LED lámpa kapcsolás, szabályozás mobiltelefonról

Vannak akik mindent a mobiltelefonjukon keresztül akarnak elérni.
Le kellene kapcsolni a villanyt, de ahhoz fel kell állni a kényelmes fotelből. 🙂 Milyen jó hogy van távirányítóm, azzal lekapcsolhatom. De hova tettem a távirányítót?
Sebaj a telefonom mindig nálam van, lekapcsolom azzal.
 
Aki szerint ez csak a lustáknak való, azoknak mondok jobbat…

.

Utólagos LED szalag világítás lett kialakítva, és az utólagosság ellenére olyan praktikusan sikerült minden kivitelezés, hogy nem is kellett a lakásban “fúrni-vésni”. De ahhoz, hogy egy fali kapcsolóval tudjuk kapcsolni, a meglévő kapcsolókhoz kellene még egy doboz helyet kivésni, és ahhoz a vezetéket is oda kellene vezetni. És amíg egy egyszínű világítás kapcsolója lehet ugyanolyan, mint a többi, de az RGB fali vezérlője az nagyon elüt a többitől. Na ne – ez így ronda és nem akarom hogy véssenek – más megoldás kell!
 
Vagy…
 
Ha este jövünk a garázsból a lakásba, olyan jó lenne, ha a garázsból fel tudnánk kapcsolni a teraszon a világítást és nem a sötétben kellene botorkálni. Áh vezetéket a terasz és a garázs közé, hogy a garázsban is legyen egy teraszvilágítás kapcsoló? – nem tetszik az ötlet, hol vezetem el? Jobb lenne vezeték nélkül. Ha beállok a garázsba akkor a telefonom már csatlakozik az otthoni wifihez, hát nem egyszerűbb a telefonomról felkapcsolni? – még távirányító sem kell, okos telefonja pedig a család minden tagjának van, így mindenkinek kéznél van a távirányítója is.
 
Szóval lustaság, vagy praktikum, vagy csak játék? Ki mire használja.

A fenti rajzon sok minden van, de van egyszerűbb megoldás.
Az egyik amikor a LED lámpába van beépítve közvetlenül egy WIFI-n, vagy egy Bluetooth-on küldött jel érzékelése. Látszólag kevesebb alkatrésszel drágábban megoldható.
A másik amikor a LED vezérlő veszi közvetlen a WIFI jelet. Ekkor nincs variációs lehetőségünk, azaz semmi más jelet így távirányító jelet sem tud venni a vezérlő, ugyanakkor minden androidos, vagy IOS-es telefonnal tudjuk szabályozni a LED szalagunkat.
Az egyik megoldás, amikor csak egyszínű LED szalagot szabályozunk.
 

WiFi-s egyszínű LED szalag vezérlő

 
Az elvi bekötési rajza:

.

A másik megoldás, amikor RGB LED szalagot szabályozunk.

WiFi-s RGB LED szalag vezérlő

Az elvi bekötési rajz:

.

Mindkét változat lehetőséget biztosít arra, hogy egyrészt közvetlenül csatlakozzunk a vezérlőre a telefonunkkal, másrészt, a Wifi ruoterünkhöz csatlakoztassuk és így bármikor elérhetjük, amikor a router wifijére rá vagyunk csatlakozva.
 
Ha mindez valakinek kevés, válassza ezt:

A Mi-Light Wi-Fi konverter szinte minden megoldásra jó

A Mi Light Wifi konverter kapcsolatot biztosít Android, vagy IOS rendszerű számítástechnikai eszközök (okostelefonok, táblagépek) és több Mi Light 2.4G rendszerű foglalatos LED lámpa (akár Dual White akár RGBW), egyszínű, vagy dual white (színhőmérséklet szabályzós), vagy RGB, vagy RGBW törpefeszültségű (általában LED szalag) vezérlők között. Tehát, a felsorolt foglalatos fényforrások és vezérlő egységek bármelyike illeszthető ehhez a Wifi konverterhez, mely által az adott számítástechnikai eszköz felületéről ugyanúgy kezelhetővé válik a fényforrás, mint a hozzávaló távirányítójával. A konverter wifi router nélkül is használható. Csak angol (és kínai) nyelvű.

