Kerti parti fényfüzérek, típusok, bővíthetőségek, cserélhetőségek

Retro kerti party fényfüzérek mai modern energiatakarékos változatban.
A nyár esti kerti partik igazi hangulati elemei a fényfüzérek.

 • Vásárolhatsz olyan komplett szetteket, amelyekben a színes LED-eket tetszés szerint cserélgethetsz, mert E27-es foglalatúak, így cserélhetőek a LED-ek, és tetszőlegesen hosszabbíthatsz 5, vagy 15 méter többszörösére.
 • Választhatsz olyan szetteket, melyek adapteresek, tehát a LED-ek csak 24 Voltos tápellátással működnek, kis fényűek, és csak diszkrét fényeket biztosítanak egy esti romantikához.
 • Vehetsz üres E27-es foglalatsorokat, melyekbe a külön megvásárolható fényforrásokat tetszésed szerint tekerhetsz be.
.

 

Nézzük a lehetőségeket:

 

 1. Az E27-es foglalatú fényfüzérek:
  • Foglalatos fényfüzérek kaphatóak többféle hosszúságban és többféle foglalat sűrűséggel. Ráadásul többféle fényerősségű körték, gömbök kaphatóak hozzájuk. Vannak előre összeválogatott szettek, de lehetőség van külön csak foglalattal rendelkező füzért vásárolni és tetszőleges színösszetételben vehetünk hozzá LED izzókat is. Vannak erősebb fényű 9 Wattos színes körték, és vannak 2-3 Wattos gyengébb fényerejű gömbök. A 3 Wattos gömbök matt festésűek, a 2 Wattosak LED szálas izzók átlátszó üvegfestésűek. Ezek a füzérek úgy vannak kialakítva, hogy saját márkájukon belül sorolhatóak, azaz nem csak 5, vagy 15 méter hosszú füzéreink lehetnek, hanem akár 100 méteresek is. Mivel 230 Voltos fényforrásokkal működik, átgondolt telepítést igényelnek. A füzérek ugyan IP44, vagy IP54 védelemmel rendelkeznek, amiből az utolsó 4-es számjegy azt jelenti, hogy “Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)”, tehát eső érheti, azonban a fényforrásnak a foglalatba tekerésekor körültekintően kell eljárni.A foglalat nyakánál ügyelni kell a jó tömítettségre, azaz kellően, és begyűrődés nélkül kell betekerni a fényforrást, és csak az a fényforrás megfelelő, ami jó záródást is biztosít a foglalat perem körül. Ráadásuk a foglalatot úgy kell elhelyezni, hogy a harang formája lefelé függjön, azaz az eső a peremen a fényforrásra tudjon csurogni, és ne a foglalat belseje felé szivárogni. Az hogy esőálló a termék még nem jelenti azt, hogy esőben is működtetni kell, – hiszen ki akar esőben kerti partizni? – hanem azt jelenti, hogy ha egyszer feltelepítettük a fákra a kertben , akkor a parti végeztével nem kell lebontani, maradhat felszerelve a következő partihoz. Némileg ellent mondásos az Elmark füzére, mert a foglalatok olyan mélyen vannak, és ez Elmark 3 Wattos gömbje “nyak nélküli” típus, hogy az Elmark füzérbe az Elmark 3 Wattos gömb nem tekerhető bele. Ezzel szemben az Elmark füzérbe bármelyik V-TAC fényforrás jó. Az Elmark 3 Wattos gömbök pedig teljesen jók a V-TAC füzérbe.
  • Sőt nem csak sárga LED körte kapható, hanem sárga színű, de enyhén zöldes hatású. Ez egy szúnyogriasztó szín. Állítólag ez a sárga búra által keletkezett fény 500-600nm-es hullámhossz tartományban van, ami riasztja a szúnyogokat. Ha úgy is tenne sárga LED-et is a füzérbe, akkor itt a lehetőség hogy két legyet szúnyogot üssön egy csapásra. Legyen sárga LED-je és akkor már olyan, ami riaszt is. Figyelem! Nem minden sárga fény riaszt, csak az a hullámhossz tartományú, ami így is van jelölve!
  • Összességében ezek az igazi retró, de energia takarékos fényfüzérek, mert tetszőleges hosszúságúra bővíthetőek és fényforrásonként 2 és 9Watt között gyakorlatilag a legerősebb színes világítás is megoldható velük. Amennyiben azt akarjuk, hogy a fénygömbök ne csak látszódjanak, de viszonylag jól is lehessen látni általuk, és biztosított legyen a fényforrások színének és fényerejének a variálhatósága, akkor mindenképp ez a javasolt termékkör.
