Másik falon jobb lenne a kapcsoló, de ott még vezeték sincs? – 2. rész

Az előző részben a V-TAC megoldásai szerepeltek. Most pedig az Elmark termékei.
 
Mindkét márkánál a lényeg arról szól, hogy olyan fali kapcsolókról van szó, mely kapcsolókhoz nem kell oda vezetni az áramot, így bármelyik falra felszerelhetőek és 230 Voltos termékeket kapcsolhatunk vele. Hiszen a törpefeszültségű, úgynevezett fali távirányítók korábban jelentek meg ezeknél, annak ellenére, hogy sokan azokról sem tudnak, már kevésbé számítanak újdonságnak mint ezek.

.

Az Elmark termékek lényege, hogy egy-, kettő- és háromkörös kapcsolóik is vannak, illetve olyan kétkörös, aminek a vezérlője (reléje) E27-es foglalatú adapterbe van szerelve.
Talán ez utóbbi megoldás a legkényelmesebb, azok számára, akik utólagosan akarnak ilyen megoldást.
 

Nézzük részletesen:

 

Alapvetően attól tér el a két márka, egymástól, hogy az Elmart kapcsolóiban egy 12 Voltos ceruza elem biztosítja a működtetést és ezek azért vastagabbak annál, hogy mondjuk zsebben hordozható távirányítóként kezeljük, tehát tényleg fali kapcsolóként, fali távirányítóként célszerű alkalmazni. Előnye ugyanakkor a V-TAC termékével szemben, hogy 4-féle változatban kapható, akár 3 körös csillárkapcsolónk is lehet így.
 

 1. A legegyszerűbb kivitelezést biztosítja az Elmark két csatornás rádiófrekvenciás távirányítós 2db E27-es adapterbe épített kapcsolómodul pár terméke:
  • Ennek a szettnek a tartalma 2 darab E27-es foglalatadapter, melyekbe rádiófrekvenciás jelet fogadó kapcsolómodul van beépítve, egy fali csillárkapcsoló kinézetű távirányító és egy fali kiemelő kapcsoló keret szett. A foglalat adaptereket két meglévő E27-es foglalatba tekerjük. Az adapterekbe pedig egy-egy E27-es fényforrást. A távirányítót akár hordozhatónak is meghagyhatjuk, vagy a kapcsolókeretet felcsavarozzuk a kívánt helyen a falra, és belecsavarozzuk a távirányítót, így egy fix fali, vezeték nélküli kétáramkörös csillárkapcsolónk lesz. A két foglalatot a távirányítóval külön, külön tudjuk majd kapcsolgatni.
  .
  • A kapcsoló telepítését az alábbi ábra alapján végezze el.
  • A kapcsoló teljes felszerelése előtt azonban célszerű a kapcsoló és a vezérlő párosítását elvégezni.
  • Ehhez helyezze áram alá a vezérlőt (relét) – a vezérlő által működtetni kívánt fényforrást is tekerje be, hogy meg tudjon majd győződni a kapcsolat sikerességéről – és tegye bele a 12Voltos ceruza elemet a kapcsolóba.
  • Nyomja be a vezérlőn lévő „remote switch” feliratú gombot és utána kapcsoljon a kapcsolóval. Ha a vezérlő sikeresen vette a jelet, akkor a vezérlő a fényforrás kapcsolgatásával jelzi, hogy sikeres volt a párosítás.
  • Ezután felengedheti a vezérlő lévő gombot, és befejezheti a kapcsoló teljes felszerelését, az ábra szerint.
 2. .
 3. Elmark egy csatornás rádiófrekvenciás távirányítós kapcsolómodul, fali kiemelő kerettel
  • Egy egypólusú rádiófrekvenciás jelet fogadó kapcsolómodul, egy fali kapcsoló kinézetű távirányító és egy fali kiemelő kapcsoló keret szett. A kapcsolómodult a régi kapcsoló helyére szereljük, vagy egy gipszkarton üregbe és a távirányítóval tudjuk kapcsolgatni a modult. A távirányítót akár hordozhatónak is meghagyhatjuk, vagy a kapcsolókeretet felcsavarozzuk a kívánt helyen a falra, és belecsavarozzuk a távirányítót, így egy fix fali, vezeték nélküli kapcsolónk lesz.
 4. .
 5. Elmark két csatornás rádiófrekvenciás távirányítós kapcsolómodul, fali kiemelő kerettel
  • Egy kétáramkörös rádiófrekvenciás jelet fogadó kapcsolómodul, egy fali csillárkapcsoló kinézetű távirányító és egy fali kiemelő kapcsoló keret szett. A kapcsolómodult a régi kapcsoló helyére szereljük, vagy egy gipszkarton üregbe és a távirányítóval tudjuk kapcsolgatni a modult. A távirányítót akár hordozhatónak is meghagyhatjuk, vagy a kapcsolókeretet felcsavarozzuk a kívánt helyen a falra, és belecsavarozzuk a távirányítót, így egy fix fali, vezeték nélküli kétáramkörös csillárkapcsolónk lesz.
 6. .
 7. Elmark három csatornás rádiófrekvenciás távirányítós kapcsolómodul, fali kiemelő kerettel
  • Egy háromáramkörös rádiófrekvenciás jelet fogadó kapcsolómodul, egy fali hármas csillárkapcsoló kinézetű távirányító és egy fali kiemelő kapcsoló keret szett. A kapcsolómodult a régi kapcsoló helyére szereljük, vagy egy gipszkarton üregbe és a távirányítóval tudjuk kapcsolgatni a modult. A távirányítót akár hordozhatónak is meghagyhatjuk, vagy a kapcsolókeretet felcsavarozzuk a kívánt helyen a falra, és belecsavarozzuk a távirányítót, így egy fix fali, vezeték nélküli háromáramkörös csillárkapcsolónk lesz.
 8. .

