Középfehér LED szalag összehasonlító teszt

A korábbi Amit a LED szalagok bekötéséről tudni kell – c. cikkben bemutatásra került, hogy a LED szalagokat hogyan kell telepíteni, bekötni annak érdekében, hogy minél inkább a kihasználjuk a LED szalag képességeit, és a legerősebb és egyenletes megvilágításhoz jussunk.

.

Ott konkrét mérésekkel nem volt alátámasztva az indoklás, hát lássuk az eredményeket.
Az alábbi táblázat csakis a LEDrex webáruház leggyakoribb középfehér LED szalagjainak mérési adatait mutatja be. A meleg– és hidegfehér LED szalagok a jobb áttekinthetőség kedvéért külön cikkben szerepelnek.

Az általános információkat a mérési módszertant nem írom le háromszor, azokat a melegfehér cikkben lehet elolvasni.

LED szalag értékelések:

.

Középfehér LED szalagból gyérebb a választék, a gyártók a verseny fokozódásával csak most kezdik felfedezni, hogy erre is van igény.
Annak ellenére, hogy a melegfehér LED szalagot előszeretettel csak a 3000Kelvines színhőmérséklettel jelölik a gyártók, régen is amikor a melegfehérnek inkább a világosabb sárga 3000-3400Kelvines változatát gyártották és most is amikor valójában 2700-2900Kelvinesek lehetnek a melegfehér LED szalagok. A lényeg, hogy aki a melegfehérnek a kevésbé sárgás árnyalatát kedveli, talán jobban járhat a középfehér (jobbára 4500Kelvines) változatokkal, ha már a szeme nagyon elszokott a hagyományos izzók erősebben sárgás 2700Kelvines árnyalatától. Gyakorlatilag ahogy a melegfehérek egyre inkább hasonlítanak a klasszikus melegfehérre, úgy jelentek meg alternatíva képpen a középfehérek.

.

Kiindulási alapnak itt is méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 3528SMD LED-del szerelt 12Voltos LED szalagot vehetjük. Ez a leggyengébb fényű, a legolcsóbb. Ez csak 8mm széles és egyrétegű áramköri szalagos. Mindezek ellenére – mivel kicsi a fénye – a feszültségesés 5 méteren csak 11%-os.

.

Az előbbi duplasűrű változata, a méterenkénti 120 LED-es, 5 méteres tekercsben 600 LED-es 3528SMD LED-del szerelt 12Voltos LED szalag. Ugyanúgy csak 8mm széles a szalag, de ez már kétrétegű. Nyilvánvalóan a gyártó tervezett azzal, hogy a dupla LED-számmal járó dupla fogyasztás, dupla áramköri szalag vastagságot igényel. Ennek ellenére az látszik, hogy hiába kétrétegű az áramköri szalag, a feszültségesés 5 méteren 18%-os, tehát lényegesen erősebb a gyengülés, az előbbihez képest. Ráadásul az erősebb fényáram is lényegesen jobban romlik a hossz növekedésével. A romlás arányát a fenti grafikon érzékelteti.

.

A következő LED szalag a jövő reménye, de aki megnézte az 5630-as LED szalag család, hidegfehér és melegfehér változatainak mérési eredményeit, az ledöbben, hogy ez a méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 5730SMD LED-del szerelt KÖZÉPFEHÉR LED szalag (12Voltos), miért ilyen gyenge. Erről magyarázatot ITT olvashat, röviden – ez egy amatőr felhasználóbarát verzió. Ez egy 10mm széles és kétrétegű áramköri szalag a feszültség 5 méteren csak akkorát esik, mint a leggyengébb fényű LED szalag esetében, úgy, hoyg közben a fénye 2,5-ször erősebb. Mindemellett a fénye is kevésbé esik a méterek növekedésével, valamint a korszerű chipek ellenére alig melegszik. A méterenkénti 120 ledes 3528-as hozzá képest forró. A ledek fényét ellenállásokkal szépen lekorlátozták, úgy, hogy a mezőnynek még a győztese legyen, de LED profilba ragasztás nélkül is az élettartama hosszú legyen. Természetesen a két oldalról történő betáplálás ez is nagyobb fénnyel hálája meg 🙂 .

Ezek a mérések és cikkek azért készültek, hogy a vásárló megbizonyosodjon arról, hogy a minél komolyabb fényerejű LED szalagot akarunk használni, annál sűrűbb kétoldali tápellátást kell biztosítani a LED szalagoknak, s lassan a jó hővezető felületeken való alkalmazás, a alumínium LED profilok használata nélkülözhetetlenné váli azoknak, akik tartós, erős és egyenletes megvilágítást akarnak elérni a LED szalagokkal.
Nos, mindez érvényes a bemutatott hideg és melegfehér LED szalagok esetében és a középfehér esetében a méterenkénti 120 ledes 3528-as SMD LED-es szalag esetében is, azonban ez ennél a középfehér 5730-as LED szalagnál nem igaz. Igaz lenne, ha a megfelelően “belőtt” ellenállásokkal nem vettek volna vissza az elméletileg elérhető LED teljesítményből.

Érdemes még a táblázatban egy pillantást vetni a mért és a gyártó által megadott névleges fogyasztásokra. A kettő különbözete is rávilágít arra, hogy az egy végről megtáplált led szalaghoz képest, mekkora fényerőpotenciál rejlik még a LED szalagunkban, ha két végről, több betáplálási pontot alakítunk ki.

Minden tesztnél vegye figyelembe a mérés, a cikk készítésének dátumát, mivel a gyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy egyes esetekben akár pár hónap elteltével már mások az aktuális adatok. Ugyanakkor az is gyakorlati tapasztalat, hogy egyes termékeken pedig még évek múltával sem változtatnak.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^