Kedvcsináló – archív oldal

A webáruház legújabb termékei —>>>


MasterLED Erik: 48 Wattos, RGBCCT LED-es, beépített hangszórós, RF távirányítós, bluetooth-os, okostelefonról kezelhető mennyezeti lámpa

.

Univerzális LED lámpa, mert rádiófrekvenciás távirányítóval rendelkezik, valamint iLink mobilalkalmazással bluetooht-on keresztül is kezelhető és gyakorlatilag bármilyen színnel tud világítani. Beépített hangszóróval rendelkezik, ez által nem csak a mobileszközön keresztül lejátszott zenére tud villogni, hanem a zenét a hangszóróján keresztül le is játssza. Zenelejátszás közben a fényt tetszőlegesen át is állíthatjuk. A rádiófrekvenciás távirányítójával nem csak a fényerőt, a színhőmérsékletet, és a színeket, valamint a villogási módokat tudjuk váltogatni, hanem amikor a mobilunkkal rácsatlakoztunk, akkor a mobilunk lejátszási zenelistájáról – ezzel a távirányítóval is tudunk a zenék között lépegetni, megállítani, elindítani, vagy éppen a hangerőt állítani.


SKÖN mennyezeti LED lámpák: divatos stílusban, óarany, fehér, szürke, fekete színek kombinációiban

.

Mennyezetre, esetleg falra, azaz felületre szerelhető LED-lámpa család. A LED fényforrás a lámpatestbe beépített, nem foglalatos termék, bekötése sorkapoccsal történik. A szórt fényt egyrészt a LED-ekre ültetett lencse, másrészt az opál búra növeli. A SKÖN mennyezeti lámpacsalád több tagból áll, melyek egyrészt 36 Wattos szögletes és 24 Wattos kerek változatokból állnak, de mindegyik fénye 4000 Kelvines, azaz középfehér. 110-150 Wattos hagyományos izzók kiváltására alkalmasak.

SKÖN AMANDASKÖN LEIASKÖN LINNEASKÖN ALICIASKÖN HEDDASKÖN OLLESKÖN LUCASSKÖN LIAMSKÖN ANTON


Emos True Light LED-ek – a jó közérzet védelmében

Az Emos True Light LED fényforrások jellemzője, hogy szemkímélő csökkentett kék fény kibocsájtással rendelkeznek, nem vibrálnak és színvisszaadási indexük is kiemelkedően jó Ra94-es érték felettiek. A melegfehér változatuk (2700K) tökéletes olyan helyekre, ahol pihenni, lelassulni szeretne egy fárasztó nap után. Különösen alkalmas hálószobákba, télikertekbe, étkezőkbe stb. A kék és zöld komponensek csökkentett sugárzása természetes módon elősegíti a melatonin termelődését és könnyen elalszik.

.

A semleges fehér, avagy középfehér (4000K) változatukban is elnyomott kék fénykomponenssel rendelkeznek, így kevésbé fárasztják a szemet a hagyományos középfehér, vagy hidegfehér LED izzókhoz hasonlítva. Támogatja az agy kognitív funkcióit a jobb összpontosítás érdekében. Nagyszerű a gyerekszobába, a dolgozószobába, a konyhába és bárhová, ahol nagy munkaterhelésre, gyors reagálásra, tanulásra és megértésre van szükség. A kék és zöld komponensek csökkentése pozitívan befolyásolja a szerotonin vagy boldogsághormon termelését, amely befolyásolja gondolkodásunkat, kreativitásunkat, teljesítményünket és koncentrációs képességünket.


Milyen fényerőszabályzó kell a LED lámpámhoz, hogy működjön vele?

Mindenek előtt meg kell állapítani, hogy valóban fényerőszabályozható-e az adott fényforrás. Ez a termék dobozán, és ha ráfér a terméken dimmable, vagy non-dimmable feliratként, vagy szimbólumként feltüntetésre kerül.

.

