Megtévesztő RGB LED szalag fényképek hatására jön a csalódás

A vevő megtévesztése lehet rosszindulatú, de az is lehet, hogy nem szándékos. A probléma, hogy egy RGB LED szalag sokféle színben (elméletileg a szivárvány minden színével) képes világítani. A gyártók nehéz helyzetben vannak akkor, amikor egyetlen fényképpel kell bemutatni egy ilyen portéka képességét. Ennek érdekében a Photoshophoz folyamodnak, hogy próbálják érzékeltetni egy RGB LED szalag sokszínűségét és ezt a képet adja meg a forgalmazók felé, sőt legtöbbször a termék dobozán is ilyen szerepel. Photoshoppal ilyen képek keletkeznek:

.
Sajnos, sok vevő elhiszi, hogy ezek a LED szalagok tényleg tudnak így világítani.

A fenti képen gyönyörű LED szalag fényeket látunk, csak nem igazak, képmanipulációk termékei. Nem mintha nem lennének olyan LED szalagok amelyek képesek egyszerre minden színben pompázni – vannak, de nem ezek.

Ezek a photoshoppolt képek többnyire, de nem kizárólag az olcsóbb, de cserében jobbára a legmegbízhatatlanabb minőségű termékek esetében használatosak, amikor még az eladó sem tudja pontosan, hogy amit árul, azaz a termék mire is képes. Ez a poszt nem tér ki arra a problémára, hogy ezekben az esetekben nem csak nem tudja az RGB szett azt a világítást amit a képen mutatnak, de alulméretezett megolvadó vezérlőket, szétrobbanó tápegységeket, rosszul érintkező LED szalag forrasztásokat mutatnak be a vevők. Ez a poszt azonban, nem ezekről a problémákról szól, hanem a fényélmény becsapásról.

Mi ezekkel az RGB ábrázolásokkal a baj?

Az hogy nem igaz. A vevő abban a hiszemben veszi meg ezeket a termékeket, hogy a képen látható világítás mód beállítható ezzel a LED szalaggal. Az RGB LED szalaggal kikeverhető szivárvány színek azt jelentik, hogy egy időpillanatban a LED szalag teljes hosszába, csakis egyetlen ugyanolyan színnel világít. Ha valamilyen színváltási, villogási effektet beállítunk, akkor meg a színváltás is egyszerre és egyformán fog működni és a teljes LED szalag színe egyformán változni, ha mégis valahol eltér az nem előny, hanem hiba. Ha mindenképpen olyan LED szalagot akarunk amely a teljes hosszán egyszerre több színben tud világítani, illetve a fényváltások különböző színekben mennek végbe egyszerre, netalán a szalagon egy- vagy többszínű fénycsík ide-oda szalad, az ilyen LED szalag nem RGB, hanem DRGB, azaz digitális RGB, vagy köznapibb megfogalmazásban futófény RGB LED szalag. A sima RGB, soha nem fog egy időpontban több színben világítani.

Valójában van egy kivétel, de ez inkább az RGB világítás olcsó szégyene, nem pedig az előnye.

Egy normál RGB LED szalagon 5050-es azaz 5mmx5mm-es LED chipek vannak és mindegyik ilyen chipben egy piros, egy zöld és egy kék dióda van. Így egy ilyen 5050-es SMD tokozású LED-en belül bármelyik szivárvány szín kikeverhető. A szalagokon ebből általában egy méteren 30-60 darab LED található. De bármilyen színnel világítunk, minden esetben mind a 30-60 LED világítani fog. Az alábbi képen korrekten szemlélteti az eladó, hogy ez nem olyan LED szalag. Ennél, ha méterenként a 60 darab LED meg is van, de felváltva csak 20 piros, 20 zöld és 20 kék 2835-ös SMD, azaz 2,8×3,5mm-es LED van és mindegyik csak egy színnel tud világítani. Tehát, ha pirosan, zölden, vagy kéken világítunk, akkor csak minden 3. LED fog világítani és az összes LED csak akkor fog világítani, ha fehérre állítjuk a világítást.

Ha valamilyen fényváltási effektre állítjuk a távirányítóval az ilyen LED szalagot – például, hogy a piros-zöld-kék váltakozva világítson, akkor úgy láthatjuk, hogy fut a fény, hiszen ha a piros elalszik és mellette a zöld felkapcsol, majd a zöld elalszik és mellette a kék felkapcsol, az olyannak látszik, mintha 2 LED-es kihagyásokkal egyesével arrébb mászna a LED fénye. Tehát, ebben a felfogásban futófénynek is tekinthetnénk.

