Másik falon jobb lenne a kapcsoló, de ott még vezeték sincs? – nem is kell, megoldható!

Van az úgy, hogy utólag, használat közben jövünk rá, hogy a falon rossza helyen van a kapcsoló. Át tennénk egy másik falra, de akkor oda kellene vezetni az áramot. Vagy vésni kell a falat, ami kosszal jár, vagy kábelcsatornában odavezetve, nem biztos, hogy szép látvány.
 
Erre megoldás a vezeték nélküli kapcsoló.

.

A kapcsoló keretet felcsavarozzuk a fal felületére és a csomaghoz adott kétoldalas ragasztóval a kapcsoló elemet beleragasztjuk a keretbe. Máris van egy kapcsolónk – de hogyan fog működni?

 
A régi kapcsolót kiszereljük és a helyére bekötjük a vezérlő egységet. Ennek a mérete olyan, hogy egy kapcsoló dobozba befér.
 
Alapból, gyárilag a kapcsoló gomb a vezérlő egységgel (kapcsoló modullal) össze van hangolva. Ha esetleg mégsem, akkor önállóan tudjuk a kapcsolókat a vezérlőkhöz illeszteni, és később a kapcsolatot bontani.
A vezérlőn lévő fekete gomb megnyomásával tudjuk ellenőrizni, hogy a kapcsolgatás működik. Ezt egy kék jelzőfény is mutatja, hogy amikor a lámpának világítani kell, akkor ez a kék LED is világít.
Ha benyomva tartjuk a fekete gombot, akkor 3 másodperc múlva lassan villogni fog a kék LED. Ekkor nyomjuk meg a használni kívánt kapcsológombot. Engedjük fel a fekete gombot. Ettől kezdve tudjuk használni a vezeték nélküli kapcsolót. Valójában újabb kapcsolót is tudunk hozzáadni, így már két helyről tudnánk felkapcsolni a világítást.
Ha a jövőben valamely kapcsolót már nem ennél a vezérlőnél kívánjuk használni, akkor a kapcsolatot meg tudjuk szüntetni. Ekkor a fekete gombot 10 másodpercig nyomjuk be. Erre gyorsabb villogásra vált a kék LED. Ennek hatására törli a kapcsolókkal a kapcsolatot. Mindegyik kapcsolóval amelyik működtetni tudta.

.

A fenti rajzból látszik, hogy a gyártó szerint 3 féle kapcsoló létezik: egykörös, kétkörös és négykörös. Valamint a rajz mutatja, hogy egy vezérlőhöz több kapcsolót is hozzá lehet rendelni, azonban a cikk írásakor csak az egy- és a kétkörös kapcsolós szett volt beszerezhető, valamint a csak külön kapcsoló nem volt kapható. Emiatt a fenti lépen látható lehetőségek, csak korlátozottan érhetőek el.
 
Ugyanakkor, a kapcsoló előnye, hogy nem feltétlen kell felszerelni a falra, zsebben is hordható. Valamint a kapcsoló peremén egy bújtató található. Egy szalagot belefűzve, akár nyakba is akasztható. Ez nagy segítség lehet egy mozgásában korlátozott személynek, hiszen ezzel, akár ágyból fekve is tudja kapcsolni a fővilágítást. Sőt amennyiben 3 fokozatban fényerőszabályozható LED-es csavarunk a csillárba, akkor ezzel a kapcsolóval fényerőszabályozni is tud, attól függően, hogy egyszer, háromszor, vagy ötször kattint a kapcsolóval, 100, 50 és 15%-os fényerő közül választhat.
 
A 3 fokozatban fényerőszabályozható LED-ekről ITT olvashat.
 
A kapcsoló előnye, hogy nem tartalmaz elemet, így nem is merül le, nincs mit cserélni benne. A gyártó szerint 200 ezernél több kapcsolásra tervezték. 30 méteres a hatótávolsága, amit fal akadály rövidíthet. Kipróbálás alapján 30cm-es kerámia béléstest födémen + 30 cm téglafalon együttesen is átmegy a jel. A kimenetére max. 10 Amper áramfelvételű fogyasztó köthető azonban induktív és kapacitív fogyasztó csak 200 Watt (ide tartozik a LED lámpa és a kompakt fénycső, fénycső), míg rezisztív terhelésből, mint a hagyományos izzószálas termékekből maximum 2kW köthető rá.
 
Vezeték nélküli villanykapcsolók a webáruházban ITT és ITT érhetőek el.
 

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^