Polemizálás a színhőmérsékletekről és a fényigény megtippelésről

Érdeklődés:

Eddig azt hittem, a LED-szalag olyan mint a lámpatest, fölszerelem, bekötöm, és kész. Legföljebb az izzót cserélem másikra. Most már úgy hiszem, ez nem így van.
A nappali szoba felújítását tervezem, világítással együtt, ami 30,0 m2-es és 3,0 m a belmagasság.
Középre a két hosszú oldal közé, egy kb. 4,25 x 1.85 m belméretű gipszkarton armatúrát a mennyezetre,
és ebbe lenne beépítve a szalag. Nem látszódóan, 45 fokban döntött karton alól világítja meg a mennyezetet.
Később lenne még a fölső sarok előtt lelógó kötény mögül világító szalag, kb. 6,0 + 5,0 m hosszan, és gipszkarton polc amibe háttér világításként 3 x 2,5 m hosszan kis fényerejű szalag.
A nappalit az étkezőből lehet megközelíteni, egy 2,5 x 2,5 m-es szabad nyíláson keresztül, ahol központi helységként mindig világítás van, így a nappaliba is bevilágít, a TV-újságot lehet olvasni.
Általános világításként kell a szalag, társalgáshoz, vendégfogadáshoz, a TV-t sötétebb helységben szeretjük nézni. És még ott van a 11,0 m a fölső sarokban és 7,5 m a polcban.
A szalagot kapcsolt vezetékre kötött tápegységgel, fényerő szabályozó nélkül kell működtetni.
Azt még nem tudom hogy középfehér, vagy hidegfehér legyen-e.
Lehet hogy lesz barnás-bordós réteges kőből falburkolat, amit máshol vakuval lefényképeztem és sárga lett a kép, vaku nélkül egészen jól visszaadta a színét, talán a hidegfehér lenne jobb? Nem rideg az egyed kicsit?
Kérdésem a mennyezeti armatúrába kerülő szalag típusa, teljesítménye, a bekötés módja, a szükséges anyagok és azok költsége. Lehetőleg kevés forrasztással, mert ha én készítem nagyobb a hibalehetőség.

.
háromféle LED szalag színhőmérséklet

Válasz:

  Az emberek 80%-a inkább a melegfehéret szereti, bár közülük egyre inkább rájönnek, hogy a középfehér szimpatikusabb számukra, mert mégsem annyira sárgás.

Hogy a fényképezőgépe sárga képet készített, az lehet az oka, hogy vagy a színhőmérséklet érzékelési automatikája rosszul érzékelte, vagy be van állítva kültéri nappali fényre, azaz hidegfehér megvilágításra. Így érhető, hogy egy melegfehér megvilágítás sárga lesz a fényképen, ha a fényképezőjében a megvilágítást beállítja hagyományos izzós megvilágítása, abból tudni fogja a fényképező, hogy a fény melegfehér, így nem sárga lesz a fénykép hanem fehér.  Mivel a nap hidegfehér és a mi lakásunkban is hidegfehér a világítás, az én fényképezőmben az automatika ki van kapcsolva, és hidegfehérre állítva, így ha vendégségbe fényképezek nekem is mindig sárga  a fénykép, sőt a videó is, mert az ismerőseink melegfehérrel világítanak, de ez engem nem zavar a képet, videót visszanézve, mert ez a valóság, szabad szemmel is sárgának látok náluk mindent 🙂 .

Holott nyilván ők meg vannak győződve, hogy az a szép fehér szín és mi lakunk kékben. Az igazság, hogy ez a színhőmérséklet téma igen szubjektív. Ami fényt a naptól elfogadunk azt nem biztos, hogy elfogadjuk a lakásunk izzóitól.

Ha Önnek klasszikus, vagy mediterrán stílusú a lakása, és sárga, barna, vörös színeket, azaz meleg tónusú színeket használ, akkor a stílus szempontjából jobb a melegfehér, mint  a hidegfehér és persze a középfehér mint középút jöhet szóba. Ha eddig melegfehéret használt és utána hidegfehérre tér, lehet zavarni fogja. Úgy fogja érezni, hogy oké világos van, de eltűntek a színek, és ridegebb a megszokott meleg tónusú lakása. Ha hidegről tér át melegfehérre, akkor pedig úgy érzi, hogy lekoszolódott füstös lakásba csöppent. Sajnos ez ilyen dolog. A baj akkor van ha felragasztotta a LED szalagokat, kész a kivitelezés és utólag jön rá, hogy nem tud megbarátkozni az új színhőmérséklettel.

A másik téma, hogy hova milyen erős LED kell. Szintén szubjektív, valakinek sok fény kell, van akinek a kevés is sok.

Valójában a fényszükséglet számítás a kivitelezést végző villanyszerelői tevékenységben egy szakmai ág. Nyilván, ha ilyen szolgáltatást nem vesz igénybe, akkor magának kell eldöntenie. Ehhez jó támpont lehet, ha van egy olyan villanykörtéje aminek tudja a lumen értékét. Régen amíg be nem tiltották egy 100 Wattos körte 1390lumen volt egy 60 Wattos 680 lumen, egy 40 Wattos 420 lumen. Most amikor halogének vannak a körtében, jobbak a paraméterek. A lényeg, hogy fog egy izzót aminek tudja a lumen értékét és oda fogja ahova LED világítást szeretné, és próbálta megtippelni, hogy annál a világosság érzetnél több kell, vagy kevesebb az adott helyen.