.
Nem RGB, helyesebb lenne csak R-G-B LED szalagnak jelölni.

Ha az eladó elfelejti megemlíteni, hogy a fenti képen látható színsor az a fehér állapot, és a vevő csak a távirányítót nézi, hogy van rajta lila, sárga, stb., akkor jön a meglepetés, ha megveszi. Hiszen a sárga gombra a zöld és a piros LED fog világítani, míg a lilára a piros és a kék stb. Igaz, hogy ezek eredője sárga vagy lila megvilágítás, mivel azonban ezek az eltérő színű LED-ek elég távol állnak egymástól, kellene jó pár cm távolságra egy opál takarás, ami a távol álló más színű LED-ek fényét összekeverné a kívánt színre. A vevő pedig joggal nem tudja, hogy csalódás fogja érni, hiszen honnan is tudná, ha nem hívják rá fel a figyelmét, vagy még nem tapasztalta meg.

Amikor pedig a második képen látható szalagot az első képen látható képek valamelyikével adják el, az pedig a totális átverés. És teljesen jogosak az ilyen véleménynyilvánítások:

.
RGB-t rendelt, de csak R-G-B LED szalagot kapott vevő termék-értékelése.

A jobbik eset, amikor a blikfangos, a gyártó által biztosított, de az eladó által is hamisnak érzett képet, továbbiakkal egészíti ki. Lásd az alábbi kép első kockáján a photoshoppolt képet, a már említett vevő félrevezető módon.

.
Első képrészlet a gyártó által kínált photoshoppolt ábrázolás, a többi a valóság

A további képrészletek a valóságot mutatják. Ha szövegesen is megerősítésre kerül, hogy pontosan mire képes a termék, akkor ez már egy korrekt hozzáállásnak tekinthető. Feltéve, ha a vevő is megfelelően tudja értelmezni.

A rosszabbik eset, hogy sajnos sok eladó nem, hogy meg sem nézi, ki sem próbálja a terméket, hogy tudja mit ad el, hanem soha nem is látja (Végül is, miért ne bízna a gyártó által megadott információkban?). Kap egy, esetleg több fényképet a termékről és az alapján próbálja eladni. Mivel fogalma sincs, hogy valójába mire képes a terméke, igencsak blődségek születnek. Az alábbi kép egyetlen termékhez mellékelt további szemléltető képkockák lennének. A képek között szerepelt a termék eredeti csomagolt fényképe, melyet utolsónak lehetett megtekinteni, de én az alábbi montázsban az első helyre tettem.

.
Első képrészlet a valódi termék, a továbbiak pedig az összelopkodott képek, mely alapján fogalma sincs az eladónak arról, hogy mit is árusít.

Úgy érezte az eladó, hogy ez a bliszteres RGB szett fénykép nem elég vevőcsalogató. Hiába ez a valóság, valahogy fel kellene dobni. Normál esetben nincs más, mint fogom – kicsomagolom – összeszerelem – kipróbálom – lefényképezem, esetleg még videót is csinálhatok róla, de nem. Sokkal egyszerűbb összelopkodni mindenféle képet a netről és bemutatni, hogy ez az a termék. Szegénynek fogalma sem volt róla, hogy mit is árul, hogy egy totális katyvasz született.

A főképnek a legkreatívabbnak tűnő képet a fenti képcsoportból a 2. képkockát állította be, ami maga a totális lehetetlenség. A bliszterben kínált termék (1.), az egy 5 méteres méterenkénti 60 LED-es beltéri RGB LED szalag tekercs (és a működtetését biztosító infravörös távirányító + vezérlő és adapter). Ezzel szemben a 2. képen egy csoda van. A tekercs oldallapja szerint egy méterenkénti 30 LED-es Digitális RGB (5050SMD) látható, míg a tekercsről lelógó szalagdarab már méterenként 20db piros (2835SMD), 20db zöld (2835SMD), 20db kék (2835SMD). Autós példát alkalmazva, tehát oldalról nézve Mercedes, a végéről nézve Trabant, holott valójában Volkswagent ad el. A 3. képkockánál, viszont elkezdi részletesen bizonyítani, hogy ő valójában csakis egy 100%-os Trabant. A 4. képen kiderül, hogy ez mégiscsak egy Mercedes, sőt annak is a felsőbb kategóriája, hiszen nem elég hogy DRGB-s, de IP65-ös vízálló, ráadásul ez nem Photoshoppolt, hanem egy valós kép, csak éppen nem ezé a terméké. Halkan kérdezem meg, ha igaz lenne, hogy ez DRGB-s szalag, akkor hogyan működhetne a szetten lévő RGB vezérlővel? 5. kép korrekt lenne, de azért itt sem sikerült 100%-ben eltalálni, hogy mit is árul, hiszen a bliszterben beltéri szalag van ez pedig vízálló.