230 Voltos foglalatos termékek, amennyiben fényerőszabályozhatók, akkor a jelenlegi fali fényerőszabályzós kapcsolókkal szabályozható. Azaz fázishasításos dimmerekkel működnek. Ez az is jelenti, hogy olyan régi fali fényerőszabályzókkal amelyek a feszültség csökkentésével szabályozták a hagyományos izzók fényerejét, azokkal nem működnek. Van olyan LED fényforrás, ami az szerepel, hogy 220-240V, vagy akár 85-265V – a megadott feszültségtartományon belül ugyan olyan fényerővel világít, majd az alá érve villog, berreg, majd egyáltalán nem világít, így a feszültség csökkentétes fényerő szabályzás teljesen rossz gondolat.
Törpefeszültségű termékek, LED fényforrások esetében egyenáramú 12, vagy 24 Voltot jelentenek általában, ha fényerőszabályozhatók (LED szalagok mindig), annak ellenére ha csökken is a fényerejük a feszültség csökkentésére, a hozzájuk kapható dimmerek, vezérlők nem feszültség csökkentéssel működnek hanem úgynevezett PWM vezérléssel, azaz nagyfrekvenciás impulzus-szélesség modulációval. Nem gondoljuk, hogy amikor egy 12 Voltos LED szalagra 1,2 Volt feszültséget kötünk akkor tized akkora fényerővel fog világítani. Nem nem fog világítani, mert a LED-nek van egy nyitófeszültsége, ami alatt nem világít.
Mindig csak a megfelelő dimmerrel, fényerőszabályzóval működtessük azt a LED-et amit lehet.
Még külön ki kell térni azokra a termékek, amelyek például 230Voltosak, de csakis a saját távirányítójával fényerőszabályozható, vagy azokra amelyek egy egyszerű fali kapcsoló kapcsolgatásával váltják a fényerőt. Fentebb ezek már bemutatásra kerültek.


Színhőmérséklet szabályozható LED lámpák

Ritkán van olyan fényforrásra igényünk, amikor a fény színhőmérsékletének változtatására igényünk van. Egy-egy felhasználónak határozott elképzelés van arról, hogy a melegfehér, a hidegfehér, vagy a középfehér színhőmérsékletet preferálja. A színhőmérsékleti igény igen szubjektív tényező. Ráadásul függ a hangulatunktól, a helység stílusától, a napszaktól, stb.

.

Igen – napszak – mivel egy delelő derült napsütés hidegfehér, míg a napnyugta közeledtével, ahogy a nap alacsonyabb szöget zár be a horizonttal, úgy csökken a színhőmérséklete, azaz egyre sárgásabb lesz a megvilágítás. Ez a gondolat vezérelhette a Philipset, hogy a dimmelhető fényforrásai egyre inkább DimTone módban világítanak, azaz a fényerő csökkentésével egyre melegebb árnyalattal világítanak. Igaz ugyan, hogy nem a természetet utánozva, a hidegfehérről csökkentik a színhőmérsékletet, hanem inkább egy hagyományos izzót utánoznak. Azaz a teljes fényerőnél 2700 Kelvinnel világítanak, és a fényerő csökkentésével fokozatosan 2200 Kelvinre csökkentik a színhőmérsékletüket. Egy hagyományos izzó is sokkal sárgább ha gyengébben izzik. A 2200 Kelvin a gyertyaláng sárgásságának felel meg, vagy a ma már antik hatású szénszálas Edison izzókénak. Egy a lényeg a fényerő csökkentésével a sárgásabb fény még romantikusabbá tehet egy estét, mint ahogy a napnyugta sem csak a csökkenő fényével, hanem a sárgásabb megvilágítással járul hozzá a romantikusabb hangulathoz. Tehát a Philips célja ezzel a Dim-Tone funkcióval egyértelműen, hogy a fényerő csökkentésével a romantikus hatást is fokozza.

Itt a Philips LED-ek között kereshet Dim-Tone LED fényforrást.

