Egyedi futófényt imitáló LED szalag megoldás egy videó látványa alapján

KÉRÉS:

Az egyik megrendelőm szeretne az otthonába “egyedi” LED szalagot, de személy szerint még nem volt ilyen felkérésem.
Amihez hasonlót szeretne, arról csatolok egy videót.
Valamilyen szinten “futó fény hatás” vagy szabályozható, programozható legyen, mint a videón: https://www.instagram.com/reel/CylQQa-sNK1/?igsh=MXJqa3k2NXU3bG00Mg%3D%3D

.

Amit önöknél találtam az a következő termék:

https://ledrex.hu/prod/lm-ycj-cslls03-dnw-24v/:

.
LEDmaster DNW (digitális középfehér) 120LED/m (8px) beltéri LED szalag 24V 10 méter

  • Nem probléma, hogy erősebb, mivel fő világítás helyett is szeretnék használni.
  • A terv, hogy hasonló fa berakás lesz, és eltolva fog futni a mennyezeten 8 az oldalfalon 7 csík.
  • Pontosan milyen vezérlőt ajánlanának hozzá, amit programozni is lehet, milyen kábelezés szükséges?

VÁLASZ:

Megnéztem a videót. Végül is nem láttam futni a fényt, úgy hogy lehetséges, hogy csak analóg LED szalag darabok, amit egy PLC-s kapcsolóprogram váltogat – úgy ahogy leprogramozták, de minden esetre igen kreatív.

Elvileg ugyanez digitális LED szalaggal is leprogramozható, de ha így történt volna – akkor biztos, hogy a programozó nem bírta volna kihagyni belőle a fény futtatást. Én úgy gondolom a videóban szereplő látvány, az a kapcsolgatássorozat PLC-vel egyszerűbben megvalósítható. Talán 10 darab relét kapcsolgat? Bár tény, hogy sem PLC-t sem digitális szalagot nem tudok programozni, csak szerintem egyszerűbb 10-relé időzítését programozni, mint esetleg 100-200 pixelt amelyek különböző hosszúságú csoportokban vannak. Ugyan akkor az is érdekes, hogy zenei ütemre vált, tehát valamilyen hangérzékelésre lépteti tovább a világítási módot.

Tehát szerintem az Ön által linkelt videó az PLC-s analóg LED szalag kapcsolgatás.

A digitális futófény LED szalagos, pl. ez:

.

… ennek a videónak az eleje, és utána jön amit Ön is küldött.

De ez részletkérdés – nem szándékoztam kötözködni.

A lényeg, igen a linkelt szalaggal tud hasonlót csinálni. Ez egy erős fényű szalag, (van melegfehér változata is,) igaz hivatalosan nem közöltek adatot a fényáramra, de mivel méterenként 10 Wattos, az véleményem szerint minimum 800 lumen méterenként, de könnyen van 1000 lumen is, ami 60-80Wattos hagyományos villanykörtét jelent méterenként. És ugye 10 méter egy tekercs, ami egy kreatívabb munka esetén még rövid is lehet.

Ehhez kell egy fali https://ledrex.hu/prod/lm-ycj-cllsc03a/ , vagy kézi távirányítós vezérlő. https://ledrex.hu/prod/lm-ycj-cllsc03/

Szerintem a kézi távirányító jobb megoldás és jobb a falon egy fizikai kapcsolót meghagyni, hogy ott is le lehessen kapcsolni, mert amikor nem világít a rendszer – akkor is áram alatt van, és elég sok a fogyasztása. A fizikai kapcsolóval mikor felkapcsolunk, akkor lefut ugyanúgy a fényeffekt, mintha távirányítóval kapcsolnánk fel (amilyen módra korábban beállítottuk a vezérlőt a távirányítóval – nem felejti el), de lekapcsolásnál értelemszerűen csak elalszik és nincs effekt. Tehát aki lekapcsoláskor is szeretne romantikázni, az kapcsolja le a távirányítóval és majd utána ráér a fizikai kapcsolóval lekapcsolni, ha spórolni akar az árammal.

Sajnos ezek a videók csak a dizájnt mutatják, arról nem szólnak, hogy nem világító, de áram alatt lévő állapotban milyen jelentős a fogyasztás. Ez az a tipikusan energiapazarló LED.
Ezzel szemben egy PLC-s analóg szalag nem fogyaszt lekapcsolva.

Az egy darab vezérlő mellett, ha azt akarja, hogy ne csak egy szálon induljon meg a fény, hanem több szálon egyszerre, akkor jelosztóra is szüksége van, van 4-es jelosztó https://ledrex.hu/prod/lm-ycj-cllsc02b/ és újra kapható a 8-as jelosztó is. https://ledrex.hu/prod/lm-ycj-cllsc02/.

Illetve kell majd egy 24 Voltos tápegység is: https://ledrex.hu/dc-24volt-led-meghajtok-led-tapegysegek/

Azt, hogy a vezérlők 20 ill. 28-féle futófény effektet tudnak, ez nem változtatható, tehát különleges igényekre nem programozható át.

Ha programozni szeretne, akkor javaslom ezt: https://ledrex.hu/prod/op-ac6331/ de ehhez se távirányító, se semmi, nyilván itt arról van szó, hogy amikor áram alá kerül, akkor fut az SD kártyára megírt program és kész. Ezzel még sosem kísérleteztem.

Mi ez az egész?

  • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
  • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
  • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
  • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
  • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
  • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
  • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^