Melegfehér LED szalag összehasonlító teszt

A korábbi Amit a LED szalagok bekötéséről tudni kell – c. cikkben bemutatásra került, hogy a LED szalagokat hogyan kell telepíteni, bekötni annak érdekében, hogy minél inkább a kihasználjuk a LED szalag képességeit, és a legerősebb és egyenletes megvilágításhoz jussunk.

.

Ott konkrét mérésekkel nem volt alátámasztva az indoklás, hát lássuk az eredményeket.
Az alábbi táblázat csakis a LEDrex webáruház leggyakoribb melegfehér LED szalagjainak mérési adatait mutatja be. A közép– és hidegfehér LED szalagok a jobb áttekinthetőség kedvéért külön cikkben szerepelnek.

Általános információk a mérésekkel kapcsolatban:

Az alábbiakban látható a V-TAC 4 különböző típusú LED szalagja és egy LED pálca.
Minden LED szalagon a feszültség méterenként meg lett mérve, hiszen a probléma alapja az, hogyha a LED szalagnak csak az egyik végéről biztosítunk tápellátást, akkor a LED szalagon a feszültség folyamatosan csökken. És a táblázatból látható, hogy a megvilágítás a feszültségesésnél is erősebben csökken. Persze ebből az is következik, hogyha mindkét végéről betápláljuk, akkor a két vége lesz az erősebb fényű és a közepén gyengébb. Tehát, minél rövidebb szakaszokat táplálunk meg mindkét végen annál kiegyenlítettebb és összességében annál erősebb megvilágításhoz jutunk.

Méterenként nem csak a feszültség lett mérve, de LUX mérővel a megvilágítás is.
Egy 10cm átmérőjű, 1 méter hosszú cső egyik végén a mérő, a másik végén a LED szalag adott szakaszából 10cm hossz lett lemérve. A 10cm hosszba 6, vagy 12 LED ért bele, tehát amikor a 3. méter oszlopban azt olvassuk, hogy a LUX@10cm/1m értéke 35,2 – akkor az azt jelenti, hogy az adott LED szalag betáplálási pontjától mért 3 méterre, a 10cm hosszú LED szalag szakasz 1 méter távolságból 35,2lux megvilágítást eredményezett.

Tudom általában a lux értékekkel nem sok olvasó tud mit kezdeni, de ezeknek nem is az abszolút értékük a lényeges, hiszen ezek teljesen amatőr mérések, így véletlenül sem hiteles, de a méterről méterre haladva, mint viszonyítási érték megfelelő, de szintén hasznos a LED szalagok egymáshoz viszonyításához is.

Ahhoz, hogy a feszültségesés és a megvilágítás értékét könnyebben értelmezni tudjuk, százalékos értékben is feltüntetésre került. Minden esetben az adott LED szalag kezdőponti (0. méter) értékét vettük 100%-nak és méterről méterre ez csökken fokozatosan.

Ellentmondásosnak tűnhet például, hogy a 24Voltos LED szalagnál a gyengülő első méterek után az 5. méteren visszaerősödik a LED szalag. Ez arra utal, hogy nem minden LED a szalagon eredendően egyforma erős, hanem eleve van a teljesítményükben egy kis ingadozás, ezért elvétve előfordulnak olyan kombinációk, amikor az adott helyen a valószínűsíthetőnél erősebb, vagy gyengébb lux értékhez jutunk. Mivel minden fajta LED szalagból, csak 1-1 tekercs lett lemérve (így is több mint 150 mérés történt), így ha annál az egyetlen szalagnál pont valami eltérés látszik, akkor az kiugró lehet. Ha fajtánként 10 tekercs szalag lett volna lemérve, akkor azok átlaga már letompította volna az ilyen kiugró eltéréseket.

Vegyük sorra az értékeket:

.

Kiindulási alapnak vehetjük a leggyakoribb típust a méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 3528SMD LED-del szerelt 12Voltos LED szalagot. Ez a leggyengébb fényű, a legolcsóbb, legelterjedtebb. Ez csak 8mm széles és egyrétegű áramköri szalagos. Mindezek ellenére – mivel kicsi a fénye – a feszültségesés 5 méteren csak 10,5%-os.

.

Az előbbi duplasűrű változata, a méterenkénti 120 LED-es, 5 méteres tekercsben 600 LED-es 3528SMD LED-del szerelt 12Voltos LED szalag. Ugyanúgy csak 8mm széles a szalag, de ez már kétrétegű. Nyilvánvalóan a gyártó tervezett azzal, hogy a dupla LED-számmal járó dupla fogyasztás, dupla áramköri szalag vastagságot igényel. Ennek ellenére az látszik, hogy hiába kétrétegű az áramköri szalag, a feszültségesés 5 méteren 16%-os, tehát lényegesen erősebb a gyengülés, az előbbihez képest. Ráadásul az erősebb fényáram is lényegesen jobban romlik a hossz növekedésével. A romlás arányát a következő grafikon érzékelteti.

.