Ezzel szemben a Mi-Light 2×7,5W WW-CW LED izzó E27 + 2.4G dual white távirányítós, változtatható színhőmérsékletű szettel a fehér fényünket a meleg- és a hidegfehér színhőmérséklet között tudjuk szabályozni. Ritkán de előfordulnak ilyen megoldások. A távirányítóval szabályozható LED körték bőven túltesznek a Philips elképzelésén, nem csak azért mert 3000-6500 Kelvin között tudunk szabályozni, ráadásul nem kell fali dimmer, hanem kapcsoló is elég és távirányítót kapunk hozzá, így akár ágyból fekve is tudunk kapcsolni és szabályozni, de a színhőmérséklet szabályozás független a fényerőszabályozástól. Azaz nem csak erős fényű hideg-, és gyenge fényű melegfehér áll rendelkezésünkre, hanem tetszés szerinti a variáció.

Megoldást jelenthet a MODI 12Wattos beépíthető, állítható színhőmérsékletű LED lámpája, aminél a fényerőt nem tudjuk szabályozni, de fali kapcsolóval minden egyes felkapcsoláskor színhőmérsékletet vált, azaz az első felkapcsoláskor hidegfehér fénnyel világít. Majd, ha le- és felkapcsoljuk, akkor melegfehér fényre vált, és egy újabb le- és felkapcsolást követően középfehér színnel világít.

LED szalaghoz is kapható fokozatmentes színhőmérséklet szabályozó vezérlő, a Fali érintőpaneles TM07 színhőmérséklet-szabályzós LED-vezérlő.

Ez pedig inkább egy trükk a cél érdekében. A 40 gombos, infravörös távirányítós RGBW led szalag vezérlő ilyen célú használatával látványra hasonló érhető el. Ha RGBNW, vagy RGB-CW led szalagot használunk, és felkapcsoljuk a fehér fényt, mellé a sárgát, és ahogy erősítjük a sárga fényerejét, majd csökkentjük a fehér fényerőt, úgy lesz a középfehér, vagy hidegfehér fényünkből egyre melegebb fehér. Sőt antik sárgás, borostyán sárgás fehér fényt is előállíthatunk. Ha kéket keverünk bele, akkor pedig még hidegebb, jégfehér árnyalatot érhetünk el.


LED reflektor, vagy LED meglévő reflektorba.

A LED reflektorok olyan LED lámpák, amelyekben a fényforrás és a reflektorház egybe van építve, tehát a fényforrás külön nem cserélhető. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy hosszabb élettartamot várhatunk el, mert a keletkező hő a külső hűtőbordákra avagy a fém öntvény lámpatestre ki van vezetve. Mivel a LED várható élettartamában jelentős tényező az üzemelési hőmérséklete, a jó hőelvezetés alapvető fontosságú a folyamatos üzemeltetés szempontjából. Fehér fény esetén mindhárom színhőmérsékletet megtaláljuk, valami mozgásérzékelővel ellátott változatok is vannak. Különlegesebb igényeket szolgálnak ki a távirányítós RGB változatok

.

Amennyiben már meg van a reflektor lámpatestünk, megtehetjük, hogy csak a halogén szivar, avagy ceruza izzót cseréljük ki LED-re. A korszerűbb LED-ekre jellemzőek, hogy egyre inkább bírják a magasabb hőmérsékleten való működést és a jobb fényhasznosításuk miatt kevesebb hőt is termelnek, így egyre inkább jelennek meg olyan R7s fejelésű LED-ek, amit a halogén izzók lecserélésére használhatunk, és az energiatakarékosság jegyében nem kell az egész reflektort lecserélni.


Leszúrható kerti spot lámpák fák és homlokzatok megvilágítására

230 Voltos 6-féle színben és színhőmérsékletben. Emelje ki a megfelelő spot fénnyel a kertje legszebb növényeit, a háza homlokzatának legérdekesebb részeit!

.

LED fénycső, vagy armatúrával egybeépített fénycsőnek kinéző LED lámpa a jobb választás?

