RGBCCT LED szalag + Miboxer FUT039s RGBCCT vezérlő + Miboxer FUT092 4-zónás távirányító – működési hiba? – vagy mi?

Kérdés

Szeretném a segítségüket kérni. A rendelt LED vezérlőt beszereltem, de sajnos egy máshol vásárolt távirányító nem jó a vezérlőhöz.

 • a távirányító: MiLight FUT092
 • a vezérlő egy Miboxer RGB+CCT vezérlő – FUT39S
 • a szalag egy V-TAC (SKU 2895) 5050-60 (24 Volt) – RGB + CCT

A szalagot és a távirányítót máshonnan rendeltem, a vezérlőt Önöktől.
A weboldalukon az szerepel, hogy a FUT92 távirányító kompatibilis a vezérlővel.

A problémám, hogy hiába párosult a vezérlő a távirányítóval, annak egyik funkciója sem működik helyesen. Nem tudom ki-be kapcsolni, vagy színt váltani. A vezérlőn villog a visszajelző lámpa (lásd csatolt fotó), de nem történik semmi, illetve csak egy-két funkció elérhető (pl. hideg-meleg fény váltása).

Kérném az alábbiakban a segítségüket:

 • milyen másik távirányító lehet kompatibilis a vezérlővel?
 • vegyek másik vezérlőt, vagy inkább másik távirányítót?
 • ha másik távirányítót veszek az felprogramozható hozzá, nem lesz gond, hogy már csatlakoztatva van egy másik távirányító?
 • ellenőrzésképpen megírnák a megfelelő polarításokat a vezérlő és a szalag esetében (W – CW – WW)?

Polaritások a vezérlőn: WW – CW – B – G – R – V+
Polaritások a szalagon: W – WW – B – G – R – V+

LEDrex válasz:

.
A fenti kép, csak egy elvi példa, hogy miről is lehet szó, hiszen a táp és a szalag nem ilyen.

Ez kellemetlen és számomra is érthetetlen.

A vezérlő dobozában az angolnyelvű papírján is ott szerepel a LINK/UNLINK rész alatt a fut092. Tehát biztos kompatibilis.

Én így az alábbi dologra tudok gondolni:

Most banális kérdéseket fogok feltenni, de muszáj – előre is elnézést.

Írja, hogy villog a vezérlő, azaz veszi az utasításokat, tehát a párosítás sikeres, sőt a fehérre reagál is.

 1. Nem lehet, hogy a 24 Voltos LED szalagot 12 Voltos tápegységgel kívánja működtetni? – mert akkor az a csoda, ha a fehérek egyáltalán reagálnak.
 2. Nem fordulhatott elő, hogy a színes vezetékeknél a sorkapocsba a vezetéket a szigeteléssel együtt szorította oda és így nem érintkezik?
 3. Esetleg nem a vezérlő villog, hanem a távirányító közepén a piros LED, akkor is ha nem nyúl hozzá? – mert akkor merült az elem.
 4. Kicsi a teljesítménye a tápegységnek, és ha több színt szeretne felkapcsolni, akkor túlterhelődne és letilt a táp túlterhelés védelme?
 5. Egyébként működik a LED szalag vezérlő nélkül? – azaz a szalag fekete vezetékét a tápegység pozitív sarkára köti az összes többit a negatív sarkára és akkor az összes színnek világítani kell a szalagon teljes fényerővel.
 6. Jó tudni, ha a vezérlőre a tápot fordított polaritással kötjük be, akkor az kinyírja a vezérlőt. Ha a szalagot kötjük rossz polaritással a vezérlőre, akkor csak nem világít, de nem teszünk tönkre semmit. – de érzésem szerint nem történt ilyen.

Ha mindez nem vezetett eredményre kérem jelezze és összeszerelek én is egy ilyen szettet frissen és megnézem mire jutok.

– milyen másik távirányító lehet kompatibilis a vezérlővel?

Ez mind jó kell legyen:

.

– vegyek másik vezérlőt, vagy inkább másik távirányítót?

Egyelőre nem értem a hiba okát, elvileg mind a kettő jó.

– ha másik távirányítót veszek az felprogramozható hozzá, nem lesz gond, hogy már csatlakoztatva van egy másik távirányító?

Nem gond, gyakorlatilag akárhány távirányítót párosíthat egy vezérlőhöz és lehetnek különböző kompatibilis fajták.

