LED szalag fali vezérlő, vagy fali távirányító?

Mikor alkalmazzunk fali vezérlőt, és mikor fali távirányítót?

Először is tisztázzuk:

  • A fali vezérlő az, amikor egy villanykapcsoló helyére építünk be egy vezérlőt. Azaz látszódó felületen ott a kezelőpanel, ami általában egy érintésérzékeny felület és azon ki-, bekapcsolni, fényerőszabályozni, vagy egyes típusoktól függően különböző villogási módokat, vagy színeket állíthatunk. Ekkor a kezelőpanelen beállított értékek vezetéken közvetlenül a panel alatt elhelyezkedő vezérlőbe futnak és a vezérlő a kijövő vezetékre olyan módon modulált feszültséget ad ki ami a LED szalag világítását a panelen beállított igény szerint módosítja. Ennek lényege, hogy a fali vezérlőhöz, már a LED szalag típusától függő 12, vagy 24 Voltos feszültséget kell biztosítani. Azaz a fali kapcsoló helyére menő vezeték előtt valahol már el kell rejteni egy megfelelő átmenő teljesítményű tápegységet. A fali vezérlőből kijövő vezetéket pedig el kell vezetni a fényforráshoz. Ami egy színű világítás esetén 2 vezeték, RGB világítás esetén 4, RGBW esetén 5, RGBCCT világítás esetén 6, de inkább 7 kimenő vezetéket jelent. A lényeg, hogy ez az olcsóbbik megoldás, de csak akkor meglehet megfelelő, ha elfogadjuk, hogy csakis ezen az egy helyen tudjuk a világítást kapcsolni, szabályozni. Valamint ha egy szobában két fényforrás csoporttal különbözőképpen akarunk világítani, akkor két vezérlő kell a falra és dupla vezetékezés.
  • .

    A fenti képen fali vezérlő elvi bekötési rajzok láthatóak.
     

  • A fali távirányító pedig az, amikor a villanykapcsoló helyére építjük be ugyanúgy, és a látszódó felülete ott a kezelő panel, és típustól függően szinte ugyanazokat a szabályozási lehetőségeket biztosítja, mint egy fali vezérlő panelja, de a panel mögött nincs vezérlő, hanem egy rádiófrekvenciás átalakító elektronika, a panelről érkező szabályozási szándékokat egy rádiófrekvenciás jelként küldi egy, vagy több megfelelő rádiófrekvenciás jelet venni tudó vezérlőnek, és a vezérlő a kijövő vezetékre olyan módon modulált feszültséget ad ki ami a LED szalag világítását a panelen beállított igény szerint módosítja. Ennek lényege, hogy a fali távirányítóhoz csak egy 230 Voltos fázis-nulla vezetékpárt kell biztosítani. Azaz nem kell foglalkozni a panel előtti tápegység elhelyezésével. A fali távirányítóból nincs kijövő vezeték. A lényeg, hogy ez egy drágább megoldás, de többlet lehetőséget biztosít, azaz nem csak ezen az egy helyen tudjuk a világítást kapcsolni, szabályozni, hanem további fali távirányító kat is felszerelhetünk ugyanazoknak a fényeknek a kapcsolására, és akárhány kézi távirányítót is használhatunk ezekkel párhuzamosan, sőt egy úgynevezett Wifi konverter közbeiktatásával, akár mobiltelefonunkról is tudjuk ezeket a fényeket ugyanúgy szabályozni, mint a távirányítókkal, sőt az okostelefonunkról zenét lejátszva, ritmusra tudjuk villogtatni a fényeket. Ráadásul ezek a fali távirányítók, mint ahogy ez ezekkel kompatibilis kézi távirányítók is 4-zónásak. Ez azt jelenti, hogy akárhány kompatibilis vezérlőt 4 csoportba tudunk sorolni. Ez azt jelenti, hogy az összes fényt összesen a 4 csoportnak megfelelően különbözőképpen tudjuk vezérelni, kapcsolgatni.

