Lila LED szalag, pink LED szalag, vérnarancs LED szalag, türkiz LED szalag, libazöld LED szalag – de honnan?

Egyszínű színes LED szalagokból a gyártók előszeretettel csak a három alapszínt, a pirosat, zöldet és a kéket gyártják, néhányuk sárgát is. A pink már igen ritka, a lila pedig még ritkább. De van akinek narancssárga, vagy éppen türkizkék LED szalagra van igénye.
Erre az a válasz, hogy vegyen egy RGB LED szalagot és mindenki keverje ki a neki tetsző árnyalatot. Van aki nem akar távirányítós vezérlős rendszert, egyszerűen csak azt akarja, hogyha felkapcsolja a villanyt, akkor narancssárga legyen mindig és kész. Ehhez feleslegesnek érzi, hogy egyetlen szín kedvéért vegyen egy olyan rendszert amely tudja a szivárvány összes színét, tud világítási effekteket, tud fényerőszabályozni. Minek vegye, ha ezekre soha nem lesz szüksége?

.

Két megoldás van, de mindkettőhöz vagy RGB LED szalag kell, vagy két különböző színű LED szalagot kell egymás mellé ragasztanunk.

Legegyszerűbb megoldás, erős kompromisszummal

Ha egy RGB LED szalag 3 alapszínéből az egyiket nem kötjük be, akkor vezérlés nélkül kevert színhez jutunk.

.

  • Ha a kék és a piros világít, akkor lilát kapunk.
  • Ha a piros és a zöld világít, akkor citrom sárgát kellene, de nem – libazöldet kapunk, mert a zöld szinte mindegyik LED szalagon erősebb fényű mint a piros. Egyes gyártók ezt a problémát igyekeznek orvosolni azzal, hogy a LED szalagra a piros szín javára kisebb értékű ellenállásokat forrasztanak a zöldével ellentétben, amit úgy vehetünk észre, hogy a pirosnak nagyobb a fogyasztása a zölddel szemben, de ez a zöldben, csak a sárgás tónus erősítésére alkalmas, nem lesz citromsárgánk.
  • Ha a kék és a zöld világít, akkor türkiz színt kapunk.
  • Ha mind a három színt működtetnénk, akkor valamilyen hidegfehéret kapnánk, mivel azonban a piros a leggyengébb, és attól függően, hogy a LED szalagon a kék vagy a zöld az erősebb, így ez a hidegfehér gyakorlatilag jégfehérnek tekinthető, azaz világoskékes, vagy ha zöld az erősebb akkor türkizes fehér lesz az eredmény.

Ezeket a kevert színeket nem lehet előre pontosan meghatározni, mert attól függ, hogy az adott szalagon a 3 alapszín egymáshoz viszonyítottan mennyire erős. Ez márkánként, sőt gyártási szériánként eltérő lehet.
Most, 2021. márciusába a webáruház készletében lévő 6 fajta LED szalagnál a 3 szín teljesítmény eloszlása az alábbi, ami a jövőben bármikor változhat:

.

A fenti ábrából kiolvasható, hogy majd mindegyik RGB LED szalag esetében a gyártók igyekeznek a piros szín teljesítményét preferálni, de ennek ellenére zölddel együtt működtetve, dimmelés nélkül, csak libazöld árnyalatot érhetünk el sárga helyett.

Igényes megoldás, kompromisszumok nélkül

Ha a szivárvány színéből egyetlen pontos színárnyalatot akarunk kikeverni, akkor egy egyszínű LED szalag dimmerre is szükségünk van.
A dimmert az egyik szalag színének bemenete és a tápegység közé kell kötnünk.

  • Ha citromsárgát, narancssárgát, vagy vérnarancsot akarunk kikeverni, akkor kössük a tápra közvetlenül a pirosat, és a zöldet pedig a dimmeren keresztül kössük be. Így a dimmerrel jelentősen vissza tudjuk fogni a zöld fényerejét éppen csak annyit keverve amitől a piros pl: vérnaranccsá változik.
  • Pink vagy lila? Ha a pink tónust akarunk, akkor a pirosat kötjük direktbe a tápra, és a kéket a dimmeren keresztül. Ha lilát akarunk akkor fordítva, a kéket kell direktben bekötni a tápba és a pirosat a dimmeren keresztül.
  • Van aki azt mondja türkizkék, van aki szerint türkizzöld. Ha türkiz zöldet akarunk, akkor a zöldet kötjük direktbe és a kéket a dimmeren keresztül. Ha türkizkéket pedig fordítva érjük el.
  • Ha a (hidegfehérnek) jégfehérnek türkizzöldebb tónust akarunk, akkor a pirosat és a zöldet kötjük direktbe és a kéket dimmeren keresztül. Ha türkizkékes tónusú fehéret akarunk akkor a zöldet kötjük be dimmeren keresztül.
  • Ugyanezen a logikán haladva a lilásfehér vagy a sárgásfehér is létrehozható. Persze sárgásfehér helyett sokkal praktikusabb inkább valamilyen melegfehér LED szalagot választani.

Az utolsó két bekezdésben amikor mind a 3 alapszínt működtetjük, szín derítésnek szebbik nevén szaturációnak hívjuk.

.

A fenti ábra éppen a pink tónus kikeverését szemlélteti RGB LED szalagból.

Amikor a dimmerrel kikevertük a nekünk tetsző színt, akkor a dimmert, ahogyan a tápegységet ezt is elrejthetjük. El is felejthetjük, innentől kezdve ha felkapcsoljuk a világítást, mindig ilyen színnel fog világítani. Értelemszerűen, ez egy fix fényerővel világító egyszerű rendszer, azaz a tápegység elé egy hagyományos kapcsolót telepíthetünk. Ha fényerőszabályozni akarunk, vagy távirányítóval színt váltani, akkor ez a módszer nem járható. Ki kell vennünk a rendszerből a dimmert és egy RGB vezérlőt kell bekötnünk.

Ez a dimmer ITT érhető el a webáruházban.

Természetesen két szín keveréséhez nem kell RGB LED szalag, egy lilához vagy pinkhez elég egy egyszínű kék és egy piros és ezeket egymás mellé ragaszthatjuk. Ilyenkor azonban legyünk körültekintőek abban, hogy vegyük figyelembe azt, hogy nem egy chipből jön ki a két fény, emiatt a szalag közelében még látszódni fog a két külön szín.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^