Villódzó LED lámpa – mégis hogy?

Olvasói észrevétel:

Önök ezt írják: A problémát a 100Hz alatti vibráló, többnyire a hálózati 50Hz-en villódzó LED fényforrások okozzák. Hogy is van ez -50 Hz villódzás- ha egyenárammal működik a led? Mennyire befolyásolja egy digitális kamera érzékelője az esetleges interferenciát? Szerintem a led nem villódzhat, mintha a működési elve kizárná.

Válasz:

.

A gondolatmenete helyes. Hiszen egy LED egy fényt kibocsájtó egyenirányító. Tehát akkor működik folyamatosan, ha polaritáshelyesen egyenáramot kap.

Csakhogy a LED gyártók 2009-2010 környékén (valójában előbb kikísérletezték már, de ekkor) vált gyártási gyakorlattá, hogy a LED-eket pulzáló egyenárammal működtetik.

Érthető, ha váltóáramot kap akkor vibrál, hiszen másodpercenként 50-szer kialszik és világít. Igaz, ha a váltóáramot csak egyenirányítják, akkor 100Hz-es pulzáló félhullámú egyenáramot.

Ennek oka, hogy a kísérleti eredmények azt mutatták, hogy így hajtva hosszabb élettartam mellett, nagyobb fényáram és nagyobb hatásfok érhető el.

Hogy ez a mai 2017-es LED-ek esetében is így van minden esetben? – nem tudni – csak azt, hogy az akkor kialakult LED meghajtási gyakorlat még mindig él.

Ami alapvetően nem probléma, ha nagyfrekvenciásan hajtják meg a LED-eket. A baj, hogy az árversenyben spórolnak a gyártók és így az olcsóbb termékek meghajtását a hálózati 50Hz-en (félhullámú 100Hz-en) hagyják. Ahelyett hogy inkább pár-száz Hertz-cel működtetnék, amit a szem már nem tud érzékelni.

Nyilván pl: egy 12 Volt egyenáramot igénylő LED szalag az nem vibrál, hiszen 12 Volt egyenáramot kap, vagy egy áramgenerátoros meghajtású LED sem vibrál, és általában a 2009 előtti úgynevezett Power LED termékek sem vibrálnak, mert egyenáramot kapnak, de a foglalatos 230 Voltos SMD ledes régebben a DIP LED-es termékek pulzáló meghajtásúak.

Ha ez a tény meglepő az Ön számára gondoljon bele, hogyan fényerőszabályozunk egy LED-et? Nem a feszültség csökkentésével.

Hanem úgynevezett PWM vezérléssel. Az egyszerűség kedvéért, ha van egy 12 Voltos LED szalagunk, az valóban nem vibrál, hiszen egyenáramot kap. Ha beiktatunk egy dimmert, mert csökkenteni akarjuk a fényerőt, akkor a dimmer egyszerűen fogalmazva 300Hz-en megszaggatja az egyenáramot és a megszakítások és a áram ellátások arányával játszik, hogy milyen erős legyen a megvilágítás.

És nem a feszültséget csökkentik. Bár az is logikus, hiszen egy 12 Voltos LED 8 Volt környékén eléri a minimális világítást (nyitó feszültséget), de ha megnéz olyat, hogy egy E27-es LED 85-265 Volt között is működik, akkor megtapasztalhatja, hogy akár 85 Voltot kap a LED akár 265 Voltot, akkor is ugyanakkora fényárammal fog világítani. Ha netalán ez a LED fényerőszabályozható, nem tudja a feszültség csökkentésével fényerőszabályozni, csak fázishasítással tudja, azaz a váltóáram színusz-hullámából kivág egy megfelelő darabot, amit a gyártók nem kötnek az orrunkra, de valószínű a LED oldalán szintén PWM vezérlésként, azaz különböző frekvencián, vagy különböző hullámsűrűséggel megszaggatott áramként jelenik meg. Így a LED mindig ugyanolyan feszültséget fog kapni, csak a feszültségkapás sűrűsége és hossza változó, így változik a fényáram is.

Nem tudom mennyire volt érthető, avagy elfogadható az Ön számára a magyarázat, de ez van. Alapvetően az alacsony frekvenciával meghajtott LED a kritikus a szemünk szempontjából. A baj csak az, hogy árérzékeny a piac és minden gyártó olcsóbban igyekszik előállítani a terméket. Azonban egyre többen rá is merik írni, hogy ez nem vibrál, de sajnos ez sem mindig igaz.

Mi ez az egész?

  • Rendszeresen kapunk árajánlat kéréseket vevőinktől, amelyek összetettebb rendszerek, így egyértelműen nem tudják eldönteni a webáruház kínálatából, hogy pontosan miből és mennyire van szükségük.
  • Esetleg olyan információkra is rákérdeznek, melyek fontossága nekünk sem tűnt fel.
  • Segítséget kérnek egy problémájuk megoldásában.
  • Ezeket az információkat emailban megküldtük nekik.
  • Számos esetben, ezek olyan információk, melyeket úgy ítélünk meg, hogy más érdeklődők számára is segítségül szolgálhatnak, így a HOW-TO kategória csoportban anonimizálva közzétesszük őket.
  • FONTOS! A közölt termékek az idő múlásával megszűnhetnek, vagy a újabb változatuk kerülhet forgalomba, amitől egyes tulajdonságaik megszűnhettek, vagy a gyártó újjal ruházhatja fel.
  • De a legfontosabb, hogy az idő múlásával az árak garantáltan változnak. Megtehetnénk, hogy az árakat kitöröljük ezekből a cikkeből, azonban amikor több féle megoldást hasonlítunk össze, ha az idő múlásával az összegek nem is lesznek érvényesek, de tendenciájukat, nagyságrendjeiket tekintve, mégis csak többletinformációt nyújhatnak, így egyelőre ott maradnak az árak is.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^