Szeretnék 15m távirányítható RGB LED szalagot üzemeltetni a jövőben. Nem igazodok el a kiegészítők viszonylatában.

Érdeklődés:

Szeretnék kb.15m távirányítható, dimmelhető RGB LED szalagot rejtett módon üzemeltetni a jövőben. Nem igazodok el a kiegészítők viszonylatában, ezért kérném a tanácsát, hogy milyen, és mekkora méretezésű kiegészítőkre lesz szükségem a telepítéshez.

Javaslat:

.
RGB LED szalag elvi bekötési rajz ROSSZ és JÓ megoldasok

Abból kell kiindulni, hogy melyik LED szalagot nézte ki magának. Ha pl. ezt: https://ledrex.hu/pa-150led-szalag-bel-rgb/ akkor ennek 7,2Watt a fogyasztása méterenként, tehát a 15 méter névleges fogyasztása 108Watt. Azaz legalább ilyen átmenő teljesítményű vezérlőre és ennél erősebb tápegységre lesz szüksége.

Pl. ez : https://ledrex.hu/2.4g-1-zonas-radiofrekvencias-taviranyitos-12-24voltos-rgb-vezerlo-3x6amper/ 12Vpét esetében 216Wattig használható, így bőven megfelel.

Tápegységnél, van olcsóbb a rácsos, ez akkor jó ha biztonságosan elzárható de szellőző helyünk van, pl, nagyobb villamossági szekrény, vagy gipszkarton álmennyezet, amit nem terít hőszigetelés : https://ledrex.hu/mw-lrs-150-12/

ha csak mondjuk egy szekrény tetején van hely, vagy egy nem szellőző, kis fali üregben tudjuk elhelyezni, akkor ez: https://ledrex.hu/mw-lpv-150-12/

Tehát kiválasztottuk a 3 egységet ami kell a működtetéshez. Ezután azt kell eldöntenünk tudunk-e forrasztani vagy sem.

Ha tudunk, akkor már csak vezetékre van szükségünk. Mivel a LEd szalagon feszültségesés van és a megtáplálás helyétől egyre távolabb egyre gyengébben világít, ami miatt minél rövidebb szalag darabokat, mindkét végről meg kell táplálni, így a szalag mentén végig kell vezetni egy 4 eres vezetéket. A gyári 4-eres RGB vezetékek kis keresztmetszetűek, csak 0,2 mm2-esek, nem sokat segít a helyzeten, én inkább 0,75mm2-eseket használnék, ami viszont nincs 4 eres, csak 2-eres, így minimum 30 méter (plusz még a vezérlő és a LED szalag telepítése közötti távolság + a bekötési elágazások kis bekötő vezeték darabjai, ami már lehetnek vékonyabbak is) ilyen is kelleni fog: https://ledrex.hu/e-s8271/

Valamit a tápegység és a vezérlőközé legalább 1,5mm2-eset tennék: https://ledrex.hu/e-s8291/

Ha nem tud forrasztani, akkor viszont bekötő elemek kellenek, mint példásul ez: https://ledrex.hu/rgb-led-szalag-10mm-szeles-rogzito-tuskes-bekoto-elem/

és mivel ennek a vége szabad vezetékdarab, és egy helyen ugye jön és megy a tápellátás és az előző szalag végét és a következő szalag elejét is meg kell egy helyen táplálni, ezeken 4-es elosztás kell, de Wago-ból csak 5-ös létezik. Minden ilyen ponton mivel 4-eres a vezetékezésünk 4 darab ilyen: https://ledrex.hu/w-221-415/ wago kell.

Tehát a kiegészítők mennyiségét és vezetékhosszakat, a helyszín ismeretében meg kell tervezni.

Egy ilyen RGB LED szalagot én minimum 2-3 méterenként mindkét végről megtáplálnám. Mivel egy 5 méteres tekercsnek az egyik végén van egy tápbekötés forrasztva, már csak 3 bekötő elem kell, azaz a 15 méter esetén 9 darab. WAGOból pedig 24 darab. Ha pedig tudunk forrasztani, akkor ezek elhagyhatóak a bekötő kis vezeték daraboknak megteszi 1 méter ebből: https://ledrex.hu/4-eres-rgb-vezetek-1meter/

Ez csak egy megvalósítási példa, természetesen a helyi igények alapján számtalan variáció lehetséges még.

Mi ez az egész?

  • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
  • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
  • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
  • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
  • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
  • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
  • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^