 

Szabadvezetékes vezérlők (relék) telepítési útmutatója:

 

 • Kizárólag szakember telepítheti!
 • A kapcsoló telepítését az alábbi ábra alapján végezd el.
 • A kapcsoló teljes felszerelése előtt azonban célszerű a kapcsoló és a vezérlő párosítását elvégezni.
 • Ehhez helyezd áram alá a vezérlőt (relét) – a vezérlő által működtetni kívánt fényforrást is telepítsd, hogy meg tudj majd győződni a kapcsolat sikerességéről – és tedd bele a 12Voltos ceruza elemet a kapcsolóba.
 • Nyomd be a vezérlőn lévő “remote switch” feliratú gombot és utána kapcsolj a kapcsolóval.
 • Ha a vezérlő sikeresen vette a jelet, akkor a vezérlő a fényforrás kapcsolgatásával jelzi, hogy sikeres volt a párosítás.
 • Ezután felengedheted a vezérlőn lévő gombot, és befejezheted a kapcsoló teljes felszerelését, az ábra szerint.
.

Egyéb hasznos tudnivalók a használat során:

 

 • A kapcsoló és a vezérlő között maximum 50 méter távolság lehet. Ez a távolság azonban a fizikai akadályok miatt rövidülhet. Egy gipszkarton lap kevésbé, egy tégla válaszfal jobban, egy vasbeton fal, vagy födém jelentősebben árnyékolhatja a jelet, azaz csökkenti a vételi távolságot. Emiatt a kapcsoló végleges felszerelése előtt célszerű ellenőrizned, hogy ebből a távolságból megfelelően erős marad-e a kapcsolat. Ha a kapcsolóra mindenképp ott van szükséged, akkor a vezérlőt kell közelebb telepítened. Általában a termék hatótávolsága kellően nagy telepítési szabadságot biztosít.
 • A relének (vezérlőnek is van önfogyasztása, ami lekapcsolt lámpák esetén is max. 1,5 Watt.
 • A lámpákat nem csak a távirányítós kapcsolóval tudod majd felkapcsolni, hanem a vezérlő lévő gomb megnyomásával is, illetve ami fontosabb, az az, hogy a vezérlő áram alá helyezésével is elérhető, hogy felkapcsolja a vezérlő a lámpákat. Magyarul, ha meghagysz egy hagyományos villanykapcsolót is a falon azzal is tudod kapcsolgatni ezt a fali távirányítós RF vezérlős lámpát.
 • Ha a vezérlőt áram alá helyezed, akkor a vezérlő által működtetett lámpák nem fognak világítani. Ha 2 másodpercnél rövidebb időre megszakítjuk az áramot és utána visszakapcsoljuk, akkor viszont a vezérlő fel fogja már kapcsolni a lámpákat. Ennek a funkciónak kettős értelme is van.
  • Az egyik, ha elmegy az áram a lakásból és amikor visszajön, a visszatérő áram nem kapcsolja fel a világítást, pláne nem akkor ha éppen alszunk, vagy ha nem is vagyunk otthon.
  • A másik értelme, ha valaki úgy telepíti, ezt a vezeték nélkül kapcsolható rendszert, hogy egy hagyományos (vezetékes) kapcsolót is meghagy, hogy két helyről lehessen kapcsolni a lámpát, vagy lámpákat, akkor ezzel a hagyományos kapcsolóval is lehessen kapcsolgatni. Ez utóbbi esetben, azonban két dolgot meg kell jegyezni:
