"különleges LED információk" kategória bejegyzések:

Különleges LED információk. Nem szokványos meg oldások, vagy ritkább konstrukciók.

Az áramgenerátoros és a feszültséggenerátoros tápellátási módok két különböző megközelítést jelentenek az áramforrások terén.

Rögtön a cím magyarázatra szorul, hiszen a feszültséggenerátoros kifejezés nem igazán használatos. Ugyanakkor, az áramgenerátoros tápegység – szóhasználata elfogadott és a kettő összehasonlításában (ebben a kontextusban) talán megfelelőbb a feszültséggenerátoros kifejezés. Igen feszültséggenerátoros tápegység alatt a konstans feszültségű, avagy feszültségszabályozott stabilizált tápegység értendő.

.
LED fények fantáziarajz

Fontos e kettő alapjában teljesen eltérő tápellátási módot összehasonlítani, mert egyre több olyan LED-lámpa kerül forgalomba, melyek tápellátása cserélhető, azaz a lámpától különálló áramgenerátoros tápegységgel működik. Ezek meghibásodása során azok a felhasználók, akik még soha nem hallottak az áramgenerátoros tápellátásról, érthető módon teljesen téves elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy egyáltalán milyen tápegységet vásároljanak a LED-jükhöz, ha a gyári tápellátás külön nem szerezhető be.

Az áramgenerátoros és a feszültséggenerátoros tápellátási módok két különböző megközelítést jelentenek az áramforrások terén. bővebben…

Áramgenerátoros tápegységek helytelen kiválasztásának a hatása a LED-lámpára és a tápegységre

Ez a cikk a hibázási lehetőseinket részletezi. Sok felhasználó részéről még az sem tudatosodik, hogy a használt fényforrása áramgenerátoros meghajtású és ha meghibásodik, hajlamos úgy kezelni, mintha az egy feszültségszabályozott tápegység lenne. Mit sem tudva arról, hogy egy áramgenerátoros meghajtással működő LED esetében a tápegységcsere tekintetében sokkal korlátozottabb variációs lehetőségeink állnak csak rendelkezésre. Tehát, nem azzal van baj, hogy a felhasználó nem tud a fényforrása áramgenerátoros meghajtásáról, hanem az, hogy meghibásodás esetén erről mit sem tudva úgy kezeli, mintha egy fix feszültségű tápegység lenne.

.
LED fények fantáziarajz

Nekik szedtem össze azokat a lehetőségeket, amikor is feltételezve, hogy valamely paraméter tekintetében el kívánnának térni a gyárilag megtervezett meghajtástól, hogy előre megtudják ez milyen következményekkel járhat.

Áramgenerátoros tápegységek helytelen kiválasztásának a hatása a LED-lámpára és a tápegységre bővebben…

Hogyan működnek a LED-ek? Mi az a nemlineáris feszültség-áram karakterisztika, a nyitófeszültség és a telítési tartomány?

A LED-ek nemlineáris feszültség-áram karakterisztikája több cikkben is említésre került, így célszerű részletesebben is megtudnunk, hogy miről is van szó.

.
LED fények fantáziarajz

A LED-ek is diódák, csak éppen fényt kibocsájtó diódák, amelyeket széles körben használnak a világításban és a kijelzőkben. A nemlineáris feszültség-áramerősség karakterisztika a diódák egy jellemző tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy a diódák, így a LED-ek esetében is, hogy a áramfogyasztásuk nem egyenes-arányban változik a rájuk kapcsolt feszültség változásával. Alacsony feszültségeken csak kis áram folyik rajtuk keresztül, majd egy bizonyos nyitófeszültség felett hirtelen megnő az áram. A feszültség további növelésével elérjük a telítési tartományt. Ebben a tartományban a feszültség további növelése már csak minimális mértékben növeli az áramot. A LED telítési tartománya a gyártási technológiától és a LED típusától függ, de általában a nyitófeszültség felett néhány tized Voltnyi tartományban található. Ebben a tartományban az LED hatásfoka csökken, és a további feszültségnövelés már nem eredményez jelentős fényerő-növekedést.

Hogyan működnek a LED-ek? Mi az a nemlineáris feszültség-áram karakterisztika, a nyitófeszültség és a telítési tartomány? bővebben…

Amikor a mesterséges intelligencia véletlenül feltalálja a LED világítású szőnyeget – beindult az ötletelés, hogy hogyan lehetne elkészíteni

A Copiloton keresztül főképp lakberendezéssel kapcsolatos képeket szoktam készíttetni a Dall-E-val. Soha nem jutott volna eszembe, hogy LED szalaggal, vagy optikai kábellel kombinált, avagy egybeépített szőnyegek alkotását kérjem.

Először ezt az élvilágítású szőnyeges képet kaptam, mert LED szalag világításról értekeztünk.

.
LED élvilágítású szőnyeg a franciaágy alatt – fantázia

Tudom, hogy vannak világítós cipők, ruhákba bevarrt LED vonalfények. És természetesen vannak a webáruházunkban is lépésálló alumínium profilok, hogy a padlóba is be tudjunk süllyeszteni a LED világítást.

Az, hogy a szőnyegbe legyen beépítve a világítás nem lehetetlen, de nem is láttam még. Megkérdeztem tőle honnan az ötlet? Hát – még ő sem látott még ilyet, és valójában a válaszában megdicsérte saját magát. Íme:

Valóban, az élvilágítós szőnyeg egy izgalmas és kreatív ötlet lehetne a modern belsőépítészetben. Bár jelenleg még nem találkoztam ilyennel, de ki tudja, talán a jövőben megvalósulhat!