Talán egy kicsit túltoltam a problémázást – de, ha minden esetben a valós fényképek szerepelnének, korrekt szövegekkel, akkor a vevő pontosan tudná, hogy mit vesz meg, mire számíthat.

Igen a fenti képeket én is összelopkodtam, különböző magyar webáruházakban kínált egy-egy termékéhez mutatott képeit egy-egy képcsoporttá raktam össze.

Honnan tudom, hogy photoshoppolt a LED szalag kép – azon kívül, hogy látszik?

 • Egyrészt 14 év alatt elég sok LED szalagot láttam, sőt világítva is. Ezek a problémás a photoshoppolt fények olyanok, amelyet a valóságban még a DRGB szalagokkal sem lehet így leutánozni.
 • A 2835SMD LED-del szerelt RGB szalag nem valódi RGB szalag, valójában R-G-B szalagnak kellene nevezni, hiszen csak a 3 alapszínnel tud világítani, a színkeverése inkább csak ígéret, mint valóság – ez egy olcsó felejtős kategória. Lásd a 2. és 3. képet.
 • Ha 5050SMD RGB LED szalagról beszélünk, az egy pillanatban csak egy színnel tud világítani, és ha fényjátékot is játszik, akkor is az összes LED egyszerre változik.
 • De honnan tudhatja egy vevő a képek alapján?
 • Egy RGB vezérlő nem képes DRGB LED szalagot működtetni, ha a vevő nem is ismeri a vezérlő típusokat, az ilyen szettek, csatlakozója többnyire kivehető.
 • Az RGB szalag 4-tüskés csatlakozós, a DRGB szalagé 3, ritkábban 4 vezetékes Molex jellegű, azaz körmökkel biztosított a szétcsúszás ellen. Ez azért van, hogy véletlen sem tudjunk RGB vezérlőre DRGB szalagot csatlakoztatni és fordítva. (plusz még azért is mert a DRGB-nél fontos tudni, hogy melyik végét köthetjük be vezérlése, és melyiket csak tápbekötésre, de az más téma)

RGB Csatlakozó:

.
Az RGB LED szalagok 4-tüskés csatlakozói

DRGB csatlakozó:

.
A DRGB LED szalagok csatlakozói

 • Az RGB LED szalag, ha 5 Voltos – ez a ritkább – akkor 1, vagy 3 LED-enként vágható ez jelölve van a szalagon, ha 12 Voltos akkor 3 LED-enként vágható, ha 24 Voltos akkor 5-6 LED-enként vágható. A két vágási szakasz között a LED-ek mellett 3db ellenállást találunk.
 • Ha DRGB a LED szalag, azaz digitális, akkor a 12 Voltos esetében 3 LED-enként vágható és a vágási helyek között találunk, egy kis soklábú fekete kockát, ami egy vezérlő chip. Ezzel oldják meg, hogy minden 3-as LED csoport más fénnyel tudjon világítani. A központi vezérlő ezeknek a chipeknek címenként külön utasításokat ad, hogy az adott 3 LED hogyan világítson, így lehet egy LED szalag egy időpontban különböző szakaszokon, különböző színű, valamint így lehetséges megoldani, hogy a szalagon a fény végigfusson (igen tudom van analóg RGB futófény LED szalag, de az 9 színcsatornás és legalább 10 éve nem láttam olyat, tehát elég valószínű, hogy már nem létezik). Tehát a vágási csíkok között nem látunk vezérlő chipet, akkor az csak RGB.

