Lépcső kapaszkodó korlátba rejtett világítás

Az ajánlatkérés:

A kapaszkodó korlátba szeretném beépíteni a világítást, külön fali világítást nem tervezek, milyen termékekre lenne szükségem a világítás megvalósításához.

Az építés még most folyik, a villamos vezetékek kiépítése még nem kezdődött el, így a rendszer követelménynek megfelelő elektromos kiállások még szabadon tervezhetőek.

Megoldási javaslat:

.


Kell egy kiválasztott LED szalag típusától és hosszától függő fogyasztásnak megfelelő tápegység.

Kell maga a LED szalag, egy alumínium profil.

Az alumínium profil általában beépíthetős, azaz a lépcsőkorlát aljába bemarnak egy nútot és abba süllyesztik a profilt. A profilba lehet átlátszó vagy opálos a takaróelem. A fényképen szerintem opálos.

De bemarás helyett lehet felületre szerelhető lapos, vagy döntött is, a kép alapján, mivel a korlát nem vasalattal áll el a faltól, hanem végig vezet egy faelem ami vékonyabb mint maga a kapaszkodó, ide alulról egy felületre szerelhetőt is el lehet rejteni.

Alapból a leggyengébb LED szalagot javasolnám, mivel azonban nem akar más világítást az eggyel erősebb a célszerű.

Lehet hideg, meleg, vagy középfehér színhőmérsékletű, kinek mi tetszik, vagy színes is, de akkor mindenképp kell vezérlőt is betervezni. Maradjunk az egyszínűnél.

A lényeg, hogy minimum a korlát mindkét végéről be kell kötni a tápellátást a LED szalaghoz, de az egyenletesebb megvilágítás érdekében középről is célszerű lehet. Azaz az elrejtett 12Voltos tápegységtől a vezetékkiállást egy korlát mentén legalább 2, vagy 3 ponton biztosítani kell. Ha csak egy pontos akkor viszont meg kell oldani, hogy a LED profil mentén végig tudjuk vezetni a 12 Voltos vezetékpárt, hogy legalább a túlvége, de célszerűen középen is be tudjuk kötni a szalaghoz. Ezt a vezetéket el kell rejteni. Ezt be lehet marni, a fában és a LED profil alatt elrejthető, akár.

Ha magamnak csinálnám a kép szerinti világítást akkor az eggyel erősebb LED szalagot venném, egy ráépíthető lapos opál alu LED profillal. Feltételezve, hogy 4 méterre van szükségünk, az alábbiakat venném:

 

# A kiválasztott árucikkek: mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. Pannon PRO Eloxált Alu ráépíthető opál 2 méteres LED profil végzáróval, 4 rögzítő füllel Pannon PRO Eloxált Alu ráépíthető opál 2 méteres LED profil végzáróval, 4 rögzítő füllel

azonosító: pap-ralpop-vzf

1 darab 2990,-Ft 2990,-Ft
2. Pannon PRO Eloxált Alu ráépíthető opál 2 méteres LED profil 4 rögzítő füllel Pannon PRO Eloxált Alu ráépíthető opál 2 méteres LED profil 4 rögzítő füllel

azonosító: pap-ralpop-f

1 darab 2790,-Ft 2790,-Ft
3. 120 LED (3528SMD) beltéri LED szalag 1m, hidegfehér 120 LED (3528SMD) beltéri LED szalag 1m, hidegfehér
Garancia: 2 év, csak *maximum napi 10-12 órás használat mellett érvényes, DC12V stabilizált tápellátás szükséges.
azonosító: ll-600led-szalag-bel-cw1
4 méter 640,-Ft 2560,-Ft
4. 36VA Mean Well LPV-35 - IP67 DC12 Voltos tápegység 36VA Mean Well LPV-35 – IP67 DC12 Voltos tápegység
Garancia: 2 év, 80%-os maximális terhelés mellett.
azonosító: mw-lpv-35-12
1 darab 4550,-Ft 4550,-Ft
5. EMOS BCYH 2-eres hangszóró vezeték (1 színű LED szalagokhoz) 2x0,75mm2 fehér 1méter EMOS BCYH 2-eres hangszóró vezeték (1 színű LED szalagokhoz) 2×0,75mm2 fehér 1méter

azonosító: e-s8271

6 méter 110,-Ft 660,-Ft
A megrendelt áru bruttó értéke összesen: 13550,- forint

Természetesen a fenti elképzelés számtalan variációban módosítható, tovább fejleszthető. Egy bemart beépíthető LED profil szebb, feltéve ha látszik.
Nyilván ez az elképzelés azt feltételezi, hogy már a lépcső két végén a falon van egy-egy kapcsoló, és a 230Voltos vezetékezés már ott van  a korlát közelében.

Ha esetleg olyan elképzelése van, hogy még a fali kapcsolók helyett, nem csak kapcsolni de fényerőszabályozni is szeretné, netalán éjszakára éjjeli irányfényként kellene hogy működjenek, akkor kell még egy vezérlő és két fali távirányító:

# A kiválasztott árucikkek: mennyiség: bruttó egys.ár: bruttó ára:
1. Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos dimmer (12Amper) Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos dimmer (12Amper)
Garancia: 2 év
azonosító: pl-9137
1 darab 4450,-Ft 4450,-Ft
2. Mi-Light T1 4-zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányító Mi-Light T1 4-zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Garancia: 2 év
azonosító: mi-t1
2 darab 12190,-Ft 24380,-Ft
A megrendelt áru bruttó értéke összesen: 28830,- forint

Persze ez módosítja a kivitelezést is, hiszen kissé másképp mennek akkor a vezetékek, mint hogy az gondolnánk, mert a két kapcsolóhoz csak a fázis és nulla megy, de vezeték nem jön el. A táp folyamatosan feszültség alatt van és a vezérlő a táp és a szalag közé kell.

Az jelenleg mellékes, hogy ezekkel a fali távirányítókkal még további, 3-3 LED szalagos dolgot tudnánk még akár külön-külön, vagy akár egyben kapcsolni, fényerőszabályozni. Mondjuk ennek akkor lenne jelentősége, ha egyébként az eredetileg elképzelt lépcső kapcsolónál más kapcsolók is lennének.
No meg bármikor vehet hozzá kézi távirányítót is, vagy egy konvertert, aminek segítségével a mobiltelefonjáról is tudná kapcsolgatni mindazt amit ezekről  fali távirányítókról. De ez már mind más téma.

Fontos tudni, hogy az aluprofilon belül a vezetékeket a LED szalagra csatlakoztatni csak ráforrasztással lehetséges.

Újabb kérdés:

Felmerült egy kérdés. Amennyiben nem szeretném kapcsolóval vezérelni a led világítást, van e arra mód,
hogy mozgásérzékelőt szerelek fel a lépcsőházba és az kapcsolja a világítást?

Ehhez milyen kiállások szükségesek?

Válasz:

A mozgásérzékelőre kell kötni a tápegységet és a tápegységre a LED szalagot.

Mind a háromféle jó lehet: https://ledrex.hu/mozgaserzekelok/

célszerű lehet a villanyszerelővel konzultálni, hiszen a helyszín ismerete szükséges lehet a döntéshez.

Lehet, hogy éppen kettő is kell, ha egy nem érzékeli egyszerre a lépcső alját és tetejét.

Az első az gipszkarton mögé is rejthető, bár akkor napfényben is fel fog kapcsolni.

Mi ez az egész?

  • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
  • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
  • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
  • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
  • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
  • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
  • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^