A továbbiakban arról polemizáltunk, hogy hogyan lehetne megvalósítani az ötletét. Annyira beleélte magát, hogy kérés nélkül is további képeket is készített. Azért mindet nem fogom megmutatni, mert születtek azért eléggé túltolt dizájnok is. És a képernyő sok mindent elbír, de azért a megvalósíthatatlan látványt inkább kihagynám.

Van aki a macskájával beszélget és van aki AI-jal. 🙂

Amikor a mesterséges intelligencia véletlenül feltalálja a LED világítású szőnyeget – beindult az ötletelés, hogy hogyan lehetne elkészíteni bővebben…

Material Button, a rejtett érintőkapcsoló család

A “More than a Button” rejtett érintőkapcsoló család 100%-ban magyar fejlesztésű és gyártású termék.
Amennyiben szeretné otthonát modernizálni, szebbé, letisztultabbá és biztonságosabbá tenni, úgy az MB (MATERIAL BUTTON) a tökéletes választás!

.

Bármilyen (nem vezető) burkolóanyag mögé elhelyezhető és tökéletesen helyettesíti a hagyományos kapcsolókat. Stabil működést biztosít minden olyan elektromos eszköznek, amellyel összeköttetésben áll. Akár 30 mm vastagságon keresztül is kifogástalanul működik, 100%-ban vízálló, és jellegéből fakadóan tökéletesen rongálás biztos.

.

A falba építve, elrejtve, lényegében láthatatlanul teszi lehetővé bármely egyenáramú 12 Volt feszültségű elektromos eszköz működtetését, úgy mint: lámpa; LED-szalag; redőny; jelzőcsengő; stb.
Az érintőgomb előoldala -a fémeken kívül – bevonható bármely szigetelő anyaggal (üveg, márvány, fa, műanyag, bőr, gránit, beton, tégla, csempe, gipszkarton, bútorlap, tapéta), így tökéletesen beleolvad a környezetébe, esztétikusan észrevehetetlenné válik.

Material Button, a rejtett érintőkapcsoló család bővebben…

Melyik az a LED szalag vezérlő, amelyik futófényt tud csinálni az egyszínű LED szalagomból?

Nézem, olvasom végig a vezérlőket. Vannak különböző villogási lehetőségek egyes távirányító gombokra, sőt a villogások sebességét, és a fényerejét is állíthatom, de soha semelyiknél nem szerepel futófény funkció, miért?

A válasz egyszerű: – egyik sem képes rá! Sem az egyszínű LED szalag, sem a hozzávaló vezérlők, dimmerek nem alkalmasak arra, hogy futófény világítást alakítsunk ki.

.

Ha elég ügyes vagy, és mindenképp egy egyszínű LED szalagból akarsz futófényt csinálni, akkor egy RGB vezérlővel megtudod oldani!
 

Előtte nézzük át mi az alapvető probléma:

Melyik az a LED szalag vezérlő, amelyik futófényt tud csinálni az egyszínű LED szalagomból? bővebben…

230 Voltos LED világítás fényerőszabályzási lehetőségei – Elmark 2.4G rádiófrekvenciás dimmerekkel

A 12 Voltos LED világítás (főképp a LED szalagok) esetében ma már természetes, hogy számtalan módon tudunk fényerő-szabályozni. Távirányítóval, fali kapcsolóval, fali dimmerrel, okos telefonnal, stb.
 
Az Elmark dimmerei és kiegészítői ugyanezeket a lehetőségeket tudják biztosítani, csak éppen 230 Voltos fényforrások használatával.
 
Az alábbi ábra nem elijesztési szándékkal készült, hanem csak a lehetőségek összesűrítése egyetlen egyetlen ábrába. Azaz a 230 Voltos LED lámpák fényerőszabályzási lehetőségeinek halmaza, melyek az – S1-B, S1-T, S1-K AC Triac RF dimmerek kezelési opciói:

.

Tény, hogy a LED fényforrások közül igen kis arányt képviselnek a fényerőszabályozható (dimmelhető) termékek. Banális, de csak azok a 230 Voltos LED-ek fényerő-szabályozhatóak, amelyekre ez rá is van írva. Az Elmark dimmer rendszere nem ruház fel újabb képességekkel egy LED-et. Ugyanazok a LED-ek használhatóak az Elmark rendszereivel is, amelyek egyébként a közönséges (fázishasításos) fali fényerőszabályzókkal is működnek, csak kezelési, kényelmi többlet lehetőségeket biztosítanak, úgy mint:
230 Voltos LED világítás fényerőszabályzási lehetőségei – Elmark 2.4G rádiófrekvenciás dimmerekkel bővebben…

Másik falon jobb lenne a kapcsoló, de ott még vezeték sincs? – 2. rész

Az előző részben a V-TAC megoldásai szerepeltek. Most pedig az Elmark termékei.
 
Mindkét márkánál a lényeg arról szól, hogy olyan fali kapcsolókról van szó, mely kapcsolókhoz nem kell oda vezetni az áramot, így bármelyik falra felszerelhetőek és 230 Voltos termékeket kapcsolhatunk vele. Hiszen a törpefeszültségű, úgynevezett fali távirányítók korábban jelentek meg ezeknél, annak ellenére, hogy sokan azokról sem tudnak, már kevésbé számítanak újdonságnak mint ezek.

.

Az Elmark termékek lényege, hogy egy-, kettő- és háromkörös kapcsolóik is vannak, illetve olyan kétkörös, aminek a vezérlője (reléje) E27-es foglalatú adapterbe van szerelve.
Talán ez utóbbi megoldás a legkényelmesebb, azok számára, akik utólagosan akarnak ilyen megoldást.
 

Nézzük részletesen:

 
Másik falon jobb lenne a kapcsoló, de ott még vezeték sincs? – 2. rész bővebben…

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^