.

A fenti képen fali távirányító elvi bekötési rajzok láthatóak.

 

A fentiekből összességében jól látszik, hogy egy fali vezérlő egy egyszerűbb és olcsóbb megoldás, és ez a fali vezérlő előnye.
De csak egy világítási csoportot lehet egy vezérlővel kezelni, egyetlen kezelő felületről, és általában – pláne utólagos – vezetékezése nehézkesebb, nem csak a fali vezérlőből kilépő többlet vezetékszám miatt, hanem hosszabban vezetünk törpefeszültséget. A feszültségesés lényegesen nagyobb keresztmetszetű vezetéket kell használni (természetesen teljesítményarányosan), mintha 230 Voltot vezetnénk. Nem biztos, hogy a fali vezérlő közelében tudjuk a tápegységet elhelyezni, és az sem biztos, hogy a LED világítást a fali vezérlő közelében akarjuk működtetni. Mindez adott esetben sokkal több méternyi törpefeszültségű vezetékezést igényel, szemben a fali távirányítóval, ami közvetlenül 230 Voltról működik és a 230 Voltot közvetlenül a világítás helyére vezethetjük, és a tápegységet erre rákötve, felesleges további hosszabb vezetékek nélkül a tápegységre rákötjük a vezérlőt és a vezérlőre a fényforrást. Mindezek együtt a fali távirányító előnyét emelik ki.

.

A fenti kép csak azt szemlélteti, hogy milyen lehetőségek rejlenek a Mi-Light 2.4G RF 4-zónás rendszerében.
 
Természetesen vannak köztes megoldások, például létezik olyan fali vezérlő, amit nem csak a fali kezelőpanelján keresztül lehet szabályozni, hanem a gyártó egy rádiófrekvenciás távirányítót is biztosít a fali vezérlőhöz. Ezek azonban ritkább és kevésbé kompatibilis megoldások. A fent említett fali vezérlők a Mi-Light 2.4G rendszerű 4 zónás rendszerébe tartoznak, tetszés szerint illeszthetők további és további vezérlőkhöz, és mindegyik vezérlőhöz további más távirányítók illeszthetők.
 

Linkek, amin keresztül a fenti termékeknek a webáruházban beszerezhető tagjait gyorsan megtalálhatja és a használatunk részletesen ismertetésre kerül:
 

Fali vezérlők:

 
Mi-Light P1 1-színcsatornás fali fehér érintőpaneles LED fényerőszabályzó DC12-24 Volt (10 Amper)
Mi-Light P1 1-színcsatornás fali LED fényerőszabályzó
Fali fekete érintőpaneles TM07 színhőmérséklet-szabályzós LED vezérlő, DC12-24V, 2x4Amper
Fali érintőpaneles TM07 színhőmérséklet-szabályzós LED vezérlő
Mi-Light P3 5-színcsatornás (RGB, RGBW, RGBCCT) fali érintőpaneles LED vezérlő
Mi-Light P3 5-színcsatornás (RGB, RGBW, RGBCCT) fali érintőpaneles LED vezérlő
Fali fekete érintőpaneles TM08 RGB LED szalag vezérlő, DC12-24V, 3x4Amper
Fali érintőpaneles TM08 RGB LED szalag vezérlő

 

Fali távirányítók:

 
Mi-Light T1 4-zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T1 4-zónás 1-színcsatornás 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T3 4 zónás (RGB, RGBW) 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T3 4 zónás (RGB, RGBW) 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T4 4 zónás (RGB, RGBW, RGBCCT) 2.4G RF fix fali fehér távirányító
Mi-Light T4 4 zónás (RGB, RGBW, RGBCCT) 2.4G RF fix fali fehér távirányító

 
Azt hogy melyik távirányító, melyik vezérlővel működik együtt megnézheti ITT

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^