   • A). Ha a hagyományos kapcsolóval kapcsoljuk le a villanyt, akkor a lekapcsolást követően 2 másodperc elteltét követően újra kapcsoljuk fel. Ekkor nem fog világítani, de a felkapcsolás azért szükséges, hogy utána a vezeték nélküli kapcsolónk is működőképes legyen. Hiszen a vezeték nélküli kapcsolónk csak akkor tud működni, ha a vezérlő áram alatt van.
   • B). Ha váltókapcsolást akarunk kialakítani, 1 darab hagyományos kapcsoló és egy vezeték nélküli kapcsolóval, akkor hiába 1, 2, vagy 3 áramkörös a vezeték nélküli kapcsolónk, a hagyományos vezetékes kapcsolónk csak 1 körös lehet, hiszen egy vezérlőt, vagy áramtalanítunk, vagy áram alá helyezünk. Tehát a hagyományos kapcsolóval, mindig a vezérlőre kötött összes lámpát le vagy felkapcsoljuk, míg a vezeték nélkülivel attól függ, hogy melyik kör kapcsolóját nyomjuk meg.
   • Példák:
    – Elmark rádiófrekvenciás távirányítós kapcsolómodul és egypólusú kapcsoló kombináció:
   • .
   • – Elmark rádiófrekvenciás távirányítós kapcsolómodul, két váltókapcsoló és egy keresztkapcsoló kombináció:
   .

   Fontos figyelembe venned, hogy a vezeték nélküli kapcsolóval kombinált hagyományos kapcsoló esetén mindig kétszer kell kapcsolnod a hagyományos kapcsolóval, hogy mindig áram alatt maradjon a vezérlő.

 • Ha több kapcsológombot nyomunk be egyszerre, akkor egyik lámpa sem fog felkapcsolódni, hiszen ha a kapcsoló több különböző rádiófrekvenciás jelet bocsájt ki, akkor a kevert jelet a vezérlő nem tudja értelmezni.
 • Több vezeték nélküli kapcsolóval nem lehet egy vezérlőt működtetni, mert amikor a következő kapcsolóval párosítjuk a vezérlőt, az előző kapcsolóval történő párosítást törli. Ugyanakkor, mivel a kapcsoló csak a jelet adja, a vezérlő az amelyik párosításnál figyeli, hogy melyik jelet kell venni, így egy kapcsolóhoz (egy körhöz) több vezérlőt is tudunk párosítani. Annak elkerülésére, hogy több ilyen rendszerű vezeték nélküli kapcsoló is használható maradjon és ne okozzon téves kapcsolásokat, 10.000-féle digitális kódot használ ez a rádiófrekvenciás rendszer 315 és 433,92MHz-es tartományokban.
 • A távirányító (kapcsoló) egy darab 12Voltos A23, vagy V23GA, vagy 8LR932 jelölésű (ez mind ugyanaz) rövid ceruza elemmel működik. Egy darab ilyen 12 Voltos ceruza a szett része. Ennek lemerülése természetes folyamat. A lemerült elem cserélése és új beszerzése a te, vagy karbantartód feladata. Az elem lemerülése nem garanciális hiba. Cserénél ügyelj a helyes polaritásra! Úgy tervezték, hogy napi 20db kapcsolás mellett, az elem 1 évig bírja. Ezt az élettartamot jelentősen tudja befolyásolni, a környezeti hőmérséklet.
 • Ez a termék kizárólag beltéri használatra tervezett. Párának, vagy sugárzó hőnek kitett helyen beltérben sem használható!
 • Egy kapcsoló körrel maximum 600 Watt hagyományos izzót működtethetünk, vagy LED fényforrások esetében, maximum 200 Wattot!

 


 
Vezeték nélküli villanykapcsolók a webáruházban és ITT, ITT és ITT és ITT érhetőek el.
 

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^