LG A19 12.8Wattos dimmelhető LED körte erősebb, mint egy hagyományos 60Wattos körte izzó

Bal oldalon egy 60Wattos Pila hagyományos villanykörte, jobbról egy LG A19 12.8W dimmelhető LED körte.

Bal oldalon egy 60Wattos Pila hagyományos villanykörte, jobbról egy LG A19 12.8W dimmelhető LED körte

Egy új típusú fényforrás esetén, mint amilyen a LED is, a vevő mindig ( és teljesen jogosan) azt akarja tudni, hogy hány Wattos hagyományos izzónak felel meg a fénye. Van úgy, hogy nem hihető amit a dobozra írnak, és esetleg azt sem amit a webáruház üzemeltetője ír egy termékről. És természetesen vannak szép számmal olyan LED fényforrások amit képtelenség egy az egyben összehasonítani egy hagyományossal, mert nincs olyan világítási szögű, világítási szögön belüli fényelosztású, színhőmérsékletű, stb. hagyományos termék, mint amit az adott ELD tud.
Ez az LG termék is kisebb világítási szögű, mint egy hagyományos körte izzó, de talán ennek ellenére a fényképek hűen visszatudják adni, azt amit a valóságban is érzékelni lehet, így mindenki maga döntheti el melyik az erősebb.

LG A19 12.8W dimmelhető LED körte E27 (melegfehér)

Az összehasonlító fénykép:
Bal oldalon egy 60Wattos Pila hagyományos villanykörte (nem hiteles méréssel 63Wattos fogyasztással), jobbról egy LG A19 12.8W dimmelhető LED körte

Bal oldalon egy 60Wattos Pila hagyományos villanykörte, jobbról egy LG A19 12.8W dimmelhető LED körte

Döntse el Ön melyik az erősebb!

Szerintem az LG LED, de nem véletlenül, hiszen a 60Wattos Pila a doboza szerint 710 lumenes (bár 63Wattot fogyaszt), az LG LED pedig 810 lumenes.
Az LG doboza szerint 60Wattos hagyományos izzó kiváltására alkalmas.

A honlapról már jól ismert módszer, a fényképre 100%-osan kontrasztosított kép, mely az alábbi:

Bal oldalon egy 60Wattos Pila hagyományos villanykörte, jobbról egy LG A19 12.8W dimmelhető LED körte

Ez a kontrasztos kép is egyértelműen az LG LED erősségét érzékelteti.

60Wattos hagyományos izzóval összehasonlítva luxmérővel mérve az alábbi különbségeket észlelhetjük:
Fejvégen 91%-kal (azaz gyakorlatilag duplája) erősebb ez az LG LED körte a 60Wattos izzónál, azaz 115Wattosnak felelne meg, míg oldal irányban 7%-kal gyengébb, azaz 56Wattosnak felelne meg.

Mindezt egyetlen számmal kifejezve, az oldalirányban mért értéket négyszeresen, míg a fejvégi értéket csak egyszeresen súlyozva / (4×56+115)/5=68 / 68Wattos értéket kapunk.
Ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy 60Wattos hagyományos izzó 710 lumenes ez pedig 810lumenes akkor ennek arányosításával 810/710*60=68Wattot kapunk, tehát a papírformát igazolja ez a hitelesnek egyáltalán nem nevezhető mérést.
Az tovább javíthat a megítélésen, hogy a méréshez használt 60 Wattos villanykörte 63Wattos fogyasztást mutat, tehát ilyen alapon a LED körte is még erősebbnek tekinthető. Hiszen, ha az egész összehasonlítás alapja 60Wattos helyett a valóságban 63Wattos, akkor ez az LG LED körtét is 5%-kal erősebbnek kellene tekinteni, azaz legalább 71Wattosnak. Mindez azonban nem sokat változtat a lényegen. Azaz, hogy 13Watt fogyasztás mellett egy kb.70Wattnak megfelelő fényerejű LED körtét használhatunk.

LG A19 12.8Wattos dimmelhető LED körte

Megvásárolható a ITT.