.
A DRGB LED szalagon azok a fekete 8-lábú IC-k a vezérlők

 • Ugyanakkor, ha 1 LED-enként vágható, ez általában 5 Voltos, de előfordul 12 Voltos is, akkor nem találunk a LED mellett chipet. Ha figyelmesek vagyunk, akkor az ezeknek az 5050SMD LED-eknek a közepén találunk egy fekete foltot. Ott van benne az SMD LED-ben a címezhető vezérlő. Emiatt lényegesen drágábbak is ezek a DRGB LED-ek.
 • Tehát ha a szalagon nem látunk soklábú fekete kis téglalapot (IC-t), vagy ennek hiányában a LED közepében fekete kis kockát, akkor a LED szalag nem digitális, a LED-ek nem tudnak követetten egyedi világítási utasításokat kapni, így csakis mindenkor egyszerre és egyformán tudnak világítani a szalagot, és ezek az RGB LED szalagok. Ha a fenti kettő fura dolog közül valamelyiket látjuk akkor DRGB és alkalmas sok szín egyidejű megjelenítésére, és futófény effektre.
 • Ha még részletgazdagabb képminőséggel állunk szemben, azt is észre vehetjük, hogy a vágási jelöléseknél mindig 4 érintkezőpár látható valahány Voltos (+), (R), (G), (B) jelölésekkel, akkor amin den esetben csakis RGB LED szalag.
 • Ha a vágási jelöléseknél 3 érintkezőpár látható és RGB a LED, akkor az csakis DRGB lehet és valahány Voltos (+), (DAT, vagy Din = data in, vagy Do = data out), (GND) jelölésekkel találkozhatunk.
 • Ha a vágási jelöléseknél 4 érintkezőpár látható és valahány Voltos (+), (Di / Do), (Bi / Bo), (GND) jelölésekkel találkozhatunk, akkor az egy ritkább de szintén DRGB -azaz futófény RGB LED szalag.

.
A DRGB LED közepén a fekete pötty a vezérlő

Mi lenne az RGB LED szalag értékesítők helyes hozzáállása?

Hogy valósághűbb képeket használnak. Példásul, ha érzékeltetni akarjuk hogy RGB, akkor a színváltozatokat úgy tüntetjük fel, hogy véletlenül se hasson természetesnek, hanem a merev vágásokkal látszódjon, hogy az tényleg képösszeillesztés. Vagy a több színt összeillesztjük egy képsorozattá. RGB LED szalag szettek ITT találhatóak.

RGB LED szalag:

.
RGB LED szalag különböző színre állítva

Vagy animált képet használunk:

.
RGB LED szalag színváltó módban

Ha mindenképp Photoshoppolt képet használunk, szivárványos LED szalag ábrázolással, akkor azt csakis DRGB LED szalag esetében használjuk – mert, ha nem is pontosan úgy, de másképpen és sokféle módon, ezek a LED szalagok – pontosabban a vezérlőik biztosítják azt, hogy ki-ki megtalálja a neki tetsző sokszín-összetételű, vagy futó fényváltási módot. DRGB LED szalag szettek ITT találhatóak.

DRGB LED szalag:

.
Ez a DRGB futófény LED szalag szett – photoshoppolt, de ez tényleg tud egyszerre több színnel világítani.

A DRGB LED szalagot is bemutathatjuk animálva:

.
DRGB LED szalag futófény üzemmódban.


Ez úgy tűnhet, mintha azt jelentenénk ki, hogy lám mások félrevezetik a vásárlóikat.

Nem – lehet véletlen és lehet szándékosság. Amikor a vásárló véleményezi, hogy nem úgy világít, ahogy a képen van és mégsem korrigálja a problémát a webáruház, az már elgondolkoztató.

Mindez a LEDrex Webáruházunkat is érintő probléma. Sok helyen kínálnak ilyen képekkel RGB LED szalag szetteket. Emiatt elég sok vevő, abban a hiszemben él, hogy “hát természetesen tudnak így világítani az RGB LED szalagok”. És amikor a webáruházunkból vásárolnak egy ilyen terméket, mi hiába nem mutatunk sehol ilyen tulajdonságot és még videót is készítünk a valós működésről, ennek ellenére a vevő azt hiszi, hogy “deee – biztos tudja”, hiszen máshol látta. Megveszi a terméket és felhív bennünket, hogy nem jó a vezérlő:

 • mert nem tud futófényt és ő úgy akarja használni, hogy fusson, vagy – hogy
 • a színváltás ne egyszerre történjen az egész LED szalagon.

Azt feltételezik, hogy ilyenkor esetleg egy vezérlő cserével megoldható a probléma, de nem.
Amit venni akart az nem RGB LED szalag, hanem DRGB LED szalag. A sima RGB soha nem fog futni.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^