– ellenőrzésképpen megírnák a megfelelő polarításokat a vezérlő és a szalag esetében (W – CW – WW)?

Ami a Miboxer vezérlő kimenetére van írva az mindig igaz.  CW hidegfehér, a WW melegfehér. A szalagok vezetékeinek színe pedig sokszor nem igaz. A W az hidegfehér lenne és a WW a melegfehér, általában a zöld a kék és a kék a zöld – ez a V-TAC-nál előfordul.

Hogy megkönnyítsem a dolgom – azt szoktam csinálni, hogy a táp pozitív sarkára kötöm a fekete vezetéket, és a színeseket egyenként kipróbálom a negatív pólushoz érintve, hogy tudjam a kínai elvtársak tévesztettek-e.

Kérdés

Sajnos nem nyugtatott meg.
Válaszolok a kérdéseire – pirossal beleírtam a válaszokat.

 1. Nem lehet, hogy a 24 Voltos LED szalagot 12 Voltos tápegységgel kívánja működtetni? – mert akkor az a csoda, ha a fehérek egyáltalán reagálnak. – Nem, egy Optonica 24V PC: AC250-A4 SKU:6152 típusú ipari tápot használok
 2. Nem fordulhatott elő, hogy a színes vezetékeknél a sorkapocsba a vezetéket a szigeteléssel együtt szorította oda és így nem érintkezik? – Nem. Ezt már párszor ellenőriztem, sőt újra is kábeleztem.
 3. Esetleg nem a vezérlő villog, hanem a távirányító közepén a piros LED, akkor is ha nem nyúl hozzá? – mert akkor merült az elem. – Nem. És cseréltem elemet is.
 4. Kicsi a teljesítménye a tápegységnek, és ha több színt szeretne felkapcsolni, akkor túlterhelődne és letilt a táp túlterhelés védelme? – Nem, lásd első pont
 5. Egyébként működik a LED szalag vezérlő nélkül? – azaz a szalag fekete vezetékét a tápegység pozitív sarkára köti az összes többit a negatív sarkára és akkor az összes színnek világítani kell a szalagon teljes fényerővel. – Ezt még nem próbáltam, de most kipróbálom. Bár már két led szakasszal is próbáltam és erősen kétlem, hogy mindkettő hibás lenne.
 6. Jó tudni, ha a vezérlőre a tápot fordított polaritással kötjük be, akkor az kinyírja a vezérlőt. Ha a szalagot kötjük rossz polaritással a vezérlőre, akkor csak nem világít, de nem teszünk tönkre semmit. – de érzésem szerint nem történt

Fő problémám, hogy leválasztani sem tudom a távirányítót, hogy esetleg újra párosítsam így most ott tartok, hogy elköltöttem egy csomó pénzt, elvileg minden jó, mégsem működik a szett.

El vagyok keseredve, mert azt hittem, hogy működni fog és napokat szenvedtem már vele.

LEDrex válasz:

Sajnos nincs más ötletem. Ha vezérlőből és távirányítóból is csak egy darabja van, így sajnos még kísérletezési lehetősége sincs, hogy melyik lehet a rossz.

Miboxer/Milight termékeket kb. 10 éve árusítom. És sosem volt még rossz, legalábbis senki nem élt a garancia lehetőségével. Egy darab FUT092-es meghibásodásról tudok, de az is gagyi elemhiba volt, mert az elem kifolyt és szétmarta a vezetéket.

Amit tőlem vett, természetesen garanciás, és ha tényleg az a rossz, akkor nyert, de ha nem akkor feleslegen lett egy költsége.

Most összeraktam egyet, csináltam egy hevenyészett videót, az összeszerelésről működtetésről. Minden rendben működik ahogy kell. Tehát nem lehet kompatibilitási hiba, valami egyedi baj lehet.

A google drivera feltöltöttem (azóta a youtubera is feltöltöttem), nem egy nagy produkció, az látszik, hogy rendben van.

.

Ha vissza kívánja küldeni a vezérlőt, mivel lapos, lehet hogy ajánlott levélként is el tudja küldeni bélelt borítékban. Olcsóbb mintha csomagként adja fel.

Mi ez az egész?

 • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
 • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
 • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
 • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
 • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
 • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
 • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^