Fürdőszobába szeretnék hangulati célból – van más fényforrás is – a plafonra led világítást.

Érdeklődés:

Fürdőszobába szeretnék hangulati célból – van más fényforrás is – a plafonra led világítást.
Könnyedség, ha 220V és nem kell külön transzformátort elhelyeznem. Ha nem megoldható, akkor alacsony feszültségű lehet.

Szeretném ha különböző színekben is tudna világítani, nem csak fehérben. Ha a színhőmérséklet/intenzitás is állítható, előny.
Távirányítóval való működtetés érdekel.
Sarokelemben elhelyezve vagy sima profilban, de mindenképpen ragasztani szükséges.

Nem találtam az oldalon megfelelő kivitelt, tudna ebben segíteni?
A beszerelést magam is el tudom látni, a múltkori esetben is nagyon jó volt amit Öntől vettem.

Csatoltam egy képet felülnézetből, hová szeretném elhelyezni és milyen módon.

Válasz:

Konkrétumok előtt az alábbiakat javasolnám megfontolásra:

 • Létezik 230 Voltos LED szalag, de hogy változtatható színűben is lenne, annak utána kellene néznem. Ugyanakkor a 230Voltos szalaggal az a bajom, hogy vibrál, emiatt csak kültérre javaslom, másrészt csak egész métereknél lehet elvágni, így ha máshol vágjuk – lesz egy darab, ami nem világít.
 • Ha mindenképp 230 Voltos minden szabályozni tudó világításra lenne szükségük akkor GU10-es spotot tudnék javasolni. https://ledrex.hu/fut103-rgbcct/ Ez tetszőleges darabszámú kézi vagy fali távirányítóval működtethető, de nyilván ez gipszkartonba süllyesztett spot lámpatestek esetében lehet csak jó megoldás – tehát nem vonalfény.
 • LED szalagok esetében pedig akár 12, akár 24 Voltos: egy tápegységet és egy vezérlőt el kell tudni rejteni valahova.
 • Azt is el kell dönteni, hogy mivel van más fényforrás, ami biztosít fehér fényt, nem biztos hogy szükséges a LED szalagra is fehér chip.
 • Mert akkor az RGB esetén elég 4 vezeték.
 • Ha kell fehér chip is, akkor 5 vezeték.
 • ha kétféle fehér chip is kell akkor 6 vezeték.
 • Szóval az RGB is tud fehéret világítani, és még állítható is, hogy a fehér melegebb vagy hidegebb legyen, csak ugye az nem az igazi fehér, csak a 3 alapszínből kikevert.
 • Az RGBW esetében van egy fehér chip és ahhoz keverve színeket tud hideg és melegfehér között állítani, de ebből az alap legalább egy teljes értékű fehér.
 • Az RGBCCT esetében a fehér színhőmérsékletet egy melegfehér és egy hidegfehér chip között tudja szabályozni, tehát mindig maximálisan teljes értékű fehérhez jut. Ez utóbbi igen ritkán használják, inkább nappaliban és nem igazán fontos fürdőszobába, de mindent lehet.
 • A vezetékszám azért fontos, mert 663cm hosszról beszélünk, így mindenképp praktikus lehet megfelezni a hosszt és a két félhossz mindkét végét bekötni, az azt jelenti, hogy a villamos bekötési ponttal szemben is kellene egy bekötési pontot kialakítani, azaz oda kell eljuttatni, 4-5-6 eres vezetéket attól függően, hogy milyen típust választanak.  Ha ezt a macerát meg kívánják spórolni, akkor 12 helyett 24 Voltos rendszerben célszerűbb gondolkozni, de valahogy a vezeték-összekötést meg kell oldani akkor is a 113-as ás a 180-as végek között, hogy egy kört alakítsunk ki.
 • Az alu-profil tekintetében, ha a lapos profilt a mennyezetre tudná rögzíteni az lenne a legjobb. De így, hogy az üreg oldalára rögzíti, elég sok fény elveszhet, hiszen az üreg szemközti oldalára menne a legtöbb fény és onnan szóródna valamennyi. Akkor jobb a sarokprofil, abból az olcsóbbnak: https://ledrex.hu/vt-3353 – kisebb a kitakarása, igaz csak opálos van, de a másik kitakarós miatt az mégis jobb lenne.
 • Én Milight / Miboxer rendszerben gondolkoznék, így tetszés szerinti kézi és fali távirányítót lehetne alkalmazni.

Itt tényleg azt kell átgondolni, hogy a tápegységet és a vezérlőt, hova lehet elrejteni, illetve diszkrét vezetékezés, hogyan oldható meg, főleg az ajtó (gondolom ajtó feletti rész a kihagyás) felett a több eres vezetékszakasz a két szalagvég összekötésére.

Tóth Tamás

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^