Ezzel a konverterrel együttműködni képes fényforrások: Mi-Light 2×7,5W dual white változtatható színhőmérsékletű körték, Mi-Light 9W RGBWW LED izzó E27, változtatható színű, Mi-Light 9W RGBWW LED izzó E27, 1-zónás 2.4G távirányítóval, Mi-Light 9W RGBWW LED izzó E27, 4-zónás 2.4G távirányítóval.

Vagy együttműködő vezérlők: Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos RGB vezérlő (3x6Amper) 4 zónás rádiófrekvenciás távirányítóval, Mi-Light 4 zónás RGBW 2.4G RF LED távirányító, Mi-Light 2.4G-s 12-24Voltos dimmer (12Amper) 4 zónás Dimm-Tone rádiófrekvenciás távirányítóval.

Mindezeken túl, komplett LED szalag szetteket is talál, amelyek együttműködnek ezzel a konverterrel.

.
.

Első használat. A konvertert, a hozzá adott USB kábelen keresztül csatlakoztassa egy USB aljzatba, hogy az 5Voltos tápellátása biztosított legyen. Androidos, vagy IOS-es Wifi-s számítógépére, tabletjére, vagy okos telefonjára telepítse a Mi-light alkalmazást a Google Play-ből, vagy a Apple App store-ból. Wifi kapcsolat kereséssel keresse meg a wifi konvertert. Milight a neve. Csatlakozzon hozzá. Nem kér jelszót, nem használ titkosítást, így előfordulhat, hogy egyes internet security programok nem engedélyezik a csatlakozást, tehát előtte esetleg ki kell kapcsolnia a készülékén a védelmet. Miután csatlakozott, indítsa el a Mi-Light alkalmazást. Indítás után megmutatja az azonosított wifi konvertert (név, MAC-address). Erre kattintva egyedi nevet adhat neki (ha esetleg több konvertert is használna akkor meg tudja különböztetni). A bal alsó gombra kattintva, 6-féle távirányító képe jelenik meg. Válassza ki azt amelyiket használni akarja. Nyilván egy egyzónás RGB (vagy RGBW) távirányítóval működő vezérlőhöz egy egyzónás kinézetűt, egy egyszínű vagy két színű (dual white) szalag vezérlőhöz, is a megfelelő távirányító kiosztást kell választania, mint ahogy egy 4-zónás RGB, vagy RGBW vezérlőhöz egy ugyanolyan kinézetűt. Ebben segítenek az alábbi képek, de alapvetően nézze meg a távirányítóját és amelyik ahhoz hasonlít azt válassza.

.

Ahhoz, hogy a telefonján, tabletjén is tudja kezelni a világítást, az adott LED eszközt ugyanazzal a módszerrel kell ehhez a virtuális távirányítóhoz adnia (párosítania), ahogy a fizikai távirányítóhoz adta. Azaz általában a 4-zónás távirányítóhoz úgy adjuk a fényforrást, hogy amikor a fényforrást, vagy annak vezérlőjét áram alá helyeztük, utána 3-szor benyomjuk az általunk kiválasztott zóna bekapcsoló gombját (egy zónásnál a középső – sebesség növelő – gombot). Erre a LED 5-ször felvillan, hogy jelezze, vette az illesztési utasítást. Ha a kapcsolatot meg akarjuk szüntetni, mert például másik zónába akarjuk sorolni az adott fényforrást, akkor a fényforrás, vagy vezérlője áram alá helyezését követően legalább 5-ször benyomjuk ugyanazt a gombot. A nyomkodást abba hagyhatjuk, ha a fényforrásunk elkezd villogni. 9 villanással jelzi, hogy a kapcsolatot bontotta. A kompatibilis vezérlők minden áram alá helyezéskor 1-2 másodpercig figyelik, hogy érkezik-e illesztési, leválasztási utasítás. Ha nem, akkor utána a hozzárendelt távirányítók normál utasításai szerint működnek.

