Lakásom teljes LED világítását törpefeszültséggel tervezem, egy-két központi transzformátorral. Jó ötlet?

Kérdés:

Tetszettek a részletes technikai leírások. Én éppen a lakásom (~60m2) LED világítását tervezem. Ezért szeretnék kérdezni Önöktől.

Az elképzelésem:

 • Nappali: párkányban led szalag, középen spotok
 • Fürdő, előtér, konyha: Led spotok álmennyezetben
 • 3 szoba: led csillár

Összesen kb. 108W (36x3W led spot/csillár égő) + 20m RGBW led szalag (340W) = 450W

A tervem, hogy az összes világítást törpefeszültséggel kötöm be és egy vagy két (szalag külön) központi transzformátor látná el az egész lakást.

Az első kérdésem, hogy van-e ennek így létjogosultsága? Azt olvastam, hogy a 12V-os ledek tartósabbak és kevésbé melegszenek mint a 230V-osak. Igazából ebből indult ki az egész központosítási ötletem. Van-e értelme ezért így külön bedrótozni? Vagy ne foglalkozzak vele és minden égőt kössek 230V-ra mert igazából mindegy. Ez utóbbi egyszerűbb lenne és csak a szalag futna transzformátorról.

Ha mégis az összes 12V-os lenne: Amit kinéztem mobilról vezérelhető dimmert az csak 24V-on vagy 230V-on megy. Ez esetben jó megoldás, hogy 24V-os transformátorra sorosan kötök 2-2 ledet a fürtökben? Pl. 6 spotos álmennyezetnél 3 x 2 soros kötés.

Szintén, ha 12V-os rendszer: Egy/két nagy transzformátornak, vagy inkább több kisebbnek van több értelme? Ha felkapcsolom egy szobában a villanyt akkor egy transzformátornál a többi led veszít a fényerejéből egy pillanatra? Ez kompenzálható kondenzátorral, vagy eleve ezt kivédi a transzformátor?

Válasz:

 • 450 Watt esetén semmiképpen nem jó ötlet egyetlen tápot használni, mert 200 Watt felett csak ventilátorosak vannak, amik zajosak. Korábban akadtak ventilátor nélküliek is, amik viszont idő előtt elromlottak a megfelelő hűtés hiánya miatt.
 • Spot esetében jobban jár a GU10-es 230 Voltos spotok használatával. Nagyobb a választék, jobb a hatásfok, könnyebb a telepítés.
 • Ha azonban azért telepítene 12 Voltos spotokat, hogy a szalagokkal megegyező fali, kézi, vagy mobilos vezérlési lehetősége legyen, akkor megértem a szándékát, hiszen a GU10/230V-ossal ezt nem tudja megoldani.
 • A wifis is 12 voltos, sőt ugye ha Milight rendszert épít ki, akkor a wifi konverter független a LED táprendszerétől, 5 Volt USB-vel működik.
 • 12 Voltos spotok esetén azonban én csak a 6 Wattos V-TAC termékeket találtam, ami fényerőszabályozható. Gyakorlatilag a többi próbálkozásom vibrálást és berregést eredményezett. Tehát nem fényerőszabályozható 12 Voltos spotot egy rendszerbe állítani LED szalaggal – semmiképpen nem célszerű. Mert nincs rá biztosíték, hogy Ön, vagy bárki más véletlenül nem nyomja rá a fényerőszabályzást, az éjszakai irányfényt, vagy éppen a mobilról a zenére villogást, ha egyszer a vezérlés kínálni fogja a lehetőséget rá.
 • Visszatérve a tápra. Ahol a LED, annak közelébe célszerű telepíteni a tápegységet, tehát több kisebb jobb (szobánként, vagy világítási módonként tovább bontva). Az ok, hogy a 12 Volt szállításán nagyobb a veszteség, és nagyobb keresztmetszetű vezetékek kellenek. Gondoljon bele, 450 Watt az 37,5Amper. Legalább 4, de inkább 6mm2 keresztmetszetű vezeték kell hozzá, míg 230 Volt esetében (bár ugye a GU10-es spotok tervezett fogyasztása nem lenne 450 W) 1,95Amper, amihez még a 0,5mm2-es is bőven elég.
 • Tehát a helyiségenkénti és funkciónkénti tápellátást preferálnám és GU10 helyett csak akkor tennék 12 Voltos spotot, ha együtt akarnám kezelni LED szalag módjára, de csak akkor, ha a olyan spotot veszünk ami normálisan működik PWM fényerőszabályzásra.
 • Fürdőszoba külön téma, egyes villanyszerelők, csak 12 Voltos spotot hajlandóak telepíteni, de 230 Volt esetén ott a lehetőség az IP44-es lámpatestre, vagy éppen az érintésvédelmi (fi)relé használatára, mely utóbbi elképzelhetetlen már egy villamossági fejlesztésnél.

