LED szalaghoz LED profilt, de milyet?

Bármilyenhez bármilyen nem jó.
A legfontosabb tényező, hogy a LED szalagunk milyen széles, mert legalább ilyen széles hely kell a LED profilban is. Fontos, hogy ennek a szélességnek olyannak kell lenni ahova szemből beragaszthatjuk a LED szalagot. Ezt azért fontos megemlíteni, mert vannak a LED profilon belül szélesebb, sínes helyek, de a LED szalagot nem befűzzük, hanem beragasztjuk a hátoldali öntapadó szalag használatával a jobb hőátadás érdekében. A sínes részekbe megfelelő szélességű LED pálcát, azaz merev LED szalagot tudunk behúzni.

.

(fotó: BaseDesign)

A másik tényező az, hogy a LED szalagra csíptethető bekötő és toldó elemek szélesebbek mint a LED szalag. Például egy 8mm-es LED szalaghoz használható rögzítő tüskés bekötő elem 12,5mm széles és 5mm vastag. Ebből következik, hogy csak ilyen belső keresztmetszetű LED profilba fog beleférni ez a bekötő elem. Ugyanakkor tény, hogy a LED profilok csak a LED szalagok vagy LED pálcák számára biztosítanak kellő szélességű helyet, a toldó, bekötő elemeknek nem. (Akad néha kivétel mint EZ, de igen ritka.) Tehát általános tény, hogy LED profilon belül a vezetékezést csak forrasztással tudjuk megoldani.

.

Miután mindezen tényezőkkel megbarátkoztunk, ez után jöhet csak az a választási lehetőségünk, hogy hogyan is a nézzen ki az a LED profil.
Itt is minél egyedibb az igényünk, annál korlátozottabbak a lehetőségeink. Természetesen a legnagyobb választék azokból van amelyek felületre szerelhetőek. Szélesebb, keskenyebb, szögletes, domború tetejű, 1méteres, 2 méteres, átlátszó, félopálos, opálos, stb. De lehet akár 45-fokos szögben megdöntött is. Vannak süllyeszthetőek, lépésállók, amelyek vízállóvá tehetőek is, lépcső élre szerelhetőek, stb. A gyártók egyre több változattal jelennek meg.

.

.

(fotó: SLV)

De mindez még nem elégséges információ. Fontos tényező, hogy a LED profilt hogyan rögzítjük és a LED profilba a takaró elemet hogyan tudjuk behelyezni. Miért is? Ha a LED profil valamilyen füllel vagy sínnel rögzíthető a falra, bútorra, akkor a LED profil tartalma előre készre szerelhető, felpattintható és bármikor le is szerelhető roncsolás nélkül. Nem mintha olyan fontos dolog lenne, hogy roncsolás nélkül le tudjuk szerelni, de lehetnek bizonyos esetek, pl falról egy festés előtt le akarjuk venni, vagy konyhabútort cserélünk, de minek cseréljük le az új LED világítást, jobb lenne a régi szekrényről átszerelni az újra. Ha azonban nincs rögzítő sín vagy fül, akkor felragasztjuk a LED profilt a helyére, ha a ragasztó meg tudja tartani, vagy a LED profilt átfúrjuk felcsavarozzuk és ezután beragasztjuk a LED szalagot, azaz a csavarok fejére ráragasztjuk a LED szalagot, s innen kezdve csak a LED szalag roncsolásával tudjuk kicsavarni a csavart.

.

Mondhatjuk, hogy áh, nem akarjuk leszerelni soha. Igen ám, de már a kivitelezéskor rájövünk, hogy nem kellően gondoltuk át a kivitelezési sorrendet. Felfúrjuk a LED profil sort faltól falig, hiszen úgy jól mutat. Beragasztjuk a LED szalagot, a vezetékezést is ügyesen összeforrasztjuk, működik az egész, a vezetékek gyönyörűen elrejtve és már csak a szép opálos takaró elemet kell felrakni. És itt bukik el a projekt, ha …
Kétféle takaró elem típus van, van amit szemből kell végig bepattintgatni az Alu profilba, és van amit a végéről kell befűzni. Na itt a baj, ha a kiválasztott faltól fali érő felcsavarozott LED profilba a takaró elemet be kellene fűzni oldalról, de hogy, ha mindkét végén ott a fal. Ki kell vágni a végén egy darabot a már felszerelt, beragasztott LED szalagos profilból, hogy be tudjuk fűzni a takaró elemet.
tehát tudnunk kell a munkafolyamatot előre látni, el kell dönteni, hogy milyen LED profilt választunk, amihez van rögzítő sín, avyg fől, vagy mindenképp csak felfúrással rögzíthető, ha van hozzá fül, ki akarjuk-e spórolni. Ha igen, akkor ugye nem akarjuk faltól falig futtatni, vagy ha igen, akkor ugye csakis olyan LED profilt választottunk amelybe szemből és nem az éléről rakható be a takaró elem.

.

LED profilokat INNEN tud választani.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^