 2. .
 3. Foglalat nélküli adapteres fényfüzérek:
  • Ha tartunk attól hogy a 230 Voltos fényforrások ott legyenek az esőben és egy biztonságosabb, egyszerűbb telepítési módú füzért szeretnénk, akkor ezek az adapteres szettek adnak jó választási lehetőséget. Ezekben a fényforrások nem cserélhetőek, előre el kell dönteni, hogy fehéret, vagy színeset veszünk. Ha a színesek mellett döntünk akkor adottak a színek, nem lehet cserélgetni. Előnye, hogy a dugvillára szerelt adapter által a vezetéken, csak 24 Volt feszültség megy végig, így a törpefeszültség miatt sokkal biztonságosabb azok részére akiknek a 230 Voltos körtékkel szemben fenntartásaik vannak. Hátrányuk, hogy a fényforrásonkénti teljesítményük mindössze 0,5 Watt, tehát ennél a foglalatos termékek, 4x, vagy akár 18x erősebb fényűek. Ezek elégségesek arra, hogy kisebb területen sűrűbben alkalmazva, talán fényük mellett lássunk is, vagy nagyobb területen a fény csak arra elég, hogy látszódjanak a gömbök. Ezeknél még gyengébb az átlátszó búrás változat, mert gömbönként csak 0,22 Watt jön ki. Előnyük mellett szól, hogy ezek a füzérek is bővíthetőek, azaz a füzérek túlsó végén szabad csatlakozó van, amire rádughatjuk a másik szettről a füzért, mivel az adapter lecsatlakoztatható, így egy adapterrel kétszer olyan hosszú füzért tudunk működtetni. Csak éppen nem éri meg. Az erősebb matt festésű füzéreknél maradva, ahol egy LED 0,5 Watt fogyasztású, egy 10-ledes szett 5 egy 20 LED-es szett 10 Wattot fogyasztana. Holott minkét szett maximum 9 Watt átmenő teljesítményt biztosító adapterrel van szerelve. Tehát a 20 LED gömbös szett már önmagában sem képes az adaptere miatt a maximális teljesítményre. Tehát, ha ennek végére újabb füzért csatlakoztatunk akkor az egyenkénti LED-ek teljesítménye (fényereje) csökkenni fog. Több fényáramhoz akkor jutunk, ha az adaptert is lecseréljük egy nagyobb átmenő teljesítmény biztosító tápegységre. Ilyen szetthez csatlakozó kompatibilis tápegység viszont nincs.
 4. .
 5. Napelemes, akkumulátoros fényfüzérek:
  • Láthattuk, hogy már az adapteres fényfüzérek esetében mekkora teljesítmény csökkenést kell elfogadnunk a foglalatos 230 Voltos termékekhez képest. A napelemes termékek még kisebb fényáramot tudnak biztosítani és korlátozottabb ideig. Ezek a megoldások igen egyszerű telepítésűek. általában leszúrjuk a napelemet a virágok közé valahova, ahol jól éri a nap. A nap feltölti a napelemen keresztül az akkumulátorokat, és amikor a nap lemegy az akkumulátor működteti a világítást amíg bírja. Mivel a napelem és az akkumulátor drágább műfaj, ezért igyekeznek a gyártók a LED-ek teljesítményét annyira minimalizálni, hogy a lehető LED kisebb teljesítményű napelem és akkumulátor is elfogadható hosszúságban biztosítson világítást. A lényeg, hogy olcsó legyen. Ez az elsődleges szempont. Emiatt az ilyen megoldásoktól csal olyan fényáramot várhatunk el, hogy látszódjanak a kis fénygömbök, de nem azt hogy lássunk is tőle. Ugye hogy valami látszódik, vagy látunk e általa, az két külön kategória.
  • Ezek a termékek jobbára diszkont áruházi akciók keretében szerezhetők be jó áron. Ebben a webáruházban tartóssági, megbízhatósági kívánalmak miatt nem beszerezhető, de mint kategória létezik így nem hagyhattuk ki.

 
Szetteket és üres foglalatfüzéreket itt választhatsz: //ledrex.hu/parti-fenyfuzerek-e27-es-foglalatsorok-es-komplett-szettek-egyben-is/
 
Színes E27-es körtéket, gömböket itt választhatsz: //ledrex.hu/szines-e27-korte-es-gomb-led-izzok/, de ezek közül nem mindegyik való füzérbe, olvass utána hogy melyik.
 
A szúnyogriasztó sárga E27-es körtér pedig itt: //ledrex.hu/el-99led8m/ tudja megvenni.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^