LED gyertya fényforrások E14 foglalattal

Ezen az oldalon, gyertya, mini gömb, vagy kukorica alakú E14 – azaz mignon – foglalatú fényforrásokat talál. Célszerű figyelembe venni a LED fényforrások méretét, mert sok esetben a LED gyertya nagyobb méretű, mint egy hagyományos gyertya izzó.

Az E14-es gyertyák-gömbök, a színhőmérséklet kiválasztása és a 180 fok feletti világítási szög igény pontosan még nem elégséges információ a sikeres választáshoz.
Ugyanis ezek a LED-ek a világítási szögön belül nem egyenletesen terítik a fényt. Valójában a hagyományos izzók sem, csak az nem annyira feltűnő.
A legtöbb gyertyában a LED-ek egy síkban, egy lapon helyezkednek el. Az ilyen LED-ek névleges világítási szöge 120 fok, ami mellett létezik egy gyengébb 160 fokos másodlagos világítási szög tartomány is. Ha erre a LED csoportra egy opál burát rakunk, akkor igaz, hogy az opál bura egyrészt véd a káprázás ellen, és sajnos jelentősen ronthatja a LED kiváló hatásfokát, de ezen kívül van még egy pozitív hatása is. Növeli a fényszóródást, azaz növeli a világítási szöget. Persze attól még az erősebb világítási szög tartomány továbbra is a középpontban marad, de oldalirányba határozottan több fény fog jutni. Egyrészt az opál bura ívével lehet játszani, hogy a világítási szöget növeljük, de az opál burán belül azért vannak olyan LED-ek is amelyek nem csak egy síkban vannak elhelyezve, hanem kukorica formában is lehetnek. Ekkor már elérhető, hogy körkörösen is erősebb legyen a megvilágító képességük, azaz a fő világítás szögük kezd majdnem teljes gömb formát kitölteni. Emellett vannak olyan megoldások, hogy a sík LED csoportra különféle prizmát helyezve növelik a világítás szöget, vagy az egyre inkább kivesző kukorica típust használják nagy felületen. Újdonság a COG LED (Chip On Glass) üvegszálra, vagy zafírszálra épített LED csoport.
Előnye a körkörös, nagy, 300 fokos világítási szöge, a szokványos hagyományos izzóforma és üveg, valamint az a hatása, hogy úgy néz ki, mintha egy hagyományos wolframszálas izzó lenne. Igazi klasszikus (retró) megjelenést biztosít nyolcad, tized akkora fogyasztás mellett.
Hátránya viszont a LED szálak elhelyezkedése folytán, hogy a csúcspontba kevés fény jut.

300-fokos COG LED, 270-fokos LED körte és 180-fokos LED körte izzók fényterítése

Általánosságban érvényes, hogyha a csillárban az izzó a foglalattal felfelé helyezkedik el, akkor célszerű olyan típusú LED izzót választani, amelyben a fő világítási szög tartomány középponti, míg ha foglalattal lefelé tekerhetjük be az izzót a csillárba, akkor olyat válasszunk amelyik nagy világítási szögű és a fő fényterítési területe körkörös, oldalirányú.