.

Azt, hogy melyik távirányító kép melyik gombja milyen funkcióra képest, itt nem találja meg leírva. Ez az információ a kezelt fényforrás (pl körte), vagy LED szalag vezérlő, illetve azok távirányítóinál szerepel. Hiszen az, hogy egyes gomb megnyomására hogyan reagál a fényforrás, az nem ettől a wifi konvertertől függ, hanem az adott fényforrásba beépített, vagy az önálló vezérlő programjától.

.

A fentiekben ismertetett beállítás úgy történt, hogy a mobil eszközünkkel wifin keresztül közvetlenül a wifi konverterhez kapcsolódtunk. Ennek csak ott van értelme, ahol nincs wifi routerünk. Ha van az épületben wifi routerünk, akkor ezt a konvertert célszerű a wifi routerhez illeszteni, hiszen akkor egyetlen wifi kapcsolattal internet elérésünk és a LED távirányítási funkciónk is él. Ehhez vissza kell lépnünk a távirányító kiválasztó oldalról és a jobb alsó sarokba, majd azt követően az “AP configure” gombra kattintva várjuk meg az elérhető wifi eszközlista betöltődését. Tapasztalatok alapján, egyes internet security alkalmazások ezt is megakadályozhatják. Ha a listánk betöltődött, akkor válasszuk ki azt a routert, amihez csatolni szeretnénk a wifi konverterünket. Ekkor bekéri a program a router jelszavát. Ha helyes, akkor ezt a jelszót elküldi a wifi konverterünknek, a konverter pedig az új beállásokkal újraindul. (Természetesen, ha a routerünk MAC-address szűréssel üzemel, akkor a WIFI konverter MAC-address címét először hozzá kell adnunk a router admin felületén.) Ha sikerült, akkor már a Mi-Light eszköz nem látható a wifi eszközök között. Mobil eszközünkkel csatlakozzunk a szokásos wifi routerünkhöz. Ettől kezdve a Mi-Light alkalmazás kezelésével mindig tudjuk a hozzáadott Mi-Light vezérlős LED eszközeinket használni, ha a szokványos wifi routerünkhöz csatlakoztunk. További LED fényforrások hozzáadása és eltávolítása ugyanúgy lehetséges a továbbiakban is, mintha azt a fizikai távirányítónkkal tennénk.

A wifi konverteren egy reset gomb található. A készülékházon lévő lyukon egy gemkapoccsal benyúlva a gombot ha 3 másodpercig nyomva tartjuk, akkor a konverteren lévő két állapotjelző LED elkezd villogni egyszerre és gyorsan. Ekkor a konverter az üres gyári beállításokkal indul újra, törölve minden eddigi paramétert. Ennek akkor van jelentősége, ha például költözünk, vagy új routert vettünk és a jövőben más jelszóval akarunk egy másik routerhez csatlakozni, vagy egyszerűen csak úgy gondoljuk valamit elrontottunk és elölről akarjuk kezdeni.
Amennyiben a wifi konverterünket sikeresen csatlakoztattuk egy wifi routerhez, utána ezzel a Mi-Light alkalmazással a kapcsolatot nem tudjuk megszüntetni, a jobb alsó gomb csak a routerhez rendelésig működik. Azaz nem marad más hátra csak a reset, a kapcsolat bontásához.
Ez a Milight Wifi konverter, csakis olyan 2.4G rendszerű Mi-Light gyártmányú vezérlőkkel működik együtt, melyeken jelölve is van a Wifi képesség. Más eszközökhöz nem jó, mint ahogyan önállósan sem tudjuk mire használni, hiszen ez nem vezérlő, hanem egy wifin keresztül a mobil eszközünkből küldött utasításokat alakítja át a Mi Light által gyártott egyes vezérlői által értelmezhető utasításokká. A program nyelvezete angol (kb. 10-15 szó).

 
Az alábbi kép egy elvi rajzként szemlélteti, hogy a Mi-Light Wifi Konverter milyen sokféleképpen alkalmazható:

.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^