Ha már megvannak az armatúrái és jó állapotúak, vagy olyan formavilágúak, hogy nem találna hasonlót LED-esben, akkor Tegyen bele LED fénycsőt. A LED fénycső esetében vannak olyan típusok amelyek egy az egyben bele rakhatóak, a hagyományos fénycső helyére. És vannak olyanok (ez a több), amikor az előtét elektronikát, (folytót, gyújtót) ki kell iktatni. Ekkor a cseréhez villamos szakember szükséges, aki a kikötéseket elvégzi. Egyébként a LED fénycsövek az energia takarékosságról szólnak, miért hagyna a hálózatban plusz fogyasztást jelentő alkatrészeket, ha e nélkül is világíthat. ITT választhat.

Ha egyébként is venne armatúrát, akkor célszerűbb armatúrával egybeépített LED fénycsövet vennie. Ez valójában csak fénycsőnek néz ki, de a cső egyik oldala nem látszódó része nem is cső hanem az armatúra belseje, csak egyben cserélhető. Előnye az egyszerűbb telepítés. Itt választhat a melegfehérek, a középfehérek és a hidegfehérek közül.


Melyiket válasszam, az armatúrával egybeépített LED fénycsövet, vagy az alumínium profilba ragasztott LED szalagot?

Az armatúrával egybeépített LED fénycső 230 Voltos tápbekötést igényel, tehát a LED meghajtó elektronikája a LED-sor alatt van elhelyezve. Ezzel szemben az alumínium profilba ragasztott LED szalag 12, vagy 24 Voltos tápbekötést igényel. Tehát a tápegysége külön helyezkedik el, sőt adott esetben a vezérlő is.
Az alumínium profilba ragasztott LED szalag 5cm és 2 méter között gyakorlatilag bármilyen hosszú lehet. Bármilyen színű és teljesítményű LED szalagot ragaszthatunk a LED profilba. Külön vezérlővel nem csak kapcsolgatni tudjuk hanem fényerőszabályozni, vagy különféle világítási effekteket állíthatunk be. Vannak különböző szélességű LED profilok, vannak süllyeszthető és döntött típusok is, sőt lépésállóak is. Előnye még, hogy olyan helyekre is telepíthetjük a törpefeszültség miatt, ahova a 230 Voltos termékeket nem. Hátránya, hogy el kell rejteni a tápegységet és a vezérlőt, mert maximum egy miniatűr vezérlő férhet el az alumínium profilban, az egyedi elképzeléseknek megfelelően munkaigényesebb a kivitelezés, nagyobb a szaktudás követelménye.
Az armatúrával egybeépített LED fénycső előnye az egyszerű telepítés, és a könnyű választás. Hátránya, hogy vastagabb – ami egyes esetekben kedvezőtlen lehet, van 3 színhőmérsékletben, 5-féle hosszúságban és ezeken a paramétereken nem lehet változtatni. Nem fényerőszabályozható. Ha alumínium a külseje akkor a földeléstis be kell kötni, egyes típusokon van kapcsoló, és van amelyiken nincs.


RGB világítást akarok, de szalagot és spotot is akarok egyszerre egy távirányítóval kezelni.

.

A megoldás a címre kattintva érhető el (mint a többi kattintható cím esetén).


Mobiltelefonról is és távirányítóval is akarom kezelni a LED lámpáimat a lakásban, mi kell hozzá?

A távirányítóval vezérelhető LED világítás senkinek nem újdonság, olyan fényforrás is létezik ami Wifin vagy Bluetooth-on keresztül elérhető a telefonunkról vagy LED szalag esetén van olyan vezérlő ami wifin keresztól veszi az utasításokat a telefonról…

.

… és igen, van olyan úgynevezett wifi konverter, ami a mobiltelefonról küldött utasítást veszi és átfordítja olyan rádiófrekvenciás jellé amit a rendszer kompatibilis távirányítók adnak ki, így akár egyszínű akár RGB, vagy RGBW LED szalag vagy akár LED körte szabályozására is alkalmas. Emellett megmarad a távirányítóval való használat lehetősége.
Részletes infó a címre kattintva.


