LED spot

Ahogyan a halogén spotok esetében is igaz, hogy többféle foglalattal és fejtípussal kaphatóak, ez ugyanúgy igaz a LED spot fényforrásokra is.
Sőt még több jelentős eltérés, vagy variációs lehetőség is létezik a LED spot fényforrások tekintetében. Az általánosan elterjedt spotok, az MR16 fejűek, a halogének tekintetében általában 25-45 fokos világítási szöggel rendelkeznek és ritkábban előfordulhat, hogy a világítási szög ennél nagyobb 55-60 fokos is lehet.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a halogén spot lámpák erőteljes fénycsóvával, szúrófénnyel világítanak.
Ezzel szemben a LED spot világítási szöge tág határok között mozoghat, de a legelterjedtebb a 120 fokos világítási szög. Ez azt jelenti, hogy ha egy LED spot ugyanolyan erősnek ígért mint egy halogén spot, akkor az ilyen 120 fokos LED spot által megvilágított felület negyed, vagy csak 16-od annyira lesz világos. Ugyanakkor a megvilágított terület 4-szer, 16-szor akkora lesz, így a spotra eredendően jellemző fénycsóva jelleg kevésbé érzékelhető.
Természetesen léteznek kisebb világítási szögű LED spotok is, amelyek valóban a halogén spot fényvetésének jellegét hivatottak kiváltani, így lehetnek 30, 38, 45, vagy 60 fokos világítási szögű LED spotok, de a 120 fokosak a legelterjedtebbek.