Rádiófrekvenciás távirányító hatósugarának növelése – egyszerű beavatkozással

Hogy lesz farka egy kulcstartós távirányítónak?

Probléma:

Az a gondom, hogy a rádiófrekvenciás távirányító jelét a kapcsoló relé hol veszi, hol nem. Például van olyan, hogy gyakorlatilag alatta állva nem tudom felkapcsolni a relét vele, míg messzebbről 5-6 méterről pedig igen. De összességében a felkapcsolás sikeressége eléggé bizonytalan, holott a termék dobozán 160 méter szerepel. Jó a 160 métert ha nem is hiszem el, de azért 10-20 méter elvárható lenne.

.
V-TAC háromkörös Smart RF kézi távirányító (kapcsoló)

 • Mi lehet a baj?
 • Mit csinálok rosszul?
 • 2 távirányítót vettem és egy relét. Lehetséges, hogy nem is a távirányítóval van baj – hanem a relével?
 • Az elemeket megnéztem, cseréltem – azok jók.

Válasz:

A reléből magam is 4 darabot használok, igaz csak a falra ragasztható távirányítókkal (RF fali kapcsolókkal) és ezekkel ilyen problémát nem tapasztaltam. Így most egy ilyen kulcstartóra szerelhető távirányítót is beiktatok a rendszerbe.

.
V-TAC Smart RF relé rendszer elvi rajza

Sajnos a tapasztalatom hasonlóan kedvezőtlen. Ha a relé és a távirányító között takarás van (de egy légtérben), akkor már a 3-4 méteres távolság estén is bizonytalan a kapcsolat. Hol veszi a jelet, hol nem.

A távirányítót szétszedve látható, hogy az antennája úgy készült, hogy a kétoldalas NYÁK-on egy spirált alakítottak ki. Ez kellene, hogy biztosítsa a kellően erős jelküldést. Ezzel kapcsolatban kételyeim vannak.

.

Korábban szereltem már szét fali távirányítót és annak egy határozott acélhuzal antennája van. Ezekkel nincs is jeladási gondom, bár a reléktől 5 és 7 méterre vannak, de az egyik egy tartó téglafal túloldalán és azon keresztül is működik. Ezek számomra elfogadhatóak. Ugyanakkor, ehhez hasonlítva a kulcstartós távirányító antennáját – az nevetségesen gyengének tűnik.

.
V-TAC háromkörös Smart RF fali távirányító (kapcsoló) szétnyitva

A gyári 3 Voltos gombelemet megmértem, 3,2 Volt – teljesen korrekt. Ráadásul meglepő, hogy nem egy noname, hanem egy Maxell elem volt. Próbaképpen egy frissen bontott GP elemre cseréltem, ez 3,3 Voltos. A hiba ugyanaz, tehát biztos nem lehet elemhiba.

Úgy gondoltam, hogy a siker érdekében a falra ragasztható távirányítóban lévő antenna méretet célszerű utánozni.

Az alábbiak szerint tuningoltam fel a távirányítót. Kb. 12cm-es vezetéket forrasztottam rá – ott, ahol úgy látszódik mintha indulna a NYÁK-on az antenna. Van is egy hely a forrasznak, mintha számítottak volna rá, hogy kevés lesz az e NYÁK antenna. 🙂

.

Azért 12cm, mert éppen egy akkora darab akadt a kezembe, nem számoltam semmit (se lambdát, sem rövidülési tényezőt).

Forrasztó pákával olvasztottam helyet a burkolaton a vezetéknek.

.

A lényeg, hogy a garázs belső falán van a relé, ami egy tartó téglafal. A garázs és a lakás között van 12 méter távolság és bent a lakásban tudom így kapcsolni a garázsban lévő relét. Ezzel szemben az antenna toldása nélkül, éppen csak a fal másik oldalán – vagy sikerült kapcsolni vele, vagy nem.

Jobb híján, úgy gondolom – aki megteheti – megéri meg molyolni vele. Sajnos nem tudok jobb megoldást a használhatóság növelésére.

Szerintem elviselhető, hogy egy kulcstartós távirányítónak farka van. Így sem közelíti meg a gyártó által ígért 160 méteres hatótávot. Én azon sem lepődnék meg, hogy aki ezt leírta – fogalma sem volt arról, hogy mire írja ezt. Hiszen ennél komolyabb márkák sem szoktak 30 méternél nagyobb értékeket írni.

Véleményem szerint a 12-18 méteres hatótáv már jól használhatóvá teszi a távirányítót.

Ha már ennek az okos jószágnak a hibáit elemeztük …

Saját tapasztalat:

Mivel én kézi távirányítót eddig nem használtam, csak falikat, így ilyen rádiófrekvenciás problémákkal eddig nem találkoztam. Ezzel szemben …

 • Ezeket a reléket wifin keresztül is kezelem, a wifi-s problémák előjönnek. A mobil-alkalmazás szerint megfelelő a térerő, ennek ellenére folyamatosan eldobálja a wifi kapcsolatot, de újra is kapcsolódik. Ennek az a kellemetlen következménye, hogy mobil-alkalmazásról nem mindig kezelhető. Előfordul, hogy az alkalmazás online kapcsolatot mutat, de mire éppen a mobilon megnyomok egy gombot, akkor éppen nem. Természetesen pár másodperc után visszatér a kapcsolat, csak éppen e miatt – fizikai kontroll nélkül – soha nem lehetünk biztosak abban, hogy a relé ténylegesen vette-e a szándékunkat.
 • E nagy távirányítós teszteléseim közepedte, történtek még hibás működések a relé részéről, de több mint egy éves normál használat közben ez nem jött elő. Az egyik relé áram alá helyezésekor – valahogy hibásan indulhatott el. Egyik már meglévő RF kapcsolat jelére (gombnyomásra) sem reagált, holott wifin kezelhető maradt. Ha párosítani akartam egy távirányítót, párosítási üzemmódban jól reagált, azaz bekapcsolt, de csak ennyi – utána mintha nem is párosítottam volna. Ez a probléma egy újabb áramtalanítás után megszűnt, minden ismét tökéletesen működött. Innen gyanítom, hogy csak egyetlen hibás elindulásról lehetett szó.
 • Egy másik kísérletezési esemény, hogy a már frissen párosított távirányító gombjának megnyomására nem kapcsolt be a relé, hanem az üzemmód LED-je zölden elkezdett villogni. Ami azt jelenti, hogy wifi hálózatra párosítási üzemmódba került. Ez is csak egyszer fordult elő a 4-reléből, a kísérletezések során.
 • Ugyanakkor az itt felsorolt hibák körülményei terén nem hagyhatom ki azt a tényt is megemlíteni, hogy 3 relé egymás mellett, kb. 10-10cm-re helyezkedik el egymástól. Nincs róla információm, de nem tartom lehetetlennek, hogy ezek egymás között valamiféle interferenciát is kelthetnek, amitől hibás működés is előfordulhat.

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^