LED izzók, körték, gyertyák, spotok

A LED izzó helytelen kifejezés, mint ahogyan a LED égő is. Bővebb információk az oldal alján.
Retrofit, azaz foglalatba való LED fényforrások:

 

Izzók? – égők?

A LED nem izzik és nem is ég. Fény kibocsájtó dióda, tehát csak világít (minimális hőtermelés mellett).
Amiért még is használja a szakma is ezt a kifejezést (még neves gyártók is), az csak szükségszerűség, mivel sok vevő így keresi, másrészt LED fényforrásnak nevezni a közbeszédben elég életidegen.
A foglalatba való LED fényforrások (retrofit LED) világítási szög szerint 3 fő csoportba sorolhatóak. A LED gömbök – lehetnek körte, gyertya, gömb, kukorica, csepp formájúak, de a lényeg a 180 foknál nagyobb világítási szög, azaz a szórt fény biztosítása.
A 180 foknál kisebb világítási szögűek a LED spotok MR16, MR11, R67, PAR30, vagy PAR38 formában, bár a spot fénycsóva inkább csak 60 fokos világítási szög alatt érvényesül igazán, a 60 fok felettiek nem is igazán spot fényűek, de konstrukciójukat tekintve mégis csak oda sorolhatjuk.
Van egy harmadik csoport, amelyek a foglalatra merőlegesen oldalra világítanak, az úgynevezett UFO LED-ek, melyek a mennyezetre szerelhető lapos kerek lámpatestbe való fényforrások. E lámpatestekről kapta az UFO LED a nevét.

 

Visszatérve a LED körtékre, gyertyákra, gömbökre, a színhőmérséklet kiválasztása és a 180 fok feletti világítási szög igény pontosan még nem elégséges információ a sikeres választáshoz.
Ugyanis ezek a LED-ek a világítási szögön belül nem egyenletesen terítik a fényt. Valójában a hagyományos izzók sem, csak az nem annyira feltűnő.
A legtöbb körtében a LED-ek egy síkban, egy lapon helyezkednek el. Az ilyen LED-ek névleges világítási szöge 120 fok, ami mellett létezik egy gyengébb 160 fokos másodlagos világítási szög tartomány is. Ha erre a LED csoportra egy opál burát rakunk, akkor igaz, hogy az opál bura egyrészt véd a kápráztatás ellen, és sajnos jelentősen ronthatja a LED kiváló hatásfokát, de ezen kívül van még egy pozitív hatása is. Növeli a fényszóródást, azaz növeli a világítási szöget. Persze attól még a erősebb világítási szög tartomány továbbra is a középpontban marad, de oldalirányba határozottan több fény fog jutni. Egyrészt az opál bura ívével lehet játszani, hogy a világítási szöget növeljük, de az opál burán belül azért vannak olyan LED-ek is amelyek nem csak egy síkban vannak elhelyezve, hanem kukorica formában is lehetnek. Ekkor már elérhető, hogy körkörösen is erősebb legyen a megvilágító képességük, azaz a fő világítás szög nagyobb arányban tölti ki a világítási gömb felületet. Emellett vannak olyan megoldások, hogy a sík LED csoportra különféle prizmát helyezve növelik a világítás szöget, vagy az egyre inkább kivesző kukorica típust használják nagy felületen. Újdonság a COG LED (Chip On Glass) üvegszálra, vagy zafírszálra épített LED csoport.
Előnye a körkörös, nagy, 300 fokos világítási szöge, a szokványos hagyományos izzóforma és üveg, valamint az a hatása, hogy úgy néz ki, mintha egy hagyományos wolframszálas izzó lenne. Igazi klasszikus (retró) megjelenést biztosít nyolcad, tized akkora fogyasztás mellett.
Hátránya viszont a LED szálak elhelyezkedése folytán, hogy a csúcspontba kevés fény jut.

300-fokos COG LED, 270-fokos LED körte és 180-fokos LED körte izzók fényterítése

Általánosságban érvényes, hogyha a csillárban az izzó a foglalattal felfelé helyezkedik el, akkor célszerű olyan típusú LED izzót választani, amelyben a fő világítási szög tartomány középponti, míg ha foglalattal lefelé tekerhetjük be az izzót a csillárba, akkor olyat válasszunk amelyik nagy világítási szögű és a fő fényterítési területe körkörös, oldalirányú.

 

SPOTOK

Ahogyan a halogén spotok esetében is igaz, hogy többféle foglalattal és fejtípussal kaphatóak, ez ugyanúgy igaz a LED spot fényforrásokra is.
Sőt még több jelentős eltérés, vagy variációs lehetőség is létezik a LED spot fényforrások tekintetében. Az általánosan elterjedt spotok, az MR16 fejűek, a halogének tekintetében általában 25-45 fokos világítási szöggel rendelkeznek és ritkábban előfordulhat, hogy a világítási szög ennél nagyobb 55-60 fokos is lehet.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a halogén spot lámpák erőteljes fénycsóvával, szúrófénnyel világítanak.
Ezzel szemben a LED spot világítási szöge tág határok között mozoghat, de a legelterjedtebb a 120 fokos világítási szög. Ez azt jelenti, hogy ha egy LED spot ugyanolyan erősnek ígért mint egy halogén spot, akkor az ilyen 120 fokos LED spot által megvilágított felület negyed, vagy csak 16-od annyira lesz világos. Ugyanakkor a megvilágított terület 4-szer, 16-szor akkora lesz, így a spotra eredendően jellemző fénycsóva jelleg kevésbé érzékelhető.
Természetesen léteznek kisebb világítási szögű LED spotok is, amelyek valóban a halogén spot fényvetésének jellegét hivatottak kiváltani, így lehetnek 30, 38, 45, vagy 60 fokos világítási szögű LED spotok, de a 120 fokosak a legelterjedtebbek.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^