A LED szalagjaim adatai között fel van tüntetve a lumen érték is. Nyilván az 5 méteres tekercsnél az 5 méterre érvényes, az 1 méteres darabárasnál az egy méterre vonatkozó érték van feltüntetve.

Látható van olyan LED szalag, amelynél egyetlen méret kivált egy 100 Wattos izzót és van amiből 6 méter kell. És akkor itt jön elő a betáplálási sűrűségtől függő feszültségesés, hogy a leírt lumen értékeket a LED szalag csak úgy éri el, ha minél sűrűbb a mindkét végről történő betáplálás. Pl. a legolcsóbb LED szalagból 10 méter 2400 lumenes és 36 Wattos fogyasztana, de összeforrasztva 10 méter és csak egy végről működtetve, csak táppal együtt 14 Wattot fogyaszt így a fényáram is csak  kb. 800 lumen.

Egy biztos a mennyezet megvilágításhoz, ami csak hangulati elem, ahhoz a leggyengébb LED szalagot szokás használni, illetve minden olyan helyre, ahol nem látni akarunk a fénytől, hanem csak dekoráció, azaz látni akarjuk, hogy onnan fény jön ki, vagy megvilágít egy közeli faszakaszt. https://ledrex.hu/300-led-3528smd-belteri-flex-led-szalag-5m-kozepfeher/

Ha már pl. azt akarjuk hogy a konyhai felső szerény aljáról megvilágítsuk a konyhai munkalapot, akkor legalább ez kell: https://ledrex.hu/600-led-3528smd-belteri-flex-led-szalag-5m-kozepfeher/

Ha pedig LED szalagból csinálnám a fővilágítást, sajnos nagyban függ hova milyen hosszan, milyen sűrűn akarunk LED szalagot rakni de vagy ez mint az előbb: https://ledrex.hu/600-led-3528smd-belteri-flex-led-szalag-5m-kozepfeher/

vagy ez célszerű: https://ledrex.hu/300led-szalag-2835-ip20-nw/ de ez ugye méterenként 100 Wattossal ér már fel így lehet soknak tűnik, de teszek elé opál takaró elemet, az akár a fény harmadát is lefogja, vagy ha nem közvetlen világítok hanem visszaverődve a mennyezetről akár a fény 3/4 része is elveszhet, mire célba ér.

Amiket leír, például:
“Középre a két hosszú oldal közé, egy kb. 4,25 x 1.85 m belméretű gipszkarton armatúrát a mennyezetre,
és ebbe lenne beépítve a szalag. Nem látszódóan, 45 fokban döntött karton alól világítja meg a mennyezetet.”

Én megpróbálom elképzelni, de amit elképzeltem vagy az amit leírt, vagy valami más. Én ide ezt az erősséget tenném: https://ledrex.hu/300led-szalag-2835-ip20-nw/
de mi van ha mégsem elég, vagy túl sok, ha sok akkor fényerőszabályzó beépítésével lehet csökkenteni, ha kevés újabb tekercset kell mellé ragasztani, még egy táppal. Ennél van jobb megoldás, mint megtippeli mit tenne oda.

Ha megvan a kinézett LED szalag, letekeri a tekercset ráköti a megfelelő erősségű tápot, áram alá helyezik és oda fogják ketten, ahová fel akarja ragasztani. Megnézik milyen a fény. Ha tetszik akkor lehet méretre vágni, tápbekötéseket felcsatlakoztatni és felragasztani. Ha sok vagy kevés, vagy nem tetszik a színhőmérséklet, akkor ezt feltekeri, vissza a csomagolásba. Ha nem darabolta fel, nem szedte le a ragasztót a hátuljáról, azaz a terméket épségben vissza tudja küldeni, én visszáru számlázom és visszautalom a vételárát, vagy beleszámítom egy másik termékbe.
Igaz ugyan, hogy a visszaküldés költsége az Öné, de még mindig jobb csak kitalálni vakon, hogy melyik a legjobb megoldás, mert ha méretre vágja és felragasztja utána már nem tudom visszavenni.

Tehát a lényeg, bármit is rendel tőlem, ha azt eredeti állapotában vissza tudja küldeni azt visszaveszem. Tápegységet is vezérlőt is. Tehát a LED szalag a kritikus pont. Letekerni, világítva odafogni, megnézni hogy mutat, és ha megfelel csak utána darabolni, forrasztani, ragasztani, – addig nem.

Szerintem csak így tudjuk jól belőni, hova mi felehet meg.
Ezt az odafogom módszert szoktam javasolni mindenkinek a bizonytalan abban, hogy mit válasszon.

Mi ez az egész?

  • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
  • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
  • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
  • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
  • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
  • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
  • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^