Gyakorlatilag kakukktojás a következő LED szalag a csoportban. A méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 5050SMD LED-del szerelt LED szalag 24Voltos. 5050 SMD LED-del szerelt LED szalag önmagában az előbbi kettőhöz képest a 3. legelterjedtebb, de a 12Voltosok azért nem kerültek bemutatásra, mert véleményem szerint nem túl sikeres konstrukciók. A nagyobb fényáramhoz, nagyobb hőmérséklet is jár és igaz, hogy már 10mm széles kétrétegű áramköri szalagra vannak ültetve a LED-ek azonban a túlmelegedés veszélye miatt az áramfelvételüket korlátozzák a gyártók, ami inkább csak csalódást okozó megvilágítást eredményez. Az 5050 SMD LED-es LED szalagnak leginkább az RGB LED világításnál van jelentősége. Mivel az 5050 SMD LED, gyakorlatilag 3db egybe tokozott LED chip, így egy RGB chip a szivárvány bármely színével tud világítani, a többi közismertebb SMD tokozású LED típussal ilyen megoldást nem nyújtanak a gyártók. A másik létjogosultságra okot adó módszer, ami pedig bármelyik többi SMD LED-del megoldható, azaz, hogy nem 12Volttal kerül üzemeltetésre, hanem 24Volttal. Ennek hátránya, hogy a 24Volt egyenáramot biztosító tápegységek választéka lényegesen szűkösebb, valamit a LED szalag nem 3 ledenként, hanem csak 6 LEDenként vágható. Ezzel szemben viszont az előny, hogy a magasabb feszültség miatt a vezetéken a feszültségesés kisebb. Hiszen azonos vezeték keresztmetszeten minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb teljesítmény továbbítható. Ez a pozitívum jól leolvasható a fenti két grafikonból is. 5 méteren a feszültségesés 8%-alatti (a legjobb), s szintén legkisebb a megvilágítás csökkenése is. Még akkor is, ha az 5. méteri értéket figyelmen kívül hagyjuk, hiszen minden bizonnyal az 5. méteren mért kiváló érték annak a véletlennek a műve, hogy oda egyébként bizonyos szórástartományba lévő LED-ekből pont csak az erősebbek kerülhettek. A 24Voltos változat valóban több fényt biztosít, mint az előző, méterenkénti 120db 3528SMD LED-del szerelt típus. Sajnos a 12Voltos változatairól az 5050 SMD LEDeseknek sok esetben egyáltalán nem mondható ez el.

.

Öröm, vagy üröm. A következő LED szalag a jövő reménye, a méterenkénti 60 LED-es, 5 méteres tekercsben 300 LED-es 5630SMD LED-del szerelt LED szalag (12Voltos). Brutál erős, 6x-erősebb mint a legelterjedtebb LED szalag, de a hiába a 10mm széles és kétrétegű áramköri szalag a feszültség 5 méteren rekord 19%-ot esik, úgy, hogy a megvilágítás is majdnem felére csökken. Mindezek tudatában alapvetően más hozzáállást követel a kivitelezőtől felhasználótól. Amíg a legelsőnek említett LED szalag esetében az 5 méteres tekercs két végről megtáplálása tökéletes látványt, gyakorlatilag kiegyenlített megvilágítást eredményez, és kompromisszumosan még 3. helyen ismertetett típus esetén is elfogadható lehet, addig a 2-nak említett 600 ledes esetében a 2-3 méterenkénti kétoldalról történő betáplálás szükséges lehet az egyenletes megvilágítás biztosítására, azonban ennek elhagyása talán nem eredményez akkora problémát a mint ennél az 5630-as típusnál a nagyságrenddel kisebb fényerő miatt, de ez esetben az 5630-as típus extra fényerejének extra csökkenése, illetve a csökkenés elkerülésének érdeke, már megköveteli a méterenkénti, vagy maximum 2 méterenkénti két végről történő betáplálást.

Az utolsónak bemutatásra kerülő szalag, merev LED szalag, azaz LED pálca, ez 1 méter hosszú 72 LED-es 5630SMD LED-del szerelt pálca. Ez már vastagabb fémlemezre van telepítve és 12mm széles, így a nagyobb áramköri keresztmetszet miatt kisebb feszültségesésre számíthatunk, ez azonban nem így van, csak 1%-ponttal kisebb a feszültségesése, mint az 5630-as szalagé. De, hogy ezt a vastag alap nincs hiába, 6%-ponttal kedvezőbb a megvilágítás csökkenése. Mindez azonban semmi, ha a lux értékeket nézzük, hiszen 23%-kal erősebb a szalagnál, holott az 5630-as szalag is kiugróan erős a korábbi típusokhoz képest.

Bízom benne, hogy ez a bemutató meggyőzi, a kivitelezőket és a felhasználókat arról, hogy minél komolyabb fényerejű LED szalagot akarunk használni, annál sűrűbb kétoldali tápellátást kell biztosítani a LED szalagoknak, s lassan a jó hővezető felületeken való alkalmazás, a alumínium LED profilok használata nélkülözhetetlenné váli azoknak, akik tartós, erős és egyenletes megvilágítást akarnak elérni a LED szalagokkal.

Ha Ön elolvasta ezt a cikket, de nem önmaga végzi a kivitelezést, akkor ne engedje, hogy a kivitelezője a kis fényű LED szalagoknál megszokott módon telepítse az erős fényű LED szalagját. Olvastassa el a kivitelezőkkel azt a cikket és nézesse át vele a bekötési kivitelezési rajzokat is.

Érdemes még a táblázatban egy pillantást vetni a mért és a gyártó által megadott névleges fogyasztásokra. A kettő különbözete is rávilágít arra, hogy az egy végről megtáplált led szalaghoz képest, mekkora fényerős potenciál rejlik még a LED szalagunkban, ha két végről, több betáplálási pontot alakítunk ki.

Minden tesztnél vegye figyelembe a mérés, a cikk készítésének dátumát, mivel a gyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy egyes esetekben akár pár hónap elteltével már mások az aktuális adatok. Ugyanakkor az is gyakorlati tapasztalat, hogy egyes termékeken pedig még évek múltával sem változtatnak.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^