri LED szalag (fekete) 12V 5 méter (KIVITELEZŐKNEK) JST-SM-apa
Garancia: 2 év, DC12V stabilizált tápellátás szükséges. Használjon LED-meghajtót!
azonosító: op-st4490-drgb-12v
3 tekercs 13430,-Ft 40290,-Ft
5. EMOS BCYH 2-eres hangszóró vezeték (1 színű LED szalagokhoz) 2x0,35mm2 piros-fekete 1méter EMOS BCYH 2-eres hangszóró vezeték (1 színű LED szalagokhoz) 2×0,35mm2 piros-fekete 1méter

azonosító: e-s8230

14 méter 145,-Ft 2030,-Ft
6. Wago 221-415 ötös oldható vezetékösszekötő Wago 221-415 ötös oldható vezetékösszekötő

azonosító: w-221-415

2 darab 245,-Ft 490,-Ft
A megrendelt áru bruttó értéke összesen: 63060,-Ft

A teljes végösszeg 63060 + 76255 = 139315,-Ft

házhoz szállítással.

Úgy néztem minden áru készleten van, de igény esetén küldeni mégsem tudom azonnal, mert kb. 40-50 forrasztást el is kell készítenem.

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^