Hogyan csináljak csillagos égboltot LED-ekből?

Az úgynevezett csillagos égbolt kialakításához háromféle kialakítási mód létezik. A legnagyobb fénypontokat úgy tudjuk kialakítani, hogy G4-es foglalatú lámpatesteket süllyesztünk be a mennyezetbe. Ezzel érhető el a legerősebb megvilágítás, és ez biztosítja egyedül, hogy a fényforrást ki tudjuk venni a lámpatestből.

.

A második módszer, hogy a LED a gipszkarton takaróelemmel és a vezetékkel egybe van építve. Ebben az esetben a LEDek beépítését és a vezetékezést már akkor el kell végezni amikor még a gipszkarton lapot fel sem rögzítettük, vagy elég nagy üreget kell hagyni a gipszkarton felett a hozzáféréshez, ha utólag akarjuk kivitelezni. A harmadik megoldás kivitelezése terén annyiban hasonlatos, hogy itt is előre kell tervezni, csak itt nem villamos vezetéket és LED-eket kell telepíteni, hanem optikai kábeleket, és csak egy fényforrás biztosítja a csillagok fényét, akár egyszerre több színben is. Ez a megoldás biztosít teret a legkreatívabb megoldásoknak.


LED égő, LED izzó és egyéb furcsaságok ?

A LED nem ég, és a LED nem is izzik, egyszerűen csak világít, azaz fényt bocsájt ki.
LED-es fényforrás lenne az illő kifejezés.
No, de kik keresnek ledes fényforrást? – nagyon kevesen.

A vásárlók bizony LED égőt, LED izzót, jobb esetben ledes körtét, ledes spotot, vagy LED gyertyát keresnek.

Még az UFO LED sem ufó alkatrész, még csak csészealj alakja sincs, de bizony az UFO fantázia néven elterjedt mennyezeti lámpatestekbe való. Nevezhetnénk “oldalt világító ledes fényforrásnak”, de így keresik. Nincs is hagyományos megfelelője, a formának nincs múltja. Hiszen az irányított fénykibocsájtás tulajdonsága a LED sajátja, hiába keresnénk ilyet izzók, vagy kompaktfénycsövek között, hiszen ez utóbbiak esetében csak tükörrel lenne megoldható az oldalra irányított fénykibocsájtás.

LED csillagos égbolt – ez is jó elnevezés. Álmennyezetbe süllyeszthető csillagos égboltot utánzó LED fénypontok – lenne a korrekt elnevezés, de a vevők egyszerűen csak csillagos égboltot keresnek a szobájukba.

Ezek miatt bármennyire is szörnyülködést válthat ki egy kifejezés egy szakmabélitől, a webáruház a felhasználókhoz, a vevőkhöz szól, és igyekszik olyan szóhasználatot alkalmazni, amilyen néven keresik a vevők a ledes fényforrásokat.

Ezért például E27-es foglalatú a LED körte, vagy finomítva E27-es foglalatba valóként szerepel, holott helyesen E27 fejelésű lenne, de fejrésznek az emberek 99%-a a fényforrás másik végét tekinti. Emiatt található gyerekzáras konnektor elnevezés is, a gyermekvédelmi földeléses csatlakozó aljzat elnevezés mellett. Nehéz meghúzni hol a határ a szigorú szakmaiság és a köznyelv elfogadhatósága között. Ezért a webáruház egyelőre sorkapocsnak nevezi a sorkapcsot és nem csokinak, és égőnek tartja a LED-et LED égőnek nevezni, de az izzó már terjed.

Pláne mikor a Philips hivatalosan is izzónak nevezi a honlapján a LED körtéit, gyertyáit, sőt “LED csillárizzói” is vannak. Ez az amikor az új technológiához a régi szóhasználatot párosítjuk.


Nem kaptál választ? – akkor az alábbi két link tartalmát ajánlom.

Legfrissebb LED tesztek, termékinformációk —>>>

Melyiket válasszam? – Hogy kell csinálni? – ajánlások, megoldások —>>>

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^