"LED fénycső információk" kategória bejegyzések:

LED fénycsövek összehasonlító tesztje a hagyományos izzóval

Fából vaskarika – de legyen!
Érdekes módon a hagyományos (egyenes) fénycsövek fénykorában nem volt összehasonlítási igény, hogy vajon melyik fénycső fényereje melyik hagyományos izzóéval lehet egyenértékű.
Most divattá vált, hát hasonlítsuk össze az eléggé képtelenségnek tűnő dolgokat.
A módszertan hasonló a LED szalagoknál leírtakkal, így a mit és a miérteket nem magyarázom – ott elolvasható, csak a hogyant írom le.

LED fénycsövek összehasonlító tesztje a hagyományos izzóval

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

LED fénycsövek összehasonlító tesztje a hagyományos fénycsövekkel

A hagyományos (egyenes) fénycsövek nagyon jó hatásfokú termékek, és lényegesen olcsóbbak mint a LED-ek. Emiatt általánosságban érvényes, hogy akinek már meglévő fénycsöves rendszere van nagyon meg kell gondolnia, hogy érdemes-e áttérnie a LED-es világításra. Ennek a gondolatmenetnek a kifejtése azonban egy külön cikket érdemel.

LED fénycső és tartozékai

E cikk keretében azonban csak az armatúrával egybeépített LED fénycsövek kerülnek összehasonlításra egy szintén armatúrás hagyományos fénycsővel.

A referencia alany egy 60cm hosszú 18Wattos Tungsram fénycső és a komplett armatúrája, ahogyan azt egyben meg lehetett vásárolni.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….

MODI LED fénycsövek armatúrával egybeépítve

Ezek a MODI LED fénycsövek pontosan (nem, inkább szebbek) úgy néznek ki, mint egy vékony hagyományos fénycső, armatúrával együtt. A látvány csalóka, mert nem egy LED fénycső és egy armatúra, hanem egybeépített armatúrás fénycső. Azaz a fénycsövet nem lehet kivenni, cserélni az armatúrából, bármennyire is úgy néz ki.

Tehát valójában ez egy LED alumínium profilba szerelt LED pálca (merev LED szalag), úgy, hogy a pálca alatt a profilba a tápegység, avagy a meghajtó elektronika is el van rejtve. A LED sort pedig egy félköríves plexi elem védi, amitől úgy néz ki mintha fénycső lenne.

Hideg- és melegfehér LED fénycső

Ennek a konstrukciónak az az előnye, hogy közvetlenül 230Voltra köthető és nem kell a LED szalagoknál megszokott módon a tápegység elrejtésével foglalkozni, nem kell variálni, hogy akkor milyen LED profilba milyen LED szalag rakható, ahhoz milyen terhelhetőségű tápegységet kell választani. Egyszerűen ki kell választani a megfelelő hosszúságút, a hozzá adott két rögzítő fület fel kell csavarozni a kívánt helyre és be kell kötni egy kapcsolón keresztül a 230Voltra.
Igen az egyszerű kivitelezés ellenére hátrányként említhető, hogy kapcsoló az nincs rajta.
Egy kattintás ide a folytatáshoz….