Ha csak 1 év garancia van egy LED szalagra – ennek mi az oka? Gyakrabban hibásodik meg?

Érdeklődés:

A 24V-os smd5050 17W-os RGBW (meleg fehér) PannonLed szalaggal kapcsolatban érdeklődnék, hogy …

  1. Lenne-e 16m-nyi jelenleg elérhető raktáron?
  2. Mennyire becsülhető a meleg fehér lumen/m értéke? (https://ledrex.hu/300led-24v-rgbww1/)
  3. Valamint még az érdekelne, hogy amíg a többi nem PannonLed és nem 24V-os rgbw szalagok után 2év garancia van, addig erre csupán 1év. Ennek mi az oka? Gyakrabban hibásodik meg?

VÁLASZ:

Ha a 17Wattból kb. 6Wattot fogyaszt a fehér méterenként, akkor azt olyan 500lumen/méterre arányosítom. Ami azt jelenti, hogy a fényáram egy 40 Wattos hagyományos izzóval lenne egyenértékű, míg egy tükrös halogén spothoz hasonlítva 50 Wattosnál erősebb. Persze az összehasonlításban sántít, mert a világítási szöge mindnek más.

Az 1 év garancia jó kérdés. Az importőr is ennyit vállal. Az ok inkább az lehet, hogy ezek nagy-teljesítményű LED szalagok és a LED élettartama nagyban attól függ mennyire szakszerű a telepítés. Azaz, hiába írjuk le hogyan kell, hogy az ténylegesen úgy lett-e telepítve, magának a garanciát vállalónak semmilyen ellenőrzési lehetősége nincs. Azaz a gyártó és én vállaljuk a garanciát egy olyanért, amit kizárólag a vásárló döntött el hogyan használja, telepíti.

Persze mondhatja, ez ugyanígy van a többi gyártó LED szalagjával is. Igen a V-TAC sokkal gyengébb led szalagot gyárt kisebb fényerővel, olcsóbbat és 2 év garanciával, és jó-pár típusnál az a helyzet, hogy én magam döntöttel el, hogy nem árusítom, mert küldés előtt minden szalagot kipróbálok, és számos esetben fordult már elő, hogy RGB-nél egyik színcsatorna nem világít 5 méterből 3, vagy 6 darab, vagy egyszínű esetén ugye nem világít egy 3-as csoport és már belefáradtam.

A Pannonnak már a fogásán érződik hogy masszívabb LED szalag, hogy jobb minőségű, hiszen a LED szalag keresztmetszete határozza meg, hogy mekkora teljesítmény átvitelére képes, és hogy milyen feszültségesés várható rajta.

A webáruházamban azt fogja tapasztalni hamarosan, hogy szépen eltűnik a V_TAC 4,8-6 Wattos és a 10,8 Wattos RGB szalag kínálat és átveszi a helyét a Pannon, 7,2 és 14,4 Wattos. A V_TAC  3,6 Wattos egyszínű helyét pedig átveszi a Pannon 4,8 Wattos – igaz drágább, de nem éri kellemetlen meglepetés már az első pillanatban az embert, ráadásul egyenletesebb erősebb fényt biztosít, igaz 2 év helyett csak 1 év garanciával.

A V-TAC egyszínű 7,2Wattos és a V-TAC RGB-W-k viszont maradnak még, mert azok között nem volt még hiba.

Szóval ha a minőség a szempont akkor Pannont telepítenék hiába 1 év a garancia. Másrészt ha meghibásodik egy LED szalag, nem igazán az a probléma, hogy van-e garancia, hanem a körítés, hogy egy komplett rendszert meg kell bontani és egy szalagcserét végrehajtani, ha ehhez villanyszerelő kell. De saját kivitelben is macerás, ha éppen egy jól elrejtett mennyezeti párkányban van. A csere szerelői díja az önmagában többe kerül, mint a meghibásodott szalag ára. És a garancia, csak a szalagra vonatkozik, nem a villanyszerelői költségre, akkor inkább célszerűbb lehet a masszívabb, de drágább szalagot használni.

Egyébként soha nem küldtek még vissza hibás LED szalag darabot cserére, akár egyéves, akár kétéves volt a garancia. Ha szakember telepíti, akkor a telepítéskor ha fellépne hiba azt a villanyszerelő kivágja és ez általában 2,5 – 5, vagy 10cm-t jelent. Hogy utána meghibásodik-e, soha senki nem hívott még fel – emiatt, biztos volt, van meghibásodás, de senki nem küldött vissza, senki nem értesített ilyen problémáról, vezérlő, vagy táp hiba könnyebben jelentkezik, de ott is típusa válogatja. Nekem még 2009-ben felragasztott Life Light LED szalagjaim vannak a lakásban és még világítanak mind, így 8 év elteltével a túlvégek kezdenek leválni, majd vissza kell ragasztanom – ennyi a bajom.

Helyi asztalos hozott már vissza személyesen LED szalagot cserére, mert akkor még a Lile Light szalagokat árusítottam, és beütött egy hibás széria. Ami bemelegedés után pár perccel villogott 5 méteren egy-két 3-as csoportban.

Ön annyit tud tenni, a biztonsága érdekében, hogy egy LED szalag telepítése előtt, letekeri a szalagot, áram alá helyezi, odafogja ahol használni akarja és megnézi, hogyan világít, és mielőtt még darabolná, vagy levenné a hátoldali szalagot, ha nem tetszik amit lát, visszacsomagolja és visszaküldi, hogy nem kéri. Minden kipróbált, de sértetlen termékre 15 napos elállási joga van minden fogyasztónak, indoklás nélkül. Persze azt nem tudjuk megállapítani, hogy fog világítani, 1-2, vagy 10 év múlva, csak a fogásán fogja érezni, hogy egy vastagabb szalagot fog, ha már vásárolt esetleg extra olcsóbb vékonyabbat.

 

Mi ez az egész?

  • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
  • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
  • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
  • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
  • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
  • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
  • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^