Kérdés:

Az okos otthonos dimmer (qubino), amit szeretnék használni tud 230V-ot, így nem probléma ilyen szempontból. MOSFET-es trailing edge dimminget használ. A 230V-os rendszert sokkal egyszerűbben tudnám telepíteni, mert nem kell már furkálnom semmit (van már egy félig kész elektromos hálózat). Valamint akkor azt mondja, hogy dimmelni is egyszerűbb a 230V-os ledeket?

Fórumokon olvasgattam és legtöbb helyen azt írták, hogy a 12V-os ledek nem melegszenek annyira, tartósabbak és hatékonyabbak. Ezért indultam ki abból hogy 12V-os lenne az összes.

A fürdőszoba nem probléma. És valószínű csak fürdőszoba miatt nem fogok oda transzformátort tenni 🙂

Válasz:

Hogy a 12 Voltos nem melegszik annyira? Attól függ, hogy melyikben milyen LED chip van szerelve. Mert pl. szalagnál azt tapasztaltam, hogy azonos fényáram mellett a 2835-ös meleg, az 5630 éget – csak kiragadott példa.

Annyiban lehet igaz, hogy a 12 Voltos nem melegszik annyira, hogy a GU10-ben benne van a meghajtó elektronika, a GU5.3-esetében pedig a különlévő trafót tekinthetjük meghajtó elektronikának, és akkor igen a meghajtás külön melegszik, nem a LED mögött. De ennyi.

Szerintem meg a 230 Voltosak hatásfoka jobb, mert áramgenerátoros meghajtással az elektronikája jobb hatásfokú – míg a 12 Voltos feszültséggenerátoros, amiben ott vannak az ellenállások – de ez csak kizárólag az én véleményem. A 12 Voltos LED hatásfokát rontani kell a tápegység veszteségével. Ennek ellenére pl. a hálószobámban én is 12 Voltos (papír szerint nem fényerőszabályozható) spotokat használok, hogy a fali RGB-CCT fali távirányítómról tudjam kapcsolni, fényerőszabályozni, ha már RGBCCT világítást is használok dekorációnak, ne kelljen mellé egy attól elütő másik kapcsoló. És csak hab a tornán, hogy így kézi távirányítóval is tudom használni, illetve egy wifi konverteren keresztül mobiltelefonról is.

Csak dimmelhető LED-et lehet dimmelni 🙂

Ez 230 Voltnál abszolút igaz, 12 Voltnál lehet találni, mint ahogy én is találtam jól dimmelhetőt, úgy hogy a doboza szerint nem dimmelhető. Tehát GU10-ben csak dimmelhetőt keressen. Ha rá van írva és nem valamilyen multicég márkája, legyen vele óvatos, mert ha kipróbál egyet akkor jól dimmelődik, de minél többet akar egyszerre dimmelni, a dimmelési tartomány szűkül. https://ledrex.hu/dimmelheto-led-gyertya-vizsgalat/

Kérdés:

Azt hiszem a 230V mellett maradok. Nagyobb a választék is.

Még egy utolsó kérdés: Pl. egy 5m2-es fürdőbe mekkora világítás kell? Pl. 4 x 5W 120 fokos led elég? Bár úgy vagyok vele, hogy inkább 6-ot raknék a jobb elosztás miatt. Viszont akárhogy nézem 3W-os nincs 120 fokosban. Vagy ez esetben nincs is értelme és elég 6 x 3W 36-fokkal? Vagy csak felesleges pénzkidobás +2 led.

Válasz:

Nekem 5 darab 3 Wattos van 2,3×2,3m2-en de van külön tükörvilágítás is.

3 Wattosban van 120 fokos, de van amelyikre 110-et írtak, ugyanaz. Ja vagy külön a dimmelhetősről van szó? Azt nem tudom, mert GU10-ből nem tartok. És rémlik, igen pl. a Philips is csak az utóbbi időben szánta rá magát, hogy 120 fokosat gyártson nem dimmelhetősben, még 60 fokosuk is csak 1-2 éve jelent meg, mert a multicéges márkáknak meggyőződésük volt, hogy ugyanolyat gyártsanak LED-ben, mint ami a hagyományosból van, így nem volt nagy világítási szög, nem volt középfehér és pláne nem volt hidegfehér. Ezek most is még ritkák, így lehet, hogy GU10 megbízható dimmelhetőből, csak kis világítási szögű meleg van – nem néztem még utána.

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^